שתף קטע נבחר

אוכל רחוב: הדור החדש

רגע לפני יום העצמאות ניסינו לפענח מה קסמו החדש של האוכל הכי אהוב על הישראלים - אוכל רחוב, ואיפה יש מקומות שאולי יצרו ז'אנר חדש בתחומם

ישראלים אוהבים אוכל רחוב. הם גם אוהבים לאכול אותו, הם אוהבים לצלם אותו לאינסטגרם והם גם אוהבים לספר לחברים שהם אוהבים אותו. פודיס אמיתיים גם מחפשים אותו בכל מקום, ומתענגים עליו בצורה מוחצנת ופרובוקטיבית. אז מה יש באוכל רחוב שהופך אותו להיות כל כך מסעיר קולינרית?

מה אוכלים בפתח תקווה? (צילום: ירון ברנר)
אוכל רחוב זה ה-דבר?(צילום: ירון ברנר)

אם עד לא מזמן המטבחים של השפים היו במרכז ההתעניינות, היום כבר אפשר לומר ללא היסוס שאוכל רחוב הוא ה"איט גירל" החדשה בשכונה. הוא מפתיע אותנו בכל פינת רחוב, לא מפסיק לחדש ומוציא מאיתנו אמוציות מעניינות.

החיים בפיתה: אוכל רחוב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
החיים בפיתה: אוכל רחוב(צילום: ירון ברנר)

חדשות לבקרים צץ לו פורץ דרך חדש, שכל מי שמבין דבר מה (או לפחות מחזיק מעצמו כזה) בקולינריה - נוהר אליו. אבל מי שבאמת בעניינים, יודע שאין כמו זקני השבט וותיקי הסצינה, ושלהחליף אותם זה לא מעשה כל כך פשוט או חכם. 

בכל גיל ובכל מקום בארץ (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בכל גיל ובכל מקום בארץ(צילום: ירון ברנר)

גם השווקים בארץ גידלו לא מעט מיתוסים: שוק מחנה יהודה בירושלים, שוק נתניה, שוק רמלה ושוק הכרמל בתל אביב גידלו וחיזקו את הז'אנר, ועם הזמן גם הפכו למעבדות חדשות בהן נולד אוכל רחוב שקיבל תפנית: "פיתה פנדה" משוק הכרמל היא דוגמה טובה ומייצגת, אבל גם במקומות אחרים אפשר לאתר יציאות מעניינות כמו, למשל, הלהיט הוויראלי "nu nu nu" מרחוב הרצל בתל אביב.

    (צילום: ירון ברנר)
ומה עם הקלוריות?(צילום: ירון ברנר)

אז מה עושה לנו את זה בז'אנר אוכל הרחוב החדש, ולמה בכלל אנחנו עומדים לעתים קרובות בתורים ארוכים ומתענים רק בשביל ביס מהפיתה של אייל שני? אולי זה כי ההמבורגר נמצא על סף מיצוי, ועכשיו אנחנו רוצים לראות איזה טופינג משוגע עשו לפיצה, והאם הוא מספיק ויזואלי בשביל להפוך ללהיט בסטורי?

מה כל כך מסעיר כאן? (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מה כל כך מסעיר כאן?(צילום: ירון ברנר)

ויש גם את אלה שנולדו "יש מאין" - לא עוד כריך או פיתה, אלא מנות שאולי המציאו ז'אנר חדש. מנות שעונות על הצורך בגיוון ובחידוש, ומספקות לנו גם ריגוש וגם עוד הצלחה בפיד של האינסטוש.

 

גלידה טובה

הקונדיטורית ליאור קוקה, אחראית על לא מעט קינוחים ויראליים שהסעירו את הרשת בשנה אחרונה, בינהן עוגות קרפים שהוגשו בפופ אפ בקניון TLV. בימים אלו, היא מוכרת גלידה בפינת הרחובות רוטשילד והרצל בתל אביב. אבל לא מדובר בסתם גלידה, אלא במנה שבבסיס שלה יש גלידה אמריקאית ומעליה המון יצירתיות ונועזות.

אוכל רחוב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

יש שם, למשל, גלידה שחורה שמוגשת בגביע שחור, יש גם גלידה לבנה באותו הסגנון, אבל העיקר כאן הוא ה"שואו", ואת זה מספקות התוספות והרוטב שהתקשה, ביניהן: שברי אוריאו ורוטב שוקולד, אגוזי לוז ורוטב אגוזים, פופקורן מתוק ורוטב קרמל, קרמבל הדרים ורוטב לימון, מרשמלו ורוטב מסטיק. המחיר לגביע הוא 28 שקלים, והוא מוגש בתוך מגשית חד פעמית.

אוכל רחוב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

המנה הזו שוברת את המוסכמות של עולם הגלידה לא רק בגלל שהיא הופיעה בשיאו של החורף, אלא גם בשל אופן העובדה שהיא מוגשת במאוזן, צורת הגשה שכמוה לא הכרנו בארץ לפני כן.

 

רוטשילד 8 תל אביב, לא כשר

 

nununu

מה לא נאמר על הלחמנייה הזו, ומי לא צולם איתה בפוזה מגרה וב"אאוטפיט" מתגרה. לחמניית החלב הספוגה חמאה של השף גיא גמזו ("אריא"), הצליחה לעשות לא מעט רעש זמן קצר לאחר שנפתחה, וזכתה לסיקור נרחב ולשבחים רבים בארץ. בגדול, מדובר בלחמנייה ממולאת, אבל לא בנאלית כמו שהיא נשמעת אלא כזו שאף אחד לא יצר כמוה בארץ לפני כן: הלחמנייה הזו היא, למעשה, חלה קטנה אבל הרבה יותר "רטובה" וקריספית ממה שאתם מסוגלים לדמיין.

הלחמניות המיוחדות של NUNUNU (צילום: תיקי גולן)
הלחמניות המיוחדות של NUNUNU(צילום: תיקי גולן)

גם מבחינת המילויים הלחמנייה החדשנית זכתה לצירופים מעניינים: יש כאן שרימפס וקרם לימון יפני, שנמצאת בראש סדר העדיפויות של כל מי שטועם את המנה בפעם הראשונה; ויש גם את המק אנד צ'יפס, בעלת המראה הסליזי למדי בשל רוטב הצ'דר שנוזל ממנה.

 

יש גם לחמנייה עם הרינג ועם נקניקייה, עם בשר מפורק וגם לחמניות מתוקות במילויים של "צ'יז קייק" וגם במילוי גלידה רכה. טווח המחירים של הלחמניות נע בין 45-26 שקלים, וראו הוזהרתם: מדובר במנה מאוד מלכלכת, ויש סיכוי טוב שכשתסיימו אותה - הפנים והידיים שלכם (עד המרפקים) יהיו מלאים בכל טוב.

 

הרצל 16 תל אביב, לא כשר

 

פנדה פיתה

כאן פשוט הרכיבו מחדש את הפיתה המוכרת - במקום להגיש לכם עוד מנה של סביח, מגישים כאן את ה"היי-לייט" של המקום, שאפילו השף ג'יימי אוליבר השתגע ממנו בביקורו במקום לפני מספר חודשים - למנה הזאת קוראים "חציל בענן" והיא כל מה שרציתם בביס אחד.

   (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מל"ן 47 שוק הכרמל, תל אביב

 

TLV בורקס

בדוכן הבורקסים המשודרג שבפועל בשוק הכרמל, מציעים בורקס במילויים לא שגרתיים על גבול פורצי דרך. יש כאן בורקס במילוי שרימפס עם גבינת עיזים, מנגולד, בצל ומעט צ'ילי, בורקס במילוי אנטרקוט קצוץ, גבינת מוצרלה, פלפל קלוי, פפריקה מעושנת ובצל עם גבינת קשקבל, בורקס במילוי אננס טרי מבושל עם צ'ילי וכרישה ואחרון חביב -בורקס במילוי שקדי טלה עם תפוח אדמה, קונפי שום ולימון כבוש.

אוכל רחוב (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

המחיר לא זול - 25 שקלים לבורקס "אצבע" ארוך, או 45 שקלים למנה שכוללת שתי אצבעות בורקס. מצד שני, זה מאפשר לשלב במנה אחת כמה סוגים של בורקס ולטעום מספר גרסאות מבלי להתפוצץ. המנה מוגשת עם ביצה, רסק עגבניות, חריף, שיפקה טחון עם שמן זית וקורשונים.

 

רבי מאיר 42 שוק הכרמל תל אביב, 054-7029594‏, לא כשר

  

פלאפל בלגי

דמיינו לכם אוכל רחוב בלי פיתה, בלי לחם ובלי בגט. ה"פלאפל הבלגי", שנפתח אצלנו לפני כמה חודשים - משנה את כל החוקים המוכרים, שכן במקום הזה הפלאפל עצמו הוא כלי הקיבול. כן כן, מה שקראתם: הפלאפל כאן הוא לא הכדור המטוגן בשמן עמוק, אלא אפוי בצורת ופל בלגי, אליו מכניסים את כל הסלטים ואת הטחינה ומגישים כמו פיתה (30 שקלים למנה).

הפלאפל הבלגי (צילום: טל שחר)
(צילום: טל שחר)

את המנה הזו המציאו בני הזוג טלי ואלמוג שם טוב, וזו בהחלט בשורה מרעננת וחדשנית בעיקר בשל העובדה שהמנה הזו היא גם בריאה וגם טבעונית. המלצה שלנו: אל תוותרו על רוטב השיפקה הלימוני שמכינים במקום.

 

רוטשילד 19 ראשון לציון, 077-2120800‏, לא כשר

קינג ג'ורג' 45 תל אביב, לא כשר

 

מאפיתי

הקונדיטורית רחלי ור-ניר, היא זו שאחראית על ההיסטריה החדשה שהפציעה לאחרונה בשוק מחנה יהודה הירושלמי. ואם אין לכם מושג ירוק למה אנחנו מתכוונים, אז נגלה כי מדובר במאפייה-בית קפה בו נאפים ונמכרים מאפים מיוחדים במרקם אוורירי שטרם נטעם כמוהו במחוזותנו: האחד מבצק חמאה אוורירי ומוגש במגוון מילויים מלוחים, והשני מבוסס על בצק חמאה מדופף - כזה שמזכיר בצק קרואסון - ומגיע בשלל מילויים מתוקים.

מקומות חדשים בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

מקבץ המאפים המלוחים כולל מאפה פיצה במילוי מוצרלה ורוטב רוזה, מאפה עם ביצת עין, גבינות ורוטב שמנת וגם מאפה סביח עם מטבוחה, חציל מטוגן, ביצה קשה, טחינת לימון ועשבי תיבול.

 

יש שם גם מאפה עם מוצרלה ורוטב שמנת-פטריות, וגם מאפה בסגנון שקשוקה עם עגבניות, שום, פלפל חריף וביצת עין (26 שקלים). אוהבי המתוק, ימצאו כאן את מנת ה"שוקוקוס" שממולאת בקרם קוקוס קלוי ומצופה בקראסט שוקולד חלב ואגוזים, גנאש שוקולד חלב וקפה. יש שם גם את ה"מסקרפונאדומה", שהוא מאפה במילוי קרם מסקרפונה-וניל ובציפוי של קראסט שוקולד- תות וסוכריות פטל וגנאש פטל עם קרמל.

מקומות חדשים בארץ (צילום: יח
(צילום: יח"צ)

וזה עוד לא הכול: חובבי המלבי, ודאי ישמחו לדעת כי יוכלו לטעום שם גם מאפה "מלבי'ס" במילוי קרם וניל ובציפוי של קראסט פיסטוק, ורדים, פיצוחים מקורמלים וגנאש פטל וגם מאפה קלאסיק ברולה שמכיל קרם וניל וקראסט סוכר שרוף (29 שקלים). בקיצור - חגיגה.

 

התות 1 שוק מחנה יהודה ירושלים, 02-5489292‏, כשר

 

אורבן

במקום הבא, מציעים את המאנץ' האולטימטיבי, כזה שסביר להניח שלא תצליחו למצוא ביתר קלות במקומות אחרים. מדובר בלחמניות קינמון חמות שמוגשות בכמה גרסאות: עם ציפוי פקאנים קלויים וקרמל ובזיגוג קרם גבינה, עם מרקחת אוכמניות ואספרסו מצומצם, עם חמאת בוטנים חמה ושבבי שוקולד מריר וגם עם מרקחת אפרסק וג'ינג'ר ושבבי לוטוס.

 (צילום: קאסי אקרמן)
(צילום: קאסי אקרמן)

אז נכון שלחמניית קינמון היא לא ממש המצאה חדשה, אבל בשום מקום אחר לא תמצאו אותה עם כאלה תוספות (מחירן של כל המנות כאן הוא 22 שקלים).

 

השקמה 5 ירושלים, 054-2920932‏, כשר

 

ג'ונאם

פרשנות עכשווית ל"לחמעג'ון" הטורקי המסורתי. המנה הזאת נאפית בטאבון, ואפשר למצוא אותה בשוק "שרונה מרקט" שבמתחם שרונה. למעשה, מדובר בבצק דק עם תוספות הנערמות מעל, שבהמשך נחצה לשניים ומוגש לצד סלט ורטבים מיוחדים.

מקומות חדשים בארץ (צילום: רפאל שחר)
(צילום: רפאל שחר)

יש כאן אפשרות לבחור בין ג'ונאם קלאסי עם תערובת מתובלת של בשר בקר (39 שקלים), ג'ונאם שווארמה עוף (39 שקלים), ג'ונאם אונטריב עם בשר מפורק שעבר בישול ארוך (49 שקלים) ויש גם ג'ונאם שקשוקה וג'ונאם מרנג'ינה במילוי חצילים קלויים וביצה קשה מגורדת (34 שקלים).

 

שרונה מרקט, לא כשר

 

שבתאי דגים

בדוכן נטול שם, צמוד לחנות הדגים של שבתאי בשוק הכרמל, כבר מספר שנים שמגישים בימי שישי סביצ'ה מדגים טריים. לאחרונה, נוספה לדוכן גם פלנצ'ה, עליה מכינים פירות ים שנארזים לתוך קונוס יחד עם כמה חתיכות תפוחי אדמה (35 שקלים), המבורגר סלמון ולפעמים יש שם גם שווארמה פירות ים המורכבת מבשר סרטנים, קלמרי, שרימפס, חמאת סרטנים ועשבי תיבול.

 

אז נכון שהחיבור בין המושגים שווארמה ופירות ים נשמע על גבול הסטייה, אבל אם אתם בעניין של מנות חדשניות שאפשר לאכול בעמידה - כדאי שתטעמו אותה. המנה, אגב, מוגשת עם רוטב צזיקי ומחירה 45 שקלים.

 

יחיא קפאח 2 שוק הכרמל תל אביב, לא כשר

 

סולטנה

במקום הבא מגישים מנה שנקראת "שווארמה", ולמרות שהיא אכן נצלית על שיפוד ענק ומוגשת בתוך פיתה - אין בינה לבין השווארמה האמיתית ולו דבר אחד משותף. המנה הזו היא המנה הטבעונית המדוברת של השנה האחרונה, שמאחוריה עומד השף הטבעוני הראל זכאים.

   (צילום: משי בן-עמי)
(צילום: משי בן-עמי)

   (צילום: משי בן-עמי)
(צילום: משי בן-עמי)

אגב, השמועות טוענות שמדובר במנה שגם הקרניבורים עומדים עבורה בתור, ככל הנראה הודות לכך שהיא לא מנסה "להתחפש" לבשר, אלא היא זה מה שהיא - שווארמה פטריות. בפיתה השווארמה הזו עולה 35 שקלים, ובלאפה - 45 שקלים.

 (צילום: יח"צ)
(צילום: יח"צ)

אבן גבירול 52 תל אביב, לא כשר

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רפאל שחר
אוכל רחוב חדש: מה זה בכלל ואיפה אפשר לזלול?
צילום: רפאל שחר
מומלצים