שתף קטע נבחר

המאבטח שהפך להייטקיסט: הכירו את העמותה שמשלבת יוצאי אתיופיה בהייטק

טק קריירה מכשירה צעירים יוצאי אתיופיה במטרה להעניק להם כרטיס כניסה לעולם ההייטק. "קשה להם לפרוץ את תקרת הזכוכית, כי בפריפריה החברתית שבה גדלו הם לא ראו הייטקיסטים. אנחנו מעניקים להם הזדמנות שווה"

 

  

למרות מעגל השינויים הכלכליים, החברתיים והפוליטיים בישראל - מעמדו של ההייטק בשוק העבודה לא השתנה: הוא עדיין המבוקש והמתגמל ביותר. אולם, עבור קבוצה לא קטנה של אנשים מדובר בדלת שקשה לפתוח.

 

לא עוד אקזיט בארה"ב או אירופה, היעד הבא: אתיופיה

אקזיט לטכניון: חברת סילנטיס הישראלית נמכרה ב-25 מיליון דולר

לפני ארה"ב וסינגפור - ישראל קפצה 5 מקומות במדד החדשנות

 

בנוסף לאלימות המשטרה שבגללה הפגינו בני הקהילה האתיופית השבוע, גם בתחום התעסוקה הם נתקלים באפליה. על פי דוח מדד הגיוון לשנת 2017, שפירסמה נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה במשרד העבודה והרווחה ושהוגש לנשיא המדינה - קהילת יוצאי אתיופיה נתונה לבידול תעסוקתי קיצוני. פערי השכר שמהם סובלים יוצאי אתיופיה הם עדיין הגבוהים ביותר מבין כל פערי השכר של הקבוצות שנבחנו, בני החברה האתיופית אינם משולבים בענפים רבים בשוק העבודה, והם נמצאים בייצוג יתר בענפים בהם רמת ההשתכרות נמוכה.

 

לא מעט אנשים עובדים קשה כדי לשנות את המציאות הזו - אז יצאנו לפגוש אותם.

 

>>לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

עמותת טק קריירה (צילום: אבי חי)
עמותת טק קריירה(צילום: אבי חי)
עמותת טק קריירה (צילום: אבי חי)
הכיתות בטק קריירה(צילום: אבי חי)
 

"גם אחרי המסע לארץ - ישראל היא הג'ונגל האמיתי"

פגשנו את מי שעומד מאחורי טק קריירה, מרכז הכשרה טכנולוגי שמטרתו להקנות לצעירים יוצאי אתיופיה כרטיס כניסה לתחום ההייטק. באמצעות הכשרה מקצועית, פעולות התנדבות ואפילו שיעורי היסטוריה, טק קריירה הצליחו לייצר מודל ייחודי שעתיד להניב הצלחות רבות, ולשנות את התמונה.

 

העמותה הוקמה אי שם ב-2002 על ידי אשר אליאס, בחור צעיר, יזם ואיש הייטק יוצא אתיופיה. עם חזון וברק בעיניים, אליאס רתם שורה ארוכה של אנשים רבי השפעה, רבים מהם בכירים בתעשיית ההייטק.

 

מנכ"ל העמותה הנוכחי, טקלה מקונן (53), עזב לפני 25 שנים את עבודתו בהייטק כדי לתרום בקרב הקהילה האתיופית, ונמצא בתפקיד הנוכחי מזה שמונה חודשים. "כשהייתי בן 16 עליתי לארץ. עברתי את המדבר של סודן ואת הג'ונגל של אתיופיה, ואחרי חודש בישראל הבנתי: הגעתי לג'ונגל האמיתי", מספר טקלה. "הבנתי שאם אני לא אלמד, אני לא אתקדם בחיים, אז לצד בגרות מלאה עשיתי מכינה ולמדתי פיזיקה ומתמטיקה. לישראל אין משאבים אחרים חוץ מהמשאב האנושי – ההייטק ניישן. זה הדבר האמיתי ושם אנחנו צריכים להיות".

טקלה מקונן (צילום: עמותת
טקלה מקונן, מנכ"ל העמותה(צילום: עמותת "טק-קריירה")
 

"צריך מנהיגות צעירה שתוביל את הקהילה האתיופית לעתיד טוב יותר"

לפני שעלה לארץ, עבד טקלה בסודן בארגון שמסייע בהעלאת יהודים לארץ. אחרי העלייה שירת בחיל האוויר, עבד כמרצה במכללת רופין, והיום – הוא סוגר מעגל. "אם אני הצלחתי, למה שאחרים לא יצליחו? הפוטנציאל של יוצאי אתיופיה להשתלבות בהייטק הוא אדיר, אבל הם לא מקבלים הזדמנות שווה, וזה מה שאנחנו מעניקים להם כאן. העמותה שלנו באה לקדם מנהיגות צעירה של יוצאי אתיופיה ושואפת לקדם אותם לביטחון כלכלי מלא ושוויון חברתי מלא. בתפיסתי, בלי ביטחון כלכלי ושוויון כלכלי, אין שוויון חברתי", אומר מקונן.

 

"את יכולה להביא לי מישהו ואני אלמד אותו תכנות, פיזיקה או מתמטיקה, אבל הדבר הכי משמעותי שאנחנו מלמדים בטק קריירה הוא היכולת להאמין בעצמך. כולם כאן שווים בני שווים", מדגיש טקלה וממשיך, "כל החבר'ה שנמצאים כאן הם צברים, עשו בגרות, שירתו בצבא. מה מונע מהם להיכנס להייטק? זו מעין תקרת זכוכית שקשה לפרוץ אותה, ולמה? כי מסביבם לא היו אנשי הייטק, הם חיו בפריפריה חברתית. אנחנו מעניקים להם את ההזדמנות השווה. צריך להצמיח מנהיגות צעירה שתוביל את הקהילה האתיופית לעתיד טוב יותר".

עמותת טק קריירה (צילום: אבי חי)
עמותת טק קריירה(צילום: אבי חי)
 

הצעירים שמגיעים לזרועות העמותה נהנים מ-800 שעות הוראה איכותית ומקצועית, גישה בלתי מוגבלת למעבדות מחשבים, וכן תגבורים ותרגולים המועברים על ידי בוגרי העמותה. משתתפי ההכשרות של טק קריירה לא רק מקבלים, הם גם נותנים. במהלך לימודיהם, הם לוקחים חלק במגוון מיזמים חברתיים-התנדבותיים בעיר לוד, שם ממוקמת טק קריירה. לאחר סיום ההכשרה וההשתלבות בתעשייה, שבים רבים מהבוגרים ומשמשים כמתרגלים וכמנטורים עבור הסטודנטים הצעירים.

 

נכון להיום, 700 בוגרים של טק קריירה הצליחו להשתלב בהצלחה בתעשיית ההייטק בישראל. המטרה שניצבת מול עיניהם היא להכשיר 130 בוגרים בשנה הבאה, 230 בוגרים בעוד שנתיים, ומשם להגיע למצב שיעשה את השינוי האמיתי, על ידי שילוב של 1200 בוגרים בתעשייה.

 

"קיבלתי הרבה 'לא' - ואז האיר לי המזל"

יהונתן אדגואיצ'ו (28) מיבנה הוא אחד מבעלי סיפור ההצלחה הבולטים של טק קריירה. מלבד העובדה שסיפור ההצלחה שלו די משעשע, הוא שם גושפנקה לכך שאם מנסים - הכל הופך לאפשרי.

טקלה מקונן (צילום: אברהם סטוטה)
ממאבטח להייטקיסט: יהונתן אדגואיצ'ו(צילום: אברהם סטוטה)
  

הוא נולד בארץ להורים שעלו מאתיופיה בשנת 1986, למד והתחנך בירושלים, ובגיל 18 התגייס לשירות קרבי בחטיבת גבעתי. "אחרי השירות הצבאי, התחלתי לעבוד כמאבטח בחברת הייטק באזור המרכז, ושם התחיל הסיפור שלי עם טק קריירה", מספר יהונתן. "עבדתי כמאבטח במשך ארבע שנים, והשיחות של העובדים על עולם ההייטק עניינו אותי. התחלתי להתייעץ עם משפחה וחברים, והגעתי לחבר שלמד בטק קריירה. ניגשתי אליהם, עברתי את כל הראיונות והתקבלתי לקורס פיתוח תוכנה.

 

"נכנסתי לתקופה ארוכה ואינטנסיבית של עשרה חודשים, לימודים מהבוקר ועד השעות הקטנות של הלילה. הקורס קשה מבחינת התוכן והזמנים, אבל טק קריירה מוציאים ממך את הדאגות ומרכזים אותך בלמידה. אני לא בעל רקע במחשבים ופתאום התחלתי להבין איך מערכת ההייטק עובדת. כשסיימתי את ההכשרה, יצאתי לעולם הגדול מהחממה שעטפה אותי. התחלתי לחפש עבודה, שזו עוד עבודה בפני עצמה. קיבלתי הרבה לא, וכמעט ויתרתי. אמרתי לעצמי שאולי כדאי לי לשנות כיוון ולהתחיל להתעסק במשהו אחר, אבל אז האיר לי המזל.

 

"טק קריירה יצרו קשר עם אורבוטק, החברה בה עבדתי כמאבטח. הם הזמינו אותי לראיון, ומאז אני עובד שם כבר כמעט שנה. מעבר לאנשים המקצועיים שעובדים שם, מדובר בחברה מלאת סובלנות. אתה רואה אנשים מכל הצבעים, העדות והסוגים, מכל הקשת הרחבה של האוכלוסייה שלנו".


פורסם לראשונה 01/02/2019 07:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
מנפצים את תקרת הזכוכית - עמותת טק קריירה
צילום: אבי חי
מומלצים