שתף קטע נבחר

כחלון מבטיח: מאות יחידות דיור ייצאו לדרך בת"א תוך שנתיים

שר האוצר בטקס העברת מתחם ירקונים מחברת החשמל למדינה: "אין לי עניין שלישראל יהיו עשרות אלפי דונמים ריקים בתל אביב, יש לי עניין שלזוגות הצעירים הללו יהיו דירות, מסחר שירותים והייטק". עדיאל שמרון, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל: נקדם את תוכניות הבנייה בהקדם

"אין לי עניין שלמדינת ישראל יהיו עשרות אלפי דונמים ריקים בתל אביב, יש לי עניין שלזוגות הצעירים הללו יהיו דירות, מסחר שירותים והייטק. אני מקווה שלקראת סוף 2020 יחל כאן השיווק, כרגע זה בהליכי תכנון". כך אמר היום שר האוצר משה כחלון, בטקס שערכה חברת החשמל להעברת אתר ירקונים בצפון תל אביב למדינה, במסגרת הסדר הנכסים ביניהן.

 

>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

רמת החיל מציגה: שכונה צמודה לתחנת חשמל

היזמית בקריית גת משכה את התביעה - וכן תבנה במחיר למשתכן

ישראל קנדה תקים 2 מגדלי מגורים ותעסוקה ברחוב הרכבת בת"א

 

בטקס השתתפו גם החשב הכללי באוצר רוני חזקיהו, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל עדיאל שומרון, ראשי חברת החשמל - היו"ר יפתח רון טל והמנכ"ל עופר בלוך. מדובר באתר שממוקם בקצה רחוב הברזל בשכונת רמת החייל, ומתפרס על פני כ-75 דונם. כפי שפורסם, במקום מתוכננת שכונה חדשה עם מאות דירות, אזורי תעסוקה ומסחר ושטחי ציבור.

   (צילום: יוסי וייס, חברת החשמל)
מימין: יו"ר חברת חשמל יפתח רון טל, משה כחלון ועופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל(צילום: יוסי וייס, חברת החשמל)

בטקס החגיגי, בהשתתפות בכירים במשק, התייחס השר למשך הזמן הארוך שנדרש לגיבוש ההסכם מול חברת החשמל. "יש פה פיסת קרקע, באמת מהטובות של מדינת ישראל, באזור המבוקש במדינת ישראל, עם מענה לצרכים הכי נדרשים במדינת ישראל", אמר.

 

"לא לחשוש לקבל החלטות, זה מה שאני מנחה את האוצר שלוש וחצי שנים. אני קיבלתי החלטות ואתם קיבלתם החלטות. יותר שקל פחות שקל, זה לא המשחק בסוף, הכל של המדינה, מה חברת החשמל זה של הפלסטינאים? זה של מדינת ישראל. הבנים והבנות שלנו יגורו במגדלים שיהיו פה וייהנו משירותי המסחר שיהיו פה.

 

"אני מבקש ממכם, לא לחשוש מביקורת. אתם מאמינים בדבר - תעשו אותו. אף מהלך לא יעבור בשקט. כמה מיליוני מילים נכתבו נגד הרפורמה? הרפורמה יוצאת לדרך, הנכסים יהיו פה? חברת החשמל תתחזק? זוגות צעירים יקבלו דירות ושטחי מסחר? זה הסיפור. זה מה שצריך לעשות, לייעל, להתייעל והכי חשוב - לא לפחד.

 

"יכתבו עליכם, יבקרו אתכם, יש אנשים שזה התפקיד שלהם, תכבדו אותם. אם היינו פועלים לפיהם לא היינו עושים כלום. כאן, זה המודל איך כולם מרוויחים ואיך מחלצים פקקים של 20 שנה. אף אחד בהיסטוריה לא נרשם על מה שלא עשה, אין שום משמעות לביקורת הזו. יש משמעות לעשיה ולהזנקת המשק".

 

כ-750 דירות חדשות יקומו בשטח החדש

מדובר בשטח פתוח, ממנו פונו מכולות ומשרדים יבילים, אך נותרה בו תחנת משנה של חברת החשמל שנשארת על כלל מתקניה ועמודיה - כלומר השכונה תוקם בצמוד לתחנת חשמל.

  

התוכנית נמצאת בשלבי גיבוש בוועדת התכנון המקומית, אך ל"כלכליסט" נודע שהיא עתידה לכלול כ-750 דירות. בעירייה מסרו כי "ייעוד הקרקע נקבע כאזור תעסוקה מטרופוליני, עם זכויות של כ-330 אלף מ"ר, מהם רבע למגורים. מספר הדירות ייקבע על פי תמהיל הדירות וגודלן. שאר זכויות הבנייה מותרות לתעסוקה - מסחר, משרדים ומלונאות. התוכנית תקצה כ-18 דונם לשטח ציבורי בנוי, ותקבע מערך דרכים ושטחים פתוחים".

 

השבת האתר התבצעה בהמשך להודעת החברה מנובמבר, לפיה החלה ביישום הסדר הנכסים ההיסטורי שלה מול המדינה, רשות מקרקעי ישראל והעירייה, שנחתם לפני כשנה. לפי ההסדר, היא תפנה נכסים בכל הארץ ובפרט בתל אביב, כדי לנצלם לפיתוח שכונות, מבני ציבור, ואזורי תעסוקה ומסחר.

שטח ברמת החייל שחברת החשמל מחזירה למדינה (צילום: דנה קופל)
השטח ברמת החייל שחברת החשמל מחזירה למדינה ועליו תיבנה שכונה חדשה(צילום: דנה קופל)
 

 

חברת חשמל תפנה שטחים בכל הארץ

החברה שחררה שטחים בתחנת הכוח רדינג בסמוך לנמל תל אביב, וכן אתרים באילת, חיפה, אשדוד, באר שבע וחדרה. הסדר הנכסים של חברת החשמל מהווה חלק מהרפורמה בחברה, לפיו החברה תחזיר שטחים לטובת שיווק קרקעות, בתמורה ל"תספורת" לחובותיה של עד 2.5 מיליארד שקל.

 

יפתח רון טל, יו"ר חברת החשמל מנה בדבריו את השטחים שחברת החשמל כבר העבירה למדינה, בהם תחנת הכוח אלון תבור, תחמ"ש צפון תל אביב בבלי, תחמ"ש בדרום תל אביב, קרקעות בחפציבה ורוגוזין, תחמ"ש בב"ש, שלושה אתרי דלק ברידינג, קרקעות עמק הירדן.

 

"היופי ברפורמה הזו שהיא טובה לכולם", אמר. "בלי הסדר נכסים לא היתה רפורמה מסיבה פשוטה, לא הינו מגיעים לאיתנות פיננסית. לדעתי השטח של השטח הזה מעל מיליארד שקל, אבל חברת החשמל הרוויחה עליו הרבה יותר כי זו היתה עסקה כוללת. היתה פה דוגמה הפוכה למה שבדרך כלל קורה, אנחנו דחפנו להשלים את ההסכם הזה ולממש אותו. בדרך כלל זה הפוך.

 

"כאן כולם הבינו שכל אחד מוותר, בסוף כולם מרוויחים. אנחנו במקום שבעיני, חוץ משדה דב, אין עוד שטח כזה בתל אביב, 80 דונם, לדעתי סדר גודל שלפחות 1,000 דירות מגורים. יש פה שכונה חדשה, מאות אלפים של שטחי מסחר ותעסוקה וגם משרדים ואמצע תל אביב. אני חושב שאפשר לעבוד עליה מחר בבוקר. זה באמת יוצא דופן".

 

עדיאל שמרון, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל הבטיח לקדם את תוכנית הבנייה למקום "בהקדם האפשרי, כדי לממש את המדיניות של ניהול הקרקע".

 

עוד ציין כי "החלק הפחות ידוע זה המלחמות, שבהן אנחנו לוקחים את הקרקע כמחולל פיתוח. שר האוצר ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל התווה את המדיניות הזאת, ואם פעם היינו מתווכחים על שקל פה ושקל שם, מסתכלים על הטווח הקצר ותזרים המזומנים, היום אנחנו מסתכלים על התמונה הכוללת והחשב הכללי מאפשר לנו לעשות את זה - להסתכל על הכנסות מהקרקע כמחולל פיתוח מעבר לתחום הצר של פיתוח קרקעות. עשינו הסכם עם חברת החשמל, עם בי"ח תל השומר, ויש תהליכים מתקדמים ביחס לנכסי מקורות ונכסי חברת הדואר, כי מנסים ללמוד לקחים מהעבר ולעשות הסכמים יעילים יותר".

 

 

החשב הכללי: "22 שנה רבנו"

החשב הכללי רוני חזקיהו התייחס אף הוא למשך הזמן הרב שנדרש ליישום ההסכם. "ב-1996 נחקק חוק משק החשמל, שהיה אמור להסדיר את העברת הנכסים. מאז במשך 22 שנה רבנו או רבו ביניהם המדינה וחברת החשמל וגורמים נוספים על הפרשנות של החוק. מה שעשינו בשניים האחרונות מאז שאני פה - נכנסנו למאמץ אינטנסיבי וחזק בניהול מו"מ מורכב והצלחנו בינואר 2018 לחתום על ההסכם ההיסטורי הזה.

 

"החתימה היתה בין המדינה, לעירית תל אביב ולחברת החשמל, וכך התאפשר היום ההיסטורי הזה שבו אנחנו מעבירים את מתחם ירקונים. לחשוב רק ש-20 שנה העסק הזה עומד ככה. אם הייתי פה ביום הראשון לתפקיד, היתי מביא לפה את ניהול המו"מ כדי שיראו את מה מפסידים וכך אפשר יהיה לגמור את זה יותר מהר.

 

"אני מברך את כולם על ההסכם הזה, הוא היסטורי ואפשר את ביצוע הרפורמה יותר מאוחר, בלעדיו היא לא היתה מתאפשרת. אני רוצה לציין גם את שיתוף הפעולה יוצא הדופן בין הגורמים באוצר, לבין אגף תקציבים רשות חברות רמ"י וכמובן הייעוץ המשפטי בלי זה לא היינו מגיעים להסכם, היה שיתוף פעולה יוצא דופן מצד המדינה בחלק שלה".

 

שי באב"ד מנכ"ל משרד האוצר אמר כי "התהליך הזה בחברת החשמל היה אחד הדברים המשמעותיים שהייתי חלק ממנו, באמת שיתוף פעולה יוצא דופן בין כל הצוות. מקווה לראות שהשיתוף פעולה הזה ימשיך, העבודה בין אגפי האוצר חשובה מאוד. זה הישג מדהים במרכז תל אביב, שכונה חשובה במקום כל כך קריטי. נעשה בלו"ז יוצא דופן, אנשים היו סקפטיים שבאמת יגיעו להסכמות. נקווה שהרפורמה מעתה תתפוס תאוצה".

 

מנכ"ל חברת החשמל עופר בלוך ציין כי "הסדר הנכסים האפשר למעשה את הרפורמה ולאחריו חוק משק החשמל המתוקן. בתוך התקופה המאוד מורכבת הזאת סיימנו את החלק הראשון של מסירת הנכסים למדינה ואנחנו נמצאים עמוק בתוך הרפורמה. מתבצעים הליכים מאוד מרוכבים בתוך החברה וגם החוצה, מכירת תחנת כוח ראשונה בדרך, בניית שתי תחנות כוח חדשות, כל התהליכים עליהם הוסכם בתנועה וכל החברה עוסקת בכך. באמצעות מסירת השטח הזה אנחנו מאפשרים בנייה של שטחים לטובת הציבור".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
מימין: יו"ר חברת חשמל יפתח רון טל, משה כחלון ועופר בלוך מנכ"ל חברת חשמל
צילום: יוסי וייס, חברת החשמל
מומלצים