שתף קטע נבחר

המחשבות שמונעות מאיתנו לרדת במשקל

המחשבות לא עוזבות אתכם, והמלחמה הפנימית מתנהלת בראשכם ללא הפסקה. מומחית התזונה הישראלית מלוס אנג'לס קארין אדוני, על הקו הדק שבין הרצון לנשנש שוב לבין החלום לרדת במשקל.

"העוגה הזו נראית כל כך מפתה, אבל היא תהרוס לי את הדיאטה, אולי אקח רק ביס קטן בכל זאת?"... הדיאלוג הפנימי הזה מוכר לכם? כל אדם שהתמודד עם עודף משקל מכיר את המאבק בין המחשבות התומכות בתהליך ההרזייה לבין המחשבות המכשילות, שגוררות אותנו לאכילה מיותרת.

כמה פעמים שמעת את המשפט "זה הכל בראש שלך". עולם הירידה במשקל הוא נכון ומדויק רוב הזמן, המפתח להצלחה ולכישלון בתהליך ההרזיה מתחיל ונגמר במחשבות, באמונות וכמובן במעשים שלנו.

 

כולנו תוהים מה צריך לעשות, מה צריך לאכול, ממה להימנע, אך רובנו מתקשים להביא הלכה למעשה, ובעצם לחצות את הגשר מידיעה לעשייה.

על כך מבוססת גישת הפסיכולוגיה הקוגניטיבית התנהגותית CBT, כמו גם שיטות לירידה במשקל, שעובדות על תהליכים של שינוי הרגלים, שינוי דפוסי חשיבה בכלל ושינוי הרגלי האכילה בפרט.

 

אמונות מכשילות

מחשבות מגבילות ומכשילות הן אותן מחשבות, המעודדות אותנו לפעול כנגד המטרה שלנו. קולות אלו מזכירים לנו שוב ושוב את החולשות שלנו, ומתעלמים מכל האיכויות והחוזקות שיש לנו.

הקול הזה בראש שלנו, שכל הזמן מזכיר לנו שאנחנו לא טובים מספיק, לא חזקים מספיק, ואין לנו סיכוי להצליח בתהליך הזה בכל מקרה: "אז אני כבר אוכל את העוגה", אנחנו אומרים לעצמנו, "כי זה חסר כל סיכוי."

לכולנו יש את רגעי המשבר האלו. קשיים, לבטים, אך בהרבה תחומים בחיינו אנחנו עוצרים ועושים שיקולים מחושבים. האם מתאים לי לקנות את הבגד הזה, זה נכנס לי לתקציב? האם אני יכול להרשות לעצמי לצאת לחופשה?

איכשהו, כשזה מגיע לבחירה מול האוכל,השיח הפנימי הוא 'בא לי', 'אני רוצה'', 'יש לי חשק', כלומר תהליך חשיבה פחות הגיוני ויותר יצרי. הקולות האלו מלווים אותנו בלא מעט תחומים בחיינו. כולנו רוצים את הסיפוק המיידי, לאכול את העוגה ובאותה המידה רוצים גם להצליח בתהליך הירידה במשקל. לכאן נכנסים הלבטים, סיפוק מיידי לעומת מטרות ארוכות טווח.

חלק גדול מהאנשים אשר יורדים במשקל מתקשים לשמור עליו לאורך זמן. זה קורה במידה רבה, מאחר ואנחנו כבני- אדם, מחפשים שינויים מהירים, מידיים ולא מפנימים שעל מנת ליצור שינוי אמיתי ועמוק בהרגלי האכילה שלנו, יש צורך בעבודה יומיומית, לאורך זמן, על מנת להניע את השינוי הזה.

המשקל העודף שאתם ״סוחבים״ עליכם לא עלה בין לילה. הוא גם לא ירד בשבוע. אותו הדבר גם בנוגע לשינוי הרגלי האכילה שלנו. שבירת הרגלים קיימים לוקחת זמן וכך גם הבנייה של החדשים, אבל ברגע שזה נעשה נכון, זו מתנה לכל החיים.

אז הנה מספר טיפים ממני איך להתחיל את שינוי הרגלי החשיבה שלכם ואיך להתחיל ליצור שיח חיובי יותר:

 

מחשבה מגבילה: בשביל לרדת במשקל אני צריך לוותר על כל האוכל שאני אוהב

רובנו חושבים שעל מנת לרדת במשקל צריך לחיות על חסה, חזה עוף , גבינה רזה ופריכיות בלבד.

האם זה יעזור לנו לרדת במשקל? בהחלט, אבל יחד עם זאת זה גם יגרום לנו לשעמום, חוסר שביעות רצון וככל הנראה יגרום לנו לחזור חזרה לבחור בחירות עתירות בקלוריות מאחר אחרי ששרינו בהגבלת יתר.

 

מחשבה מקדמת: אורח חיים בריא מכיל אוכל טעים

אוכל בריא הוא טעים. כן כן, אבל הוא צריך להיות מגוון, אנין ומחובר לטעמים שלנו לזהות שלנו. אין סיבה להימנע מסוכר ופחמימות לשארית ימי חייכם על מנת לרדת במשקל, או לא לצאת לחופשות, מסעדות, אלא ללמוד איך לשלב את זה בצורה נכונה. בימינו יש אלפי מתכונים טעימים, חטיפים איכותיים ובריאים יותר בכל הסופרים, אופצייה להכין קינוחים שווים והכל מבלי להתפשר על הטעם או האיכות.

התחילו לשנות את הגישה בראש מדיאטה מגבילה ועצובה, לעולם מלא באוכל טעים ומגוון, שיכול להכיל כמעט את כל המזונות שתרצו, פשוט בכמויות ותדירות שונה.

 

מחשבה מגבילה: גישת הכל או כלום

אחת המחשבות הנפוצות ביותר בתהליכי ירידה במשקל, גורסת שעל מנת להצליח בתהליך הירידה במשקל אנחנו חייבים להיות 100% כל הזמן בתהליך, ו״הדיאטה״ שלנו חייבת להיות מושלמת כי רק כך נצליח.

במציאות, פרוסה של עוגה יכולה להיות 200-500 קלוריות סה"כ ואם זאת החריגה שלנו לאותו השבוע , היא לא תשפיע על תהליך הירידה שלנו במשקל בשום אופן.

מה שהיא כן עלולה לעשות זה לערער אותנו. היאש גורמת לנו לחשוב שמי שמצליח זה רק מי שמדייק כל הזמן, בעוד שהאמת היא שלכולנו יש רגעי קושי, נפילות ומשברים, זה חלק מכל תהליך, מילת המפתח היא התמדה לא שלמות.

 

- ()

 

מחשבה מקדמת : התמדה לאורך זמן

ההבנה שבכל תהליך יש רגעי קושי, רגעי משבר ונפילות, היא טבעית וחיונית. סוד ההצלחה טמון בסוף היום בהתמדה בדרך.

חתיכה אחת של עוגה לא תשנה כלום בטווח הארוך וגם לא שתיים, אני תמיד אומרת שרגשות אשם משמינים יותר מכל עוגה. שחררו את רגשות האשם, תבינו שאי אפשר להיות 100% בתהליך כל הזמן ואל תתנו למחשבות המגבילות האלו להוריד אתכם. לכולנו יש רגעים שפשוט בא לנו לאכול עוגה. תאכלו אותה, תהנו ותמשיכו הלאה, והכי חשוב בלי להרגיש אשמה.

 

מחשבה מגבילה: אני אתנחם באוכל

עייפות, תסכול בחיי המשפחה או העבודה, אכזבות, שמחות וכעסים הינם חלק בלתי נפרד מהחיים. המחשבה שאוכל יפתור את כל הבעיות ויגרום לנו להרגיש טוב יותר, היא כמובן מוטעית ומובילה לאכילה רגשית מיותרת. חשבו על זה צורה כזו: אתם מתמודדים כרגע עם בעיה מספר 1 (קושי בעבודה ) ובמקום להתמודד עם הבעיה עצמה ועם הקשיים, אתם כרגע יוצרים את בעיה מספר 2 ( אכילת יתר ). לא רק שהאוכל לא יפתור לנו את הבעיות בעבודה, זה יגרום לנו להרגיש רע יותר, יגביר את תחושת התסכול והאכזבה העצמית. אוכל הוא תוצאה לא הסיבה, התמודדות נכונה תהיה להתחיל לזהות ולהבין כל פעם שאתם בורחים. הזכירו לעצמכם כמה התהליך הזה חשוב לכם, מה הסיבה שהתחלתם אותו וציירו תמונה איך תראו ותרגישו בסוף התהליך, האם שווה להרוס את זה בגלל שהיה לכם יום רע או שאתם חווים קושי רגעי.

 

דרך טובה להתמודד עם רגעים כאלו היא למצוא ״מפלטים״ אחרים שאינם אוכל. פעילות גופנית, פגישה עם חברים, צפייה בסרט, וכל דבר שגורם לכם להרגיש טוב .

 

מחשבה מגבילה: לא ירדתי כמו שצפיתי, לכן אשבור את הכלים

תהליך ירידה במשקל אינו תהליך לינארי, המשקל לא ירד כל שבוע בצורה שבה קיווינו וציפינו, אך כל עוד המגמה היא בכיון ירידה אתם בהחלט בדרך הנכונה. גם ירידה קטנה מדי שבוע בצורה עקבית תהפוך בסופו של דבר לירידה משמעותית לאורך זמן, ירידה קבועה של פאונד בשבוע (כחצי קילו) תוביל לירידה של 52 פאונד בשנה (23 קילו ) בשנה. התמדה לאורך זמן תוביל לכל תוצאה אשר תרצו להגיע אליה.

 

מחשבה מקדמת: התמדה תביא לכל תוצאה רצויה

על מנת להתגבר על קושי רגעי יש לזכור תמיד להביט על התמונה הגדולה יותר, להיות חיובים בתהליך, להבין כמה נשכרים אנחנו יוצאים מכך שאנחנו מרוויחים את הבריאות, המשקל והשליטה בחזרה וכמה מדהים זה מרגיש להרגיש טוב עם עצמנו. מדדו את ההצלחות שלכם לא רק לפי המשקל שירד, גם לפי הבגדים שמרגישים טוב יותר, ההרגלים הטובים שביססתם, רמת האנרגיה שעלתה התחושה הכללית שהשתפרה.

 

אז איך הפעם אפשר לבחור אחרת ונכון?

1. אל תדחו, התחילו היום, אורח חיים בריא הוא לא תהליך של שני עד שישי או בתקופות בין החגים, זה חלק מדאגה לעצמנו, לבריאות שלנו והבנה שאנחנו צריכים לשים את עצמנו בסדר העדיפויות גם כן.

2. אל תעשו שוב דיאטה- בחרו הפעם באורח חיים בריא שאתם יכולים לראות את עצמכם מיישמים אותו חודש, חצי שנה ועוד שנתיים מהיום מבלי להרגיש שאתם סובלים או מקופחים.

3. קבלו את העזרה והתמיכה הרצויה- איש מקצוע / קבוצה / מטפל יכול לעזור לכם ביצירה ונתינה של הכלים הנכונים בתהליך, על מנת לבסס צורת אכילה מאוזנת, בניית הרגלים חדשים ויצירה מטרות והבנות לטווח הארוך.

4. זכרו לשים את עצמם בסדר העדיפויות - גם אתם חשובים מספיק, לדאוג לעצמכם, לבשל, לפנות זמן לפעילות גופנית, הזמן ״המושלם״ כנראה לעולם לא יגיע ותמיד יהיו דברים אחרים לעשות. אל תחכו שיהיה לכם זמן, תפנו ותייצרו אותו.

 

זכרו אם אתם רוצים תוצאה שונה, בחרו בדרך אחרת, התחילו את השינוי ממקום של קבלה גם אם יש חוסר שביעות רצון רגעי. ההצלחה תגיע כל עוד תתמידו בדרך.

 

קוראי ידיעות אמריקה מוזמנים לשלוח שאלות לקארין אדוני שתענה עליהן כאן מדי שבוע: Www.karinadoni.com

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בא לי, יש לי חשק". אמונות מכשילות
מומלצים