שתף קטע נבחר

שורשים כהניסטיים וגזענות: כך נולדה המפלגה שנתניהו מתאמץ להכניס לכנסת

"עוצמה יהודית" הוא שמה הרביעי של מפלגת "חזית יהודית לאומית" שהוקמה על ידי ברוך מרזל. על הדרך הספיקו חברי המפלגה לפרסם כרזה של אולמרט ונתניהו עם כאפייה, להכריז ששרון ופרס הם "סכנה לישראל" ולהתגאות במורשת כהנא. הכירו את המפלגה שראש הממשלה חפץ ביקרה

שושלת של גזענות ופרובוקציות בדרך לכנסת: בימים האחרונים התנהלו מגעים קדחתניים לשילובה של מפלגת "עוצמה יהודית" ברשימה אחת עם הבית היהודי והאיחוד הלאומי. ראש הממשלה בנימין נתניהו הפעיל בעצמו לחצים רבים כדי להביא לשיתוף פעולה היסטורי בין המפלגות. האיחוד, שיצא לפועל, עשוי להביא לבחירתם לכנסת של חברי המפלגה - ששורשיה בתנועת "כך" הגזענית והקיצונית של הרב כהנא, שאת עקרונותיה מעולם לא ממש נטשה.

 

כל העדכונים על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

 

 

איתמר בן גביר בנימין נתניהו בצלאל סמוטריץ' (צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי)
נתניהו עם בן גביר וסמוטריץ'. איחוד היסטורי(צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי)

 

כהניסטים ולא מתביישים בזה

מפלגת עוצמה יהודית היא גלגול של מפלגת "חזית יהודית לאומית", שהוקמה לקראת בחירות 2006, אך שורשיה נעוצים כאמור בתנועת "כך" שהקים מאיר כהנא בשנות ה-70. "כך" הייתה תנועת ימין קיצוני גזענית, בעלת סממנים פשיסטיים. היא קראה לגירוש האזרחים הערבים משטח ישראל, ובחקיקה גזענית נגדם, וכן דגלה בהפיכת ישראל למדינת הלכה ולסיפוח כל חלקי ארץ ישראל.

 

כהנא הצליח להיכנס מטעמה לכנסת בשנת 1984, ובתגובה נחקק בתמיכת כל סיעות הבית חוק שאסר על מפלגות המסיתות לגזענות להתמודד בבחירות. מפלגת "כך" וכהנא נפלטו מחוץ לכנסת, אך תנועות שונות שנולדו מתוכה המשיכו לפעול. אחרי הטבח במערת המכפלה, שביצע איש "כך" ברוך גולדשטיין, הוכרזו כל הפלגים של התנועה כארגוני טרור והוצאו אל מחוץ לחוק.

 

מיכאל בו ארי ואיתמר בן גביר בעצרת זיכרון לרב כהנא לפני כשנתיים (צילום: גל ארבל) (צילום: גל ארבל)
מיכאל בו ארי ואיתמר בן גביר בעצרת זיכרון לרב כהנא לפני כשנתיים(צילום: גל ארבל)

את חזית יהודית לאומית ייסד ברוך מרזל, שהיה בצעירותו פעיל בכיר בתנועת "כך" של כהנא. ב-2006 ניהלה המפלגה מערכת בחירות קיצונית, רוויית דברי הסתה שכוונו נגד מנהיגי מפלגות מימין ומשמאל. בכנס פעילים אמר מרזל כי "צריך לעשות לשרון ופרס סיכול ממוקד בקלפי. הם סכנה לישראל". הם פרסמו מנשר שבו נראו מנהיגי המפלגות דאז אולמרט, פרץ ונתניהו לבושים כאפייה, בדומה לכרוזים שהופצו נגד רבין לפני הרצח.

 

המפלגה לא ניסתה להסוות את שורשיה הכהניסטיים, ובסרטוני תעמולת הבחירות הופיעו צילומים של כהנא המנוח תוך שנאמר: "הדרך בה הלכנו זו הדרך שתמיד נלך בה". הפרובוקציות הניבו למפלגה רק כ-25 אלף קולות, שלא הספיקו כדי להכניס נציג לכנסת.

 

ברוך מרזל ואיתמר בן גביר בהפגנה בואדי ערה. ארכיון (צילום: חגי אהרון) (צילום: חגי אהרון)
ברוך מרזל ואיתמר בן גביר בהפגנה בואדי ערה. ארכיון(צילום: חגי אהרון)

 

לפני עשור - הנציג הראשון בכנסת מאז כהנא

בבחירות שלאחר מכן כבר הצליחה המפלגה להכניס נציג מטעמה לכנסת. ב-2008 המפלגה למעשה הושקה מחדש תחת השם "ארץ ישראל שלנו", אחרי שמרזל כרת ברית עם הרב שלום דב וולפא. בשבועות שלפני סגירת הרשימות הצטרפה "ארץ ישראל שלנו" לרשימת האיחוד הלאומי, שהורכבה מכמה מפלגות ימין קטנות. מטעמה של המפלגה הכהניסטית שובץ במקום הרביעי ד"ר מיכאל בן ארי, גם הוא כמו מרזל היה פעיל בולט במפלגת "כך". האיחוד הלאומי קיבל ארבעה מנדטים, ובן-ארי נבחר לכנסת ה-18.

 

כהונתו של חבר הכנסת הכהניסטי הייתה כמצופה רוויית פרובוקציות ואמירות קיצוניות. זמן קצר אחרי שנבחר, כוחות מג"ב עצרו את בן ארי בצומת יצהר, אחרי שהתעמת עם אנשי כוחות הביטחון במהלך הפגנה לא חוקית. הוא טיפס על רכב צבאי כדי למנוע ממנו לנסוע, תוך שהוא קורא לעבר לוחמים שניסו לפנות אותו "אסור לכם לגעת בי".

 

 

במקרה אחר, הוקלט בן ארי בכנס פעילים אומר דברי נאצה נגד ארגוני השמאל, וכינה אותם "בוגדים שיש לרדפם בכל מחיר", "חיידק פנימי" ו"אויבי ישראל". כמו כן הוא בחר להקים את לשכתו ליד מחנה הפליטים שועפט, התעמת עם הח"כים הערבים, השתתף באזכרה של מאיר כהנא והפיץ כרזה עם תמונה של שופטי בג"ץ עטויים כאפייה.

 

עם סוף כהונת הכנסת התפצל האיחוד הלאומי, ואנשי "חזית יהודית" הקימו יחד עם ח"כ אריה אלדד את מפלגת "עוצמה לישראל". במערכת הבחירות של 2013 הם הפיצו מסרים שכוונו נגד האוכלוסייה הערבית, ורצו תחת הסיסמה "בלי חובות אין זכויות". הם תלו ברחבי הארץ שלטים ועליהם המילה "נאמנות בערבית", שהובילו לתלונות לוועדת הבחירות שטענו כי מדובר בפרסומים גזעניים. המפלגה כמעט הצליחה להיכנס לכנסת, אך היו חסרים לה כמה אלפי קולות כדי לעבור את אחוז החסימה.

 

אלדד ובן ארי מקימים את עוצמה לישראל (צילום: אוריה תדמור) (צילום: אוריה תדמור)
אלדד ובן ארי מקימים את עוצמה לישראל(צילום: אוריה תדמור)

לקראת הבחירות הקודמות שינתה המפלגה את שמה בפעם השלישית והחלה להיקרא "עוצמה יהודית". המפלגה השתלבה אל תוך הרשימה החדשה "יחד", שהקים אלי ישי אחרי שעזב את ש"ס, וברוך מרזל הוצב במקום הרביעי. הרשימה זכתה ליותר מ-125 אלף קולות, אך נשארה ללא ייצוג בכנסת אחרי שלא צלחה את אחוז החסימה החדש של 3.25% מהקולות.

 

קמפיין הומפבי של מפלגת יחד בראשות אלי ישי
הקמפיין האחרון של מפלגת יחד ואלי ישי

לצד מרזל ובן ארי, גורם מרכזי במפלגה ומי שהפך בשנים האחרונות לפנים המוכרות ביותר שלה הוא איתמר בן גביר. בשנים האחרונות בן גביר פעיל בעיקר כעורך דין המייצג נאשמים בטרור יהודי ובפעולות "תג מחיר", כגון הצתת בית משפחת דוואבשה בכפר דומא. אולם גם הוא פעיל פוליטי, שהחל את דרכו בשורות תנועתו של כהנא.

 

בתקופת הסכמי אוסלו הוא השתתף בהפגנות האלימות נגד ראש רבין, ובין השאר צולם כשהוא מנופף בסמל המרצדס שנתלש ממכונית ראש הממשלה ואומר: "נגיע גם אל רבין עצמו". מאז היה מעורב בפעולות מחאה רבות, בגינן נעצר, נחקר והועמד לדין שוב ושוב. הוא הורשע כמה וכמה פעמים בבתי משפט בעבירות של הסתה לגזענות, תמיכה בארגון טרור, התפרעות, והפרעה לשוטר. בעשור האחרון שימש בתפקידים שונים במפלגת "עוצמה יהודית", בהם עוזר של ח"כ מיכאל בן ארי, ודובר המפלגה.

 

בן גביר התייחס להתערבותו של נתניהו באיחוד המפלגות הבוקר בריאיון לאולפן ynet: "נתניהו דחף שנהיה שם, והביע את קולו פעם אחר פעם שאנחנו צריכים להיות חלק מהבלוק הזה. נתניהו לא גילה פתאום את דמותו של ד"ר בן ארי או התאהב באיתמר בן גביר. הוא יודע מתמטיקה, ויודע שאם לא נתאחד אין לו קואליציה". 


פורסם לראשונה 20/02/2019 16:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי
נתניהו עם בן גביר וסמוטריץ'
צילום: ייואב דודקביץ', AP, אלכס קולומויסקי
מומלצים