שתף קטע נבחר
איורים: shutterstock

חיים בקן: סיפור האהבה המופלא של הנשרים

לפני ארבע שנים חייו של נשר מקראי המצוייד בתגי כנף עם הסימון K53 כמעט והסתיימו בהרעלה שגבתה את חייהם של חמישה נשרים בעין עבדת. בביה"ח לחיות בר הצילו את חייו ומאז ששב אל בת הזוג (K72) בהר הנגב והם חובקים גוזל חדש שבקע לעיני מצלמות המעקב במסגרת פרויקט מיוחד לתיעוד עופות דורסים בישראל. מדור ריאליטי חדש

 

 

ביום שלישי בשבוע שעבר בשעות הצהריים המוקדמות, ציפתה הפתעה קטנה-גדולה לשני הורים נרגשים בקן במצוק בהר הנגב.

 

גוזל ראשון העונה לנשרים ברחבי הארץ הגיח באיטיות גמלונית מהביצה, כשהאם בת ה-13 עוקבת אחריו בדאגה. הנקבה הבוגרת והאב שגילו מוערך בכ-12 שנה, עברו הרפתקאות רבות שכמעט עלו להם בחייהם בשנים האחרונות בטבע בישראל.

 

"מתרגשים לבשר על בקיעתו של גוזל הנשר הראשון לעונה זו. סביב שעות הבוקר המאוחרות הנקבה נראתה מתוחה ומדי כמה דקות בדקה מה קורה מתחתיה", בישרו אנשי הפרויקט של "תיעוד עופות דורסים בשידור חי" בעמוד הפייסבוק, לקול צהלת הלייקים של הצופים ברחבי הארץ.

 

"בשעות הצהרים כבר החלו להופיע סדקים ראשונים, ולאחר כמה שעות הגוזל הקטן והמתנדנד, יצא כולו מהביצה. במשך כל הזמן הזה, הנקבה עקבה וסייעה לו לצאת בעדינות מרשימה ביותר".

 

קן 1 13-2-19 (צילום: מתוך פרויקט
קן 1 13-2-19. הנקבה K72 לצד הגוזל שבקע(צילום: מתוך פרויקט "עופות דורסים בשידור חי")

 

הרגע של הגחת הגוזל לאוויר העולם ולרוחות העזות שנושבות בין המצוקים, הוא אחד התיעודים הנדירים שהפציעו בפרויקט הריאליטי החייתי שחוגג ארבע שנים להיווסדו. במסגרתו חשפו מצלמות המעקב את קורותיהן של משפחות עקבים עיטיים, חיוויאים ואוחים עיטיים.

 

המיזם יצא לדרך לפני מספר שבועות והפעם בהפקה מלכותית כפולה של שני קינים של נשרים מקראיים, בתקווה להגביר את המודעות לקיומם השברירי של העופות המרהיבים. בישראל נותרו כ-50 זוגות מקננים בלבד ואוכלוסיית הנשרים מוערכת בכ-160-180 פרטים.

 

נשר מקראי (צילום: shutterstock)
נשר מקראי(צילום: shutterstock)

 

הפרויקט ביוזמת החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ובסיוע של "קרן המורשת", קרן הדוכיפת ופרויקט "פורשים כנף" בשיתוף עם חברת החשמל, יאפשר הצצה לחייהם של הנשרים במלאכת הקינון, דגירה וגידול הגוזלים עד שיפרחו מהקן.

 

כדי להבין מקרוב את גודל האירוע המשמח, צריך לחזור מעט בזמן, לשנת 2015. זו הייתה אחת השנים הגרועות בישראל לאוכלוסיית הנשרים המקומית המצויה בסכנת הכחדה חמורה.

 

מספר מקרי הרעלות שהתרחשו באותה שנה, חלקם בשיאה של עונת הקינון הרגישה, הביאו למותם של נשרים רבים, ביניהם גוזלים, צעירים ובוגרים בגולן ובדרום הארץ.

 

יום שישי, ה-27 למרץ, 2015. המצוקים המרשימים בעין עבדת שאיכלסו בשבועות האחרונים מספר משפחות צעירות של נשרים עם ביצים וגוזלים, הפכו לחיוורים בן רגע בשעות הבוקר.

 

אחד מהזוגות הוותיקים שאכלסו את המצוקים היו נקבת נשר בת תשע שנים, שעל כנפיה הוצמדו התגים "K72" ובן זוגה, נשר בן שמונה שנים שעל כנפיו תגים עם הסימון "K53".

 

הנשרים K72 (נקבה) ו-K53 (זכר) (צילום: אבי דנדקר | שוקי חלד)
הנשרים K72 (נקבה) ו-K53 (זכר)(צילום: אבי דנדקר | שוקי חלד)

 

השניים הכירו לפני מספר שנים והחלו את הזוגיות שלהם במושבת נשרים באזור נחל גדול ועשיר במצוקים במדבר יהודה, אך נאלצו לעזוב את המקום ככל הנראה עקב הפרעות של כלי טיס.

 

ההתקרבות של מסוקים, מטוסים ואף מצנחי רחיפה אל קרבת המצוקים, הבריחה את העופות הדורסים הרחק והמקום ננטש מאז.

 

K53 ו-K72 מצאו דירה חדשה במצוקים של עין עבדת ושמחו לגלות כי כלי הטיס מנודים מהמקום עקב מגבלת טיסה קפדנית. עם הזמן, הצטרפו עוד ועוד נשרים לפרויקט הקינון שנחשב למוגן ובטוח יחסית לגוזלים.  

 

התוכניות של השניים התנפצו לרסיסים באותו בוקר. K53 נצפה כשהוא מתקשה לנחות על המצוקים והפעולה השגרתית אותה הוא מבצע במיומנות מספר רב של פעמים ביום, הדליקה נורה אדומה אצל פקח רשות הטבע והגנים שהיה בשטח.

 

למקום הגיע במהירות ערן היימס, מי שהיה אז מנהל שמורת מצוק הצינים ברשות. הנשר נמצא בתחתית מצוק הקינון והיימס התקרב אליו במטרה לבדוק את מצבו.

 

K53, נשר חזק שהצליח לשרוד בכוחות עצמו מספר מכובד של שנים בטבע הישראלי, בקושי הצליח לעמוד על רגליו וכנפיו שמגיעות לאורך של למעלה משני מטר נותרו שמוטות באפיסת כוחות.

 

לאחר דקות ספורות הוא נלכד על ידי היימס בהצלחה, אך העובדה כי הנשר נלכד בקלות והיה אדיש לקירבה לבני אדם, היוותה מקור גדול לדאגה לגבי בריאות הנשר.

 

נשר שנמצא מת בהרעלה 2015 (צילום: רשות הטבע והגנים)
נשר שנמצא מת בהרעלה 2015(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

K53 היה הנשר הראשון שנמצא מורעל בשטח ונתן את האות לתחילתו של מבצע אדיר לאיתור נשרים נוספים שנפגעו. תוך דקות הוכרז אירוע חירום ברשות הטבע והגנים, מחשש לאירוע הרעלה המוני.

 

בזמן שהיימס נסע במהירות אל בית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים ברמת גן, עשרות פקחים זרמו בזה אחרי זה מכל קצוות הארץ לאזור עין עבדת כדי לחפש אחרי עופות דורסים ובעלי חיים שעלולים להיפגע כתוצאה מההרעלה.

 

במשך שעות התנהל מירוץ נגד הזמן כדי לסרוק את את הקינונים הקיימים שהיו במצוקים וזאת כדי לוודא האם הנשרים בהם שבו לקן, לפני רדת החשיכה.

 

בסוף היום, התבררו מימדי ההרעלה הקשה: שבעה נשרים הורעלו מזרחן אורגני. חמישה מהם מתו, ביניהם שני נשרים בוגרים ושלושה גוזלים שנמצאו מתים בקינים.

 

הפקחים הצליחו לאתר נשר שישי אך לא ניתן היה להגיע אליו עקב מיקומו במצוקים. הם ירו לעברו חץ עם אטרופין וחייו ניצלו. ביצה אחת חולצה מהקן והובאה להדגרה מלאכית בניסיון להציל את העובר המתפתח בפנים.

 

נשר K53 בבית החולים לחיות בר ב-2015 (צילום: בית חולים לחיות בר)
נשר K53 בבית החולים לחיות בר ב-2015(צילום: בית חולים לחיות בר)

בבית החולים לחיות בר כבר היו בכוננות וכש-K53 הגיע, הוא היה במרחק נוצה מסיום דרכו בעולם.

 

"הנשר הגיע על סף מוות, היה מחוסר הכרה לחלוטין. לא הגיב, היתה לו פגיעה במערכות חיוניות ופגיעה עצבית", סיפר אז בראיון ל-ynet, המטפל הראשי בבית החולים, שמוליק לנדאו ז"ל (שהלך לעולמו במרץ 2017) .

 

"ידענו שכל שניה חשובה בטיפול כזה. טיפלנו בו באטרופין ותוך רבע שעה הוא חזר להכרה". הנשר הועבר לתא טיפול נמרץ ולאחר מספר שעות, יכלו המטפלים לנשום מעט לרווחה. הנשר הראה סימני התאוששות מרשימים, אך הדרך עוד הייתה ארוכה.

 

K53 ושמוליק לנדאו בבית החולים לחיות בר (צילום: עופר בריל)
K53 ושמוליק לנדאו בבית החולים לחיות בר(צילום: עופר בריל)

 

"מנשר שלא הצליח להרים את הראש בכוחות עצמו, הוא נעמד, ניסה לרוץ, ניסה לנשוך אך עדיין הראה סימני פגיעה עצביים", אמר לנדאו.

 

נשר במצב כה רגיש אי אפשר להשאיר ללא השגחה. לנדאו לא עזב אותו לרגע יחד עם הווטרינרים והמטפלים שנלחמו על חיי מלך העופות.

 

K53 הקיא מספר חתיכות בשר במהלך הטיפול מציל חיים והן נשלחו במהירות לבדיקת רעלים. אחת הסכנות הגדולות היא כי הרעל אליו נחשף הנשר, ייספג שוב בגופו בשעות הבאות ותרחיש האימים, התמשש בהמשך הלילה.

 

מצבו של הנשר הידרדר מספר פעמים הוא טופל באטרופין עד שמצבו התייצב. רק לאחר מספר ימים הוא יצא מכלל סכנה, אך סבל מפגיעה עצבית מהרעלת הזרחן האורגני, שגרמה לו לפגיעה בעיניים, חוסר יכולת למצמץ, יובש בעיניים ומכיבים שונים.

 

 

בתום סדרת טיפולים שכללה אנטיביוטיקה וסטרואידים, מצבו השתפר והוא הועבר מתא הטיפול הנמרץ בבית החולים אל כלוב תעופה גדול בו צומצם המגע עם המטפלים למינימום הנדרש למטרות מתן מזון ומים. כשהוא נצפה אוכל בכוחות עצמו, הגיע הרגע להשיבו בחזרה לטבע.  

 

K53 (צילום: בית חולים לחיות בר)
K53(צילום: בית חולים לחיות בר)

K53 (צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר
K53 מתאושש בכלוב התעופה(צילום: שגית הורוביץ, ספארי ר"ג)

 

כשבועיים לאחר ההרעלה, יעד ההשבה נבחר בגן הלאומי ממשית. ראש הממשלה, בנימין נתניהו הגיע אז עם רעייתו שרה ושני בניו, אבנר ויאיר לסיור בגן הלאומי, לקחו חלק בהשבת הנשר לטבע. ראש הממשלה צוייד בכפפות מגן, פתח את דלת הכלוב והנשר יצא בכוחות עצמו במהירות ופרש כנף.  

 

 
"הוא עף ועשה מספר סיבובים מעלינו. נחת הרחק בגדה השנייה של הנחל, פרש כנפיים ומתח איברים. לאחר מספר דקות, המריא בחזרה ועף לגובה", סיפר אז ערן היימס מרשות הטבע והגנים ל-ynet. "מבחינתנו, זהו שיחרור מוצלח אחרי כל מה שהנשר עבר".

 

לאחר שהושב לטבע, ברשות הטבע והגנים גילו כי הזוגיות של K53 ו-K72 שרדה את המשבר הזמני והשניים חזרו זה לזו והתמקמו בהר הנגב

 

בחודשים האחרונים, לאחר שקיבלו את ההיתרים הנדרשים מרשות הטבע והגנים, אנשי פרויקט "צילום עופות דורסים בשידור חי" עמלו להתקין מצלמות מעקב בקינים של שני נשרים, בנוסף לתשתית שתאפשר להן לפעול מסביב לשעון עד חודשי הקיץ החמים. 

