שתף קטע נבחר

הקבלנים: "שר האוצר עצר את רכבת עליית המחירים וזה טוב לנו"

נשיא התאחדות בוני הארץ היוצא, רוני בריק, בכנס של ארגון הקבלנים בבאר שבע וירושלים: "עצירת המחירים נותנות לנו כיוון. השר עשה משהו אמיץ וגדול, אבל בסופו של דבר צריך לאזן את השוק, כלומר לשחרר 60%-70% מקרקעות המדינה לשוק החופשי". יו"ר מטה הדיור: "אני מקווה להשאיר מתנה לכל מדינת ישראל - רישוי עצמי"

"הדברים נראים עכשיו לא טוב אצלנו, אבל מתחיל שינוי לטובה. כל אלו שיושבים על הגדר מתחילים לרדת ממנה ולדעתי 2019 תהיה שנת ההתפקחות שבה אנשים יחזרו למשרדי המכירות". כך אמר היום (ה') נשיא התאחדות בוני הארץ (התאחדות הקבלנים לשעבר), רוני בריק, בכנס הקבלנים המקצועי של ארגון הקבלנים בבאר שבע ובירושלים המתקיים בים המלח.

 

שנה וחצי עיכוב בתכנון המהיר של 12 אלף דירות

פינוי בינוי באבן גבירול: מתחם של 35 אלף מ"ר במקום שבעה בניינים

מהפך או עליית מחירים? התחזיות לשוק הנדל"ן ב-2019

 

בריק, שמסיים את תפקידו, הוסיף בדבריו כי "נכנסתי לתפקיד עם שר שבא עם אג'נדה לספק 130 אלף יחידות דיור, איך יודעים כמה? כי נרשמו 130 אלף זוגות צעירים ומחוסרי דיור", אמר. "השר חשב שאם יקח הכל וירכז הכל, הוא יקדם את הדברים יותר מהר, אבל היום הוא מבין שהדברים הם קשים, שראש העיר לא רוצה שיבנו אצלו, ולכן המספרים הם לא משהו.

 

 
 

"הדבר היחיד שהשר עשה כשהחליט להקפיא את השוק, הוא לעצור את הרכבת האדירה של עליית מחירי הדירות, וזה טוב לנו", הוסיף. "ההקפאה רעה לנו, אבל עצירת המחירים נותנות לנו כיוון. השר עשה משהו אמיץ וגדול, אבל בסופו של דבר צריך לאזן את השוק, כלומר לשחרר 70%-60% מקרקעות המדינה לשוק החופשי, כך שהקבלנים ירוצו ויבנו כמה שיותר, ולהשאיר 30% למחיר למשתכן, למי שרוצה ומוכן להמתין לדירות של הממשלה. כרגע אין איזון, יש רק מחיר למשתכן".

 

בריק התייחס גם לאימוץ התקן האירופי לפיגומים, שאושרו בשבוע שעבר באופן סופי בוועדת העבודה הרווחה והבריאות של הכנסת, חרף לחצי קבלנים וקבלני פיגומים שמתנגדים להם. בפשרה שהוגשה נקבעו לוחות זמנים לאימוץ הפיגומים החדשים בהתאם לגובה האתרים, בטווח זמנים של חצי שנה עד שלוש שנים. "רצו להחליף את כל הפיגומים בתוך חצי שנה, לא משנה אם בבניין של 3 קומות או 30 קומות - 5.5 מיליון מטר פיגומים", אמר. "רצו להעביר משהו פופוליסטי אבל נלחמנו וקיבלנו ארכה לעשות את זה בצורה מדורגת. זו היתה מלחמה קשה מאוד".  

 

רוני בריק, נשיא התאחדות בני הארץ היוצא (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
רוני בריק, נשיא התאחדות בני הארץ היוצא(צילום: גיל יוחנן)

נציג ההסתדרות: "תקלטו עובדים ישראליים"

ראש מטה הדיור הלאומי, זאב ביילסקי, פירט בדבר היוזמה לרישוי עצמי, שנועדה לאפשר לאדריכלים לחתום על היתרי בנייה, וזאת במטרה לקצר את משך הזמן הארוך הנדרש לאישור כיום תוכניות. "אתם אלו שמשלמים כיום את המחיר", אמר ביילסקי. "אני מקווה שכשאסיים את התפקיד אשאיר מתנה לכל מדינת ישראל - של רישוי עצמי ונגמור עם הסיפור של 5, 6 ו-7 שנים שצריך להתגלגל בין הוועדות עד לאישור.

 

איציק מויאל יו"ר הסתדרות עובדי הבניין והעץ התייחס להסכם העבודה הקיבוצי שנחתם לאחרונה מול ההתאחדות, הקובע הטלת קנסות על עובדים בגין עבירות בטיחות. בדבריו קרא מויאל לקבלנים לסלק מהעבודה עובדים שעוברים עבירות בטיחות. "שינסנו מותניים כדי שגם העובדים יקחו אחריות לבטיחות שלהם, כך שמי שלא ישים קסדה או רתמה - יוענש", אמר. "אך כדי שנוכל לעשות את זה, אם עובד יעשה הפרת בטיחות - תעיפו אותו מהעבודה".

 

הדברים עוררו תרעומת מצד יושבים בקהל, שטענו כי ייאלצו לפטר את כל העובדים. מויאל השיב: "אם אתם רוצים מספיק עובדים, אל תשחקו משחק כפול. תקלטו את העובדים הישראלים שאנחנו מכשירים. שיכון ובינוי לקחה 40 עובדים, 38 מהם עובדים כבר שנה שישית. דניה סיבוס לקחה 70 מהם 54 עובדים ממשיכים לעבוד. תקלטו עובדים ישראלים, תחברו אותם, אל תתנו להם להוציא מסמרים, וכך לא יהיו חסרים עובדים". 

 

"אין בעל בית בנושא הדיור"

אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים של באר שבע, תקף בדבריו את פעולותיו של שר האוצר משה כחלון בשוק הדיור. "כחלון הרחיק את המשקיעים, שהיו השותפים שלנו, ושיתק את המשק. כל מי שמחזיק 2-3 דירות נהיה פושע", אמר.

 

"אין בעל בית בנושא הדיור", הוסיף. "התוכנית של כחלון כשלה. יזמים השתתפו במכרזים בפריפריות, אבל אין ביקושים. המדינה חייבת לתת גיבוי לאנשים שהשתתפו וזכו". עוד התייחס לירידה בהתחלות הבנייה ואמר - "הדבר הכי מעיק, זה שלא מקבלים היתרי בנייה. אם היתרי בניה תוך 6 חודשים לא היינו רואים ירידה של 20% בהתחלות הבנייה".

 

בועז ישראל יו"ר ארגון הקבלנים בירושלים תקף אף הוא את תוכנית מחיר למשתכן. "מדיניות הממשלה להורדת מחירי הדירות טובה לרוכשים ולקבלנים, אך הדרך בה בחרה, באמצעות מחיר למשתכן, לא צלחה", אמר. "כמו כן הביורוקרטיה והרגולציה ברשות המקומיות מעכבות התחלות בניה ולכן התחלות בניה יורדות וקבלת טפסי 4 מתעכבים".

 

 

בהמשך התייחס לקושי באישור פרויקטים של פינוי בינוי בירושלים וקרא יו"ר מטה הדיור בבקשה לתת עדיפות לשיווק קרקעות בירושלים, להסיר חסמים המונעים שיווק קרקעות בעיר, ולפרסם מכרזים גם למתחמים קטנים, כך שגם קבלנים קטנים יוכלו לגשת אליהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים