שתף קטע נבחר

דירות מעטפת: דווקא בעלי הון זוכים בהטבה של מיליונים

מחלוקת משפטית בין רשות המיסים לבין רוכשי פנטהאוז חושפת שדווקא רוכשי דירות מעטפת, המאפיינות מגדלי יוקרה - נהנים מפרצה שמפחיתה 1% ממס הרכישה. כך זכו הרוכשים בהטבה של 100 אלף שקל

עשירים משלמים פחות: מחלוקת משפטית בין רשות המיסים ובין זוג שרכש דירת פנטהאוז במרכז תל אביב חושפת עיוות בתחום מיסוי המקרקעין, אשר מביא לכך שדווקא רוכשי דירות עשירים ישלמו מס רכישה בשיעור מופחת בעת קניית דירה חדשה. הטבת המס הזו ניתנת על רכישת "דירות מעטפת", כלומר שלד חיצוני של דירה, שרוכשיהן על פי רוב משתייכים למאיון העליון.

 

המחאה נגד סגירת שדה דב: מחר - עוצר על אילת

מחשש להשפעה בבחירות: גם את קבינט הדיור השביתו

דירות מעטפת: דווקא בעלי הון זוכים בהטבה של מיליונים

 

בעקבות הרפורמה במיסוי מקרקעין מאוגוסט 2013 שיעור מס הרכישה במכירת זכות במקרקעין (שאינה דירת מגורים) עומד על 6%. אולם אם למקרקעין יש תוכנית בניין עיר (תב"ע) המתירה בנייה של דירת מגורים אחת לפחות, והתקבל היתר בנייה תוך 24 חודשים מיום המכירה, הרוכש יקבל החזר של שישית מהמס ששולם, כלומר ישלם לבסוף מס רכישה של 5% בלבד (על רכישת דירה רגילה עשוי מס הרכישה להגיע למדרגה מקסימלית של 10%).

 

>> לסיפורים הכי חמים במדור כלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

קנדה ישראל (באדיבות קנדה ישראל)
פארק צמרת, תל אביב. ההטבה נועדה במקור לתמרץ יזמים שמחזיקים בזכויות בקרקע לבנות יחידות דיור(באדיבות קנדה ישראל)
 

לאחרונה אילץ בית המשפט המחוזי בתל אביב את רשות המיסים להכיר גם בדירת פנטהאוז שנמכרה ב-10.1 מיליון שקל במרכז תל אביב ככזו שיש להחיל עליה את הטבת המס. במרץ 2016 חתמו בני הזוג על הסכם לרכישת הקומה החמישית בפרויקט תמ"א 38. בני הזוג קנו מהקבלן את השלד בלבד של הקומה החמישית והאחרונה בבניין, מה שמכונה "דירת מעטפת", במטרה לתכנן ולעצב בעצמם את דירת המגורים.

 

עורך דינם נאור וולף הצהיר לרשות המיסים כי יש לראות את רכישת דירת המעטפת כרכישת קרקע, שעליה יש לשלם מס רכישה 5%. אלא שכחצי שנה לאחר הרכישה, בסוף 2016, דרשה רשות המיסים מס רכישה של 6% (יחד עם ריבית והצמדה). רשות המיסים טענה בדיון כי מאחר שמדובר בבניין קיים ולא בקרקע ריקה, אין להחיל את הטבת המס, שכן מלכתחילה מטרת ההטבה שנקבעה בחוק היא לתמרץ בנייה בקרקעות פנויות.

 

ביהמ"ש: רשות המיסים יכולה לתקן בחקיקה

כבר בדיון ראשון שהתקיים במחוזי הבהירה השופטת ירדנה סרוסי: "אני אומרת כבר שפסק הדין יהיה לרעת רשות המיסים... אם רשות המיסים חושבת שצריך לעשות תיקון חקיקה שתתכבד ותעשה". בעקבות הדיון, וככל הנראה כדי להימנע מפסיקה נגדה, נסוגה הרשות מעמדתה הראשונית והגיעה לסיכום עם זוג הרוכשים כי תתקן את השומה שהנפיקה ל-5% בלבד - הטבת מס של 100 אלף שקל לרוכשים.

 

תחום "דירות המעטפת" החל לצבור פופולריות כבר בעשור הקודם, עם התרבות מגדלי היוקרה, בעיקר בתל אביב. בעלי ההון שרכשו דירות במגדלים אלה לא היו מעוניינים בתכנון פנימי שמוכתב על ידי הקבלן, וביקשו לעצב את הדירות על פי טעמם.

 

ההטבה נועדה במקור לתמרץ יזמים שמחזיקים בזכויות בקרקע לבנות עליה יחידות דיור, כדי להגדיל את היצע הדירות. אולם ההטבה נוסחה באופן כללי עבור כל זכות במקרקעין שאינה דירה, ובאופן זה כללה גם דירות מעטפת, שרוכשיהן נמנים עם בעלי הממון.

 

מעו"ד וולף נמסר: "מדובר בבשורה חשובה לרוכשי יחידות ברמת מעטפת, אשר זכאים לכאורה להחזר מס רכישה משמעותי. יש לקוות כי מינהל מיסוי מקרקעין יאמץ את העמדה שהתקבלה על ידו בערר גם במקרים דומים, למרות שלא ניתן פסק דין, היות ועמדה זו מתיישבת עם לשון התקנה ותכליתה, בעניין הורדת מחירי הדירות, ועם המדיניות המשפטית הראויה בנסיבות העניין. או לחלופין שיפעלו לתיקון התקנה, בהתאם למדיניות הרצויה מבחינתם".

 

מרשות המיסים נמסר בתגובה: "בשל חובת סודיות אין באפשרותנו להתייחס לתיק הספציפי. ככלל, כל תיק נבחן בהתאם לעובדות שלו".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים