שתף קטע נבחר

לראשונה בעולם: הושתל לב מלאכותי אלחוטי - בפיתוח ישראלי

בשורה לממתינים להשתלת לב: לראשונה בעולם הושתל בהצלחה לב מלאכותי שנטען אלחוטית ואינו מחייב את המטופל להסתובב עם סוללה מחוברת לגופו. לפיתוח אחראית חברה ישראלית ואחד ממוביליו הוא ד"ר יגאל כסיף, מנתח לב בבית החולים שיבא

 

 

פריצת דרך רפואית: רופאים בקזחסטן דיווחו אתמול על הצלחה של השתלת לב ראשונה מסוגה, של לב מלאכותי – אלחוטי. הטכנולוגיה פותחה על ידי חברה ישראלית, במטרה לשפר את איכות חייהם של אלפי חולים ברחבי העולם, שממתינים להשתלת לב.

  

לב מלאכותי הוא מכשיר שתומך בחדר השמאלי של הלב, אותו חדר שמספק את הדם לכל אברי הגוף. הוא מושתל בעיקר בחולים שהחדר הימני של ליבם מתפקד בצורה טובה, והם ממתינים עד שיימצא להם תורם לב. על פי הערכות, מדי שנה עוברים כעשרת אלפים בני אדם השתלת לב מלאכותי.

  

השתלת לב מלאכותי מתבצעת בניתוח לב פתוח, שבמהלכו פותחים את בית החזה, מחברים את הלב המלאכותי ללב החי, וסוגרים את בית החזה. כבל שמחובר ללב המלאכותי יוצא מדופן הבטן אל מחוץ לגוף, ומתחבר ללוח בקרה ולשתי סוללות, שאותן חייב המושתל לשאת כל הזמן בתיק על כתפו, או בפאוץ' שצמוד לחגורה.

  

"הבעיה עם הלב המלאכותי הזה היא שהחולים צריכים להסתובב כל היום עם תיק נשיאה. הם לא יכולים להיכנס למים, והכבל שיוצא מהבטן גורם פעמים רבות לזיהומים", הסביר מיכאל זילברשלג, מייסד ומנכ"ל חברת "לויטיקוס קרדיו" מפתח־תקוה, שאחראית לפיתוח החדשני. "לכן בשנים האחרונות עבדנו קשה, על פיתוח של לב מלאכותי אלחוטי".

 

לב ( )
איסמעיל טורסונוב וד"ר יגאל כסיף. הסוללה הפנימית נטענת באופן אלחוטי

 

"בקרוב מושתלי של לב מלאכותי יסתובבו כמו אנשים שעברו השתלת לב רגילה"

ניתוח ההשתלה של הלב המלאכותי החדש נערך בדצמבר האחרון, במרכז המחקר הלאומי לכירורגיה לבבית שבאסטאנה, בירת קזחסטן. איסמעיל טורסונוב (24), אזרח קזחי שסובל מאי־ספיקת לב חמורה וממתין לתרומת לב, הוא המטופל הראשון בעולם שבגופו הושתל הלב המלאכותי החדשני. טורסונוב, ששוחרר מבית החולים לפני כמה שבועות, אינו צריך לשאת עימו שום תיק עם סוללות, ומגופו לא יוצא שום כבל. לאחרונה הוא כבר הצליח להתאמן בחדר כושר וגם לשחות.

 

"הלב הושתל עם סוללה פנימית ועם אנטנה שמצליחה לקלוט את החשמל מחוץ לגוף", הסביר המנכ"ל זילברשלג. "המטופל יכול להסתובב שמונה שעות כשהלב המלאכותי טעון. כשהמטופל צריך להטעין את הסוללה, הוא לובש מעין חגורה סביב חזהו, וכך הסוללה הפנימית נטענת באופן אלחוטי".

  

ללב המלאכותי־אלחוטי יש, כמובן, גם מערכת גיבוי לטעינה רגילה מחוץ לגוף, למקרה של כשל בטעינה האלחוטית.

  

"אנחנו מעריכים שבעוד כשנה נבצע ניסוי בכמות גדולה של חולים בכמה מרכזים רפואיים ברחבי העולם", סיפר זילברשלג, "ומקווים שבקרוב הטכנולוגיה הזו תהיה זמינה לכל החולים שעוברים השתלת לב מלאכותי".

  

אחד היזמים והשותפים המובילים של הפיתוח החדשני הוא ד"ר יגאל כסיף, מנתח לב בכיר בבית החולים שיבא בתל השומר. "לפני כעשור פנו אליי המהנדסים של החברה", נזכר ד"ר כסיף אתמול.

 

"הסטארט־אפ הזה עבר כמה גלגולים ובשבע שנים האחרונות אנחנו עובדים על הפיתוח של לב מלאכותי שפועל על העברת חשמל באופן אלחוטי". ד"ר כסיף הוביל את המחקר, שבוצע על בעלי חיים, והיה שותף בהובלת הניסוי והניתוח שבוצע לאחרונה בקזחסטן. "מדובר בפיתוח שישפר את חייהם של אלפי מטופלים, שלא יכולים להתקלח ושסובלים מזיהומים", הסביר אתמול. "בקרוב מושתלים של לב מלאכותי פשוט יוכלו להסתובב כמו אנשים שעברו השתלת לב רגילה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים