שתף קטע נבחר

סינדרלות עם הסכם ממון: על אהבות ופרידות באלפיון העליון

הם: אנשי עסקים בגיל מתקדם שצברו הון. הן: נשים צעירות בלי כסף מהבית, שסייעו להם בעבודתם ובניהול חייהם. למרות פערי הגילאים והמעמד, המפגש ביניהם הוביל לחתונה. אלא שפרידתם הטרייה של חיים הורוביץ ונאם פיטקרקססרי הזכירה לכולנו שסיפורי אגדה מסתיימים לעיתים בפרידה. חזרנו לכמה מהמקרים המפורסמים, וניסינו להבין האם הסכם ממון תמיד נחוץ

ליאוניד נבזלין, שמואל פלאטו שרון וחיים הורוביץ: אלה רק חלק מהשמות ברשימה הולכת ומתארכת של אוליגרכים ואנשי עסקים, שעשו הון במשך השנים, ולפתע בגיל מתקדם יותר או פחות נישאו לנשים צעירות עם פער גילאים משמעותי - כמו גם פער כלכלי מהותי. לרוב הנשים היה זה מפגש ראשון עם עושר כה רב, והעובדה שחלקן שימשו לפני כן במשרות שאולי אפשר להגדיר אותן "צווארון כחול", כגון מנהלות משק בית או עבודות פקידותיות, הפכה את סיפור האהבה של הזוגות האלה לסיפור סינדרלה; רק שבאחרונה קיבלנו תזכורת לכך שגם אגדות מסתיימות לפעמים לא כל כך טוב.

 

>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

פנטהאוז ב-200 מיליון שקל - הנדל"ן של המגה עשירים בישראל

זוג עגילים במיליון שקל: התכשיטים שעשירי הארץ שומרים בכספת

הצצה לחיי האלפיון העליון: כך שתיתי שוט וויסקי ב-1,200 שקל

 

הפרידה של חיים הורוביץ, בנו של המייסד המיתולוגי של ענקית התרופות טבע, מזוגתו התאילנדית נאם (נעמי) פיטקרקססרי הפכה לשיחת היום. מדובר בגבר אמיד שהתחתן עם אישה הצעירה ממנו בשנים רבות, אותה הכיר בעת שהייתה המעסה שלו ולאחר מכן סייעה לו בעבודות הבית. סיום הנישואין לאחר ארבע שנים הציף מחדש את שאלת מיליון הדולר (או מיליוני הדולרים) - מה עושים עם חלוקת הרכוש במקרה מעין זה ומי מקבל מה וכמה?

 

   ()
חיים ונאם (נעמי) הורביץ. כבר לא ביחד
 

בעזרת עורכות דין לענייני משפחה, ניסינו להבין איך מתקבלות ההחלטות האלה ומה עומד מאחורי הנישואין - אהבה אמיתית או רצון לזכות בכסף; וגם קיבצנו כמה סיפורים מפורסמים הכוללים את אותם המרכיבים: גבר עשיר, הנעזר בעבודתו או בחייו במנהלת משק בית או בפקידה צעירה ממנו, דבר המוביל לסיפור אהבה - שלעיתים נגמר בפרידה ואף במאבקים על חלוקת הרכוש.

 

"במקרים כאלה, רוב הנשים רוצות להוכיח בזמן הסכם הממון שהן נישאות לגבר מאהבה ורוצות אותו ולא את כספו", אומרת עו"ד אביבית מוסקוביץ, "אבל אז, אם יום אחד הוא עוזב, הן עלולות למצוא את עצמן עניות לשארית חייהן".

 

רוקד על 3 חתונות

סיפור כמו זה של הורוביץ ונאם חוזר על עצמו מדי פעם, בשינויי עלילה קלים. האוליגרך ליאוניד נבזלין נשא לאשה בשנת 2017 את טטיאנה גרינברג, יועצת אמנות שבין היתר יעצה גם לו, והפכה לרעייתו השלישית לאחר שלוש שנות זוגיות. כשהתחתנו הוא היה בן 58 והיא בת 33. החתונה התקיימה בחוות רונית בנוכחות הבת אירינה נבזלין, נשיאת קרן נדב ויו"ר בית התפוצות, ובעלה השני - יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין.

 

אלא שנבזלין, אחד מעשירי ישראל עם הון מוערך בשווי של קרוב לחמישה מיליארד שקל, היה נשוי לפני כן לאוליסיה קנטור, שהייתה מנהלת משק בית ואותה הכיר כשהפכה לאחר מכן למוכרת בחנות תכשיטים בירושלים. לשניים יש בת משותפת. לאחר שהיחסים עלו על שרטון נערך ניסיון פיוס בין השניים - שנכשל. ניתן להעריך כי קנטור והבת המשותפת בת ה-10 ימשיכו ליהנות מיציבות כלכלית.

 

היחסים בין בתו של נבזלין מאשתו הראשונה (אנה נבזלין) לאשתו הנוכחית ככל הנראה טובים. אחת ההוכחות לטיב היחסים הייתה כשנבזלין חשף לראשונה באופן פומבי את הקשר עם גרינברג בהקרנה של הסרט הדוקומנטרי "האזרח חודורקובסקי" בבית התפוצות. נבזלין, שעמד מאחורי הפקת הסרט, הצטלם עם גרינברג ובתו.

   (צילום: רפי דלויה)
טטיאנה גרינברג ליאוניד נבזלין ואירינה נבזלין(צילום: רפי דלויה)
 

איש העסקים משולם ריקליס, שנפטר לאחרונה בגיל 95, היה מעשירי ארה"ב ונכנס לרשימת ה-400 של מגזין פורבס. ב-2010 הוא נישא לאשתו השלישית, טלי סיני-ריקליס (גרושתו של הזמר אריק סיני), למרות פער גילאים של 35 שנה - הוא היה אז בן 86 והיא בת 51. סיני-ריקליס הייתה רקדנית וזמרת הליווי של הזמר וזוכה האירוויזיון יזהר כהן, ואת ריקליס היא הכירה במקרה: זה היה בסניף של סופר-פארם בבית החולים איכילוב בתל אביב, כשהיא עצרה לנוח מצעידה והוא היה שם. הם פתחו בשיחה והתחתנו חודשים ספורים לאחר שהכירו.

טלי סיני ריקליס מושולם ריקליס (צילום: אביגיל עוזי)
טלי סיני ומושולם ריקליס(צילום: אביגיל עוזי)
 

 

הפוך גוטה

אגדת סינדרלה יכולה להיות גם הפוכה - דוגמא לכך הוא סיפור אהבתם של אשת העסקים שרי אריסון ועופר גלזר, אשר נפרדו לאחר שש שנות נישואים. לשניהם היו אלו נישואים שלישיים, שהתקיימו לאחר מספר חודשי חיזור מתוקשרים. לאחר מכן הגיעו הימים הלא פשוטים, כאשר גלזר נחשד במעשים מגונים. הזוג עזב את הארץ וירד למיאמי, וכעבור שנה הוגש נגדו כתב אישום שבסופו נגזר עליו לשבת חצי שנה בכלא. לאורך כל התקופה עמדה אריסון לצד בעלה, אבל לאחר שחרורו היא בחרה לפרק את החבילה. מקורבים לבני הזוג סיפרו אז שגלזר יצא מהגירושים כשבידו אחוזים בודדים מהונה של רעייתו.

שרי אריסון ועופר גלזר. לאחר שחרורו מהכלא בחרה אריסון לפרק את החבילה (צילום: קרן נתנזון) (צילום: קרן נתנזון)
שרי אריסון ועופר גלזר. לאחר שחרורו מהכלא בחרה אריסון לפרק את החבילה(צילום: קרן נתנזון)
 

נישואים מפורסמים לא פחות היו של איש העסקים שמואל פלאטו שרון, שבאוקטובר 2015 כאשר היה בן ה-85 - נשא לאישה את בת זוגו ב-30 השנים האחרונות קלרה חורי שרון, הצעירה ממנו ב-31 שנים. שלוש שנים לאחר מכן הוא הלך לעולמו. את חורי שרון הכיר בעת שהייתה המזכירה שלו. יש לו שני ילדים משתי נשותיו הקודמות: הבכורה - הילדה, צעירה מקלרה בארבע שנים בלבד; והבן, יואב, אשר ממשיך בעסקים.

 

ב-2017 התחתן איל ההון מתיו ברונפמן, בין היתר בעל השליטה באיקאה ישראל שיחגוג השנה 60, עם מלאני לביא. בנישואים הוא היה בן 58 והיא בת 31. לביא טבריינית במקור והשניים הכירו בניו יורק, כשהיא הגיעה לחפש אצלו עבודה. החתונה נערכה כשנה לאחר שהתגרש מאשתו השלישית, סטייסי קיי. לברונפמן יש שמונה ילדים. הבן המשותף לו ולרעייתו הנוכחית, ג'רמי, נולד כשמונה חודשים לאחר נישואיהם.

מתיו ברונפמן (צילום: יבגניה באסירובה) (צילום: יבגניה באסירובה)
מתיו ברונפמן(צילום: יבגניה באסירובה)
 

ויש גם סיפורים סמויים מהעין התקשורתית. כך למשל, בימים אלה מסתובבים שלובי זרוע אחד מעורכי הדין הידועים בארץ וצעירה שהגיעה לישראל מאחת הארצות במזרח הרחוק. הוא התאלמן מרעייתו והיא הייתה המטפלת של אשתו ומנהלת משק הבית בתקופה בה אשתו הייתה חולה.

 

מפשוטת העם לכתר הספרדי: סינדרלות ברחבי העולם

גם בעולם, כמובן, יש סיפורים דומים, בהם של אלפרדו די סטפנו, הכדורגלן יליד ארגנטינה שכיכב במועדון הפאר הספרדי ריאל מדריד בשנות ה-50 של המאה ה-20 ונפטר לפני כחמש שנים. הוא היה בן 86 כשנשא לאישה את ג'ינה גונסאלס, אז בת 36, לאחר זוגיות של שש שנים. השניים הכירו כשגונסאלס החלה לעבוד כמזכירתו של די סטפנו ועזרה לו בכתיבת הביוגרפיה שלו. מאז השניים לא נפרדו.

 

ששת ילדיו התנגדו לחתונה, אבל לכדורגלן העבר זה לא הפריע: "מה הם כבר יכולים להגיד? אני מאוד אוהב אותה, נכון שאני בן 86 אבל הלב שלי צעיר", אמר אז, ונפטר שלוש שנים לאחר מכן.

אלפרדו די סטפנו  (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
אלפרדו די סטפנו (צילום: gettyimages)
 

ב-2014 הודיע מלך ספרד, חואן קרלוס, שהוא מוותר על הכתר. לנעליו נכנס הנסיך פליפה, שעשר שנים לפני כן נישא למגישת הטלוויזיה המפורסמת לטיסיה אורטיז רוקאסולאנו, אז גרושה בת 31. נישואיהם באו אחרי שבמשך שנה ניהלו מערכת יחסים חשאית. כך הפכה מגישת הטלוויזיה לאחת מבני משפחת המלוכה.

 

ב-2016 הודיע קיסר יפן אקיהיטו על כוונתו לפרוש מתפקידו. הקיסר, אז בן 82, היה בן המלוכה היפני הראשון שהתחתן עם פשוטת עם. בסופו של דבר, נשאר הקיסר בתפקידו כסמל להמשכיות ולאיחוד העם היפני.

 

שנה לאחר מכן נודע דבר הרומן של הנסיכה היפנית מאקו, נכדתו הבכורה של אקיהיטו, עם קאי קומורו, בנו של פקיד בעירייה וסטודנט למשפטים. יחסיהם של קומורו ומאקו, שהכירו באוניברסיטה הנוצרית הבינלאומית בטוקיו בה היא למדה רפואה, זכו תחילה לתגובות חמות. אבל הכל השתנה כשצהובונים במדינה דיווחו כי אמו של קומורו לוותה שלושה מיליון ין (כ-36 אלף דולר) מחבר לשעבר, ולא החזירה אותם.

 

זמן קצר לאחר דיווחים אלה הודיע המעון הקיסרי כי קומורו והנסיכה דוחים את חתונתם ל-2020, למרות שהחתונה תוכננה להיערך בסתיו שעבר. המעון הקיסרי גם עיכב למועד בלתי ידוע את טקס האירוסים הרשמי בין השניים. אם בסופו של דבר מאקו תתחתן עם קומורו, כאמור, בן למשפחת "צווארון כחול", יהיה עליה לוותר על מעמדה המלכותי, בהתאם לחוק.

 

חסרת כל שתקבל דירה מפוארת: צריך לדעת ממי להתגרש

מי שיכול לחשוף קצת פרטים על הדינמיקה בין הזוגות האלה, בדגש על נושא הסכמי הממון, הם עורכי הדין לענייני משפחה המטפלים בסיפורים דומים. עו"ד אורלי מנע שני מספרת על איש עסקים מוכר וידוע, נשוי עם ילדים, שהכיר גרושה חסרת כל, אשר הפכה לימים לידועתו בציבור. הוא דאג לה ולילדיה, פתח עבורה חנות, לקח אותה לטיולים ברחבי העולם ואף מימן את חתונת בתה.

 

מאחר שהמשיך להתגורר עם אשתו ולא התכוון לעזוב אותה, איש העסקים לא חתם על הסכם ממון עם הגרושה, ובמהלך הקשר נולדה להם בת. לימים הוא ביקש להיפרד, ואז היא דרשה ממנו מחצית מעסקיו והונו, המוערך במאות מיליוני שקלים. לאחר מו"מ מייגע הם הגיעו להסכם, לפיו הוא ירכוש עבורה דירה מפוארת שתשמש אותה ואת ילדיה; וישלם מזונות עבור הילדה המשותפת בסכום נכבד, העולה בהרבה על המזונות המקובלים. הסדר כזה אפשר לאם החד הורית לחסוך לעצמה לא מעט כספים.

 

סיפור נוסף הוא של צעירה, בת למשפחה אמידה ביותר, שנישאה לגבר העובד כשכיר. השניים ניהלו רמת חיים גבוהה בזכות הזרמת הכספים ממשפחת האישה, ולא חתמו על הסכם ממון. לימים הורי האישה מכרו להם את ביתם במחיר מצחיק - והבית נרשם על שם שניהם. כשהבעל ביקש להתגרש, הוא דרש לקבל את מחצית הבית שהיה שווה מיליונים, למרות שהשקעתו הייתה מזערית. בהיעדר הסכם ממון, רכשה האישה את חלקו של הבעל ונאלצה לשלם לו מחצית משוויו.

 

מה אפשר לעשות בנדון?

"לאחרונה היו אצלי זוג הורים, שבנם העשיר הודיע שהוא מתחתן עם מישהי שהכיר במועדון, שמגיעה ממשפחה חסרת כל. ההורים דרשו מהכלה לחתום על הסכם ממון דרקוני, שקבע הפרדה רכושית מוחלטת, באופן שבו שום נכס לא יהיה משותף לעולם, אלא אם כן נרכש ונרשם על שם שניהם לאחר הנישואים.

 

"זו דרישה דרקונית שגורמת, לפעמים, לזוגות להיפרד ולוותר על האהבה, כי הסכם כזה מונע מראש כל תחושה של יצירת שותפות לדרך ולעשייה, ונוצר תא משפחתי שמטרתו גידול ילדים בלבד. אבל אפשר להבין את הדרישה".

 

למה?

"הניסיון מלמד שאצל זוגות שצלחו את המהמורה הזו וחתמו על הסכם הפרדה, נישאו והביאו ילדים - קרה שעם השנים השד שהוכנס לבקבוק ערב הנישואים יצא ממנו כבר במשבר המשמעותי הראשון. שכן תחושת המרמור, המלווה צד חלש במשך שנים, סופה להתפרץ בגדול - כשהאהבה מפסיקה לנצח על הקשר. הקושי מתעצם גם נוכח העובדה שהצד חלש התרגל לרמת חיים גבוהה במיוחד כשהחיים זרמו על מי מנוחות, ועם הפרידה הוא נדרש לוותר על מנעמי החיים, ולחזור ברגע אחד לנקודת ההתחלה - סיטואציה בלתי נסבלת ברוב המקרים".

 

"תהנו - אבל במקביל תלמדו, תעבדו ותפתחו את עצמכן"

זווית מעט שונה מספקת עו"ד אביבית מוסקוביץ, שמתמחה בדיני משפחה, גירושין והסכמי ממון. מוסקוביץ מספרת על לקוחה שהגיעה אליה לאחרונה, וביקשה לפתוח מחדש את תיק הגירושין. "מדובר באישה שהייתה נשואה לאחד מעשירי המדינה, ולהם כמה ילדים", היא מספרת.

   ()
עורכת דין אביבית מוסקוביץ. "אל תהיי נחמדה"
 

האשה נישאה לבעלה לאחר שעלתה לארץ. היא הגיעה חסרת כל, ולאחר שהתחתנו חייה הפכו לנוחים במיוחד: היא התגוררה בבית פאר, לבשה מותגים יוקרתיים והסתובבה בחוגי הבית של המעמד הגבוה. אבל היא בחרה שלא ללמוד ולא לעבוד, אלא עסקה בגידול הילדים. לפני הנישואים ערכו בני הזוג כמה הסכמי ממון, כאשר בכל אחד מהם הדגיש הבעל את העובדה שהוא בעל הממון, והוא זה שהביא אותו מביתו.

 

לפני כמה שנים ביקש הבעל להתגרש, ונשא אשה אחרת הצעירה ממנו בשנים רבות. גרושתו אמנם קיבלה מזונות גבוהים יחסית, בסכום של כמה עשרות אלפי שקלים בחודש, אבל נותרה "האמא הענייה" והוא "האבא העשיר". כשיגדלו הילדים וייפסקו המזונות, היא עלולה להישאר חסרת כל. "יש לא מעט נישואים מהסוג הזה. הוא עשיר והיא לא, הוא בעל מעמד והיא לא, ובכל הסכם ממון כזה עולה תהייה", מסבירה מוסקוביץ. "מצד אחד, הוא באמת הביא את הכסף, אבל בשנים המשותפות היא תרמה את חלקה והורגלה לחיי פאר".

 

מה את מייעצת לאשה במקרה כזה?

"במקרה שלה אין טעם לפתוח את התיק. אבל זו דוגמה טובה להבין שבמקרים כאלה - אל תהיי נחמדה. רוב הנשים במקרה כזה רוצות להוכיח בזמן הסכם הממון שהן נישאות עם הגבר מאהבה ורוצות אותו ולא את כספו. אבל אז, אם יום אחד הוא מגיע ועוזב, את עלולה למצוא את עצמך ענייה לשארית חייך. לכן בהסכם הממון צריך שיהיה חלק לתרומתך לבניית הבית והמשפחה. ולכל אשה אני מייעצת: כל זמן שאפשר ליהנות מחיי המותרות - תהנו. אבל במקביל תלמדו, תעבדו ותפתחו את עצמכן, כי הרגעים הקשים עלולים להגיע שלא ברצונכן. אל תסמכי רק על הכסף והמעמד שלו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים