שתף קטע נבחר

כירורגים של כף היד נגד הכללית: מפקירים את התחום

באיגוד הכירורגים של כף היד מלינים כי בניגוד ליתר בתי החולים בארץ, בבתי החולים של שירותי בריאות כללית אין כוננים מומחים, וחולים שנפגעו בכף היד מקבלים טיפול בידי רופאים שאינם מיומנים בתחום. "יעלה על הדעת שבמרכז טראומה גדול כמו סורוקה אין כונן של כירורגיה של היד? לעיתים קרובות לא ניתן לתקן את הנזק"

איגוד הכירורגים של כף היד פנה באחרונה אל הנהלת שירותי בריאות כללית במכתב שבו מועלות טענות חריפות על הזנחת התחום בקופת החולים. במכתב מלינים אנשי האיגוד כי בבתי החולים של הכללית אין כוננויות של כירורגים של כף היד, וכי היחידות לכירורגיה של כף היד בבתי החולים של הכללית במגמת צמצום.

 

כף יד כירורגיה של כף היד (צילום: shutterstock)
פציעה בכף היד - 20% ממקרי הטראומה(צילום: shutterstock)

במכתב מתואר כי מטופלים שמגיעים מחוץ לשעות הפעילות לחדרי המיון של בתי החולים של הכללית, ובהם בתי החולים סורוקה בבאר שבע, מאיר בכפר סבא, בילינסון בפתח תקווה, קפלן ברחובות והעמק בעפולה, מקבלים טיפול בסטנדרט נמוך מהמקובל ביתר בתי החולים בארץ. במקום טיפול בידי מומחה בתחום, בבתי החולים של כללית מקבלים החולים טיפול בידי מתמחה, אורתופד או פלסטיקאי.

 

עוד בנושא:

שיבא: הרופאה שמצילה ידי חיילים פצועים

המסור קטע כף ידו של צעיר בן 20 - רופאי הדסה חיברו מחדש

מעין כבר עמדה לכרות את ידה בגלל הכאב - ואז אירע הנס

 

המענה הלא מיטבי שניתן לחולים המגיעים לבתי החולים של כללית, כך מתואר במכתב, פוגע ביכולתם של המטופלים להתאושש מהפגיעה. "אנו מטפלים באופן שגרתי בחולים אשר טופלו בידי רופאים שאינם כירורגים של היד ונדרשים לאחר מכן לטיפול נוסף ולעיתים אף ניתוח חוזר", מתארים ראשי האיגוד במכתבם, ומוסיפים: "לעיתים קרובות לא ניתן לתקן את אשר בוצע".

 

"פער גדול באיכות הטיפול"

כירורגיה של כף היד הוכרה כבר בראשית שנות ה-90 על ידי משרד הבריאות כתחום התמחות נפרד מאורטופדיה ופלסטיקה. "זהו מקצוע שהוגדר כהתמחות על", מפרט ד"ר שי לוריא, יו"ר האיגוד, "הסיבה לכך היא שמדובר בתחום התמחות שמשלב אלמנטים מדיסציפלינות מגוונות – מיקרו כירורגיה, פלסטיקה, אורטופדיה ועוד. כירורג של כף היד חייב להכיר טכניקות ייחודיות שיבטיחו את שימור כושר הפעולה של עצבים, כלי דם, גידים ומפרקים".

 

כף יד חבושה (צילום: shutterstock)
דיסציפלינות מגוונות. כירורגיה של כף היד(צילום: shutterstock)

ד"ר לוריא מוסיף ומתאר כי מחקרים בתחום הראו כי 20 אחוזים מכלל נפגעי הטראומה הפונים אל חדרי המיון מגיעים עם פגיעות בכף היד. פציעות של כף היד אינן רק נפוצות, אלא גם מסבות למשק נזק כלכלי כבד.

 

"מחקר שבוצע בהולנד מצא כי פגיעה בכף היד היא סוג הפציעה היקר ביותר לעומת סוגי פציעות אחרים", מפרט יו"ר האיגוד, אשר משמש גם כמנהל היחידה לכירורגיה של כף היד בבית החולים הדסה בירושלים, "פציעה בכף יד מצריכה בדרך כלל שיקום ארוך. בזמן הזה המטופלים מושבתים ויוצאים ממעגל העבודה. לטיפול לקוי בשלב מוקדם של הפציעה יש השלכות כלכליות מרחיקות לכת".

 

"הולכים אחורה במקום להתקדם"

ד"ר אורי פרקש, מזכיר האיגוד ומנהל היחידה לכירורגיה של כף היד בבית החולים אסותא באשדוד, מתאר כי קיים פער גדול בין איכות הטיפול שניתן בבתי החולים של כללית לעומת יתר בתי החולים בארץ: "במקום להתקדם ולשכלל את השירות, בבתי החולים של הכללית הולכים אחורה.

 

"בבתי חולים רבים הבינו את הצורך ברופאים מיומנים בתחום והקצו לכך משאבים. היחידות לכירורגיה של כף היד הולכות ומתפתחות. לעומת זאת, בבתי החולים של הכללית התחום נשאר כפי שהיה לפני 20 שנה ובחלק מבתי החולים אף יש נסיגה בתחום – כך למשל המחלקה בבית החולים קפלן התפרקה. באף אחד מבתי החולים של כללית אין אפשרות לעשות התמחות בכירורגיה של כף היד".

 

"במשך שנה מנסים ללא הצלחה לקבוע פגישה עם הנהלת כללית" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
"במשך שנה מנסים ללא הצלחה לקבוע פגישה עם הנהלת כללית"(צילום: ירון ברנר)

"טיפול ראשוני מיטבי הוא קריטי להחלמה מלאה", מסביר ד"ר לוריא, "היכולת לתקן טעויות שנעשות היא מוגבלת. איך אפשר לעלות על הדעת שבבית חולים גדול כמו סורוקה אין כונן של כירורגיה של היד? זהו מרכז טראומה גדול מאוד. מגיעים אליו מטופלים מכל אזור הדרום. למה חולים בירושלים, למשל, זוכים לטיפול מיטבי אבל בבאר שבע לא? זה גם המצב בביתי החולים מאיר, העמק וקפלן. המטופלים מקבלים מענה של מישהו שאינו מיומן או שהם מופנים לבתי חולים אחרים בארץ".

 

"ניסינו לבוא בדברים עם קופת חולים כללית", מסכם מזכיר האיגוד, "קיימנו פגישה עם גורמים בהנהלה לפני כשנה. הם הסכימו שמדובר בטענות כבדות משקל, אבל במשך שנה אנחנו מנסים ללא הצלחה לתאם איתם פגישת המשך".

 

תגובת הכללית: "פועלים בהתאם להסכמים"

מקופת חולים כללית נמסר בתגובה: "שירותי כירורגיית כף יד ניתנים בבתי חולים של כללית. בבית החולים מאיר, רבין, כרמל, העמק וקפלן פועלות יחידות מובילות בתחום כחלק מהמחלקה האורתופדית ובבית החולים סורוקה כחלק מהמחלקה לכירורגיה פלסטית. בנוסף, בבית החולים השרון פועלת מרפאה לכירורגיית כף יד. כל פתיחת מחלקה או הוספת מיטות מחייבת אישור של משרד הבריאות בהתאם לתוכנית פתיחת המיטות שמוביל המשרד.

 

"באשר לסוגיית הכוננויות: אנו פועלים בהתאם להסכמים קיבוצים וכל הקצאת כונניות נעשית בהתאם להסכמים אלה. לפני כשנתיים, הסוגיה נדונה בשתי ערכאות שונות בבית הדין לעבודה, אשר קיבלו את עמדת הכללית בנושא במלואה. בשנה הקרובה צפוי להתחדש מו"מ עם הרופאים על הסכם קיבוצי חדש וניתן להעלות סוגיות אלה לדיון במסגרת זו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"היחידות במגמת צמצום"
צילום: shutterstock
צילום: יח"צ
ד"ר שי לוריא, יו"ר האיגוד
צילום: יח"צ
צילום: דוברות ביה"ח אסותא באשדוד
ד"ר אורי פרקש, מזכיר האיגוד
צילום: דוברות ביה"ח אסותא באשדוד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים