שתף קטע נבחר

מרד הפנימאים: מתעדים ומפיצים בחשאי את העומס במחלקות

אסיר שביקש לחזור לכלא בגלל תנאי האשפוז, חולים במסדרון ורופאים שלא רוצים לעבוד בתחום - המצב הבלתי נסבל הביא מנהלי מחלקות פנימיות בבתי חולים לעשות מעשה. הם מתעדים את המצב ומשתפים בווטסאפ. "השיתוף הוא בניגוד לנהלי בית החולים כי הם חשים שאי אפשר יותר", מסביר יו"ר איגוד הרפואה הפנימית, "זו מחאה מהשטח"

מזה כמה ימים שקבוצת הוואטסאפ של מנהלי המחלקות הפנימיות של בתי החולים בארץ כמרקחה - מדי בוקר משתפים הרופאים הבכירים עשרות תמונות אשר ממחישות את העומס הבלתי אפשרי איתו נאלצים סגלי הרפואה להתמודד.

 

"מנהלי המחלקות שולחים לנו בכל בוקר תמונות מהפרוזדורים של המחלקות. המצב הוא כל כך עגום שהמרנו את הדרישה להרחיב את המחלקות לדרישה לבנות עוד פרוזדורים", אומר פרופ' אבישי אליס, יו"ר איגוד לרפואה פנימית ומנהל המחלקה הפנימית ג' בבית החולים בילינסון שבפתח תקווה.

 

בית חולים ( )
אי אפשר להמשיך ככה יותר. הרופאים מצלמים

 

"מנהלי המחלקות משתפים בתמונות בניגוד לנהלים של בתי החולים", מבהיר פרופ' אליס, "הם עושים את זה כי הם מרגישים שבמצב הזה פשוט אי אפשר להמשיך. קצה נפשם. המחאה הזו מגיעה מהשטח. מדובר ברופאים מכל רחבי הארץ – מהפריפריה ועד בתי החולים המרכזיים. העומס הבלתי אפשרי לא פוסח על אף מחלקה באף בית חולים".

 

קראו עוד על העומס בבתי החולים:

11 ימים, 21 חדרי מיון ברחבי הארץ: כך נראית מערכת בריאות בקריסה

 אחות ב"מאיר": "אנשים מתים בחדר מיון כי יש מחסור בכוח אדם"

דו"ח מגלה: כמה זמן תחכו בחדר מיון עד שיקבלו אתכם?

 

בית חולים ( )
הפתרונות למשבר לא מיושמים

 

מנהלי המחלקות מתארים כי תנאי האשפוז הם כל כך קשים עד שאסיר שאושפז אמש בבית החולים סורוקה בבאר שבע ביקש להשתחרר חזרה לבית המאסר על רקע תנאי האשפוז. מבית החולים סורוקה נמסר כי המטופל עבר בירור רפואי, קיבל את הטיפול הרפואי הנדרש ושוחרר.

 

160% תפוסה - עוד לפני חודשי החורף

תיעוד המיטות הרבות הפזורות מחוץ לחדרים המחלקות מדבר בעד עצמו. מנתונים שפרסם בחודש שעבר משרד הבריאות עולה כי שיעור התפוסה של בתי חולים הגדולים עלה על 100 אחוזים עוד לפני תחילת חודשי החורף העמוסים.

 

בית חולים ( )
בודקים את החולים במסדרונות

 

בבית החולים הדסה עין כרם עמדו אחוזי התפוסה על יותר מ-120 אחוזים, באיכילוב עמד שיעור התפוסה על 115 אחוזים ובשיבא על 108 אחוזים. במחלקות הפנימיות המצב היה אף עגום יותר – בהדסה, כך למשל, עמד שיעור התפוסה במחלקות הפנימיות על 160 אחוזים, והעומס, כך עולה מתלונות הרופאים, רק הלך והחמיר.

 

בית חולים ( )
העומס גורם למחסור ברופאים

  

"בניגוד אלינו, בדוברויות בתי החולים ובמשרד הבריאות מנסים להצניע את המצב העגום", מוסיף ומתאר פרופ' אליס, "העומס הוא לא דבר חדש. כל שנה בחורף הזקנה נאלצת לשכב על מיטה במזדרון, אבל אי אפשר להמשיך להרעיב את הסוס הזה ולצפות שהוא ימשיך לעבוד. די. יש נקודה מסוימת שבה אין ברירה אלא לומר שאי אפשר כך להמשיך".

 

יו"ר האיגוד לרפואה פנימית מוסיף ומתאר כי העומס הבלתי נסבל של שבו נתונות המחלקות הפנימיות גרם למחסור חריף ברופאים בכירים בתחום. "חסרים כיום כ-300 רופאים פנימאים בכירים. רופאים שמסיימים התמחות בפנימית ולאחר מכן באחד ממקצועות תת ההתמחות לא רוצים לחזור למחלקות. הרבה יותר קל לעבוד במרפאת גסטרו, למשל, ולקבל תגמול על כל בדיקה. אין עומס, אין לחץ, שעות העבודה נוחות יותר והמשכורת גובהה יותר", מתאר פרופ' אליס.

 

מנהל המחלקה בבילינסון מפרט כי בעבר לכל מכרז של מנהל מחלקה פנימית של היו ניגשים בממוצע שבעה מועמדים. "היום יש מועמד אחד ולעיתים אפילו אפס על כל מכרז. רופאים פשוט לא מעוניינים בתפקיד הזה. בלא מעט בתי חולים מקבלים היום מנהלים מחלקות ללא דרגה אקדמית. זה ממחיש את עומק המשבר".

 

הרופא הבכיר גם מתאר כי הוא ועמיתיו הציעו למשרד הבריאות גם פתרונות למשבר, אך אלו לא מיושמים: "צריך ליצור מודלים לתמרוץ עבור המחלקות הפנימיות. איגוד הרופאים הפנימאים מנהל דו שיח עם משרד הבריאות. סיכמנו כבר לפני כחצי שנה על הקמת ועדה לבחינת מצב הרפואה הפנימית אבל שום דבר לא התחדש מאז. משרד הבריאות מתחמק מלטפל בבעיה".

 

מנהל הפנימית ברמב"ם: התקינה בחדרים מגוחכת

גם בבית החולים רמב"ם נרשם עומס אדיר במחלקה הפנימית. ד"ר איל בראון, מנהל המחלקה הפנימית, אומר שהעומס הוא כבר לא רק בחורף. "מדובר בעומס תמידי, כל השנה. גם בשיא הקיץ ואפילו בחגים היה עמוס מאוד השנה. בחורף יש הרבה יותר חולים בגלל השפעות ודלקות הריאה, שמגיעים עם בעיות נשימתיות. מלבד חוסר המיטות הכללי יש מחסור במיטות לטיפול נמרץ וטיפול מוגבר, וזה מאוד בולט בחורף כשיש חולים במסדרון.

 

"כשאנחנו רואים חולים באי ספיקה נשימתית אנחנו נאלצים לעשות העברות מטורפות או אפילו לפעמים מנשימים בהתחלה במסדרון. העומס הוא קשה מאוד, בעיקר בחורף אנשים שזקוקים לתמיכה נשימתית, שמערכת הבריאות לחלוטין לא ערוכה לזה. זה לא יכול להתקיים בפרוזדור. בפועל, לפעמים חולים עם דלקות ריאה קשות שצריכים תמיכה נשימתית, מקבלים טיפול במסדרון - וזה פוגע בפרטיות ובאיכות הטיפול.

 

"חולים במסדרון הם אף פעם לא בתקינה של המחלקה מבחינת התקינה של האחיות והרופאים. התקינה לא כוללת את הפרוזדור. גם כך התקינה היא גרועה מאוד. מגוחכת. גם אם אין פרוזדור, אז רופא אחד בלילה על 38-36 חולים, ושלוש אחיות, והחולים הם לא קלים, אז תחשבו מה קורה אם יש חמישה ועשרה חולים מעבר, זה קורה כל הזמן בחורף. אבל גם בקיץ זה קורה.

 

מה יהיה?

"יהיה יותר גרוע. יש החלטה לא להשקיע במערכת הבריאות. אף אחד לא אומר את זה באופן רשמי אבל מספר המיטות שהוחלט להוסיף לא עומד בסטנדרטים. ואפילו המעט והלא מספיק שכבר הסכימו לתת לא מגיע בזמן ולא ברור מתי יגיע.

 

"אנחנו מצפים שהמפלגות יתייחסו במצעי הבחירות שלהן גם לנושא של מערכת הבריאות ובכלל זה בעיקר המצב המזעזע.

 

תמשיכו לשלוח תמונות?

"נמשיך לשלוח תמונות, יכול להיות שצריך לעשות צעדים יותר דרמטיים כי אני לא רואה שזה עוזר, הקמפיינים האלה. זה תהליך שהוא לא נעצר. האוכלוסייה גדלה, מזדקנת, ועוד שנה המצב לא יהיה כמו עכשיו, כי לא אמורים להוסיף מיטות. כל שנה אוכלוסיית ישראל גדלה בכמה מאות אלפי אנשים וגם מזדקנת. אבל תוחלת חיים גבוהה פירושה הרבה חולים מבוגרים עם תחלואה קשה עם הרבה מחלות כרונית. המצב יילך וידרדר. אין הפנמה של העניין הזה, או שאין רצון לפתור אותו. אם לא יחול שינוי, המצב יילך וידרדר. יש ימים שחולים נשארים יומיים במיון כי אין מקום אפילו בפרוזדורים. והימים האלו יילכו ויתרבו בשנים הבאות.

 

פרופ' אליס: "לא תהיה שביתה. להשבית את הפנימיות זה פיקציה"

"הסיטואציה היא שהמחלקות מלאות לחלוטין. התפוסה היא מעל 100 אחוז באופן קבוע. זה מתבטא בשטח בכך שכל מיטה שמתפנה מתמלאת תוך דקות", אומר פרופ' אליס. "בבילינסון אין פרוזדורים, אז החולים העודפים נשארים במיון ורק אחר כך עולים למחלקות. התפוסה בכל רגע נתון היא 115%. הרישיון של המחלקה הוא 36 חולים, ואני מתחיל את היום עם 44 חולים - עודף של 15%. כשהחולה עולה למעלה למחלקה הוא שבור, הוא רצוץ, עייף, לפעמים הוא לא קיבל את כל התרופות, תהליך הבירורים לא תמיד קרה, הכל התעכב. המיון ניסה לכבות שריפות אבל לא קיבל את המעטפת של הטיפול.

 

"גם המשפחות מרוטות עצבים וכועסות כי גם במחלקה ממשיכים לחכות. לוקח עוד שעות עד שנכנסים. אתמול אני קיבלתי צרחות מאישה של חולה לב שהגיע עם כאבים בחזה ונאלץ להמתין שעות. היא צרחה עלי "תכניסו אותו עכשיו!" לך תסביר לה את הסיטואציה. זה צעקות, זה מתח, זה אווירה לא נעימה. כשמתחילים תורנות עם צעקות זה קשה גם נפשית עבור מישהו שצריך עכשיו לעבוד לילה שלם. זה בית חולים, מקום שאנשים מגיעים אליו להחלים. רופאה שהיתה פה אתמול היו לה 15 קבלות בלילה אחד, בתורנות אחת. אי אפשר לעשות את זה בעומק הנדרש, ביסודיות המספקת. זה פוגע באיכות הטיפול. יש כל כך הרבה חולים לראות והפיגור מצטבר עוד ועוד.

 

"גם אם הייתה לי רק 100 אחוז תפוסה, אז גם כך התקנים לא מעודכנים. קל וחומר אם אתה עובד עם 115% או יותר. זה מתבטא באיכות רפואה שהיא לא מספיק טובה. זה לא מה שלימדו אותך, זה לא מה שאתה מלמד את הסטאז'רים - כבוד, נחת, חמלה. הכבוד של החולים נפגע. אתה לחוץ, אין לך סבלנות, אי אפשר להעניק את החמלה הנדרשת. אנחנו לא פס ייצור, אנחנו מטפלים בבני אדם - חולים, מודאגים, זה לא מכונות, זה בני אדם. הכבוד המקצועי והאנושי שלי נפגע, הכבוד של האחות, הכבוד של כוח העזר, הכבוד של כולנו".

 

מה עושים עכשיו?

"עד עכשיו היינו עסוקים בלתאר את המצב. אנחנו, האיגוד לרפואה פנימית, חושבים ומציעים גם פתרונות. אנחנו לא מסתפקים בלהציף את הבעיה. הפתרונות הם לשבת ולדבר איתנו ולתכנן איתנו את העתיד. אנחנו רוצים שיהיה מודל תמרוץ בעד השקעה בפנימיות. במקביל אנחנו ניתן איכות רפואה טובה יותר. פרויקטים שמשרד הבריאות לא מקדם ולא מפתח - לעשות את העבודה במחלקה יעילה יותר.

 

"אנחנו עברנו משלב המתלוננים לשלב הצעת הפתרונות. הקמפיין הזה הוא קריאה לפוליטיקאים לשים את משבר הבריאות בחזית, ואת המחלקות הפנימיות בתור נושאות הדגל. אחרי הבחירות, כשייכנסו למשאים ומתנים קואליציוניים, אנחנו דורשים שזה יהיה אחת מהנקודות המרכזיות בקווי היסוד של הקואליציה.

 

"אני לא חושב שלאיים בשביתות ובמחאות יהיה נכון כי זה יפגע בחולים. להשבית את המחלקות זה פיקציה. זה לא יקרה. הלחץ הציבורי זה מה שצריך להניע. התקשורת עוסקת בזה וזה חשוב. הפוליטיקאים רוצים להיבחר והם מתחילים להבין שחייבים לדבר גם על זה. המסדרונות הם שם ערטילאי. הם מחוברים למחלקות, לרופאים ולחולים. העומס הוא בפנימיות - וזה הבסיס של בית החולים.

 

ממשרד הבריאות נמסר: "סוגיית העומס במחלקות הפנימיות מוכרת ומצויה בראש סדר היום של הנהלת המשרד, ומשקפת את האתגר בפניו נמצאת מערכת הבריאות - הערכות להזדקנות האוכלוסייה ולגידול במורכבות התחלואה. המחלקות הפנימיות, ובפרט בעונת החורף, מהוות את קו החזית של אתגר זה ולשם כך מוביל המשרד מספר תכניות שתכליתן ייעול המענים ושיפור חווית המטופל והצוות ובהן :

 

תוספת מיטות – בהקצאת המיטות הכלליות לשנים 2017-2022 נכללות כ- 230 מיטות למחלקות פנימיות בפריסה כלל ארצית. למיטות אלה מתווספים תקני רופאים, סיעוד ומקצועות תומכים בהתאם למפתחות התקינה המקובלים. תוספת זו מהווה חיזוק משמעותי להיצע המיטות ויוצרת ויסות של העומסים בין בתי חולים ובין מחלקות.

 

תוספת תקני מתמחים – מתוך 150 תקנים שהוקצו למערכת לאחרונה נתונים 62 מהם לבחירת מנהלי בתי החולים מרשימה סגורה של מקצועות בה נכללת הרפואה הפנימית ונועדה לתת מענה לצרכים העולים מהשטח.

 

השקת תוכנית הלאומית לשיפור חווית המטופל והמטפל במחלקות הפנימיות.

 

אשפוזי בית ותכניות משלימות בקהילה – לצד שיפור המענה בבית החולים עצמו, המשרד מקדם מענים וחלופות אשפוז בקהילה, בדגש על אוכלוסיית הקשישים המהווה את הנתח העיקרי בתפוסת המיטות במחלקות הפנימיות.

 

מדדי הלימת אשפוז - מדד השוואתי חדש המבוסס על אמות מידה רפואיות מקצועיות. מדד זה מכוון למיקוד ניהולי ותפעולי נכון של מהלך האשפוז ונועד למנוע הארכת משך אשפוז מטעמים שאינם רפואיים.

 

צעדים אלה ואחרים הננקטים כחלק מתפיסת המטופל במרכז המעוגנת בתכנית העבודה המשרדית, הביאו להפחתת הפניות למיונים, וצפויים לשנות את תמונת המצב העתידית של המחלקות הפנימיות ולהביא בשורה של ממש לציבור המטופלים".

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים