שתף קטע נבחר

10 אטרקציות חובה בבודפשט

מבית קפה שיחזיר אתכם לתקופה הקומוניסטית ועד ארמון מפואר שהפך לספרייה, מהמוזיאון של גדול צלמי המלחמות ועד קברו של האיש שהפך שם נרדף לעוגות משובחות. עופר ורדי מציג את עשרת הפייבוריטים שלו בבירה ההונגרית

בודפשט (צילום: עופר ורדי)
הספרייה ע"ש ארווין סאבו(צילום: עופר ורדי)

בודה-בסט: האביב הגיע לבודפשט מוקדם מהצפוי. אף שעדיין פברואר, הטמפרטורות שנרשמות במהלך היום הן דו-ספרתיות, השמש מלטפת ונדמה שרואים מסביב יותר חיוכים. בירת הונגריה מתעוררת מתרדמת החורף ומוכנה שוב לקבל אורחים. הנה עשר המלצות מה לעשות בעיר שהפכה ליעד שהישראלים (ולא רק הם) כה אוהבים.

 

 

קפה במבי: עם טוסט, במנהרת הזמן

הרטרו חזר לאופנה כבר מזמן, ובבודפשט הוא חביב הקהל: מקומיים ותיירים גם יחד נהנים משפע של ברים בסגנון קומוניסטי, רהיטים מהתקופה הסוציאליסטית ורכישת חפצים מיד שנייה מימים עברו. אלא שמרבית אלה אינם הדבר האמיתי אלא זיופים.

 

לעומת זאת, קפה במבי הוא מאותם מקומות שלא השתנו כבר יותר מחצי מאה. הביקור במקום שנפתח ב-1962 בבודה, סמוך לנהר הדנובה, הוא כמו מעבר במנהרת זמן אל ימים אחרים. כך בדיוק נראו בתי הקפה בתקופה הסוציאליסטית בהונגריה. בזמנו, בתי קפה היו ה-מקום להיות בו, לקרוא, לשתות ולהתחבר לסובבים. אומרים שגם התפריט לא השתנה מאז - וכנראה שגם המחירים.

 

 

במקום מגישים עדיין טוסטים עם גבינה (Melegszendvics) או נקניקייה (Virsli). ריפוד העור האדום של כל הכיסאות הוא הדבר היחידי ששופץ. כשמזג האוויר מתבהר, אין כמו לשבת ברחבה שבפתח בית הקפה ולהשקיף על הבניינים הסוציאליסטיים, על העוברים והשבים ועל הדנובה שממול.

 

עמוד הפייסבוק של קפה במבי

 

הבר הטוב בעולם – A38: מוזיקה על פני המים

עוד ב-2011 קבע ה"לונלי פלנט" שזהו הבר הטוב בעולם. מדובר בספינה שעוגנת בקביעות סמוך לצידו הבודאי של גשר Petőfi, וכל כולה מתחם הופעות מוזיקה. במקור, שימשה הספינה להעברת סלעים באוקראינה. כיום היא מתחם הקונצרטים המוביל בעיר. מדי ערב נערכות במקום הופעות ומסיבות, לעיתים זו לצד זו, באולמות השונים שעל הסיפון. להקות מקומיות, אמנים בינלאומיים, מוזיקה אלקטרונית או ג'אז, אלטרנטיבי, רוק ומה לא?

 

A38 

 

אתר הבר A38

 

שוק הגינה הקטנה: לחגוג את האביב ההונגרי

לכבוד האביב שכבר עושה קולות גם בבודפשט, ביום ראשון הבא (3.3.2019) ייערך בין 10:00 ל-16:00, Kiskertpiac. יריד גינון ואוכל איטי ב-Ankert שבמרכז העיר. בין המציגים מגדלי צמחים, פרחים למאכל, מזון בריא לכלבים ולחתולים, עשבי תבלין מקומיים, ריבות מיוחדות, פריטי עיצוב בהשראת הצומח וכל מה שחוגג את שובה של השמש.

 

 

על גגות בודפשט - דרינק מעל כולם

להרהיב את הלב: כמו התל-אביבים, גם הבודפשטים אוהבים גגות, בעיקר כשמתחמם. עם בוא האביב מתחילה גם פריחת הברים ובתי הקפה גבוה מעל העיר - ופריז של המזרח אינה מאכזבת גם ממעוף הציפור: היא מרחיבה או מרהיבה - במבטא ההונגרי - את הלב.

 

בקומה העליונה של מלון Aria, הסמוך לבזיליקת אישטוון הקדוש בלב העיר, ממוקם אחד הברים היוקרתיים יותר. הזמינו קוקטייל ותפסו שמש כשמולכם כיפת הבזיליקה.

בודפשט (צילום: עופר ורדי)
נוף מרהיב מהגג של מלון Aria(צילום: עופר ורדי)

 

אתר הבר High Note Sky Bar

 

גג נוסף שממנו נשקף אחד הנופים המרגשים של הבירה ההונגרית נמצא במלון "קלארק" (Clark), החדש יחסית, אשר נמצא בכיכר "קלארק אדם" שבבודה, ליד גשר השלשלאות המפורסם. הבר צפוי להיפתח שוב בקרוב, לקראת הקיץ.

 

עמוד הפייסבוק של הבר לאו  במלון קלארק

  

על הגג של מלון "רום" (Rum) אפשר ליהנות בסופי שבוע מארוחת בוהריים בליווי מוזיקה חיה באווירה נינוחה, כי בבודפשט לא ממהרים.

 

אתר המלון והבר רום

 

מסיבת דנובה – הבירה זורמת כמו הנהר

כשהשמיים מתבהרים ומסביב מתחיל להתחמם, שני גדותיו של הדנובה - הקרוי בפי ההונגרים Duna - מתמלאים במשתזפים: מי ברגל, מי בישיבה עם או בלי כוס פרוץ‘ - יין מהול בסודה, ביד. בחלקו הדרומי של הנהר, בפינה קצת נידחת בצידו הבודאי, נמצא מתחם הבילוי הצעיר-משפחתי הזה שנקרא Dunaparty Megálló.

בודפשט (צילום: עופר ורדי)
פלצ'ינטות ליד הדנובה(צילום: עופר ורדי)
 

פה אפשר לקנות דג מטוגן, לאנגוש ("הספינג' ההונגרי") אשר מוגש מלוח עם שום, שמנת חמוצה וגבינה צהובה מגוררת מעל וגם פלצ'ינטות - חביתיות - באין סוף מילויים. הבירה זורמת כמו הנהר הסמוך, לעיתים יש הופעות מאולתרות, ואיזו מין שלווה כשלא עושים שום דבר.

 

עמוד הפייסבוק של Dunaparty Megálló .

 

מוזיאון המסחר והאירוח: מי המציא את הסיפולוקס?

המוזיאון הייחודי שנפתח ב-1966 עבר לאחרונה למשכנו החדש, סמוך לגשר Árpád בבודה העתיקה - Óbuda. במוזיאון תצוגת קבע של חפצים, מסמכים ותמונות המתעדים את תרבות האוכל ההונגרית וכן את חיי המסחר במדינה.

 

לצידה תערוכות מתחלפות המציגות את חיי היומיום. למשל, אוסף של מאות בקבוקי סודה - הידעתם? מכשיר הסיפולוקס הומצא בהונגריה - אוסף מרשים של כרזות אוכל משנות ה-50 וה-60 של המאה ה-20, או תערוכה במלאת 100 שנה למרחצאות "גלרט" (Gelert) בעיר.

בודפשט (צילום: עופר ורדי)
מוזיאון המסחר והאירוח(צילום: עופר ורדי)
 

את הביקור במוזיאון כדאי לקנח בארוחה הונגרית ראויה במסעדת קהלי הסמוכה, מהוותיקות בעיר. במסעדה, שנפתחה ב-1899 על ידי משפחת קהלי, נהג לאכול גם הסופר והעיתונאי ההונגרי הנודע גיולה קרודי, שתיאר בספריו את החיים בבודפשט בתחילת המאה ה-20.

 

אתר המוזיאון

 

מוזיאון לודוויג לאמנות עכשווית

אוצר של יצירות: בתוך ארמון האמנויות של בודפשט, שראוי לביקור בפני עצמו, בזכות הקונצרטים והמופעים שהוא מציג, חבוי המוזיאון הזה. לודוויג, שחוגג השנה 30 שנה להיווסדו, מציג אוסף מרשים של יצירות אמנות מודרנית, בעיקר ממזרח אירופה וממרכזה.

פיקאסו במוזיאון לודוויג לאמנות עכשווית (צילום: עופר ורדי)
פיקאסו במוזיאון לודוויג לאמנות עכשווית(צילום: עופר ורדי)

 

אתר הארמון

 

אתר המוזיאון

 

רוברט קאפה – מרכז לצילום עכשווי

האיש שראה הכל: מי שנחשב לגדול צלמי המלחמות נולד ב-1913 למשפחה יהודית בבודפשט, בשם אנדרה פרידמן. כשהיה בן 17 בלבד נמלט מהונגריה, לאחר שנחשד כי יצא נגד הרודן הורטי. בברלין שאליה הגיע עבד במעבדת צילום. עם עליית הנאצים לשלטון ב־1933 ברח לפריז ושינה את שמו לרוברט קאפה.

 

שם פיתח קריירה של צלם עצמאי בעודו נמשך לאירועים שטלטלו את העולם באותן שנים. תמונתו המפורסמת ביותר, "מותו של חייל לויאליסט", הפכה לאייקון של מלחמת האזרחים בספרד. הוא נהרג ב-25 במאי 1954, בן 41 בלבד, כשעלה על מוקש בעת שתיעד את מלחמתם של הצרפתים בכוחות הגרילה הווייטנאמיים במזרח הרחוק. מרכז הצילום על שמו (Robert Capa Kortárs Fotóművészeti Központ) במרכז העיר נפתח ב-2013, ובנוסף לתערוכה מעבודותיו הוא מציג בחלליו בעיקר צילום עיתונאי ותיעודי.

 

אתר מרכז הצילום

 

בית העלמין Fiumei

במרחק שתי דקות הליכה מתחנת הרכבת Keleti (מזרחית) הסואנת, מאחורי חומת אבן גבוהה, מסתתר אחד מבתי העלמין היפים באירופה. כמו פר-לשז שבפריז או בית העלמין טרומפלדור שבתל אביב, גם כאן טמונים גדולי האומה ההונגרית: הוגי דעות וסופרים כמו יוקאי מור ואנדרה אדי, מדינאים כמו פרנץ דה-אק (שעל שמו אחת הכיכרות המרכזיות בבודפשט), ופוליטיקאים כמו לאיוש קושוט (שעל שמו אחד מרחובותיה הראשיים של העיר). וכיאה לעם שאוהב לאכול - גם השפים, הקונדיטורים והמסעדנים החשובים בהיסטוריה המקומית, כמו אמיל ז‘רבו (בית הקפה והעוגה) וקארוי גונדל (מנת החביתית במילוי קרם אגוזים והמסעדה המפוארת).

אחוזת הקבר של משפחת ז'רבו (צילום: עופר ורדי)
אחוזת הקבר של משפחת ז'רבו(צילום: עופר ורדי)
 

בית העלמין נפתח ב-1847 וקבורים בו גם גיבורי מהפכות 1848 (אביב העמים, עת התקוממו ההונגרים נגד האוסטרים) ו-1956 (המרד נגד השלטון הקומוניסטי והסובייטים). הוא משתרע על פני כ-140 דונם של מדשאות ועצים, שבילים ומצבות מרהיבות המעוטרות פסלים. במקום מציעים סיורים, אך אפשר להסתייע גם באתר בית העלמין או בחוברת שמקבלים בכניסה ולסייר באופן עצמאי, בעקבות הדמויות והשמות בדממה השוררת מסביב.

 

אתר בית העלמין

 

הספרייה ע"ש ארווין סאבו: יותר ממיליון כותרים

עוד מקום לתפוס בו קצת שלווה מהמולת העיר, היא הספרייה העירונית הסמוכה לכיכר Kálvin שבמרכז העיר. הבניין שנבנה ב-1889 על ידי האדריכל ארתור מיינינג בסגנון נאו־בארוקי, היה בעבר ארמון מגורים והפך לספרייה רק ב-1931. אולם הקריאה שקירותיו חומים־כהים ובצידיו מדרגות לולייניות, שימש בעבר כאולמם של המעשנים.

בודפשט (צילום: עופר ורדי)
הספרייה העירונית על שם ארווין סאבו(צילום: עופר ורדי)

בעוד האולם המוזהב שעל תקרתו עיטורי ציפורים היה חדרה של האישה, החדר הכסוף היה של בעלה, ואילו האולם המוארך שימש לנשפים. בספרייה יש יותר ממיליון כותרים, וסטודנטים רבים פוקדים אותה מדי יום, בשקט־בשקט. היא קרויה על שמו של ארווין סאבו, שהקים את רשת הספריות הציבוריות בעיר.

 

אתר הספרייה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר ורדי
ספרייה בבודפשט
צילום: עופר ורדי
מומלצים