 

זו הפעם הראשונה בישראל בהם מתועדים שני זוגות נשרים במהלך קינון. בעוד שהחוק אוסר על הפרעה והתקרבות לקינונים של עופות דורסים וציפורים מוגנות בכלל, במקרה הנוכחי, הפרויקט התיעודי נועד לקרב את האנשים לציפורים דרך מסך המחשב או הטלפון הסלולרי.

 

בחזרה לנשרים בקן. הצמד K53K72 הטיל את הביצה ככל הנראה בדצמבר שעבר ומאז נצפו בני הזוג יחד, כשהם משפצים את הקן, אוכלים וישנים.  

 

 

זוג נוסף שהצטרף לתוכנית הריאליטי בטבע כולל נקבת נשר מפוארת ועוצמתית שזכתה לתיוג "K70", בת כעשר שנים לערך שתוייגה לראשונה בגמלא בקיץ 2014. היא נצפתה באזור במשך שנתיים, עד שנעלמה מעיני הציבור והתגלתה מחדש, הפעם בנגב, שם התאהבה בנוף המדברי והחלה לקנן מדי שנה בהר הנגב.

 

K70 (צילום: עמית כהן)
K70 בגמלא לפני מעבר הדירה לנגב(צילום: עמית כהן)

 

בן הזוג שלה, נשר מרשים לא פחות שגילו מוערך בכשמונה שנים, סומן לראשונה ב-2015 עם התג "T99" מאז נצפה תדיר בדרום. השניים החלו לחזר ולהזדווג בסוף דצמבר אשתקד. בתום הליך שיפוצים ושדרוגים של הקן שנמשך כשלושה שבועות, הם הזדווגו בהצלחה. 

 

 

ב-10 לינואר, הגיעה הנקבה ליישורת האחרונה לפני ההטלה. בן הזוג הגיע עם משלוח טרי של מזון והקיא עבורה את חתיכות הבשר על שולחן האכילה בפאתי המצוק,

 

לשמחת הנקבה הרעבה. אנשי הפרויקט מסבירים כי "הנשר ניזון מפגרים ונבלות רקובות, משמש כסניטר טבעי ובכך מטהר את הסביבה ומסייע לאיזון האקולוגי. מכיוון שהוא אינו מסוגל לשאת את חתיכות הבשר המרקיב בטפריו, הוא משתמש באיבר שנקרא: זפק".

 

"הזפק הינו התרחבות של הוושט המשמש לאחסון מזון באופן זמני. כך, הנשר ממלא אותו בחתיכות בשר ואז נושא אותם לקן על מנת להאכיל את גוזליו. בהגיעו אל הקן הוא פולט את חתיכות הבשר מן הזפק וכך מאכיל את גוזליו".

 

 

ב-21 לינואר, K70 הטילה את הביצה והחלה לדגור עליה. בין ארוחה לארוחה, שינוי תנוחה ופרישת כנפיים בשמש לטיגון הטפילים בכנפיים, מגיעים מעת לעת גם מבקרים קטנים בקן, כדוגמת ציפור השיר מסוג חכלילית עצים שביצעה מעוף תקיפות אגרסיבי.   

 

 
כיצד יטפלו ההורים החדשים בגוזל הקטן? מתי יבקע הגוזל השני ומי יביא אוכל לבן הזוג המותש? הפרויקט התיעודי בו צפו אשתקד גולשים מ-104 מדינות בעולם צפוי לספק השנה דרמות ורגעים מותחים למכביר.
 
בערוץ בעלי חיים ב-ynet נרתמים למען הנשרים ומדי שבוע יפורסמו עדכונים על הנעשה בתוכנית הריאליטי של העופות הדורסים.
 

ניתן לצפות בשידורים חיים בשעות האור (מומלץ בדפדפן אקספלורר) ולהתעדכן בעמוד הפייסבוק של הפרויקט, שם יפורסמו סרטוני וידאו נבחרים והסברים על הנעשה בקן. 


פורסם לראשונה 16/02/2019 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי דנדקר | שוקי חלד
החיים בקן נשרים K53 K72
צילום: אבי דנדקר | שוקי חלד
מומלצים