שתף קטע נבחר

"לקריית אתא יש תוכניות בנייה ל-140 שנה"

דו"ח של החברה להגנת הטבע טוען כי הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור, המאשרת תוכניות בנייה רחבות היקף בהליך מזורז, ממשיכה לתכנן באזורים שיש בהם מלאי קיים של אלפי דירות מאושרות לעשרות רבות של שנים קדימה. הסיבה: "להראות עשייה באקסל". הוותמ"ל: "דו"ח מגמתי"

עוד ביקורת על הוועדה לתכנון מתחמים מועדפים לדיור, שנועדה לאשר בנייה רחבת היקף בהליך מזורז: החברה להגנת הטבע ומרכז המועצות האזוריות פרסמו היום (ד') דו"ח מקצועי ומקיף, המבקר את הפתרון שמספקת הוותמ"ל וקובע כי היא מאשרת עוד ועוד תוכניות על שטח של עשרות אלפי דונם - רק כדי להראות עשייה.

 

מת הקבלן דודו אוחיון - מחלוצי מחיר למשתכן

הסוף לבלגן: יפורסם הסכם מומלץ לפרויקט פינוי-בינוי

משרד העבודה: "כשל בטיחותי חמור מסכן את שלומם של המשתמשים במעליות"

 

 

את האמירה הזו מבסס הדו"ח על בחינת התוכניות בהתאם לפעילות באזורים מטרופולין חיפה והקריות ובמרחב הנגב הצפון מערבי. נמצא כי הוועדה ממשיכה לתכנן גם באזורים שבהם יש כבר מלאי קיים של עשרות אלפי יחידות דיור מאושרות לעשרות רבות של שנים קדימה. למעשה, התוכניות מוכנות לצאת לפועל, אך הביקושים בהם נמוכים.

קריית אתא. תכנון ל-140 שנה קדימה (צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ') (צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ')
קריית אתא. תכנון ל-140 שנה קדימה(צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ')

בחברה להגנת הטבע התבטאו בתקיפות: "פעילות הוועדה טובה למלא טבלאות אקסל, לא מעבר לזה. במקום לפעול למימוש תוכניות קיימות ומאושרות, הוועדה מתכננת יחידות עודפות ויוצרת נזקים קשים. לאחר ארבע שנות פעילות, ניתן לומר בבירור שהוועדה נכשלה בתפקידה ואינה נותנת מענה אמיתי למשבר הדיור בישראל. יש לעצור את פעילותה, לפני שייגרמו נזקים נוספים".

 

קידום עשרות אלפי דירות שנים קדימה

על פי הדו"ח, הוותמ"ל מקדמת עשרות אלפי יחידות דיור שנים קדימה. מבין הדירות שאושרו עד כה, 39% במחוז דרום, 24% במחוז חיפה והקריות, 21% במחוז מרכז, 16% במחוז תל אביב ו-0.4% בלבד במחוז ירושלים. כלומר רק כשליש (37%) באזור המרכז ותל אביב והיתר (63%) רחוקות מאזורי הביקוש העיקריים.

 

בבחינת המצב במטרופולין חיפה, נמצא כי מקודמים בו תשעה מתחמים לדיור, הכוללים יחד למעלה מ-54 אלף דירות על שטח של 21 אלף דונם. זאת, למרות שיש כבר מלאי קיים של יותר מ-27 אלף דירות מאושרות ובשלבים מתקדמים של אישורים.

 

על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס), קצב התחלות הבנייה במרחב זה בשנים האחרונות עמד על 809 יחידות דיור בשנה (229 בקריית אתא, 146 בעכו, 90 בקריית ביאליק, 86 בקריית ים, 258 בקריית מוצקין). כלומר, בעכו יש מלאי תכנוני המספק את צרכי העיר ל-100 שנים, בקריית אתא ל-140 שנים, בנתיבות ל-78 שנים ובאופקים ל-88 שנים.

 

בנגב הצפון מערבי המצב לא פחות גרוע: באזור זה מקודמות שש תוכניות בהיקף של כ-20 אלף דירות על שטח של 12 אלף דונם. זאת למרות שיש מאגר קיים של כ-18 אלף יחידות דיור. קצב התחלות הבנייה במרחב זה עמד בשנים האחרונות על 330 יחידות דיור בשנה (147 בנתיבות, 90 באופקים, 93 בשדרות). כלומר, באזור זה יש מאגר של דירות לעוד 55 שנה קדימה.

 

הוותמ"ל: "יותר מ-60% מהדירות תוכננו באזורי הביקוש"

דרור בוימל וערן בן נון, מכותבי הדו"ח, הסבירו כי "הוועדה מתכננת ומאשרת תוכניות שימלאו את טבלאות האקסל של משרד האוצר, אך יישבו על מדפי מינהל התכנון לעוד שנים רבות, מבלי שייצאו לפועל כלל. הוועדה מתכננת בעיקר באזורים בהם יש מלאי תכנוני קיים מחד, אך אין ביקושים. החברה להגנת הטבע תומכת בחיזוק הפריפריה וסבורה כי זו מטרה חשוב וראויה, אך יש להשיג אותה, בראש ובראשונה, על ידי מימוש יחידות הדיור הקיימות במלאי, המספיקות לעשרות שנים קדימה".

 

יו"ר מרכז המועצות האזוריות וראש המועצה האזורית מרחבים, שי חג'ג', הוסיף: "מדובר בהיסטריה תכנונית של הוותמ"ל על חשבון החקלאות וערי הפריפריה. יש עודף היצע של דירות מתוכננות, ללא יכולת מימוש בעתיד הקרוב. חשוב להגדיל את היצע הדיור והמועצות תומכות ומוכרחות להיות שותפות בתכנון. אין שום היגיון לעצור עיבודים חקלאיים - שנים לפני תחילת עבודות הבנייה".

 

מהותמ"ל נמסר בתגובה: "תפקיד הוותמ"ל לתכנן יחידות דיור בכל חלקי הארץ, וזאת בהתאם למדיניות הממשלה לחיזוק ופיתוח הפריפריה. בניגוד לטענות בדו"ח, מעל 60% מכלל יחידות הדיור המתוכננות בותמ"ל הן באזורים המוגדרים כאזורי ביקוש. בשנת 2018 אושרו מעל 50% מכלל הדירות במחוזות תל אביב והמרכז - מדובר בהיקף של כ-30 אלף יחידות דיור.

 

"הניתוח שמציג הדו"ח מתעלם לחלוטין מהצורך בתכנון המותאם למגוון אוכלוסיות, בהם גם אוכלוסייה חרדית ויישובי החברה הערבית. בעוד שהחברה להגנת הטבע עסוקה בכתיבת דו"חות מגמתיים, הותמ"ל תמשיך את תפקידה החשוב בהגדלת היצע יחידות דיור איכותיות, תוך מתן דגש על תשתיות נדרשות בכל חלקי הארץ, ביחד עם שמירה על הטבע בישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ'
קריית אתא
צילום: אבי חי ואורי דוידוביץ'
מומלצים