שתף קטע נבחר

איך תדעו שיש לכם ילד מפונק?

הם מנהלים את הבית, מכתיבים את דרך ההתנהלות לפי מצבי הרוח שלהם ובדרך כלל לא מרוצים משום דבר. אם אתם עושים כל מה שהילדים שלכם מבקשים, הגיע הזמן להתחיל לעבוד על דחיית סיפוקים

אם יש לכם ילד רגזן בבית, לא מרוצה ממה שקניתם לו ואתם מרגישים שהוא אף פעם לא מרוצה, כנראה שיש לכם ילד מפונק. איך תדעו שיש לכם ילד מפונק ומה ניתן לעשות כדי להפסיק את זה?

 

כולנו רוצים לגדל ילדים מאושרים, אך לעיתים, מתוך כוונה טובה, אנחנו מובילים אותם אל האושר בדרך לא נכונה והיא דרך הפינוק. המחיר שאנחנו ובעיקר ילדינו ישלמו עבור הפינוק הוא הרסני.

 

רוצה הכל עכשיו (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
רוצה הכל עכשיו(צילום: shutterstock )

זוהי למעשה מלכודת כי אנחנו מרגילים אותם שהם מקבלים מה שהם רוצים והם כל הזמן מנסים להגיע אל האושר אך למעשה הם אף פעם לא יגיעו כי תמיד ימצאו את עצמם במרדף אחריו.

 

ילד מפונק הוא למעשה ילד לא מרוצה רוב הזמן כי הוא למד שזו הדרך "להפעיל" את הסביבה ולגרום לה לרצות ולספק את הדרישות שלו.

 

לא מרוצים

ילדים מפונקים בדרך כלל מנהלים את הבית ומכתיבים את דרך ההתנהלות לפי מצבי הרוח שלהם. אם תכננתם לצאת לטיול והילד המפונק החליט לקום על רגל שמאל כנראה שתבטלו בסוף את היציאה מהבית לאחר שהוא התיש אתכם.

 

קראו עוד:

הבקשה המפתיעה לטיול בר מצווה

"ברור שאעשה הכל כדי להציל את בני"

כועסים על הילדים? כך תישארו רגועים

 

ילדים מפונקים הם למעשה ילדים לא מרוצים ולא יודעים להעריך מה שעושים וקונים עבורם. ילדים מפונקים מסרבים לקחת חלק במטלות הבית כי מבחינתם אנו ההורים משרתים את הדרישה שלהם וחלק מהתפקיד שלנו הוא לדאוג לכל מה שמסביב. הם גדלים בתחושה שהם מרכז העולם, סוג של נסיך או נסיכה.

 

הם נוטים לבכות ולכעוס יותר מכיוון שהם לומדים שהבכי שלהם מסייע להם להשיג את מה שהם רוצים. הם בוכים חזק ועושים פרצוף לא מרוצה, ובכך גורמים להורה פעמים רבות להיכנע לדרישות שלהם.

 

פינוק יתר

כשאנחנו משתמשים במילה פינוק לרב יש לה משמעות חיובית. "אמבט מפנק", "ספא מפנק" אך זה מכיוון שבשפה העברית אין הבדל בין פינוק טוב לפינוק רע. באנגלית למשל המילה לפנק היא SPOIL שמשמעותה לקלקל.

 

כאשר אנחנו ההורים מתבלבלים בין הדרישה לצורך של הילד אנחנו למעשה מקלקלים אותו. ילדים היום התרגלו לקבל כמעט כל מה שהם רוצים. למה? כי מבחינתם זה התפקיד שלנו. לקנות להם כי "בא להם", לקנות להם כי לחברים שלהם יש, לקנות להם כי נמאס להם מהישן. במקרה כזה מדובר למעשה ב"פינוק יתר".

 

חדר מלא במשחקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
חדר מלא במשחקים(צילום: shutterstock)

כשאנחנו קונים להם רק כי הם רוצים, אנו צריכים לשאול את עצמנו - האם זה הצורך שלהם או דרישה? עלינו לשים לעצמנו סמן פנימי שמגדיר עבורנו מתי אנחנו רוצים לקנות לילד כי מתחשק לנו לשמח, להפתיע או לרומם את מצב הרוח ומתי אנו הופכים את זה לנתינה עודפת שהופכת לדפוס התנהלות שלנו.

 

כדי להבין זאת עלינו לבחון מה הצורך שלנו בקנייה. האם מדובר ברצון שלנו לשמח את הילד או בכניעה לדרישה של הילד גם כאשר אנו סבורים ובטוחים שהילד לא זקוק או לא צריך את הדבר המסוים.

 

עושים במקומם

חשוב לציין שלא מדובר בפינוק לעשירים. ניתן לפנק ילד גם מבלי לקנות לו דברים, למשל כאשר אנחנו עושים עבורו דברים שהוא מסוגל לעשות בעצמו - ילד שמאכילים אותו למרות שהוא יודע לאכול לבד או מלבישים אותו והוא מסוגל להתלבש באופן עצמאי.

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

אצל בוגרים לעיתים מדובר בהכנת שיעורי הבית עבור הילד רק כדי שהמורה לא תכעס. במצבים שכאלה אנו מונעים מהילד את היכולת להתמודד עם התוצאה של ההתנהגות שלו ומשדרים לו מסר סמוי שהוא כנראה לא יודע להתמודד לבד ולכן אנו מסייעים ושומרים עליו מתוך ציפייה שהוא יתמודד כשהוא יגדל.

 

עלינו לדעת שילד שאנחנו נחסוך ממנו התמודדות בגיל הצעיר לא תמיד ידע להתמודד בגיל מבוגר. ילד שעושים עבורו דברים שהוא מסוגל לבצע בעצמו עשוי לומר לעצמו שהוריו בודאי עוזרים לו כי הוא לא מסוגל. לאורך זמן חזרה על המשפט הזה משפיעה על הדימוי העצמי של הילד.

 

דחיית סיפוקים

תלמדו את ילדיכם לדחות סיפוקים ולכן אל תקנו או תתנו להם כל דבר שהם מבקשים. למדו אותם שצריך להתאמץ כדי להשיג אותם. אפשר לעשות זאת על ידי הצבת מטרה אישית שהילד ישאף ויצליח להגיע אליה ורק אז תקנו לו. כך הוא ילמד להתאמץ, להתמיד ובעיקר להעריך.

 

ילדים שהורגלו לקבל בשפע באופן לא מותנה וגם כאשר התנהגותם לא ראויה לכך נוטים להעריך פחות. חשוב ללמד ילדים לומר תודה.

 

עשו זאת על ידי דוגמה אישית. הביעו תודה לבני הזוג שלכם, תודה לילד שעזר לכם וכאשר אתם קונים או עושים עבור הילד משהו הקפידו לבקש ממנו להסתכל לכם בעיניים ולומר תודה.

 

הכותבת היא מנתחת התנהגות ומדריכת הורים וצוותי חינוך (MA יעוץ חינוכי)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב ללמד ילדים לומר תודה
צילום: shutterstock
מומלצים