שתף קטע נבחר

נשיאת העליון נזפה בסמוטריץ': "אדוני לא יצעק פה, אצלנו זה לא נהוג"

בדיון בערעורים על החלטות ועדת הבחירות המרכזית לפסול רשימות ומועמדים פרץ עימות בין ח"כ בצלאל סמוטריץ' לנשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות. הוא העיר: "אנחנו מייצגים את הריבון ואני מבקש שגברתי לא תזלזל בנו". חיות: "בכנסת יש קריאות ביניים וזה מקובל, אצלנו זה לא נהוג"

עימות פרץ הבוקר (יום ה') בבית המשפט העליון בין ח"כ בצלאל סמוטריץ' לנשיאה, השופטת אסתר חיות. סמוטריץ' העיר בקול ביום הדיונים השני בערעורים שהוגשו על החלטות ועדת הבחירות המרכזית בנוגע לפסילות רשימות ומועמדים בבחירות לכנסת ה-21. חיות ביקשה ממנו להפסיק להעיר הערות ביניים. הוא התפרץ והשיב: "אני שמבקש שתכבדו את הכנסת. אנחנו מכבדים אתכם ואנחנו מייצגים את הריבון ואני מבקש שגברתי לא תזלזל בנו". הנשיאה חיות: "אדוני לא יעיר פה הערות ולא יצעק פה. בכנסת יש קריאות ביניים וזה דבר מקובל ואצלנו זה לא נהוג".

 

 

 

 

 

כל העדכונים וכל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

אסתר חיות בצלאל סמוטריץ ()
נשיאת העליון השופטת אסתר חיות וח"כ בצלאל סמוטריץ
 

קודם לכן הקשו שופטי בית המשפט העליון על מיכאל בן-ארי: "האידיאולוגיה של ד"ר בן ארי זה שמי שמזדהה עם התנועה הלאומית הערבית הם אויבים", אמר השופט יצחק עמית, "ערביי ישראל מזדהים עם התנועה הערבית או לפחות 99 אחוזים מהם. האם הוא נגד כל האוכלוסייה הערבית?". עורך דינו של בן ארי ניסה להסביר כי "לד"ר בן ארי אין התנגדות לאדם שמזדהה עם מדינת ישראל כמדינת בעם היהודי". השופט יצחק עמית הקשה: "אז 99 אחוזים מהערבים הם אויבים? כי זו הלוגיקה".

 

עו"ד יצחק בם, פרקליטו של בן ארי, הגיב: "מי שלא נאמן למדינת ישראל, לא צריך להיות אזרח בה". השופט ניל הנדל: "מה זו נאמנות? מי שלא עובר על החוק גם לא נאמן?".

 


 

מיכאל בן ארי עצמו ביקש לשאת דברים בפני השופטים: "אני משוכנע שיש רבים שנאמנים ואני נותן בהם אמון במי שנאמן במדינה ויש להם את מלוא הזכויות. מעולם לא ביקשתי לשלול את זכויותיו של איש אפילו על רקע הזדהויותיו עם הנאמנות הערבית", אמר באולם בית המשפט.

 

אחרי שאתמול דנו תשעה שופטי העליון בעתירה לפסול את מפלגת חד"ש-תע"ל ולאפשר את התמודדותו של ד"ר עופר כסיף ברשימה, מתמקד היום הדיון בבקשה לפסול את מועמדותו של ד"ר מיכאל בן ארי מאיחוד מפלגות הימין ובבקשה להפוך את החלטת ועדת הבחירות המרכזית לפסול את מפלגת בל"ד-רע"ם.

מיכאל בן ארי בערעור בעליון (צילום: יואב דודקביץ')
מיכאל בן-ארי בערעור בעליון(צילום: יואב דודקביץ')

איתמר בן גביר ומיכאל בן ארי בעליון (צילום: יואב דודקביץ')
בן גביר ובן ארי בבית המשפט העליון(צילום: יואב דודקביץ')

סתיו שפיר ותמר זנדברג בערעור בעליון (צילום: יואב דודקביץ')
חברות הכנסת שפיר וזנדברג בדיון(צילום: יואב דודקביץ')


אסתר חיות בערעור בעליון (צילום: יואב דודקביץ')
נשיאת העליון חיות בראש ההרכב(צילום: יואב דודקביץ')

יו"ר מרצ, ח"כ תמר זנדברג, אמרה בדיון בבית המשפט: "ועדה פוליטית החליטה לפסול את נציגי הציבור הערבי ולאשר את נציגי הטרוריסטים. אנחנו כאן כדי לפסול את נציגי הכהניסטים. יש דברים שהם מחוץ למשחק הדמוקרטי. הסתה לגזענות ולאלימות זה בניגוד לחוק".

 

בן ארי אמר בדיון היום בבית המשפט כי "יש אווירת השתקה מאנשים שלא מהססים להיפגש עם סרסורים של מרצחים. תמר זנדברג מעודדת טרור כשהיא מתחבקת עם אבו מאזן. הם מבקשים להשתיק את הזעקה שאומרת 'יש מי שקם עלינו להשמידנו'. אנחנו לא נגד כל הערבים, אלו שנאמנים פה למדינה היהודית - אנחנו נותנים להם את כל הזכויות האזרחיות".

 

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית ומי שמייצג את העותרים בבקשה לפסול את בן ארי ובן גביר, אמר בדיון כי "השניים שוללים חלק מהותי וגרעיני ממאפייני היסוד של הדמוקרטיה. הם עושים שימוש מניפולטיבי, הן במונח אויב והן במונח נאמנות, ולשיטתנו ניתן להוכיח בקלות שמאחורי המילים הללו ניצבת התייחסות לציבור הערבי כולו או לכל הפחות לרובו המכריע".

 

ח"כ סתיו שפיר (העבודה), אחת העותרים נגד בן ארי ובן גביר, אמרה לאולפן ynet כי "מתקיימת פה הכרעה מאוד חשובה שבית המשפט צריך לעשות, האם הוא מאפשר לכוחות שפוגעים בדמוקרטיה ומשתמשים בבית המשפט שבו הם לא מאמינים ורוצים להשתמש בכנסת ישראל כדי לחתור נגד הדמוקרטיה, לפגוע בה ולהפיץ מסרים וחקיקה אלימים, גזעניים שפוגעים ביסודות של מגילת העצמאות והדברים שמדינת ישראל קמה כדי להיות. זו לא הכרעה על איש אחד מסוים או על דמותו. זו הכרעה שתגדיר את הגבולות המוסריים של המדינה ותבטיח ותקבע את ביטחונם של אזרחי ישראל. חברי עוצמה יהודית מאיימים באלימות על אזרחים רבים בגלל המוצא או העמדות שלהם".

 

היועמ"ש תומך בפסילת בן ארי 

ועדת הבחירות המרכזית החליטה שלא למנוע מד"ר בן ארי ועו"ד איתמר בן גביר (אף הוא ממפלגות איחוד הימין) מלהתמודד בבחירות לכנסת. על ההחלטה הוגש ערעור, והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע כי הוא תומך בקבלת הערעור ובפסילת מועמדותו של ד"ר בן ארי, אך מתיר את ההתמודדות של בן גביר.  

 

"אין מדובר במקרה גבולי", נכתב בנוגע לבן ארי. "מדובר במקרה המצוי עמוק בתחום המצדיק ומצריך את פסילת המועמד לפי החוק. זאת, גם לפי המבחנים המחמירים לכך שנקבעו בפסיקה. מניתוח התבטאויותיו, רובן ככולן, עולה כי הן מתייחסות לציבור הערבי בכללותו ולא רק לכאלה אשר היו מעורבים בפעילות טרור. לעמדת היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, ראיות אלו חמורות וקיצוניות מבחינת עוצמתן".

 

מנלדבליט קבע כי בן ארי "מתייחס לאוכלוסייה הערבית כולה באופן המקיים את העילה של הסתה לגזענות". ביחס לבן גביר נאמר כי הראיות הן "משמעותיות ומטרידות ביותר" וכי הוא התקרב לקו האדום אולם אין תשתית ראייתית משכנעת וחד משמעית לפסילתו.

 

בכל מה שנוגע לפסילת המפלגה הערבית המאוחדת בל"ד-רע"ם הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי הוא תומך בקבלת הערעור שלפיה "אין מקום למנוע מרשימת רעם בלד להתמודד בבחירות".

 

מנדלבליט ציין כי "לו הייתה מתמודדת מפלגת בל"ד בבחירות לכנסת לבדה, ללא מפלגת רע"ם, ברשימה נפרדת ועצמאית, היה מקום לשקול בכובד ראש את פסילתה". אולם למרות זאת, ציין היועץ המשפטי, "לא ניתן לפסול חצי רשימה" ולכן מכיוון שאין שום טענה נגד מפלגת רע"ם - לא מתקיימת אפשרות לפסול את הרשימה כולה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים