שתף קטע נבחר

מהיום: גלולות היום שאחרי יימכרו ללא מרשם - לנערות מגיל 14

עד היום נערות מתחת לגיל 16 שנכנסו להיריון הורשו לעבור הפלות, אך באופן אבסורדי לא הורשו לרכוש פתרון פשוט יותר – גלולת "היום שאחרי". כעת, אחרי שלוש שנים של מאבק, החליט משרד הבריאות לחולל מהפכה ולהוריד את הגבלת הגיל ל־14. מנכ"לית עמותת "דלת פתוחה": "כמעט בכל שבוע נערות במצוקה מתקשרות בבכי ומספרות שלא יכלו לרכוש את הטיפול בשל גילן"

בשורה דרמטית: מהיום יוכלו נערות מתחת לגיל 16 לרכוש את גלולת "היום שאחרי" למניעת היריון, וללא צורך במרשם רופא. ההחלטה של משרד הבריאות להוריד את הגבלת הגיל ל־14, התקבלה לאחר שבמשך שנים נערות שקיימו יחסי מין לא מוגנים לא הורשו לקבל את הטיפול ונאלצו להשיג את התרופה באופן לא חוקי.

 

עד לאחרונה, השימוש באמצעי מניעה לשעת חירום בישראל היה מגיל 16 ומעלה. בעבר היה צורך במרשם רופא, אולם כבר לפני מספר שנים בוטלה ההגבלה זו וכל אישה שרצתה לרכוש את התרופה בבית המרקחת יכלה לעשות זאת, גם מבלי לקבוע תור.

 

אמצעי המניעה לשעת חירום - תכשיר הכרחי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אמצעי המניעה לשעת חירום - תכשיר הכרחי(צילום: shutterstock)

 

"פריצת דרך המאפשרת חופש בחירה לנערות"

למרות ההקלות לאורך השנים, נערות בישראל בגילים 14־16 עדיין לא יכלו לרכוש את התרופה ועל הרופא נאסר לתת לנערות בגילים אלו את הטיפול. כך יצא שבאופן אבסורדי נערות בגילי 14־16 יכולות לבצע הפלות באופן דיסקרטי, מבלי ליידע את הוריהם וסביבתן, אך הן אינן רשאיות לרכוש פתרון פשוט יותר – גלולת "היום שאחרי".

  

מדיניות זו של משרד הבריאות לא עלתה בקנה אחד עם עמדת "ארגון הבריאות העולמי", "החברה הבינלאומית לבריאות המתבגר" וארגונים נוספים. כמו כן, גם ההסתדרות הרפואית בישראל קיימה לפני כשלוש שנים דיון בנושא והביעה תמיכה בהורדת הגיל לקבלת הטיפול ל־14 שנים.

 

כעת, בחלוף שלוש שנים של מאבק של עמותת "דלת פתוחה" לקידום מיניות בריאה, אישר משרד הבריאות לשווק את גלולת "היום שאחרי" בשם 'אלה' גם לנערות מגיל 14 ומעלה, ללא צורך במרשם.

 

  ( )

 למרות הדעות הקדומות, ארגון הבריאות העולמי מציין את אמצעי המניעה לשעת חירום כתכשיר הכרחי ונגיש בכל מערכת בריאות. בנוסף, על פי הספרות הרפואית אמצעי מניעה אלו אינם מסוכנים לבריאות או לפוריות האישה, ולא קיימת התניה רפואית לגיל השימוש בגלולות "היום שאחרי".

  

בארץ משווקים שלושה מותגים של אמצעי מניעה לשעת חירום: "פוסטינור","נורלבו" ו"אלה". השניים הראשונים נמכרים ללא מרשם, ויעילים עד 72 שעות מקיום יחסי מין לא מוגנים, ואילו "אלה" יעיל עד 120 שעות מקיום יחסי מין לא מוגנים. בשנת 2015 נכללה "אלה" בסל הבריאות עבור נשים נפגעות אונס, הפונות למרכזי האונס בבתי החולים. ההערכה היא שבתקופה הקרובה נערות בגילים 14־16 יוכלו לרכוש גם את יתר התכשירים ללא מרשם.

  

ומה המדיניות במדינות אחרות בעולם? הטיפול התרופתי בגלולות "היום שאחרי" ניתנות בכל מדינות אירופה ללא מרשם רופא, פרט לארבע מדינות: בולגריה, צ'כיה, פינלנד ופולין.

  

"הצלחנו להשיג פריצת דרך בקידום זכויות אדם בסיסיות, המאפשרות לנערות חופש בחירה", אמרה שרון צ'רקסקי, מנכ"לית עמותת "דלת פתוחה", "כמעט בכל שבוע נערות מתקשרות בבכי לקווי החירום שלנו ומספרות שהן לא יכלו לרכוש את 'גלולת היום שאחרי' בשל גילן. לדבריה, האבסורד היה שקטינות יכלו לבצע הפסקות היריון ללא ידיעת ההורים מתוקף החוק, אבל לרכוש גלולה מהסוג הזה, לא. "אני מברכת את משרד הבריאות על ההחלטה לאמץ את עמדת הגורמים המקצועיים ובכך לאפשר לנערות לקחת אחריות על הבריאות המינית שלהן, על גופן ועל עתידן", סיכמה צ'רקסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
גלולות היום שאחרי. כבר מגיל 14
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים