שתף קטע נבחר

כך פעילות גופנית מסייעת לתפקוד המוח

לפעילות גופנית מגוון יתרונות, אך עד היום מעטים המחקרים שהתמקדו בתרומה שלה לתפקוד הקוגנטיבי שלנו. סקירה מחקרית שהתקיימה לאחרונה חושפת ממצאים חדשים ומפתיעים בנושא

ההשפעות הגדולות של פעילות גופנית על הבריאות כבר ידועות לכל. ביכולתה של פעילות גופנית המתבצעת באופן סדיר לחולל שינויים חיוביים רבים אצל גברים ונשים במרבית שכבות הגיל, ומסיבה זו אימונים לשיפור סיבולת הלב-ריאה, חיזוק השרירים, ושיפור הגמישות מומלצים עד מאוד על ידי אירגוני הבריאות השונים בעולם.

 

כתבות נוספות:

בלי לצאת מהבית: אימון כושר מול מאמן אישי בסמארטפון

מאמנת הריצה שאימצה את ילדי הפליטים - וביחד הם רצים

יש למה לצפות: 10 הטרנדים החמים בעולם הכושר ל-2019 

 

בין הפעילויות השכיחות והפופולריות יותר נמנים אימונים לשיפור סיבולת הלב-ריאה כמו הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחיה וכדומה, ובנוסף גם אימוני כוח לחיזוק מערכת השרירים והשלד - אימונים כדוגמת אלו אשר מרביתנו מבצעים בחדר הכושר, בחוגים ובקבוצות אימון שונות. כמובן שלהמלצות אלו ישנן חידודים ודגשים ספציפיים, המותאמים הן לשכבות הגיל השונות והן למצב הרפואי ולסטטוס הבריאותי הקיים.

 

בין היתרונות הבריאותיים הבולטים של ביצוע פעילות גופנית ניתן למצוא שיפור במדדי הכושר האירובי, חיזוק והעלאת מסת השריר, והשפעה מטיבה על צפיפות העצם. כאשר הפעילות משולבת עם דיאטה מאוזנת ניתן לצפות לשיפור ניכר בהרכבי הגוף ובמגוון תהליכים מטבוליים כמו רמת הסוכר, הכולסטרול והשומנים בדם. היא גם עשויה למנוע דיכאון וחרדות, ובהתאם לכל אלה - לחולל שיפור ניכר באיכות החיים.

 

עם זאת, עם התקדמות המדע אנו נוכחים לגלות מדי יום כי לפעילות גופנית ישנם יתרונות רבים יותר ממה שחשבנו. יתרונות שאף על פי שחשנו בקיומם, עד כה לא ניתן היה להוכיח או להפריך את התיאוריות הקשורות בהם.

 

פעילות גופנית. לאיזה יתרונות טרם נחשפנו? ()
פעילות גופנית. לאיזה יתרונות טרם נחשפנו?

 

גם המוח לוקח חלק באימון

סקירה שיטתית ומטא אנליזה מעניינת שהתפרסמה במגזין הבריטי לרפואת ספורט, ביקשה להבין מהי ההשפעה של פעילות גופנית על התפקוד הקוגניטיבי, בקרב מתאמנים ומתאמנות בשכבת הגיל של בני 50 ומעלה.

 

תחילה החוקרים ביקשו לבדוק איזה סוג של פעילות עשוי להוות השפעה. בין הפעילויות שנבדקו נכללו אימון אירובי, אימון כוח הנקרא גם אימון התנגדות, אימון משולב הכולל אימון כוח ואימון אירובי יחד (בדומה למרבית סגנונות האימון השולטים היום כדוגמת אלו המתבצעים בקבוצה), אימון יוגה ואימון טאי-צ'י.

 

כמו כן, החוקרים ביקשו לבדוק האם גם משך זמן האימון הוא גורם משפיע ולכן בדקו גם מחקרים שכללו אימונים קצרים של 45 דקות ומטה, אימונים בינוניים של בין 45-60 דקות, ואימונים ארוכים של למעלה מ-60 דקות.

 

בבואם להעריך את התפקוד הקוגנטיבי של הנחקרים, החוקרים סיווגו קטגוריות שונות כמו תשומת לב, תודעה וערנות, זיכרון, תפקודים ניהוליים וכדומה. לדברי החוקרים, למרות מספר מגבלות כמו צמצום מאגר המחקרים לשפה האנגלית בלבד ולכאלה אשר בוצעו בשימוש פרוטוקולים מפוקחים בלבד, כלומר פעילות גופנית בהשגחה, הסקירה החדשה נחשבת לאיכותית, וכוללת מקבץ סקירות מבוקר במיוחד של כ-36 סקירות, אשר סוננו בקפידה מתוך 12,820 מחקרים.

 

זוג הורים בזמן פעילות גופנית ()
הדרך הפשוטה להישאר חדים יותר

 

ממצאי החוקרים עולה כי פעילויות שונות כמו אירובי, אימון כוח, אימון משולב אירובי וכוח ואפילו טאי-צ'י מקושרות עם קוגניציה טובה יותר בקרב מתאמנים ומתאמנות מעל גיל 50.

 

עוד עולה כי פעילות גופנית מפוקחת מסוג אירובי, אימון כוח, אימון משולב אירובי וכוח ,המתבצעת למשך 45-60 דקות, בעצימות מתונה עד נמרצת ובמרבית ימי השבוע, מסייעת לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בקרב קבוצת גיל זו.

 

גם אימון הטאי-צ'י נמצא כמטיב ובעל השפעה טובה על בריאות המוח, אך נדרשים עוד נדרשים מחקרים איכותיים מבוקרים נוספים בכדי לאשש את הממצאים שעולים ממטא אנליזה זאת.

 

ומה באשר לנו? אם אתם לא בטוחים שאתם עושים מספיק פעילות ומהסוג הנכון, תוכלו לברר בקלות עם מדריכי חדר הכושר במכון בו הנכם מנויים כי היקף וסוג הפעילות שאתם מבצעים עונה לדרישות ולהמלצות הקיימות.

 

הכותב הוא מאמן כושר אישי ומדריך ספורט מוסמך מכון וינגייט.

 

 

בניגוד לפעילות גופנית, עייפות דווקא מאיטה את פעילות המוח:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כיצד פעילות גופנית משפיעה על תפקוד המוח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים