שתף קטע נבחר

"קו הרקיע ישתנה": שיקום בית הכנסת העתיק שהחריבו הירדנים

מאז שנות השישים של המאה ה-19 היה בית כנסת "תפארת ישראל" אחד מסימני ההיכר הבולטים של הרובע בירושלים, עד שהוחרב על ידי הירדנים במלחמת השחרור "כדי שליהודים לא יהיה לאן לחזור". עכשיו הוא משופץ בעלות של כ-50 מיליון שקלים: "זו באמת החזרת עטרה ליושנה"

 

 

70 שנה אחרי שנחרב – "התאום של בית כנסת החורבה" ישופץ בעלות של כחמישים מיליון שקלים, בעבודות שהחלו השבוע, וצפויות להימשך כארבע שנים. "קו הרקיע של הרובע היהודי עומד להשתנות", מבטיח פיני רפאל, מנהל ההדרכה של החברה לשיקום הרובע היהודי. "כל מי שיעמוד על ההרים סביב לירושלים ייראה שוב שתי כיפות נישאות מעל לבתים".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >> 

 

"תפארת ישראל" (הדמיה: פרוס אדריכלים בע"מ)

 

"בניית בית הכנסת מחדש היא למעשה הרמת דגל ישראל ברובע היהודי", אומר מוטי רינקוב, יו"ר הדירקטוריון בחברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בירושלים המבצעת את העבודות. "זוהי באמת החזרת עטרה ליושנה, והחזרת התפארת לעם ישראל".

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

בית כנסת תפארת ישראל ברובע היהודי, נוסד בשלהי שנות השישים של המאה ה-19 והיה אחד מסימני ההיכר הבולטים של הרובע בירושלים, ומרכזה הפועם של הקהילה החסידית בעיר. למעשה שימש בית הכנסת את הקהילה החסידית-אשכנזית ברובע עד לאמצע המאה ה-20.

 

"אתם הרסתם ואנחנו בונים"

במלחמת העצמאות נקבעה על גג בית הכנסת עמדה חשובה ונקודת תצפית, וסביבו התנהלו קרבות פנים אל פנים עם הלגיון הערבי, עד לנפילת הרובע ופיצוצו של בית הכנסת "תפארת ישראל" יחד עם "החורבה". "מפקד הליגיון הירדני פוצץ את בית הכנסת מתוך אידיאולוגיה שליהודים לא יהיה לאן לחזור", מספר הרצל בן ארי, מנכ"ל החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי.

 

"תפארת ישראל" - ההריסות ישוחזרו

 

"אבל אנחנו חזרנו ואנחנו מרימים פה את דגל ישראל. אתם הרסתם ואנחנו בונים. אנחנו לא משאירים את החורבן". בן ארי מספר כי "האדמו"ר מרוז'ין אמר על בית הכנסת הזה שכאשר בית המקדש היה קיים התפילות עברו דרך בית המקדש – ומשחרב, עוברות התפילות דרך 'תפארת ישראל'".

 

לאחר מלחמת ששת הימים ומאז איחודה של העיר, שב האתר והיה למוקד לעלייה לרגל כשרבים מהמבקרים מייחלים לשיקומו ובנייתו מחדש.

 

השיבה למקום אחרי מלחמת ששת הימים גילתה מחזה עצוב

 

"מכאן, בתחילת המדרון של הר ציון שיורד לכיוון מזרח, להר הבית - ייראו את בית הכנסת בצורה רמה ונישאה", מבטיח רפאל. "'תפארת ישראל' יהיה מפואר בדיוק כפי שהיה בעת שנבנה, בשנת 1872".

 

עם סיום בנייתו צפוי בית הכנסת להתנשא לגובה של 25 מטרים. בשלב הראשון, יתמקדו עבודות הבינוי, תחת התכנון של משרד אדריכלים - פרוס אדריכלים בע"מ, בשלוש קומות תת-קרקעיות בגובה של עשרה מטרים מתחת לאדמה, כאשר המפלס התחתון ישמש לתצוגת העתיקות והמקוואות שהתגלו במקום. המפלס השני ייועד לחללים טכניים והשלישי לאולם כינוס. מעל לשלושת המפלסים ישוחזר בית הכנסת בעלות כוללת הנאמדת, נכון להיום, בכ-50 מיליון שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים