שתף קטע נבחר

המטרה: להשתחרר מהסטיגמות על האם החורגת

הרבה נשים מקבלות על עצמן את התואר 'חורגת', כי הן מנהלות זוגיות ואף נישואים עם גבר שנמצא בפרק ב' של חייו, בזמן שהן עצמן עדיין לא חוו את חוויית האימהות הביולוגית. מיכל איסט אלון זיהתה שלושה מודלים להתפתחותה של האם החורגת שהחלה כרווקה, אך רק אחד מהם בריא ומהווה סממן לזוגיות יציבה ותקינה

משפחה (צילום: shutterstock)
יותר ויותר נשים הופכות היום לאמהות חורגות לילדים של בן זוגן מנישואיו הקודמים(צילום: shutterstock)

בואו נדבר על אימהות חורגות. זוכרים אותן? המרשעות האלה מהאגדות של דיסני? ובכן, אימהות חורגות אינן כאלו כלל וכלל והגיע הזמן שנשנה את הסטיגמה. ב-2019 קיים מספר לא מבוטל של נשים שמקבלות על עצמן את התואר 'חורגת', כי הן מנהלות זוגיות ואף נישואים עם גבר שנמצא בפרק ב' של חייו, בזמן שהן עדיין לא חוו בעצמן את חוויית האימהות הביולוגית. זה קורה בעיקר בגלל העלייה הדרמטית באחוזי הגירושים לצד העלייה בגיל הנישואים בקרב נשים, אשר הביאו לעלייה במספרן של מערכות יחסים בין אבות גרושים עם ילדים מאוד צעירים ובין נשים רווקות ונטולות ילדים. האם מדובר בתופעה חולפת? כנראה שלא.

 

5 תובנות שלמדתי על זוגיות בפרק ב'

זוגיות עם הורים גרושים? רק אם אתם נדיבים

 

לרוב, רווקות מתחילות את הזוגיות עם אב גרוש עם כמיהה חזקה לאימהות. הן מאוד אימהיות ויש להן דחף חזק להפוך לאימהות ביולוגיות בעצמן. במקרים בהם צד אחד בזוגיות - האישה - כמהה לילדים (לרוב יותר מאחד), וצד אחד - הגבר - פחות מעוניין בכך, צריכה להתעורר חשיבה עמוקה על הדברים. אבל גם כאשר שני בני הזוג מאוד רוצים להביא ילדים משותפים, תפקידו של האב הוא קריטי בעזרה והבנייה של זהות האם החורגת עבור זוגתו הרווקה. הניסיון שלי בקליניקה מראה כי קיימים שלושה מודלים מרכזיים להתפתחותה של האם החורגת שהחלה כרווקה, וכולם קשורים בהתנהגותו ובהשפעתו של האב הביולוגי.

 

1. הדחקה

ניסיון מחיקה של זהות האם החורגת. זה מתחיל כבר בהתחלה בכך שהיא לא רואה בילדיו של בן זוגה בחירה שלה, ומפרידה בין הזוגיות שלה עם האב ובין ילדיו. "אני לא התחתנתי עם ילדיו, התחתנתי איתו", או "אני לא אמא חורגת, יש להן אמא" – הם משפטים מוכרים שנאמרים לא פעם על ידי נשים שנמצאות בסיטואציה הזאת. מצד אחד, זהו ניסיון להראות שאין לה תחרות עם האם הביולוגית, ומצד שני היא נשמרת מקרבה לילדי האב. לרוב, מדובר בנשים שהחלו את מערכת היחסים עם האב ביצירת קשר תקין עם ילדיו, אולם אט-אט וכאשר הזוגיות התחזקה והתרחבה לחתונה וילדים, הן החלו לבקש כי ילדי האב יגיעו אליהן הביתה כמה שפחות, ורואות באב בעיקר כאבי ילדיהן המשותפים. במקרים אלו השפעתו של האב מתבטאת בכך שהוא נכנע לזמנים פחותים עם ילדיו מפרק א׳ ואינו נלחם על מקומם בזוגיות ובחייו החדשים. בדרך כלל עמדה זו נובעת מחוסר ביטחון עצמי.

 

2. בלבול

זיהוי מוחלט בין זהות האם החורגת לזהות האם הביולוגית. אלו נשים שמאוד אוהבות את ילדי האב ודואגות להם. הן רוצות להגיע לכל אירוע בית ספרי והן מתערבות בכל עניין הקשור לילדים. הן אוהבות שהאב מעדכן אותן בכל הפרטים הקטנים הקשורים לילדיו, ומתערערות כאשר זה לא קורה. התקרבותן ואהבתן לילדי האב קשורה בצורך בשליטה בכל הנעשה בביתן, וכמובן שהן לעיתים קרובות מייצרות תחרות עם האם הביולוגית. במקרה זה, השפעתו של האב מעידה כי אינו נוכח מספיק. לרוב נמצא אותו קרוע בין שתי הנשים שמנהלות אותו. עליו לעזור לזוגתו לשמור על יצירת גבולות ברורים בין תפקידה כאם חורגת לבין תפקידה כאם ביולוגית, בכך שהוא יהיה נוכח בסיטואציה ויזכיר לה, מבלי לפחד, שילדיו הם שלו ובאחריותו, כשם שהם באחריותה של זוגתו מנישואיו הקודמים.

 

 

3. אידיאל

המודל הבריא ביותר מתאפיין במציאת איזון בין זהות האם החורגת לבין האמא הביולוגית. זה קורה כאשר הגבולות בין האם החורגת והאם הביולוגית מופנמים, והמעברים ביניהן יחסית חלקים. לא קל להגיע למצב הזה כי המעברים בין הזהויות ללא כל ידע או הכנה מקדימים, הם לא פעם מטלטלים. ועם זאת, אלו נשים שבוחרות בצורה מודעת לעבוד על גבולות נכונים וללמוד את התפקיד הזה. הן בטוחות בעצמן ויודעות מתי להתערב ומתי להתרחק, מה ההבדל בינן ובין האמא הביולוגית, וכיצד הן נתפסות אצל ילדי האב. הן נותנות מבלי לצפות לכלום בחזרה והן לא זקוקות לשליטה בכל הנעשה בחיים המשותפים ובחיי הבעל עם גרושתו.

 

מקרה זה מעיד כי האב הצליח לאזן את עצמו בין שתי הנשים שבחייו. השלים עם הגירושים, לוקח אחריות על ילדיו מפרק א׳, ובמקביל חי בשלום עם הבחירה שלו בפרק ב׳ ובילדיו הנוספים. לרוב אלו אבות ללא מצפון על העבר והשלמה מוחלטת עם ההווה. אבות שבטוחים בעצמם, מסוגלים לנהל שיח רגשי, ובכך משפיעים ועוזרים לבנות זוגם להתאזן.

 

אני מאמינה שעל מנת להתאזן, על הרווקה להשלים עם בחירתה בזוגיות לא מסורתית. הצעד הראשון הוא כנראה להשתחרר מהסטיגמות שהולכות לאורך דורות עם זהות האם החורגת, המסמלת בעיני רבים "דמות נקמנית ומרשעת". אנו כותבות כיום אגדה חדשה ופמיניסטית, לפיה אמא חורגת היא אישה בטוחה בעצמה, מודעת לעצמה ואוהבת את עצמה, אשר לא זקוקה לשליטה באב או בילדיו. אישה חזקה המרבה טוב בעולם.

 

מיכל איסט אלון - ייעוץ לזוגות ויחידים בפרק ב׳ ולמשפחות משולבות 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גל איתן
מיכל איסט אלון. לבנות סיפור חלופי על נשים חזקות המרבות טוב בעולם
צילום: גל איתן
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים