שתף קטע נבחר

בגלל הבחירות: "משרד החינוך 'השתיק' סקר תלמידים"

במועצת התלמידים הארצית ביקשו לבחון את עמדות התלמידים בנושאים "שנויים במחלוקת", אך לפי גורמים המעורים בפרטים, הופעלו עליה לחצים למניעת פרסום הסקר לפני הבחירות: "איימו להפסיק לתמוך במועצה". משרד החינוך: "מדובר בשיח חינוכי וערכי. כל רמיזה אחרת משוללת כל יסוד"

שאלות נפיצות וטענות לאיומים מצד גורמים במשרד החינוך: לקראת חלוקת התעודות שהתקיימה בבתי הספר בסוף השבוע שעבר, יזמה מועצת התלמידים והנוער הארצית סקר ייחודי שמטרתו לבדוק את עמדות התלמידים בנושאים שונים, תחת הכותרת "תלמידי ישראל נותנים ציון למערכת החינוך". עם זאת, ל-ynet נודע כי לחצים כבדים הופעלו על המועצה כדי למנוע את הפצת הסקר בזמן תקופת הבחירות. כתוצאה מהלחצים הללו - הפצת הסקר לא יצאה לפועל בסופו של דבר.

 

הסקר הכיל כמה שאלות שמטרתן לבחון את עמדות התלמידים באשר לנושאים הנחשבים לשנויים במחלוקת. כך, למשל, היו אמורים התלמידים להשיב האם המורים מעודדים אותם לעשות בגרות ברמת חמש יחידות במתמטיקה, בהמשך לטענות שעלו על הרפורמה "לתת חמש" של שר החינוך נפתלי בנט, לפיהן מופעלים לחצים על תלמידים מתקשים לעשות בכל זאת בגרות במתמטיקה ברמה הגבוהה. מנגד, רצו לבדוק במועצת התלמידים האם המורים דווקא מעודדים את התלמידים לרדת להקבצה נמוכה יותר.

 

סקר מועצת התלמידים הארצית שלא פורסם בגלל לחץ של משרד החינוך ()

בסקר היו אמורים התלמידים גם לדרג את רמת האלימות בבית הספר שלהם, לדווח האם נחשפו לפעילויות בנושא מניעת שימוש בסמים ואלכוהול בבתי הספר והאם הופגשו עם תלמידים מאוכלוסיות אחרות (ערבים, דתיים, חילוניים ובעלי מוגבלויות). בנוסף, הם היו אמורים לציין האם הם אוהבים להגיע לבית הספר, האם המוסד מעניק להם כלים ומיומנויות לחיים ולבסוף אף לתת ציון למערכת החינוך.

 

לדברי גורמים המעורים בפרטים, במשרד החינוך הפעילו לחצים כבדים על התלמידים למנוע את הפצת הסקר ואת פרסום תוצאותיו - בשל הבחירות ובשל "הנושאים הנפיצים" שהוא מבקש לבדוק.

 

גיבוש הסקר החל לפני מספר שבועות. במועצת התלמידים ביקשו לקבל תמונת מצב עדכנית אודות עמדותיהם ותחושותיהם של התלמידים בסוגיות שונות הנוגעות למערכת החינוך. המועצה התכוונה להפיץ אותו ברשתות החברתיות ולפרסם את תוצאותיו ביום שישי האחרון, עם חלוקת התעודות בבתי הספר.

"איימו עלינו שאם נפיץ את הסקר, משרד החינוך יפסיק לתמוך במועצת התלמידים הארצית". אילוסטרציה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
"איימו עלינו שאם נפיץ את הסקר, משרד החינוך יפסיק לתמוך במועצת התלמידים הארצית". אילוסטרציה(צילום: shutterstock)

כאשר הגיעו היוזמים לישורת האחרונה, לקראת ההפצה של הסקר, התקיימה, לטענת הגורמים שיחה קשה במיוחד עם אחד מאנשי מנהל חברה ונוער במשרד החינוך. "רצינו להתפוצץ", מתאר את התחושה אחד מהם. "באיזשהו שלב בשיחה פשוט איימו עלינו שאם נפיץ את הסקר, משרד החינוך יפסיק לתמוך במועצת התלמידים הארצית. אמרו לנו שבגלל הבחירות זה לא זמן טוב".

 

הגורם הוסיף כי "הם אמרו שהם מחויבים על פי חוק לתמוך במועצות התלמידים ברשות המקומית, אבל לא במועצה הארצית. אנחנו מכירים את האיום הזה כי השתמשו בו בעבר. זו הייתה שיחה של איומים בלי הרבה רקע, ועבדנו כל כך הרבה זמן על הסקר הזה. הוא היה אמור לספק לנו נתונים שהם הרבה יותר מבוססים. אנחנו לא צריכים להיכנע לאיומים האלה, ואנחנו לא צריכים להתקפל בכל פעם שזה לא נוח להם".

 

"זו הייתה אמירה אומללה מאוד", אמר גורם בכיר במשרד החינוך על האיומים שהופנו כלפי נציגי מועצת התלמידים. "מי שאמר אותה כבר 'קיבל על הראש'. אי אפשר לאיים בצורה כזאת על מועצת התלמידים רק בגלל הסקר. מועצת התלמידים הארצית מוכרת על ידי משרד החינוך, בית הנשיא, הכנסת והתקשורת. גם בהיעדר סעיף כזה או אחר בחוק - זה לא איום קביל, אבל הוא השיג את מטרתו".

 

 

לקראת פרסום הסקר, שכאמור עד כה לא פורסם, שיגרה יו"ר מועצת התלמידים הארצית ליאל מלכביץ' מכתב לשר בנט ולמנכ"ל המשרד שמואל אבואב. במכתב ציינה מלכביץ' כי הוא נעשה "לנוכח פניות ובקשות רבות מבני נוער בשטח".

 

מלכביץ' מסרה כי "כוונת הסקר הייתה לקבל תמונת מצב רחבה שמייצגת ומשקפת את מצבם ועמדתם של בני הנוער והתלמידים בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי. רצינו לנהל שיח ערכי יחד עם משרד החינוך אודות ההוויה החברתית והפדגוגית של בני הנוער בתוך בית הספר ומחוצה לו. החלטנו להרים את הכפפה וליצור סקר שישקף את המצב הנוכחי - מתוך התלמידים ולמענם.

 

 מכתב מטעם מועצת התלמידים והנוער הארצית בנושע לסקר בנושא מערכת החינוך הפורמאלית והלבתי פורמאלית (באדיבות מועצת התלמידים והנוער הארצית)
המכתב שנשלח לשר בנט(באדיבות מועצת התלמידים והנוער הארצית)

"הסקר נבע מתוך צורך אמיתי מהתלמידים אשר חווים את תכני מערכת החינוך מבפנים ובצורה ישירה. חבל שבעקבות מניעים פוליטיים כאלה ואחרים, שאינם קשורים להחלטתנו לקיים את הסקר, הוא לא יצא לפועל ולא יכולנו לקדם את השינוי המשמעותי וההכרחי הזה", הוסיפה.

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "סביב הנושא התקיים שיח חינוכי פתוח בין גורמי המקצוע במינהל חברה ונוער לבין מועצת התלמידים הארצית, בהם גם בוגרי מועצות התלמידים. יחד הסכימו כולם כי העת הנוכחית אינה מתאימה למהלך שכזה, שכן הוא עלול להתפרש באופן פוליטי ולקבל משמעויות שאינן אותנטיות. מדובר היה בשיח חינוכי וערכי, וכל רמיזה אחרת היא משוללת כל יסוד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים