שתף קטע נבחר

מחקר ענק מוכיח שוב: החיסונים לא גורמים לאוטיזם

חוקרים בדנמרק שבדקו רישומים אודות מאות אלפי ילדים מצאו כי החיסון המשולש אינו גורם לאוטיזם. עוד נמצא כי דווקא בקרב ילדים מחוסנים יש שיעור נמוך יותר של אוטיזם, מאשר אצל ילדים לא מחוסנים

עדות נוספת לבטיחות החיסונים: מחקר ענק שכלל מאות אלפי ילדים מצא שהחיסון המשולש הניתן בגיל שנה אינו גורם לאוטיזם, גם כשהוא ניתן לתינוקות שבמשפחתם קיימים מקרי אוטיזם. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת Annals of Internal Medicine.

 

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים רבים ששללו כל קשר בין חיסונים לאוטיזם. כעת מגלה מחקר חדש, הנרחב ביותר שנערך אי פעם, שהחיסונים אינם גורמים לאוטיזם, גם כאשר קיים סיכון מוגבר לאוטיזם במשפחה.

 

קיראו עוד

הנער שהתחסן בניגוד לרצון הוריו: "הוריי די טיפשים"

פייק ניוז: למה באמת אנחנו נבהלים מחיסונים?

מתנגדי חיסונים בראש: 5 האיומים הגדולים על הבריאות העולמית

 

חיסון (צילום: shutterstock)
הסכנה באי חיסון היא התפרצות מחלות(צילום: shutterstock)

 

במחקר בדקו החוקרים נתונים אודות 657,461 ילדים שנולדו בין השנים 1999 עד 2010. החוקרים עקבו אחר הילדים מגיל שנה עד לסוף אוגוסט 2013.

 

במהלך התקופה הזו, 95% מהילדים שנכללו במחקר חוסנו. 6,517 ילדים אובחנו כלוקים מאוטיזם. המחקר מצא כי באופן כללי ילדים לאחים הלוקים באוטיזם היו בסיכון גבוה פי 7 ללקות באוטיזם, בהשוואה לילדים שאצלם אין מקרה אוטיזם במשפחה. בנים היו בסיכון גבוה פי 4 ללקות באוטיזם בהשוואה לבנות.

 

עם זאת, ילדים שלא חוסנו היו בסיכון גבוה ב-17% ללקות באוטיזם בהשוואה לילדים שלא קיבלו את חיסוני השיגרה המומלצים. המחקר הראה עוד כי הילדים שקיבלו את החיסון MMR, היו בסיכון נמוך ב-7% ללקות באוטיזם, בהשוואה לילדים שלא חוסנו.

 

"אסור שהורים לא יחסנו את ילדם מחשש לאוטיזם", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר אנדרס הוויד, "הסכנה של אי חיסון הילד גוררת התפרצויות מחלות כמו החצבת המתפשטת ברחבי העולם".

 

תרמית הקשר לאוטיזם: רישיון החוקר נשלל

החשש מפני החיסונים צמח בשנת 1998, בעקבות מאמר של רופא בריטי בשם ד"ר אנדרו וייקפילד, שפורסם בכתב העת היוקרתי Lancet שם טען כי קיים קשר בין החיסון המשולש MMRI, נגד חזרת חצבת ואדמת הניתן בגיל שנה, לבין אוטיזם.

 

בעקבות מאמרו סירבו הורים בכל העולם - ובעיקר בבריטניה - לחסן את ילדיהם - סירוב שהביא לעלייה דרמטית במקרי ההדבקה במחלת החצבת. בישראל ניתן החיסון מדי שנה ל-120 אלף ילדים, בגיל שנה ושוב בכיתה א'. היתרון המרכזי שבחיסון הוא במניעת מחלת החצבת, שיכולה לגרום לסיבוכים רציניים כמו דלקת מוח קשה ואפילו מוות.

 

במחקר שאותו פרסמו לפני מספר שנים שנים חוקרים ב- Lancet נקבע כי אין קשר ישיר בין החיסון המשולש לבין האפשרות כי הילד המחוסן ילקה באוטיזם. המחקר המקורי של ווייקפילד, הסבירו החוקרים, כלל רק 12 ילדים, ואינו משמעותי מבחינה מדעית כדי לציין קשר ישיר. "עסקנו בסוגיה באם אכן קיים קשר כזה", כתבו החוקרים, "אך חשוב לנו לבהיר כי אין למעשה קשר בין החיסון המשולש לבין אוטיזם".

 

מחקר חדש יותר, שפורסם בכתב העת Pediatrics חיזק את ממצאי החוקרים ב-Lancet והפריך את חששם של מיליוני הורים ברחבי העולם מהחיסון המשולש הניתן לתינוקות. החוקרים בדקו יותר מ-140 אלף ילדים, וקבעו כי אין קשר ישיר בין החיסון לאוטיזם או הפרעות קשב.

 

לדברי מומחים, כל המחקרים שפורסמו לאחר מאמרו של וייקפילד הראו כי אין קשר בין החיסון לבין אוטיזם. מחקרים אחרים הראו כי שכיחות האוטיזם אצל ילדים שלא חוסנו אף גבוהה יותר מאצל אלה שחוסנו. זאת ועוד: במרבית המקרים ניתן לאתר סימנים ראשוניים לאוטיזם עוד לפני גיל שנה, אז ניתן החיסון הראשון.

 

בשנים שלאחר פרסום המחקר, נתגלה כי ווייקפילד קיבל תשלום מעורכי דין שייצגו הורים לילדים אוטיסטים, כדי למצוא קשר בין אוטיזם לבין חיסוני הילדים.

 

המועצה הרפואית הלאומית בבריטניה העמידה אותו לשימוע על ארבעה אישומים חמורים: פרסום מחקר מוטה שמומן מראש, חוסר בראיות מדעיות לטיעוניו, קבלת כספים שלא באופן נאות והעמדת ילדים שלא חוסנו בעקבות מחקרו בפני סכנה רפואית וטיפולים שלא לצורך.

 

השנה יצאה המועצה בקביעה כי ווייקפילד נכשל בתפקידו כחוקר, פעל בניגוד לאינטרסים של מטופליו, ונהג בצורה "לא הגונה ובלתי אחראית", במחקרו.

 

בצעד אחרון ודרמטי במיוחד בפרשה, מחק ה- Lancet את המאמר מארכיון המאמרים שלו: "מחקנו את המאמר לחלוטין מהרישומים", אמר עורך כתב העת, "ד"ר ווייקפילד הראה זלזול בוטה ופעל בחוסר הגינות במחקרו". מאוחר יותר גם נשלל רישיונו הרפואי של וויקפילד.

 

צפו במאבק של בעל הגן והרופא למען חיסונים:

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא גורמים לאוטיזם. חיסונים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים