שתף קטע נבחר

סכנה או מטרד לתושבים? מערות שמריהו נסגרו

במשך שנים מטיילים מגיעים בשבתות למערות השומרונים ששוכנות בין הווילות של כפר שמריהו. בשבת נתקלו המטיילים בשער נעול ובמאבטחים שהורו להם ללכת לטייל במקום אחר בשל בעיות בטיחות. ראש המועצה: "פועלים לשמירה על המבקרים". מומחה למערות: "אפשר להתקין מעקה"

 

 

בלב כפר שמריהו נמצא אתר ארכיאולוגי מרשים שאינו מוכר לציבור הרחב. מדובר בריכוז מערות הקבורה הגדול ביותר במישור החוף, ובו כ-100 מערות קבורה שומרוניות עתיקות, לצד פריחה יפה במיוחד בדיוק בעונה זו. עם זאת, למטיילים שהגיעו בשבת האחרונה למקום ציפתה הפתעה – שערים סגורים ומאבטחים שמנעו מהם להיכנס לאתר.

 

גבר בשנות ה-30 לחייו שהגיע לטייל באתר עם משפחתו סיפר ל-ynet כי השומרים שהוצבו במקום אמרו שהוחלט לסגור את האתר "בשל מפגעי בטיחות – בורות פתוחים". יצוין כי המערות אכן פתוחות, וליד כל אחת מהן הוצבו כבר בעבר שלטים שמזהירים את המטיילים מפני נפילה. השומרים ציינו בפניו כי זו הייתה הפעם הראשונה שבה האתר סגור למטיילים.

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
ילדות מחוץ לאזור המערות הנעול, שבת(צילום: אסף רוזן)

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
"אזהרה, חל איסור להיכנס למתחם מטעמי בטיחות"(צילום: אסף רוזן)

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
שניים מהמאבטחים שסיירו בשבת במקום(צילום: אסף רוזן)

המתחם ככל הנראה היה בית קברות ששימש את תושבי אפולוניה, ששרידיה נמצאים ממערב לשכונת נוף ים בהרצליה, והיה פעיל עד לכישלון מרד השומרונים בביזנטים בשנת 529. אפולוניה עצמה הייתה עיר מעורבת שבה התגוררו ביזנטים לצד אוכלוסייה שומרונית גדולה. על פי המסורת השומרונית, באפולוניה נקבר עלי הכהן, שעליו מסופר בספר שמואל כי היה שופט ומנהיג של עם ישראל במשך כ-40 שנה לאחר שמשון הגיבור.

 

האתר נמצא בתוך חורשת אורנים ליד "בית וייל" בכפר שמריהו. החורשה אומנם מוקפת גדר, אולם הוסדרו בה כמה כניסות שככל הידוע עד לסוף השבוע היו פתוחות באופן קבוע לכניסה חופשית של מטיילים. כמחצית מהמערות באתר נחתמו באבני גולל או בדלתות שיש ואבן, בעוד האחרות נותרו פתוחות. באחדות מהן ניתן אף לראות שרידי רצפת פסיפס לבנה, קירות מטויחים בגוון אדום ותאי קבורה. 
 

ביום רביעי האחרון פורסמה בעמוד הפייסבוק של המועצה המקומית כפר שמריהו מודעה ובה נכתב כי האתר נסגר למבקרים "בשל קביעת יועץ בטיחות כי האתר מהווה סכנה ממשית". עוד נכתב במודעה כי המועצה "נאלצת לסגור את המתחם עד לתיקון הליקויים". יועץ הבטיחות שבדק את המקום הוא רמי ינקלביץ מחברת "הבודק". 

 

הפוסט שפורסם ביום רביעי 

 

בשבת עצמה פורסם פוסט נוסף ובו נכתב שוב כי האתר "סגור למבקרים עקב ליקויי בטיחות" בצירוף בקשה "להימנע מהגעה למקום". בניגוד לפוסט הראשון, בפוסט השני לא צוין כי מדובר בסגירה זמנית.

 

הפוסט שפורסם בשבת 

 

"מעבר למטרד לציבור, העניין הבטיחותי הוא המשמעותי"

ההחלטה על סגירת המערות התקבלה לפני כשלושה חודשים, בישיבת המועצה ב-11 בדצמבר 2018. ראש המועצה סרג' קורשיא פתח את הדיון בנושא: "אזכירכם שלפני כשנה נפלה ילדה לתוך מערה ונפצעה, המתחם הזה מגודר ויש שילוט שאוסר על הכניסה. אבל יש לו שערים פתוחים, ובימי שבת משפחות מגיעות, נכנסות למתחם ועושות שם פיקניק. מעבר למטרד לציבור, העניין הבטיחותי הוא המשמעותי".

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
מימין: אתר המערות. משמאל: בתי השכונה(צילום: אסף רוזן)
 

קורשיא המשיך: "מספיק שילד אחד קטן יסתובב בלי השגחת ההורים, שנכנסו על אף שיש שלט שאוסר על כך, אם השער היה פתוח אנחנו אחראיים. אני מציע לסגור את השערים בסופי השבוע".

 

חבר המועצה מיקי וינראוב אמר בהמשך הדיון כי "אם היה תקציב, יכול להיות שאפשר היה לגדר באופן מקומי. הרעיון הוא כן לאפשר לאנשים להיכנס לאזור, שנסגר רק מסיבה בטיחותית, כי זו פנינה בטבע".

 

בהמשך הדיון שאל היועץ המשפטי של המועצה, עו"ד עופר רזניק: "ההחלטה היא לסגור את המתחם באופן קבוע?".

 

ראש המועצה השיב: "רק בסופי שבוע".

 

היועץ המשפטי: "כי אין אפשרות להציב פקחים?".

 

ראש המועצה: "לא".

 

חברת המועצה כרמית נופך מוזס: "במהלך השבוע יש פה פקחים שיכולים לאכוף את זה שילדים לא ייכנסו למערות".

 

ראש המועצה: "הם לא יכולים להבטיח שלא ייכנסו, אני לא אעמיד פקח בכל שער".

 

היועץ המשפטי: "אם זה מבחינה בטיחותית אני חושב שאפשר להעביר את ההחלטה כאן, שכל עוד מבחינה בטיחותית יש בעיה אז ניתן לסגור את זה בימי שבת, וצריך להגדיר את השעות. אם רוצים אפשר גם להמשיך ולבחון את העניין הבטיחותי בהמשך".

 

ראש המועצה: "אני מציע שתבדקו גם את הנושא הזה, ותחזרו אלינו עם חוו"ד משפטית".

 

בסופו של דבר, לאחר שהוזמן יועץ בטיחות חיצוני שמסר את חוות דעתו, הוחלט בישיבת המועצה שהתקיימה ב-5 במרץ לסגור לאלתר את המתחם בכל ימות השבוע – ולא רק בשבתות.

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
כמה מהמערות כפי שצולמו מחוץ לגדר(צילום: אסף רוזן)

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
פיסת טבע היסטורית בלב היישוב(צילום: אסף רוזן)
 

 

"ילדה יכולה ליפול גם בתיאטרון"

איתי שקולניק מ"מועדון המערות הישראלי" הופתע מהחלטת מועצת כפר שמריהו לסגור את המערות לחלוטין. לדבריו, קורה שסוגרים מערות לכניסת מבקרים אם מזהים שהן קורסות, אבל מפרוטוקול ישיבת המועצה עולה כי זה לא המצב. "נראה שהם החליטו את זה על דעת עצמם, בלי שום התייעצות עם הרשויות", אומר שקולניק.

 

לדבריו, הפרוטוקול "מסביר מה קרה שם. זה לא שיש קריסה, המערות שם כבר 2,000 שנה. זה בגלל שילדה נפלה. ילדה יכולה ליפול גם בתיאטרון, אז סוגרים אותו? אם אני מקצין, אז טוב שלא הציעו לשים מוקשים מסביב".

 

שקולניק הוסיף: "אלה לא סתם מערות, זה אתר בעל ערך היסטורי למדינת ישראל. חבל שבגלל ילדה אחת שנפלה סוגרים את המקום למטיילים. אפשר להתקין מעקה או להסדיר שבילים, אבל מקצרים תהליכים ועל הדרך מונעים מאנשים להגיע ולבקר במקום יפה. אי אפשר להחליט ככה בשביל הציבור".

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
"זהירות! מערות פתוחות". אחד מהשלטים הרבים שמוצבים ליד כל פתח של מערה(צילום: אסף רוזן)

 

אין צפי לפתיחה מחודשת

עם זאת, לדברי ראש מועצת כפר שמריהו, סרג' קורשיא, אין כוונה להשאיר את האתר סגור באופן קבוע. אולם, בשלב זה, גם אין צפי לפתיחתו המחודשת. לדבריו, בסוף ינואר נערך באתר סיור יחד עם ארכיאולוג מחוז תל אביב מטעם רשות העתיקות, דייגו ברקן – אשר אמר בסיור כי סוגיית הבטיחות שייכת לכפר שמריהו ולא לרשות העתיקות. קורשיא מוסיף כי בשלב זה, בשל היעדר תקציב ייעודי, טרם גובשה תוכנית לטיפול במפגעים הבטיחותיים באופן שיאפשר את פתיחת האתר מחדש. 

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
אחד מהשבילים במתחם שנותר שומם(צילום: אסף רוזן)

מערות שמריהו נסגרו (צילום: אסף רוזן)
פריחת החורף במקום בשיאה(צילום: אסף רוזן)
 

מרשות העתיקות נמסר: "האתר מצוי באחריות המועצה ומתוחזק על ידה, ורשות העתיקות מוודאת שהעתיקות במקום נשמרות. הרשות מעודדת ומסייעת לעיריות ולמועצות להציג את נכסי המורשת לקהל הרחב, אך לצערה אינה יכולה לחייב את בעלי המקום לפתוח אותו לקהל".

 

מראש מועצת כפר שמריהו, סרג' קורשיא, נמסר עוד בתגובה לכתבה: "מערות הקבורה הנמצאות בלב כפר שמריהו הינן נכס ארכיאולוגי של מדינת ישראל. אני שמח כאשר אנשים באים לבקר במערות. לפני מספר חודשים אירע מקרה של פציעה כתוצאה מנפילה לפיר פתוח באחת ממערות הקבורה. הדבר הנכון לעשות לאחר תאונה (יש לציין כי בנוסף, היו מקרים נוספים של 'כמעט תאונה') הוא להזמין מומחה בטיחות אשר יבדוק וייתן חוות דעת.

 

"חוות הדעת קבעה כי 'המקום בצורתו הנוכחית מהווה סכנה ממשית לבאי האתר' וכי יש לסגור את המתחם עד לתיקון הליקויים. לו מומחה הבטיחות היה נותן מספר חלופות הייתי שוקל את החלופות ומציג אותן בפני מליאת המועצה. חשוב לציין כי פתיחת האתר למבקרים בניגוד להמלצת מומחה הבטיחות עלולה לחשוף את המועצה ואת בעלי התפקידים במועצה לתביעה פלילית וכספית במקרה של פציעה כתוצאה מרשלנות. במקרה זה המועצה פועלת על פי החוק ועל פי ההיגיון הבריא לשמירה על בטיחות המבקרים. האתר ייפתח מיד לאחר יישום המלצות מומחה הבטיחות לתיקון ולאחר אישורו כי הליקויים תוקנו לשביעות דעתו.

 

"עניין המטרד הציבורי הינו שולי ואינו לב העניין. כחלק ממדיניות השקיפות שאותה אני מוביל בכפר שמריהו אני מציג בפני חברי המליאה והתושבים את התמונה המלאה, ועל כן ציינתי גם את נושא המטרד הציבורי. בצמוד לאתר מערות הקבורה פורחת גינת התורמוסים, שאליה ניתן להמשיך לבוא ולבקר כפי שנעשה בשבת האחרונה. כפר שמריהו פתוח לכולם".

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף רוזן
ילדות מחוץ לשער הנעול של מערות שמריהו, שבת
צילום: אסף רוזן
מומלצים