שתף קטע נבחר

בלאומית החליטו לגבות תשלום על תרופות לטרשת נפוצה שבסל

קופת חולים לאומית החלה לגבות בחודש שעבר מאות שקלים בחודש מחולי טרשת נפוצה עבור תרופות שכלולות בסל הבריאות, שניתנות בחינם ביתר הקופות. "אני חולה במחלה כרונית קשה ומתקיימת מקצבת נכות. אין לי כסף לשלם על התרופות. זו החלטה אכזרית", מטיחה חולה

לפני כחודש החלו בקופת חולים לאומית לגבות השתתפות עצמית מחולי טרשת נפוצה בעבור תרופות למחלה. בניגוד לחולים המבוטחים ביתר קופות החולים בהן התרופות ניתנות ללא השתתפות עצמית, חולי הטרשת הנפוצה החברים בלאומית נדרשים החל מהחודש שעבר להוציא מאות שקלים בחודש בעבור הטיפול אותו היו רגילים לקבל עד כה בחינם.

 

"אני חולה במחלה כרונית קשה", מתארת ב' בת 47 שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני יותר מ-25 שנה. "אני נכה בשיעור של 100% ולא מסוגלת לעבוד. אני מתקיימת מקצבה. מדובר במכת מוות עבורי. אין לי מאיפה להביא יותר מ-400 שקלים בכל חודש לתרופות. אני מתקשה להבין את ההחלטה האכזרית הזו".

 

תרופות שעד כה ניתנו בחינם יעלו מאות שקלים בחודש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תרופות שעד כה ניתנו בחינם יעלו מאות שקלים בחודש(צילום: shutterstock)

 

"החלטה לא מוסרית"

יו"ר האגודה הישראלית לטרשת נפוצה, ג'נין ווסברג, פנתה באחרונה להנהלת קופת חולים לאומית ולהנהלת משרד הבריאות בבקשה לבטל את ההחלטה, אותה היא מכנה כ"לא מוסרית".

 

"עשרות חולים פנו אלינו בקריאת עזרה ותחינה", כותבת ווסברג בפנייה ומוסיפה: "כיודע לכם מדובר בחולים כרוניים אשר זקוקים לטיפול לאורך שנים והוכח שרצף הטיפולים הוא חשוב וקריטי על מנת לעצור את המחלה".

 

קיראו עוד:

שלום מיכאלשווילי: "אפשר לחיות חיים מלאים עם טרשת נפוצה"

"התגברתי על טרשת נפוצה בעזרת תזונה"

התרופה לטרשת נפוצה שבונה מחדש את מערכת החיסון

 

"אני בטוחה שכולם מבינים שמדובר בחולים שברובם מוגבלים, אינם עובדים ומקבלים קצבת ביטוח לאומי זעומה או חולים שעובדים חלקית ומשכורתם קטנה מאוד", מתארת יו"ר האגודה ומטיחה: "על פי המסתמן היום, לקופת חולים לאומית לא אכפת מחולי הטרשת הנפוצה ומוסיפה נטל כספי קשה הפוגע בחולים כרוניים שמחלתם קשה ותנאי חייהם קשים".

 

ב' מסבירה כי "זה נראה כאילו לאומית עושה הכל כדי להעביר אותנו לקופה אחרת. אני מבינה שהתרופות שאני צריכה עולות לקופה לא מעט כסף, אבל ככה להתייחס לחולה שמהיום שהיא נולדה היא חברה בקופה? זה מעליב כשמתייחסים אליך כנטל כלכלי".

 

קופת חולים לאומית (צילום: ynet)
"נראה שלאומית עושה הכל כדי להעביר אותנו קופה"(צילום: ynet)

 

נגה קדוש (52) חולה בטרשת נפוצה כ-30 שנה. היא מפרטת כי התקפי המחלה באים לידי ביטוי בחוסר תחושה בחלקים נרחבים בגוף או בשיבוש הראייה. 

 

"כבר 9 שנים שאני לוקחת תרופה בשם טיסברי. מאז שאני נוטלת את הטיפול לא היה לי התקף", מתארת נגה. "בחודש שעבר הגעתי לבית המרקחת כרגיל. הרוקחת אמרה שהנהלים השתנו ודרשה תשלום של קרוב ל-1,000 שקלים. בהתחלה חשבתי שזה משהו רוחבי ושגם ביתר הקופות התחילו לגבות תשלום. בדיעבד התברר שטעיתי". 

 

נגה מוסיפה כי "אני בהחלט שוקלת לעבור קופה. ברור לי שאני עולה לקופה הרבה כסף בכל חודש. המעבר שלי לקופה אחרת הוא לא איום מבחינתם, אלא פרס".

 

נגה קדוש לכתבה בלבד (צילום: באדיבות המצולמת)
"מעבר לקופ"ח אחרת - פרס ללאומית", נגה קדוש

 

תגובות

מקופת חולים לאומית נמסר בתגובה: "הנושא של השתתפות עצמית מצד המבוטחים בעת צריכה של תרופות מעוגן במסגרת החוק וללאומית קיימת תכנית גבייה מאושרת על ידי משרד הבריאות. בימים אלו, לאומית בחנה את נושא ההשתתפות העצמית ביחס למכלול התרופות הקיימות ברשותה. בהתאם, בוצע עדכון שיבטיח גבייה שוויונית לכלל המבוטחים, בהתאם להוראות הגבייה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי. במסגרת זו, החלה גבייה גם על תרופות למחלת הטרשת הנפוצה, זאת על פי תוכנית הגבייה המאושרת לקופה ועד לתקרה מקסימלית של 975 שקל לרבעון לכלל התרופות שהחולה צורך וכלולות בסל הבריאות".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "פניית העמותה לטרשת נפוצה ופניות של חולים פרטניים הגיעו למשרד הבריאות ולנציבות קבילות הציבור במשרד. מבירור שערכנו עם קופת חולים לאומית הבנו כי הגבייה עבור תרופות לטרשת הכלולות בסל הבריאות מתבצעת על ידי הקופה בהתאם לתכנית הגבייה המאושרת של הקופה. יחד עם זאת, לאור השינוי המהותי והמשמעותי של החלטת הקופה להפסיק לפטור מתשלום עבור תרופות אלו ולהתחיל לגבות מחיר מלא, החלטה היוצרת פער משמעותי למבוטחים, בכוונתנו לשבת עם נציגי עמותת החולים בנושא וכן עם קופת החולים על מנת לנסות ולראות כיצד ניתן להקל על קבוצת חולים זו את ההסתגלות לשינוי האמור.

 

"יצוין, כי בכל מקרה למבוטחים החולים בטרשת נפוצה קיימת תקרת תשלום להשתתפות עצמית העומדת כיום על כ-975 שקל לרבעון. מבוטחים אשר נגבה מהם תשלום מעבר לתקרה לחולים הכרוניים האמורה, חשוב שיפנו לקופה לבדוק זאת, ובמידה ולא ניתן מענה מספק, יפנו בקבילה לנציבת קבילות הציבור לחוק ביטוח בריאות ממלכתי במשרד הבריאות בצרוף המסמכים הרלוונטיים". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ynet
"החלטה אכזרית של לאומית"
צילום: ynet
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים