שתף קטע נבחר

גנרל אמריקני: "דאעש לא הובס, זו מלחמת רעיונות"

מי שהיה מפקד הקואליציה הבינלאומית נגד דאעש, ג'ון אלן, התראיין באולפן ynet והזהיר כי הנסיגה האמריקנית מסוריה תפגע במאבק ארוך הטווח בארגון הטרור: "עד שנביס את הרעיון שמאחוריו - דאעש לא באמת הובס"

 

 

הגנרל האמריקני ג'ון אלן, מפקדם לשעבר של כוחות הקואליציה הבינלאומית בהובלת ארה"ב נגד דאעש, שולל בריאיון לאולפן ynet את טענתו של הנשיא דונלד טראמפ שלפיה דאעש הובס - ומזהיר כי הסגת הכוחות האמריקניים מסוריה עלולה לפגוע במאבק ארוך הטווח בארגון הטרור: "עד שנביס את הרעיון שמאחורי דאעש, הוא לא באמת הובס".

 

אלן מבקר בארץ כאורח הכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). בעבר שימש גם כמפקד כוחות הקואליציה הפועלת באפגניסטן. לדבריו, דאעש מתקיים בשלוש צורות שונות: "הוא התקיים בצורתו הבסיסית בעיראק ובסוריה, התרחב למה שאנחנו קוראים לו 'פרובינציות' במקומות כמו צפון אפריקה והמזרח התיכון, דרום אסיה ודרום-מזרח אסיה ומאוד חשוב - דאעש נטע שורשים עמוקים באינטרנט".

הגנרל ג'ון אלן באולפן ynet (צילום: אלי סגל)
הגנרל ג'ון אלן באולפן ynet(צילום: אלי סגל)
 

-אז אפשר להרוס להם בסיסים בעיראק ובסוריה אבל אי אפשר להרוס את הרעיון עצמו?

"זה כמו אל-קאעידה. כבר תקופה ארוכה קשה למצוא את הארגון, אבל הוא עדיין קיים. גם כתאים קטנים ואינדיבידואליים אבל גם הרעיון עדיין קיים. בסופו של דבר זו מלחמת רעיונות, לא רק עימות פיזי".

 

-מה אתה אומר לטראמפ כשהוא רוצה להסיג את הכוחות מסוריה ואומר שניצחנו במלחמה?

"ובכן, לא ניצחנו, אז העצה שלי אליו היא לשקול טוב מה יקרה כשנסיג את הכוחות - ומדובר במספר קטן יחסית של כוחות שהשיגו כל כך הרבה בנטרול המדינה האיסלאמית. צריך להיזהר מאוד - אפשר לנצח בקרב אבל לאבד את השלום. לכוחות הללו על הקרקע בצפון-מזרח סוריה יש חשיבות רבה בכך שהם אפשרו יציבות והגנו על האוכלוסייה המשוחררת. כך, בטווח הארוך, אפשר להביס את הרעיון שהפך את דאעש לאטרקטיבי מלכתחילה".

 

-אז אתה חושב שטראמפ טעה?

"אני חושב שהוא היה צריך להתייעץ יותר כדי לקבל את ההחלטה הזו ולהבין את ההשלכות המלאות שלה, כי במובנים רבים הנסיגה של ארה"ב מסוריה משאירה את המלחמה בה - ואת היתרון שלנו - לרוסים. זה נותן לאיראנים הזדמנויות אחרות שלא היינו רוצים שיהיו להם, והחשש שלנו הוא שזה יקשה על ישראל".

 

דונלד טראמפ (צילום: AP)
"ממשל טראמפ מבין יותר ויותר שעליו לעמוד באחריות הבינלאומית של ארה"ב"(צילום: AP)

הגנרל האמריקני ציין כי לאור כניסתה המחודשת של רוסיה למזרח התיכון, בנוסף לעלייתה של סין ככוח עולמי, ממשל טראמפ מבין יותר ויותר כי עליו לעמוד במחויבות המנהיגותית של וושינגטון מאז סוף מלחמת העולם השנייה והמלחמה הקרה. "לאחרונה, מזכיר ההגנה מייק פומפאו הבהיר בכמה אירועים, בקהיר ובמקומות אחרים, שארה"ב נמצאת במזרח התיכון כדי להישאר. אנחנו לא צריכים להיות בעלי השפעה על ידי החזקת מאות אלפי חיילים כאן, אבל עדיין יש לנו בסיסים במקומות חשובים ואלה יישארו", אמר.

 

-האם זה מספיק כדי שתהיה לכם השפעה על החלק הזה של העולם?

"זו סביבה שבה אנחנו צריכים לעבוד עם ידידים ושותפים. אחד הדברים שאנחנו צריכים לוודא זה שאנחנו מחזקים את הידידים שלנו באזור, אבל שאנחנו גם מתנגדים לכוחות הזדוניים באזור - בעיקר איראן".

חיילים אמריקנים בסוריה (צילום: AP)
חייל אמריקני בסוריה(צילום: AP)

אלן נשאל גם כיצד הוא מתייחס לדבריו של הנשיא טראמפ על כך שארה"ב נלחמת יותר מדי ברחבי העולם וכי בעלות בריתה צריכות לשאת בנטל במקומה: "מאות חיילים נהרגו תחת פיקודי באפגניסטן, ורבים מהם היו ממדינות אחרות. המחיר שהן משלמות כדי להילחם לצידנו באפגניסטן כדי להביס את הרשע הוא מחיר גבוה מאוד - אז התפיסה שהן לא נושאות בנטל, לא משתתפות באותה מידה כמו אמריקה, היא פשוט לא נכונה.

 

"נלחמנו במסגרת קואליציות במשך שנים רבות, והיכולת של אמריקה להרחיב את השפעתה היא לא בגלל היכולת החד-צדדית שלה, אלא בגלל שמדיניות החוץ שלנו תמיד התבססה על מערכות יחסים הדדיות, בהן יכולנו להשיג את המטרות שלנו בשותפות. בקואליציה אין שיוויון במה שכל מדינה יכולה לתרום במסגרתה, צריך לקבל את זה".

 

אלן התייחס גם לדיווחים על הסכם חסר תקדים שמתגבש בין ארה"ב לטליבאן באפגניסטן. "השגריר חלילזאד, שהוא דיפלומט אמריקני מאוד מנוסה, שמכיר את המזרח התיכון ואת אפגניסטן טוב מאוד, הוא בעצם אפגני מלידה. הוא מדווח שהיתה לו התקדמות משמעותית, כנראה המשמעותית ביותר עד היום במו"מ עם הטליבאן בדוחא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי סגל
הגנרל ג'ון אלן
צילום: אלי סגל
מומלצים