שתף קטע נבחר

הפיצוי לסרבנית התמ"א בשל אי שוויון בזכויות: כחצי מיליון שקל

דיירת שסירבה להליך פינוי-בינוי בבניין שבו היא גרה, טענה כי חלוקת התמורה לבעלי הדירות נערכה באופן לא מסודר ושוויוני. המפקחת על רישום מקרקעין בתל אביב פסקה לה פיצוי אחרי שבדיקת שמאי הוכיחה את טענותיה

דיירת סרבנית בפרויקט תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש) תקבל פיצוי של כחצי מיליון שקל, בנימוק של הפרת השוויון בחלוקת הדירות שקיבלו הדיירים הקיימים בבניין בתמורה. כך פסקה לאחרונה המפקחת על רישום המקרקעין בתל אביב. מדובר בפרויקט המתוכנן בבניין מגורים בעיר, שבו קיימות כיום 8 דירות. בעלי הדירות החלו להתעניין לפני מספר שנים בביצוע פרויקט להריסת הבניין הקיים והרמת חדש תחתיו, והחלו במגעים עם יזמים.

 

מדוע משבר הדיור לא מעניין אף אחד בבחירות 2019?

לא ייאמן: קבלן מחיר למשתכן בונה בניינים לזוגות צעירים בלי מעלית

עושים עסקה: בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים בחולון

 

בשנת 2015 התקשרו שישה מבעלי הדירות בבניין עם חברה יזמית לביצוע הפרויקט, במסגרתו הסכימו מולה על התמורה שיקבלו. שתי משפחות סירבו לחתום על ההסכם בטענות הנוגעות לאופן ההתנהלות עד לאותו שלב וכן חשש מפני יכולתה של החברה הנדרש של 80% לביצוע הפרויקט. לבסוף הצליחה החברה לחתום עם בעליה של דירה נוספת, ונותרה רק דיירת אחת, שהמשיכה לעמוד בסירובה לפרויקט.

 

>>לסיפורים הכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

התחדשות עירונית  (צילום: אבי חי )
תמ"א 38 בתל אביב(צילום: אבי חי )
 

החברה היזמית והדיירים הגישו נגדה תביעה למפקחת על רישום המקרקעין בדרישה לאכוף עליה את הסכם התמ"א, חרף סירובה. הדיירת טענה מנגד כי סירובה לחתום הינו כדין, בין היתר לנוכח אי שוויון בחלוקת דירות התמורה בבניין לדיירים.

 

הטבות מפליגות ניתנו לחלק מהמתנגדים

בא כוחה של הדיירת, עו"ד עופר יובל ציין כי חלוקת התמורה נערכה ללא הליך מסודר ושוויוני לחלוקת הדירות, אלא באופן שבו כל אחד מהדיירים הגיע להסכמה נפרדת עם החברה היזמית לגבי הדירה שיקבל, גודלה ומיקומה.

 

כן נטען, כי לא הוקפד על מיקום דומה של דירות התמורה ביחס למיקום הנוכחי של כל דירה, ולערכה של דירת התמורה ביחס לחלקו של כל דייר בבניין הקיים. באופן זה, היו דיירים שקיבלו תמורות משמעותיות יותר מאחרים, בין אם בשטח יותר גדול או במיקום יותר טוב, מה שמעלה את ערכן בהשוואה לשאר הדירות.

 

עוד טען בא כוחה, כי על מנת להגיע לרוב הנדרש, השיגה החברה היזמית את הסכמת המשפחה הנוספת שהתנגדה תמורת הטבות מפליגות, בהן גודל הדירה שתקבל, מיקומה (דירת גן עם מרתף), החזר הוצאות וכדומה.

 

"מחטף עם חלק זעום מהדיירים"

בדיון שהתקיים במרץ אשתקד הגיעו הצדדים להסכמה לפיו הדיירת תחתום על ההסכם לביצוע התמ"א, ובמקביל ימונה שמאי מוסכם לבחינת הפרת השוויון בדירות וקביעת הפיצוי לדיירת. השמאית נעמי קלפנר אכן קבעה כי הופר השוויון בחלוקת דירות התמורה באופן שפוגע בבעלת הדירה המתנגדת, בין היתר כתוצאה מההטבות שהוענקו לשתי משפחות על מנת להשיג את הסכמת הרוב הנדרש בקרב הדיירים.

 

עוד נקבע, כי שווי הדירה שהוצעה לדיירת המתנגדת היה נמוך משמעותית מהשווי שהיתה אמורה לקבל לפי חלקה בבניין הקיים, ביחס לסך כל התמורות בפרויקט. לבסוף קבעה השמאית המוסכמת כי יש לשלם לדיירת המתנגדת פיצוי בגין הפרת השוויון על סך של 470 אלף שקל. המפקחת על רישום המקרקעין בתל אביב, תמר אריאל זילברברג אישרה את חוות הדעת השמאית המוסכמת וחייבה את החברה היזמית בתשלום הפיצוי בחודש דצמבר האחרון.

 

הדיירת, שביקשה להישאר בעילום שם, סיפרה ל"ממון" כי היתה מיוזמי הפרויקט של תמ"א 38 בבניין, אך היא לא הסכימה עם אופן ההתנהלות. "כל הצורה שבה היוזמה הזו נבנתה מלכתחילה היתה בעייתית, ברמה של הלחצה ואפילו הטרדה", היא אומרת. "כל העסקה נבנתה במחטף עם חלק זעום מהדיירים. גם האופן שבו פעלו העלה את רמת הסיכון של הפרויקט, כי לא בדקו לעומק את הקבלן".

 

עו"ד עופר יובל, שייצג את הדיירת, מסר כי "המקרה מאיר היבט נוסף בנושאי פרוייקטים של תמ"א 38 שאין עליו זרקור, והוא מה החברות עושות כדי להגיע לרוב הדרוש בקרב הדיירים, לרבות מתן הטבות מפליגות לחלק מהדיירים תוך הפרת השוויון בתמורות.יש חשיבות רבה ללמוד מהמקרה הזה – גם לגבי הזכות לסרב לחתום על הסכם תמ"א משיקולים נכונים לצד המגבלה ב'סחטנות' של דיירים ומצד שני המגבלות החלות על היזם להטיב עם חלק מהדיירים, גם אם זה כדי לשבור את ההתנגדות".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי
תמ"א 38 בתל אביב
צילום: אבי חי
מומלצים