שתף קטע נבחר

4 שאלות על פרישה - והתשובות שיחסכו כסף

מהם הזכויות, הביטוחים וההליכים המשפטיים הנחוצים למי שהגיע לגיל פרישה - ואיך לחסוך בדרך לא מעט כסף. 4 סוגיות שנוגעות לכל אחד

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

כולנו נגיע בסוף לגיל הפרישה, ויש מאתנו שמלווים הורים שהגיעו לגיל הפרישה, פעמים רבות בשלב זה יש הוצאות כספיות רבות, ובד בבד גם אי וודאות לגבי הזכויות השונות היכולות לסייע.

 

אז אילו ביטוחים מכסים את הצרכים שלנו, וכיצד לנצל אותם ולחסוך כספים רבים והליכים משפטיים, מה לעשות כדי לקבל את המקסימום בגיל הפרישה, עם מינימום כאבי ראש? לפניכם ארבע שאלות מהותיות והסברים מפורטים שיעשו סדר.

 

עוד במדור 60 פלוס:

זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים

הסבתות שמדגמנות אופנה ישראלית - ביוטיוב

מחקר הוכיח: פעילות קבועה בגיל מבוגר שומרת את הגוף צעיר

 

מבוגרים  (צילום: Index Open)
להגיע מוכנים ולקבל את הכי טוב שאפשר - בגיל פרישה(צילום: Index Open)

1: זכויות מהמוסד לביטוח לאומי

קצבת זקנה: בהגיעכם לגיל הפרישה, בדרך כלל מובטחת לכם קצבת זקנה מהמוסד לביטוח לאומי - שהינה הכנסה קבועה. הזכאות ניתנת למבוטח שהינו תושב ישראל ואשר שולמו בעבורו דמי ביטוח כחוק.

 

בנוסף, למקבלי קצבת אזרח ותיק (קצבת זקנה), אשר כמעט ואין להם הכנסות מלבד קצבה זו, תיתכן, בקריטריונים מסוימים, זכאות להשלמת הכנסה.

 

חשוב לציין, כי אם נוצרות נכויות/ פגיעות בריאותיות לאחר גיל פרישה (שלא מביאות למצב סיעודי) לא תינתן אפשרות לקבל גם קצבת נכות, ונותרים למעשה עם קצבת הזקנה בלבד.

 

גמלת סיעוד: בנוסף, יש לבדוק אם קיימת זכאות לגמלת סיעוד מביטוח לאומי. גמלת הסיעוד נועדה לתת שירותי סיעוד למי שהגיע לגיל פרישה וזקוק לסיוע של אדם אחר בביצוע פעולות הבסיסיות היום יומיות (הלבשה, רחצה, ניידות, השגחה ועוד).

 

הגמלה ניתנת בדרך כלל בשירותי סיעוד ולא בכסף. הזכאות ניתנת לתושב ישראל אשר הגיע לגיל הפרישה, השוהה בביתו או בדיור מוגן, ונקבעת בהתאם להכנסתו. ניסיוננו מלמד שמול הביטוח הלאומי, חשוב לבדוק בצורה אקטיבית את מימוש זכאות זו, כמו גם זכויות ליתר המענקים ככלל.

 

2: נקלעתי למצב סיעודי, כיצד אוכל לממש את זכותי לפיצויים מחברת הביטוח?

ראשית בואו נגדיר מה הוא ביטוח סיעודי - כיסוי ביטוח סיעודי נועד לתת פיצוי לאדם הסובל מאלצהיימר או מדמנציה, או אם אינו עצמאי עוד בניידות, רחצה, אכילה או שתייה וביתר פעולות היום יום. חשוב לבדוק אם קיימת זכאות גם לפיצוי כספי מחברות הביטוח.

 

רבים כלל לא מודעים כי הם זכאים לפיצויים בעקבות רכישת פוליסה סיעודית דרך קופות החולים, מקום עבודתם וכיוצ"ב, והופתעו לגלות כי קיימת להם פוליסה שרכשו בעבר ושנשכחה במרוצת השנים. על כן, בראש ובראשונה, חשוב כי תבדקו אם קיימת לכם פוליסה סיעודית. היום ניתן בקלות ובמהירות לאתר את פוליסת הביטוח הסיעודי שרכשתם, על ידי חיפוש באתר הר הביטוח באינטרנט.

 

מומלץ להיכנס לאתר "הר הביטוח", שם תוכלו לאתר את הפוליסות הקיימות ברשותכם, כגון, ביטוח בריאות, ביטוח סיעודי ואף ביטוחים נוספים כגון ביטוח חיים ואבדן כושר עבודה, ביטוח דירה וכיוצ"ב.

 

לאחר שגיליתם כי הנכם מבוטחים בביטוח סיעודי, ואיתרתם את פוליסת הסיעוד, חשוב לבדוק מהם תנאי הפוליסה הספציפית שלכם, דהיינו מהו מקרה הביטוח שעל פי הפוליסה, מזכה בקבלת הפיצוי, וכן מהם הכללים והמבחנים לקביעת הזכאות לפיצוי.

 

חשוב לדעת כי ישנם מקרים שבהם חברות הביטוח מתנערות מחובתן לשלם פיצויים. אשפוז סיעודי או מטפל צמוד הינם יקרים ביותר, ואין כל סיבה שחברת הביטוח ששילמתם לה שנים רבות פרמיות לא תשתתף בחלק מהעלות. על כן, צריך ורצוי להתעקש עם חברות הביטוח לקבלת הפיצוי.

 

3: מי ידאג לי כשלא אהיה כשיר עוד לנהל את ענייני?

ייפוי כוח מתמשך - החל משנת 2016, קיים בישראל כלי משפטי חדש, המאפשר לכם לקבוע כבר היום מי יהיה מיופה הכוח שלכם, אדם אחד או יותר שאתם סומכים עליו, אשר במידה ולא תהיו כשירים עוד לנהל את עניינכם בעקבות מחלה או תאונה.

 

בייפוי הכוח המתמשך יפורטו אילו סמכויות אתם מעניקים למיופה הכוח שלכם, כגון, ניהול חשבון הבנק, השכרת דירה, תשלום למוסד סיעודי או למטפלת, קבלת החלטות רפואיות וכל החלטה חשובה אחרת.

 

4: מהי החשיבות בעריכת ייפוי כוח מתמשך?  

ייפוי הכוח ייכנס לתוקף אך ורק כאשר תהיו בלתי כשירים. היום כל עוד אתם בריאים וצלולים רצוי לערוך ייפוי כוח מתמשך, ותהיו אחראים ושותפים, מבעוד מועד, להחלטות שתתקבלנה בעניינכם במצב של חוסר כשירות.

 

יודגש כי ניתן לערוך את ייפוי כוח רק אם הנכם צלולים. אם לא ערכתם את ייפוי הכוח בזמן, החמצתם את המועד, ולא תהיה ברירה אלא למנות אפוטרופוס.

 

ייפוי כוח מתמשך מחליף הלכה למעשה את מוסד האפוטרופסות המסורבל והיקר. בעבר, רק לאחר שאדם נעשה בלתי כשיר יכלו קרוביו לפנות לבית המשפט ולהגיש בקשה להתמנות עליו כאפוטרופוס, הליך שכרוך בהוצאות כספיות, בירוקרטיה וגוזל זמן יקר.

 

באמצעות ייפוי הכוח המתמשך אתם קובעים כבר היום מי יהיה האדם המתאים ביותר לנהל את עניינכם האישיים, הרפואיים והרכושיים, במצב של חוסר כשירות.

 

הגעתם לגיל הפרישה, הגיל השלישי והמכובד, אל תוותרו על זכויותיכם ושתפו את הידע עם יקיריכם.

 

 

הכותבים: עו"ד דוד ידיד הוא מיסד משרד דוד ידיד עורכי דין ונוטריון, מיטל בכר-ורמוכת היא עורכת דין במשרד

 

 

צפו במשאל רחוב בתל אביב על גיל הפרישה בישראל: 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
להבין מה מגיע ומאיפה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים