שתף קטע נבחר

הטיפולים שנועדו לעזור לגוף – וגורמים לפגיעות ולשברים

תרגול יוגה ועיסוי נחשבים בדרך כלל לפעולות מרגיעות ובעלות אפקט של ריפוי. אולם מחקר מצא כי לחולים עם אוסטואופורוזיס כדאי להיזהר ופירט אילו תנוחות מומלצות ומאילו תנוחות כדאי להימנע

מ.כ בת 60, ביצעה בדיקת צפיפות עצם לאחר שאמה סבלה מאוסטיאופורוזיס ונפטרה לאחר שבר בצוואר הירך. היא אובחנה כסובלת מצפיפות עצם נמוכה מאוד והחלה טיפול בתרופה נוגדת פירוק עצם, ללא סיבוכים.

 

בנוסף לאוסטיאופורוזיס היא סבלה מכאב גב שבא בהתקפים והפריע לה במטלות היומיות. הוסבר לה שהכאב אינו קשור לאוסטיאופורוזיס, היות שאוסטיאופורוזיס זו מחלה נטולת כאבים עד שמתרחשים שברים. לאחר ביצוע בדיקת CT הוסבר לה שיש לה שינויים ניווניים בדיסקים ובחוליות ועליה ללמוד לחיות עם בעיה זו.

 

חברתה המליצה לה על "מעסה מופלא", שעזר לה מאוד בבעיה דומה. מ.כ פנתה אליו והגיעה לקבל את העיסוי. העיסוי היה מאוד אינטנסיבי עם לחיצות חזקות באזור חוליות עמוד שדרה, היא התלוננה על כאב תוך כדי טיפול ובקושי רב קמה משולחן הטיפולים. המעסה הרגיע אותה שמדובר בתופעה מוכרת וחולפת ומחר היא תקום ללא כל כאב, אך הוא התבדה.

 

למחרת, הכאב החמיר בעיקר בעמידה. היא נאלצה לשכב במיטה כי רק כך הכאב נרגע. בצילום עמוד שדרה צדדי אובחנו שברים בשתי חוליות גביות מס' 11 ו-12מדובר בשברי דחיסה עם ירידה בגובה החוליות ב-30% ו-50% מגובהן המרבי.

 

כאבים עזים ושברים לאחר עיסוי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כאבים עזים ושברים לאחר עיסוי(צילום: shutterstock)

 

זהירות ומודעות במהלך טיפולים לחולי אוסטואופורוזיס

שברים בחוליות כתוצאה מלחץ חיצוני על עמוד השדרה בחולים עם אוסטיאופורוזיס תוארו בספרות הרפואית כבר משנת 1992.

 

שימוש בכירופרקטיקה ועיסוי מחייב משנה זהירות בחולים עם אוסטיאופורוזיס, בעיקר באלה עם צפיפות עצם נמוכה במיוחד. במטופלים אלה עדיף תרגול פעיל לחיזוק שרירי הגב ותרגול למניעת נפילות, אך גם בתרגול פעיל נדרשת זהירות ומודעות.

 

אחת הפעילויות הפופולריות בקרב האוכלוסייה היא יוגה. היא פופולרית גם בקרב מטופלי אוסטיאופורוזיס מתוך ידיעה שפעילות זו משפרת שיווי משקל ומונעת נפילות. יחד עם זאת כ-30,000 ביקורים בחדרי מיון בין השנים 2001 ל- 2014 בארה"ב היו קשורים לפגיעות בעת תרגול יוגה. 

 

חוקרים ממרכז רפואי מאיו בארה"ב בדקו 33 מטופלים עם כאב גב שהחל לאחר תרגול יוגה, בגילאים 55-87, גיל ממוצע 66. כל הנבדקים עברו צילומי עמוד שדרה כדי לבדוק נוכחות שברי חוליות, בתשעה (8 נשים וגבר אחד)  מתוך 33 אובחנו שברים. המחקר פורסם ב-European Journal of Physical Rehabilitation בסוף שנת 2018.

 

תיקיהן של כל המטופלות נבדקו לגבי ההיסטוריה הרפואית שלהן ונעשה תשאול מפורט לגבי סוג התרגילים שבעקבותיו חשו כאב גב. בקרב הנבדקים עם שברים התברר שתרגילי כיפוף קדמו להופעת השברים.

 

השברים התרחשו לאחר חודש עד 72 חודשים לאחר תחילת השתתפות ביוגה. החוקרים פירטו את התנוחות המומלצות והתנוחות שכדאי להימנע מהן למטופלים עם אוסטיאופורוזיס.

 

יוגה ( )

  

 

יוגה ( )
יוגה. לא תמיד מומלצת

 

ד"ר סינקי, החוקרת הראשית במחקר אמרה כי "תרגילי כיפוף יוצרים לחץ ניכר על חוליות מבודדות, יכולת הדיסקים הבינחולייתיים לספוג לחץ זה באנשים זקנים יורדת עקב שינויים נווניים בדיסקים אלה, כתוצאה מכך החוליה לא עומדת בעומס ועשויה להיפגע, חשוב לברור בקפידה את התרגילים המתאימים לחיזוק שרירים ולמניעת נפילות בלי להסתכן בנזק".

 

הכותבת היא מומחית לרפואה פנימית, אנדוקרינולוגיה וסוכרת, סיו"ר העמותה הישראלית לאוסטיאופורוזיס ומחלות עצם

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרגילי יוגה. לא תמיד מומלצים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים