שתף קטע נבחר

בג"ץ נגד המדינה: "התקשורת משרתת את האזרחים, לא את השלטון"

חצי שנה אחרי שבוטלה ההחלטה על פיצול החדשות מתאגיד השידור "כאן", שופטי העליון מתחו ביקורת חריפה על ניסיון הפיצול: "התערבות שלטונית בגופי התקשורת מהווה הכפפה אסורה של התקשורת למאוויי השלטון"

בג"ץ מתח ביקורת חריפה על הממשלה והתערבותה בתחום התקשורת. במסגרת עתירות שהוגשו נגד הניסיון לפצל את תאגיד השידור הציבורי "כאן" כתב השופט חנן מלצר: "התקשורת משרתת את ציבור האזרחים ולא את הנבחרים". המדינה חויבה בתשלום הוצאות משפט לעותרים בסך מאה אלף שקלים.

השופט מלצר. "התקשורת משרתת את האזרחים ולא את הנבחרים" (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
השופט מלצר. "התקשורת משרתת את האזרחים ולא את הנבחרים"(צילום: הלל מאיר/TPS)

 

מדובר בעתירות שהגישו ארגון העיתונאים ותאגיד "כאן" נגד התיקון לחוק שהורה על הקמת חטיבת חדשות ייעודית נפרדת לתאגיד השידור הציבורי "כאן", שהוקם לאחר פירוק רשות השידור המיתולוגית. החלטה שבוטלה בסופו של דבר בעקבות הזכייה באירוויזיון.

 

למרות שהמדינה חזרה בה מהתיקון לחוק השופטים מתחו ביקורת חריפה על ההתנהלות בנושא וגיבו את החשיבות של עיתונות ותקשורת חופשית. "עיתונות חופשית משמשת כלי מרכזי בחשיפת מידע על השלטון ועל אחרים", כתב מלצר. "בסמכותה ובכוחה של התקשורת לחקור את דרכי ניהולן של רשויות הממשל ואחרים, לחשוף דרכי ניהול בלתי נאותות ולבקרן. בשל תפקידים אלו היו מי שכינו את התקשורת והעיתונות 'הרשות הרביעית'".

 

 

 

"התערבות שלטונית בגופי התקשורת, גם אם היא נעשית ברמה 'המוסדית', מתוך מטרה 'להתאים' את מבנהו של שוק התקשורת כך שיתיישב עם אינטרסים של צד כזה או אחר במפה הפוליטית, מהווה למעשה הכפפה אסורה של התקשורת למאוויים של השלטון. התנהלות כזו פוגעת בחופש העיתונות במובנו הרחב", כתב מלצר.

 

השופט מלצר גער במדינה על כך שההחלטה על ביטול הפיצול התקבלה רק בגלל האירוויזיון: "שידור ציבורי, הכולל חדשות ואקטואליה, חייב להיות עצמאי ומשוחרר מהתערבויות ומאינטרסים פוליטיים. כלל זה משקף, בין השאר, זכות של הציבור. מצער שהשמירה על העקרון הזה הושגה באקראי עקב רצון המשיבים לאפשר את קיומה של תחרות האירוויזיון בישראל ולא מתוך הכרה בחשיבות השידור הציבורי".

 

נטע ברזילי ובנימין נתניהו (צילום: חיים צח  לע
נתניהו עם נטע ברזילי. "מצער שההחלטה הייתה בעקבות הרצון לקיים את האירוויזיון בישראל ולא מהכרה בחשיבות השידור הציבורי"(צילום: חיים צח לע"מ)

 

את פסק דינו חתם השופט: "השידור הציבורי וזכויות המדיה התקשורתית במדינה דמוקרטית נועדו לעם ובעבורו, כדי לחשוף את האמת הראויה לפרסום ולאפשר שיח פתוח והוגן. לכן אל לו לשלטון להתערב בהם מהטעם שאין הם משרתים את הממשל. יש לזכור שהתקשורת במדינה דמוקרטית צריכה לשרת את ציבור האזרחים-הנשלטים ולא את הנבחרים-השולטים".

 

לאחר הקמת התאגיד הוביל ראש הממשלה בנימין נתניהו תיקון לחוק שלפיו תבוטל חטיבת החדשות של התאגיד ויקום תאגיד חדשות עצמאי. נגד התיקון לחוק הוגשו עתירות רבות ושופטי בג"ץ הורו במאי 2017 על הקפאת הכניסה לתוקף של מועד הפיצול. שישה חודשים אחר כך התקיים דיון בפני הרכב מורחב של שופטים שהמליצו לממשלה ולכנסת לשקול שינוי בעמדתם בנוגע לפיצול התאגיד.

 

בסופו של דבר האירוויזיון הוא זה שגרם לממשלה לשנות את הגישה, לאחר שהבינו שלפיצול יכולות להיות השלכות על קיום האירוע בישראל. ביולי 2018 בוטל סופית הפיצול של התאגיד על ידי תיקון החוק המקורי.

 

יו"ר ארגון העיתונאים יאיר טרצ'יצקי הגיב על פסק הדין: "אמנם הניסיון לפגוע בתאגיד השידור הציבורי באמצעות פיצולו נבלם באמצעות העתירות של ארגון העיתונאים ושל התאגיד ובוטל בכנסת בזכות האירוויזיון, אבל יש גם חשיבות רבה להחלטה שפרסם היום בג"ץ.

 

"דברי השופטים חידדו שוב עד כמה חשובים חופש הביטוי חופש העיתונות ושידור ציבורי עצמאי במדינה דמוקרטית. אני מקווה שהדברים הברורים וההוצאות שנפסקו יהוו תמרור אזהרה לכל מי שישקול לפגוע בשידור הציבורי בעתיד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
שופט העליון מלצר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים