שתף קטע נבחר

ישראל מקזזת פחות מחצי מהקצבאות למחבלים

ממסמך של משרד האוצר הפלסטיני שהגיע לידי ynet עולה כי ההקצבה למשפחות מחבלים חיים ומתים עמדה בשנת 2018 על 1.2 מיליארד שקלים - יותר מפי שניים מסכום הקיזוז שאישר הקבינט. הסיבה האפשרית: הודעת הקבינט מתייחסת רק לאסירים חיים ולא למתים. לשכת אבו מאזן: "יהיו למהלך השלכות"

רק חצי מהסכום יקוצץ. משוחררי עסקת שליט, ארכיון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רק חצי מהסכום יקוצץ. משוחררי עסקת שליט, ארכיון(צילום: EPA)

בלעדי: ישראל הודיעה אתמול (א') על הקפאה של כחצי מיליארד שקלים לרשות הפלסטינית, זאת משום שעל פי הודעת הקבינט המדיני-ביטחוני, בשנת 2018 העבירה הרשות הפלסטינית סכום זהה למחבלים הכלואים בישראל, למשפחותיהם ולאסירים משוחררים.

 

אלא שמסמך רשמי של משרד האוצר הפלסטיני שהגיע לידי ynet על חלוקת התקציב בשנה שעברה מראה כי הרשות הפלסטינית הקציבה סכום של 1.2 מיליארד שקלים למשפחות אסירים ולמשפחות של "שאהידים" שנהרגו במסגרת העימות עם ישראל - ובכלל זה מחבלים שנהרגו בעת שביצעו או פעלו לביצוע פיגועי טרור. מדובר על סכום שגבוה ביותר מפי שניים מהסכום שאותו החליטה ישראל לקזז.

 

חלוקת תקציב הרשות הפלסטינית  לשנת 2018 למשפחות השהידים ()
המסמך שהגיע לידי ynet

 

על פי המסמך הרשמי, ב-2018 הוקצבו 550 מיליון שקלים לרשות לענייני אסירים האחראית על תשלום המשכורות לאסירים על פי הוותק שצברו בכלא, ואילו מי שקיבלו הקצבה גבוהה בהרבה הן משפחות ה"שאהידים" – שלפי המסמך זכאיות לסכום עתק של 687 מיליון שקלים.

 

הודעת הקבינט התייחסה רק לאסירים ולא למשפחות ה"שהידים", וככל הנראה מכאן ההבדלים העצומים בין סכום הקיזוז הישראלי לסכום הפלסטיני שהוקצב לנושא זה.

 

בלשכת אבו מאזן הגיבו הערב ליישום חוק הקיזוז. דוברו של יו"ר הרשות הפלסטינית אמר כי מדובר ב"החלטה שרירותית שמהווה פיצוץ של צד אחד בהסכמים". לדברי ראש הממשלה הפלסטיני, המהלך "ישבש את הפיתוח הכלכלי", אך הדגיש - "לא נסחור בזכויותינו בכסף".

 

"קיזוז כספי משכורות המחבלים על ידי ישראל הוא שוד של הכספים השייכים לעם הפלסטיני, ואינו מקובל כלל", נמסר בהודעת לשכתו של יו"ר הרשות הפלסטינית. דוברו הוסיף כי "עמדת הנשיא מוצקה - לא נקבל כל פגיעה בפרנסתם של גיבורינו האסירים ושל משפחות השהידים והפצועים. זו החלטה שרירותית שמהווה פיצוץ של צד אחד בהסכמים החתומים, ובהם הסכם פריז.

 

"להחלטה הישראלית הזאת יהיו השלכות בכל הרמות", הוסיף הדובר, "והיא תעמוד בראש סדר העדיפויות בישיבת ההנהגה הפלסטינית שתיערך בימים הקרובים".

 

ראש הממשלה הפלסטיני, ראמי חמדאללה, הגיב אף הוא להחלטת הקבינט ואמר: "ההחלטה הישראלית לקצץ בכספי המיסים היא המשך להחלטות הגזעניות של ישראל אשר תומכות בכיבוש, מערערות על פתרון שתי המדינות, וכן על כל הזדמנות אמיתית להקמת מדינה פלסטינית עצמאית.

 

בשנת 2014 סגרה הרשות הפלסטינית את המשרד הממשלתי לענייני אסירים, בתגובה ללחץ בינלאומי, וזמן קצר לאחר מכן הוקמה "הרשות לענייני אסירים" - שסווגה כגוף השייך לאש"פ, ולא לרשות הפלסטינית.

אבו מאזן בישיבת המועצה המרכזית של אש
ברשות הפלסטינית הקצו 1.2 מיליארד שקלים ל"שאהידים" ואסירים ב-2018. אבו מאזן(צילום: רויטרס)

שכרם של מחבלים לפי שנות מאסר (צילום: דובר צה
(צילום: דובר צה"ל)

כך עבר התשלום לאסירים ולמשפחות מחבלים לכאורה לגוף נפרד, ולא נכלל בתקציב הרשמי של הרשות הפלסטינית. בעקבות חוק טיילור פורס, חזר בשנת 2018 התשלום מתקציב הרשות הפלסטינית באופן גלוי ורשמי ללא ניסיונות הסתרה.

 

הרשות והעומד בראשה אבו מאזן כבר הודיעו באופן מפורש כמה פעמים כי התשלום למשפחות אסירים ביטחוניים ו"שאהידים" ישולם גם אם ישראל תקזז סכום זה מכספי המסים. אבו מאזן אינו יכול להפסיק תשלומים אלו מחשש ליציבות שלטונו מפני שמדובר בנושא שהוא טאבו בחברה הפלסטינית (ההתייחסות לזה דומה לטאבו של צה"ל וחייליו בציבור הישראלי, א.ל). התשלום לאסירים ביטחוניים נקבע על פי ותק בכלא, כלומר ככל שאסיר יושב בפועל יותר שנים - כך הוא מקבל יותר שכר לפי מחשבון מסודר.


פורסם לראשונה 17/02/2019 23:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים