שתף קטע נבחר

אגודת ישראבלוף והצפצוף החרדי על נשים

ברקע צעדיו הרפים של בג"ץ, גם בבחירות 2019 לא יהיו נשים ברשימות המפלגות החרדיות. מחאת הנשים החרדיות צריכה להתעורר שוב

 

 (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן) (צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)
(צילום: אוהד צויגנברג, אלכס קולומויסקי, גיל יוחנן)

בהוראת בג"ץ שינתה אגודת ישראל בשבועות האחרונים את הסעיף בתקנון שלה שמונע מנשים להיות חברות במפלגה, אבל אין צורך לנחש כמה נשים הצטרפו מאז לפעילות פוליטית בשורותיה. הרבנים וחברי הכנסת לא העלו בדעתם ולו לרגע אחד לאפשר לנשים להצטרף למפלגה. בוודאי שלא להיבחר.

 

 

תקנון אגודת ישראל, כפי שנרשם ברשם המפלגות ב-1993, קובע כי חבר במפלגה יכול שיהיה "כל איש יהודי מבן 18 ומעלה, שומר תורה ומצוות, הנמנה על החרדים לדבר ה' ומזדהה עם אגודת ישראל". בהמשך אותו סעיף (6ד) מוחרגות הנשים ומצוין: "אישה תהיה זכאית להצטרף לתנועת 'נשי אגודת ישראל', אשר תהווה גוף נפרד - כמצוות ההלכה - הקשור ארגונית ורוחנית לאגודת ישראל".

 

לצד מחיקת הסעיף שמגביל נשים להצטרף למפלגה הודיעה אגודת ישראל לבג"ץ כי שינוי התקנון האמור "לא יביא לשינוי מעשי במצב העובדתי בכל הנוגע לקבלה למפלגה", הואיל ולשיטתה אישה המבקשת להתקבל לחברות לא תוכל להתחייב, כדרישת התקנון, לפעול בהתאם להלכה היהודית ובהתאם להוראות מועצת גדולי התורה.

 

אז אחרי ששילמו את מס השפתיים לערך השוויון, ויצאו ידי חובת בג"ץ ובד"ץ, המשיכו המפלגות החרדיות – אגודת ישראל הרי לא לבד - בשלהן. טובלות ושרץ בידן. הנשים החרדיות נותרו מאחור וגם בבחירות 2019 לא יהיה מהפך.

 

בחירות 2019 - טורים נספים:

 

ערב בחירות 2015 קמו שתי תנועות פוליטיות: "ובזכותן – חרדיות עושות שינוי" שהובילה רות קוליאן, ו"לא נבחרות לא בוחרות" שהובילה אסתי שושן. הן עוררו הרבה עניין וסקרנות בתקשורת וזכו לחיבוק חם של ארגוני נשים. אלא שארבע שנים אחרי גל המחאה של נשים חרדיות שדרשו לאפשר להן להשתלב בחיים הציבוריים, נדם קולן. המאבק המשפטי הצליח. המאבק הציבורי גווע ולא חולל שינוי.

 

השבט אמר את דברו. "שומרי החומות" – רבנים, חכמי התורה ופוליטיקאים חרדים עושי דברם, או להיפך - עומדים כחומה בצורה שמא נשים צדקניות יכנסו לזירה הפוליטית. ממה הם מפחדים?

 

 

נשים חרדיות עובדות, מפרנסות ומגדלות ילדים. יש נשות עסקים, יש עורכות דין, שופטות, רופאות. למה לא פוליטיקה עכשיו? אולי צריך להזכיר את העובדה שבלשכותיהם של חברי הכנסת של אגודת ישראל עובדות נשים. חלקן דעתניות, מעורבות, שמושכות לא מעט בחוטים. חברי הכנסת החרדים גם יושבים כתף אל כתף לצד נשים במליאה, בוועדות הכנסת ומתראיינים אצל עיתונאיות מבלי להשפיל מבט.

 

החלטת בג"ץ שאילצה את אגודת ישראל לבטל את האיסור על נשים להצטרף לפעילות פוליטית, היא רק צעד משפטי–פורמלי. בג"ץ דרש שינוי בתקנון, אבל לא כפה שינוי של הסגנון. כעת חובת ההוכחה על הנשים לאתגר את החברה החרדית שבקרבה הן חיות ולהתייצב בחזית.

 

עוד נראה כיצד תצלח את מערכת הבחירות הקרובה מפלגת "אחי ישראלי", בראשותה של עדינה בר-שלום. ש"ס, הנחלשת בסקרים, איבדה מעט מעוצמת ההתנגדות לכניסתה לפוליטיקה של בתו של המנהיג המנוח הרב עובדיה יוסף. עדיין פתוחה השאלה אם בר-שלום מסמנת את התפנית שכל כך חיונית למאבק נגד הדרת נשים.

 

  • אורית לביא נשיאל היא עיתונאית, לשעבר המגישה הראשית של ערוץ הכנסת

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים