שתף קטע נבחר

זו לא השעה לריב עם פולין

המציאות הדיפלומטית מול ידידה חשובה מהאיחוד חייבה מחשבה לפני הדיון הממוחזר בנושא הרגיש של פולין והשואה. השגריר לשעבר על משבר מיותר

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו בוועידה בוורשה ( צילום: gettyimages)
נתניהו עם נשיא פולין אנדז'יי דודה( צילום: gettyimages)

בשבוע שעבר אירחה פולין, יחד עם ארה"ב, ועידה שעסקה במזרח התיכון ובה ישב ראש הממשלה בנימין נתניהו לצד מנהיגים ערבים שלמדינותיהן אין יחסים עם ישראל. נדונו שם נושאים חשובים כמו ביטחון האזור והידוק הקואליציה הבינלאומית נגד איראן, ומדובר בהישג שלכאורה הייתה ישראל צריכה להודות עליו לפולין, אחת המדינות היותר ידידותיות כלפיה באירופה, על שאפשרה את קיום האירוע בבירה ורשה. לא כל מדינות אירופה תמכו בוועידה.

 

 

השבוע הייתה צריכה להתקיים בירושלים ועידה של ארגון וישגראד, הכולל את פולין, צ'כיה, הונגריה וסלובקיה. שוב, מדובר בארבע מהמדינות הידידותיות ביותר לישראל באיחוד, שממתנות את הקו האירופי הביקורתי לפרקים כלפי לישראל. את שיתוף הפעולה עם הארגון החלה ישראל לפני 12 שנה, והייתה לי הזכות להיות הנציג הראשון שהשתתף בכנס בפראג, כאשר המדינות הללו עדיין היססו לפתוח בשיתוף פעולה מחשש לביקורת של האיחוד האירופי.

 

מאז התפתחו ושודרגו היחסים עם הארגון. נתניהו כבר השתתף בפסגת וישגראד בבודפשט ב-2017, ועכשיו היו היחסים אמורים להתקדם צעד נוסף - קיום ועידת ראשי הממשלה של הארגון בירושלים. פעם ראשונה שהוועידה מתקיימת מחוץ לגבולות המדינות הללו, ודווקא בירושלים.

 

כיצד קרה שבסופו של דבר סיימנו את הוועידה המוצלחת בוורשה בוויכוח מחודש וממוחזר על הפולנים והשואה שגרם לביטול ועידת וישגראד בירושלים?

 

נושא יחסי יהודים-פולנים הוא רגיש וטעון לא רק אצלנו, אלא גם אצל הפולנים. הוא נדון רבות בעבר וגרם לא אחת לוויכוחים נוקבים בינינו. החוק הפולני שביקש להעמיד לדין את מי שיאשימו את הפולנים כאומה בשיתוף פעולה עם הנאצים הרגיז אותנו וטוב שתוקן על ידם.

 

אכן, היו פולנים רבים ששיתפו פעולה עם הגרמנים ואף רצחו יהודים בעצמם, ע"ע פרשת הטבח בידוובנה, שממשלת פולין הכירה בו. אמנם יש בפולין מגמות להקטין ולהמעיט מהיקף וחומרת שיתוף פעולה זה, אך לא מעט פולנים מדברים באומץ על שיתוף הפעולה של בני עמם עם הנאצים. רבים שם גם מתחו ביקורת על החוק הפולני.

 

עם זאת, צריך לזכור שפולין הייתה הקורבן הראשון של הנאצים, והכיבוש הגרמני בפולין היה אכזרי במיוחד גם כלפי הפולנים, וכלל רצח או עבודות כפייה למיליוני. לצד שלושה מיליון היהודים אזרחי פולין שהושמדו על ידי הנאצים, נהרגו ונרצחו גם שלושה מיליון פולנים נוצרים.

 

על הסתרת יהודים היה בפולין - בניגוד למדינות כבושות אחרות - עונש מוות מיידי. ובכל זאת, כמעט 7,000 פולנים הצילו יהודים. מדובר בקבוצה הגדולה ביותר של חסידי אומות עולם ופולין גאה בהם בצדק.

 

 

כמו כן, בניגוד למדינות רבות אחרות באירופה, פולין לא הייתה ארץ פשיסטית ולא הפכה לבעלת ברית של היטלר. הממשלה הפולנית גלתה ללונדון, ומשם התריעה והזהירה על השמדת יהודי פולין. האנטישמיות בפולין לפני המלחמה אכן הייתה רחבה, אך מצב דומה היה במדינות רבות אחרות באירופה.

 

וחשוב מכל יש לזכור כי אושוויץ, טרבלינקה, מיידאנק, סוביבור ורבים אחרים לא היו מחנות פולניים אלא של גרמנים נאצים בלבד. לצד הגרמנים והאוסטרים הנאצים שירתו שם משתפי פעולה בני כמה לאומים, למשל האוקראיני ג'ון דמיאניוק הידוע, אך לא שירתו שם פולנים. הם שהו שם כאסירים ורבים כאמור מהם נרצחו שם. אסור לשכוח זאת.

 

זיכרון השואה ועמידה איתנה נגד הכחשתה הם חשובים ומחייבים אותנו תמיד. חשוב גם המאבק באנטישמיות, אם כי הסכנה ליהודים כיום גדולה יותר במערב אירופה מאשר בפולין.

 

עם זאת, תהיה זאת טעות להיגרר שוב ושוב לנושאים אלה גם כאשר אין צורך בכך, ובמיוחד כאשר מדובר במדינות ידידותיות וחשובות כמו פולין כיום. היה מוצדק למתוח ביקורת על החוק הפולני אשתקד ולדרוש את תיקונו. מוצדק למחות על גילויים אנטישמיים. אך לא היה כל צורך להיגרר עכשיו שוב לוויכוח, תוך שימוש ממוחזר בציטוטים פוגעים ומעוררי מחלוקת, דווקא בשעה מדינית מוצלחת. חבל ומיותר.

 

  • צבי רב-נר היה שגריר ישראל בפולין בשנים 2014-2009

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים