שתף קטע נבחר

מאחורי הקלעים של בית החולים: המכבסה של איכילוב

כמה טון כביסה עוברת ביממה במכונות הכביסה הענקיות של איכילוב? האם יש כתמים שעובדי המכבסה לא יכולים להסיר ולמה בית החולים מפעיל מתפרה? מאחורי הקלעים של איכילוב - כתבה שנייה בסדרה

יותר מ-4 טון כביסה ביממה - הצצה למכבסה הענק של איכילוב: 

 

 

מחזור חיים שלם יכול לעבור על המיטות של בית החולים איכילוב – מלידה ועד מוות – אירועים הרי גורל אשר מותירים, במקרים רבים, את חותמם על המצעים. הסרת חותם זה הוא התפקיד של עובדי המכבסה העצומה של בית החולים התל אביבי.

 

פעולת מכונות הכביסה של בית החולים לא מפסיקה לרגע – 4.2 טון כביסה ביממה מתערבלת בממוצע במכונות הענק של בית החולים, שמלבד בערבי שישי הן פועלות 24 שעות ביממה. 326 קילוגרמים של כביסה מלוכלכת המכונות יכולות להכיל בו זמנית. 1.5 טון של חומרי ניקוי בחודש נדרשים כדי להסיר את הכתמים שמשאירים החולים על המצעים והביגוד.

 

"התנאים של העבודה פה יכולים להיות די קשים", מתאר עוז עזרא רוב (26), שהחל לעבוד במכבסה של בית החולים לפני כשלוש שנים. "המכונות פולטות הרבה מאוד חום. אנחנו עכשיו בחודש ינואר, אז החום עוד נסבל, אבל בחודשי הקיץ האנשים פה נוטפי זיעה. החום מאוד כבד".

 

קראו עוד:

ארכיון איכילוב: "אתה יודע כמה גיא פינס היה משלם לי?"

 

"כמעט אין כתם שאנחנו לא יכולים להסיר"

המצעים, השמיכות והבגדים המלוכלכים מגיעים למכבסה בעיקר באמצעות פיר ענק אשר מחבר בין הקומה ה-12 של מגדל בית החולים ובין המכבסה. הכביסה המלוכלכת ממוינת על ידי עובדי המכבסה על פי סוג הכביסה וחומרת הכתמים. כביסה המוכתמת בלכלוך קשה במיוחד נלקחת לאגף נפרד בו עוברים הבדים כביסה בטמפרטורה גובהה. את יתר המצעים והבגדים של בית החולים מכבסים בטמפרטורה של 80 מעלות.

 

המכבסה של איכילוב לכתבה (צילום: טל שחר)
4.3 טון כביסה ביממה(צילום: טל שחר)

 

"כמעט שאין כתמים שאנחנו לא יכולים להסיר", מתגאה העובד, "אנחנו זורקים פריטים בודדים ביום בגלל שהם מלוכלכים מדי. אנחנו מנקים פה הכל – דם, צואה, שתן. רק אם המצב ממש ממש גרוע אז אנחנו זורקים את הפריט לפח, אבל זה נדיר".

 

אחרי הניקוי עוברת הכביסה אל מכונות הייבוש. עובדי מכבסת בית החולים מפעילים 6 מכונות ייבוש שנפח כל אחת מהן הוא של 28 קילוגרמים. לאחר הייבוש נלקחת הכביסה אל חדר הקיפול ומשם היא מוחזרת אל מחלקות בית החולים.

 

המכבסה של איכילוב לכתבה (צילום: טל שחר)
מערכת הקולבים האוטומטית של ביה"ח(צילום: טל שחר)

 

"הכמויות פה הן מטורפות", משתף עוז, "בגלל שזו מכבסה של בית חולים יש חשיבות רבה יותר לניקיון הבדים. בסופו של דבר משתמשים במצעים ובבגדים אנשים חולים. בבתי חולים יש זיהומים רבים. אתה חייב לתת לחולים כביסה שהיא הכי נקייה וסטרילית".

 

לאחר הניקוי נלקחים מדי עובדי איכילוב אל מערכת המלתחה החכמה של בית החולים. מערכת הקולבים האוטומטית, אשר מכילה אלפי מדים מסוגים ובגדלים שונים, יודעת לזהות באמצעות שבב אלקטרוני את הלבוש שדרוש לכל עובד בית החולים, ומספקת לו את המדים שנחוצים עבורו באופן אוטומטי.

 

"כל בנאדם שפוי יגיד בהתחלה איכס"

"כל בנאדם שפוי שתתן לו להתעסק עם כביסה מלוכלכת יגיד לך בהתחלה 'איכס'", מודה עוז אך מסייג: "בסוף זה עניין של הרגל. יש בנאדם שלא ייגע בכביסה מלוכלכת בחיים ויש בנאדם אחר שלא יגעל מהדברים הללו. בהתחלה גם אני הייתי נגעל מכביסה שהייתה מגיעה עם צואה, אבל מתרגלים להכל. היום אני כבר חסין".

 

המכבסה של איכילוב לכתבה (צילום: טל שחר)
"יש חשיבות רבה לכביסה נקייה לחולים"(צילום: טל שחר)

 

"בלי מכבסה - ביה"ח לא יתקיים"

עובד המכבסה רואה חשיבות רבה לעבודתו: "בית החולים לא יוכל לתפקד אפילו יום אחד בלי מצעים או בגדים נקיים. כביסה נקייה זה הבסיס של הבסיס. הרופאים של בית החולים יכולים להיות הרופאים הכי טובים בארץ, אבל אי אפשר לאשפז חולים עם מצעים מטונפים. התשתית שעליה בנוי בית החולים לא פחות חשובה מהטיפול הרפואי".

 

חרף חשיבות התפקיד, עוז מתאר כי נדיר שעבודתו ועבודת עמיתיו זוכה להכרת תודה. "חולה שמגיע לבית החולים רואה את הסניטר שלוקח אותו או את הרופא והאחות שמטפלות בו. הוא לא רואה את מי שכיבס לו את השמיכה או מי שנתן לו את הפיג'מה שהוא לובש", מתאר עוז ומוסיף: "יש אנשים בודדים שאומרים לנו תודה, אבל העבודה שלנו היא מסוג העבודות שבהן כשהכל דופק אז אין טענות. רק כשהכביסה לא מגיעה בזמן אז יש רעש. חולים רק רואים את הפרונט של בית החולים, אבל בלי מכבסה בית החולים לא יכול להתקיים.

 

"כשמגיעה כמות של כביסה עוברות לפעמים מחשבות של 'מה אני עושה פה?'", מודה עוז ומתאר כי בת זוגו היא שאחראית על הכביסה בביתם. "ברוב המקרים אני חוזר מהעבודה ולא יכול לראות יותר בגדים מלוכלכים", הוא משתף, "אבל אני אוהב את העבודה שלי. אני אוהב לראות את החולים מרוצים כשהם מקבלים כביסה נקייה. זה גורם לי לסיפוק".

 

מכבסה איכילוב לכתבה (צילום: טל שחר)
מבינה את הדרמה לפי הקרע בבגד, בלה אמינוב(צילום: טל שחר)

 

"אוהבת לתפור שמיכות של תינוקות"

עובדי מכבסת בית החולים לא רק אחראים על ניקיון המצעים ובגדי בית החולים. בבית החולים איכילוב פועלת גם מתפרה בה עמלות ארבע תופרות על תיקון והטלאת הבגדים. בלה אמינוב עובדת במתפרת בית החולים כבר 25 שנה. לפני שעלתה ארצה מרוסיה היא עבדה כתופרת של מדי צבא.

 

"אנחנו מתחילות בשבע בבוקר עם תיקונים של בגדי חולים", מספרת בלה, "יש בגדים קרועים, יש כפתורים שצריך לתפור". בכל יום מתקנת בלה כ-50 פריטים.

 

בנוסף לתיקוני הבגדים, תופרות בית החולים אחראיות בין היתר גם על הכנת מחיצת הבד שמפרידות בין מיטות החולים וכיסויי הכריות. "הכי אני אוהבת זה לתפור את השמיכות של התינוקות. זה קטן וחמוד", היא אומרת.

 

 

המכבסה של איכילוב לכתבה (צילום: טל שחר)
מרגישים את הפאניקה של חדר מיון - המתפרה של איכילוב(צילום: טל שחר)

בלה מתארת כי הם חשים במתפרה אם יש עומס על חדר מיון בית החולים: "קורה שבזמן פיגוע אנחנו צריכים לספק הרבה כביסה מהר, יותר מהכמות שצריכים ביום רגיל. הם מקבלים פי 2 או 3 יותר מטופלים ודורשים מאיתנו מהר סדינים ואת הבמבינות ששמים על האלונקה. אתה מרגיש שאתה בלחץ ואתה בפאניקה שתספיק במחלקות הכביסה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טל שחר
"כמויות בלתי נתפסות של כביסה", עוז במכבסה
צילום: טל שחר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים