שתף קטע נבחר

הגאדג'טים שיחסכו לכם ביקור בקופת החולים

מכשירי הבדיקה מגיעים הביתה: שעוני הכושר כבר יודעים לבדוק א.ק.ג ולחץ דם, סיב תת-עורי מנטר סוכר בדם ותוסף לסמארטפון מבצע בדיקת ראייה

נסיעת לילה מאוחרת למוקד חירום בשל חום גבוה של הילד, או ביצוע בדיקות שגרתיות במרפאה, יהפכו בעתיד הקרוב רחוק לחלק מההיסטוריה. יצרניות הטכנולוגיה עובדות בימים אלו במרץ כדי לקרב אלינו את המכשירים הרפואיים מקופות החולים ומהמרפאות המתמחות; במקום שנבזבז זמן בהמתנה בתורים ארוכים - הבדיקות יגיעו אלינו הביתה. העתיד הזה נשמע אולי דמיוני, אבל בארץ הוא כבר עושה את צעדיו הראשונים.

 

קחו את Tyto, למשל. מוצר של הסטארט-אפ הישראלי TytoCare, המאפשר לבצע חלק ניכר מהבדיקות הרפואיות הבסיסיות - כמו חום, לב, דופק, ריאות, גרון, אוזניים, בטן ועור - בנוחות של הבית, בסיוע הנחיות המתקבלות בשיחת וידאו, ועם כמה אביזרים ייעודיים המתחברים לסמארטפון. Tyto נראה כמו קובייה קטנה עם מסך, הכוללת חיבור אלחוטי לאינטרנט ולסמארטפון, שאליה מחברים את אביזרי הבדיקה, כמו סטטוסקטופ המקליט את קולות הלב.

 

גרמין (צילום: יח
שיקום מרחוק. שעוני גרמין(צילום: יח"צ)
מצלמה קטנה במכשיר משמשת לבדיקת אוזניים וגרון, ומצלמת אינפרה-אדום משמשת לבדיקת החום. במהלך הבדיקה מתבצעת שיחת וידאו עם רופא המשפחה: בחלק אחד של המסך רואים את הרופא, ובחלק השני את צילום הבדיקה. הרופא מקבל את התוצאות תוך כדי הבדיקה, כך שהוא יכול להמליץ על המשך הטיפול, לשלוח מרשם, ולעדכן את התוצאות בתיק הרפואי. Tyto החל לאחרונה להימכר בישראל על-ידי שירותי בריאות כללית.

 

יצרנית שעוני הכושר גרמין, לעומת זאת, מציעה למשתקמי לב בבבית החולים שיבא לקבל שעון Vivoactive 3, ולבצע בעזרתו את תוכנית האימונים בזמנם הפנוי בבית. "בפיילוט שנערך בשיבא הצליחו להגיע ל-100% השתתפות", אומר אבישי פריז, מנכ"ל מיזם הבריאות הדיגיטלית "רונלייט-Health". "אנחנו בוחנים את הפעילות לשיקום לב מרחוק עם עוד שלושה בתי חולים וגם במחלקת כליות ודיאליזה. במחלקה הזאת החולים יושבים שלוש פעמים בשבוע במשך 4-5 שעות עם מכונת הדיאליזה. אנחנו מציעים לענוד לחולים את השעון, להציע להם פעילויות כושר בישיבה, ולקבל נתונים של הפעילות הזו לצד מספר הצעדים שעשו במשך היום ונתונים על איכות השינה. כל המידע הזה עובר לאחר מכן לרופא".

 

בלי דקירות

חולי סוכרת נאלצים לבצע לעצמם דקירות אצבע שגרתיות במטרה לנטר את רמות הסוכר בגופם. מערכת "פריסטייל ליברה", טכנולוגיה של חברת "אבוט", מבטלת את הקושי ואי הנוחות הכרוכים בדקירות יומיות חוזרות. "אבוט" מחליפה את הדקירה לניטור רמת הסוכר בסיב זעיר שמוחדר לעור, ודורש החלפה בכל 14 ימים. הסיב מנטר באופן קבוע את רמות הסוכר בנוזל הבין-תאי, והמידע מועבר לחיישן על הזרוע. באמצעות קורא דיגיטלי - מעין שלט מתוחכם - ניתן לסרוק את החיישן ולצפות במידע עדכני, הכולל את רמת הסוכר בדם בזמן אמת, היסטוריה של 8 השעות האחרונות, והערכה של רמת הסוכר העתידית.

 

ליברה (צילום: יח
בלי דקירות. פריסטייל ליברה(צילום: יח"צ)

 

בנוסף, המערכת אוגרת נתונים למשך 90 יום, מסייעת לצוות הרפואי לקבל את התמונה המלאה על מצב הסוכרת של החולה, ובהתאם לכך לקבל החלטות טיפוליות מותאמות אישית. בתחילת השנה שעברה נכנסה "פריסטייל ליברה" לסל הבריאות הישראלי עבור סוכרתיים מסוג 1.

 

האפל הווטש החדש (צילום: Getty Images  )
אפל ווטש 4. בדיקת אק"ג(צילום: Getty Images )


 

בסוף השנה שעברה הציגה אפל את הדגם האחרון של השעון החכם שלה - "אפל ווטש סדרה 4". מלבד מסך משודרג וכפתור שליטה חדש, נוספה לשעון גם אפשרות חדשה - ביצוע בדיקת אק"ג (הפעילות החשמלית של הלב). המשתמש נדרש רק להניח את האצבע על כפתור השליטה, לחכות כחצי דקה - ולקבל מדידה מדויקת, שאפילו קיבלה את אישור ה-FDA האמריקאי. את התוצאות ניתן להעביר לאחר מכן לרופא המשפחה, לצורך להתייעצות.
 

 

סוללה לשנה

אפל אמנם הייתה הראשונה, אבל כבר עכשיו מנסות חברות נוספות לעשות אותו דבר רק במחיר נמוך יותר. בתערוכת הטכנולוגיה CES שהתקיימה בחודש שעבר בלאס וגאס הוצגו אמנם טלוויזיות 8K ורמקולים חכמים, אבל זו הייתה גם הזדמנות ליצרניות מכל העולם להציג פיתוחים רפואיים, שיכולים להקל מאוד על חייהם של רבים. השעון Move ECG של Withings יודע לזהות קצב לב לא סדיר, אבל בניגוד לאפל ווטש, שמגיע עם מסך מגע, כאן מדובר בשעון אנולוגי, עם מחוגים. המשתמש צריך להניח את אצבעו על כפתור יעודי בצד השעון בזמן הבדיקה, ואת החיווי הוא רואה ישירות באפליקציית סמארטפון המקושרת אליו. בסיום הבדיקה האפליקציה תעדכן אם יש צורך להעביר את התוצאות לרופא.

 

ה-Move ECG גם מציע מדידת פעילויות כושר רגילות כמו ריצה, רכיבה על אופניים ועלייה במדרגות. הוא כולל סוללה האמורה להחזיק כשנה - נצח בעולם של שעונים חכמים, שבהם הסוללה מחזיקה בדרך כלל יום-יומיים עד שבועיים. המחיר: 130 דולר.

 

Visioncheck (צילום: יח
אז איך אתם רואים? Visioncheck(צילום: יח"צ)


חברת Omron הציגה את HeartGuide הנראה כמו שעון חכם רגיל אבל יודע למדוד לחץ דם עם רמת דיוק רפואית. מלבד היכולת הזאת, השעון קומפקטי וידידותי יותר לשימוש, מול הרצועות והכרית המתנפחת של מד לחץ הדם הרגיל. את הבדיקה מבצעים בישיבה, כאשר את היד השמאלית מניחים על החלק העליון של החזה. התוצאה מתקבלת לאחר כחצי דקה, עם חיווי בצבע המאפשר לדעת אם התוצאה תקינה או לא. ה-HeartGuide ממתין לקבל את אישור ה-FDA, כאשר גם הוא מציע יכולות חכמות נוספות המוכרות משעונים אחרים, כמו מדידת צעדים, בחינת איכות השינה והתראה על שיחות נכנסות. המחיר: 500 דולר.

מדמה גלי קול

כל מי שמרכיב משקפיים מכיר את הטרטור ברכישת משקפיי ראייה: הליכה לחנות האופטיקה הקרובה וביצוע בדיקת ראייה על-ידי אופטומטריסט. רוב הסיכויים, שגם אחרי שנבצע את הבדיקה לא נזכור לשמור את נתוני ליקוי הראייה שלנו (ה"מספר") - וזה בכלל עלול להשתנות עד שנחליט לרכוש משקפיים חדשים. חברה בשם EyeQue VisionCheck רוצה לחולל שינוי בתחום ולהעביר מעט מכוח הבדיקה לצרכנים עצמם. היא פיתחה אביזר המתחבר לסמארטפון, לצד המסך, וכולל אפליקציה המבצעת את הבדיקה. זו דורשת מהמשתמש להתאים פסים בצבעים שונים בעזרת כפתורים פיזיים הממוקמים על האביזר. לאחר סדרת התאמות תתקבל על הצג התוצאה, עם ה"מספר" הדרוש לעדשות המשקפיים.

 

בארה"ב, רכישה של משקפיי ראייה או שמש דרך האינטרנט מקובלת מאוד, והפתרון של EyeQue VisionCheck יכול לעזור לרכישות האונליין להגיע לקהל גדול יותר. המחיר - החל מ-60 דולר.

 

Butterfly IQ (צילום: יח
Butterfly iQ. אולטרה-סאונד בבית(צילום: יח"צ)

 

ומה באשר למכשירי האולטרה-סאונד הזמינים היום רק במרפאות - מה שדורש להגיע אליהן וגם להמתין בתורים ארוכים? מדובר במכשירים גדולים פיזית,

הדורשים בדרך כלל מיקום ייעודי במרפאה, וגם עולים כעשרת אלפים דולר. כל זה הולך להשתנות באמצעות Butterfly iQ. מדובר במכשיר העולה 2,000 דולר ומתחבר לסמארטפון, שכבר קיבל אישור מה-FDA. בניגוד למכשירי האולטרה־סאונד המסורתיים המסורבלים, הטכנולוגיה של Butterfly iQ מדמה את סוגי גלי הקול השונים, כוללת אינטליגנציה מלאכותית (AI) ופרופילים שונים לאזורים שונים בגוף, והשימוש במכשיר פשוט.

 

האפליקציה הנלוויית מאפשרת לשלוח את הסריקות לרופא מומחה, ולקבל הנחיות אם נדרשת להתבצע סריקה נוספת. אומנם המחיר של Butterfly iQ לא יגרום לרוב הנשים בהריון לרכוש אותו לשימוש אישי, אבל זו התחלה של עוד טכנולוגיה, שתהפוך תחום שימושי לנגיש. בדיוק כמו טכנולוגיות אחרות, שמצליחות להיכנס אלינו הביתה, ומאפשרות לאנשים לנטר את מצבם הרפואי באופן קבוע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים