שתף קטע נבחר

חמישה ימים אחרי ההתרסקות: החל חיפוש שרידי הנספים הישראלים

ראש הממשלה נתניהו שוחח עם מקבילו האתיופי, אנשי משרד החוץ לחצו - אבל רק אמש התקבל האישור: צוות זק"א פועל לאתר את שרידי הגופות של אברהם מצליח ושמעון ראם שנספו בהתרסקות מטוס "אתיופיאן איירליינס". בפריז החלה בדיקת הקופסאות השחורות

 

שאברהם מצליח שמעון ראם הרוגים התרסקות מטוס אתיופיאן איירליינס אתיופיה ()

צוות של זק"א בראשות יהודה משי-זהב החל הבוקר (יום ו') בניסיון לאתר את שרידי גופותיהם של אברהם מצליח ושמעון ראם - שני הישראלים שנספו בתחילת השבוע בהתרסקות מטוס הבואינג של חברת "אתיופיאן איירליינס" באתיופיה. אל הצוות נלוו שגריר ישראל באדיס אבבה רפאל מורב, הקונסול עופר דך ונציגי משפחות הנספים.

 

החיפושים אחר שרידי הגופות החלו בעקבות האישור שקיבל אמש השגריר מהשלטונות המקומיים. לפני מתן האישור, האשימו בזק"א את ממשלת אתיופיה בהתנהגות שערורייתית, ביחס מחפיר ובפגיעה חמורה בכבוד הנספים. "מלומדי ניסיון ב-30 שנות פעילות וטיפול באסונת בישראל וברחבי העולם. התנהגות כזאת עוד לא ראינו", אמרו בזק"א.

 

בארגון ההצלה ההתנדבותי-חרדי טענו כי מיד עם התרסקות המטוס, פשטו המקומיים על זירת האסון במסע ביזה של חפצי הנספים תוך פגיעה חמורה בכבוד המת. עוד אמרו בארגון כי המקומיים עלו על שטח ההתרסקות עם טרקטורים ומחפרים מבלי להתייחס כלל לנספים ותוך חילול נוראי של כבוד המת, מבלי לאפשר לאנשי זק"א לבצע את עבודת הקודש של איסוף הגופות וחלקיהן.

 

המתנדבים נחשפו למראות מזוויעות, וחזו לדבריהם בכיסוי האדמה על שלל הממצאים בזירה ויישור הקרקע, כשבשטח היו פזורים עדיין איברים, חלקי גוף וממצאים אחרים. משרד החוץ על כל זרועותיו פעל במשך השבוע כדי לאפשר למתנדבי זק"א המקצועיים להשלים את עבודתם בצורה סדורה ומקצועית. כל הפניות נענו עד אמש בשלילה. גם שיחה שקיים ראש הממשלה בנימין נתניהו עם מקבילו האתיופי לא עזרה.

קרוביו של שמעון ראם ז
בני משפחתו של ראם בזירת ההתרסקות(צילום: AFP)

צוות זק
צוות זק"א באתר ההתרסקות(צילום: זק"א)

צוות זק
(צילום: זק"א)

צוות זק
(צילום: זק"א)

צוות זק
(צילום: זק"א)

התרסקות מטוס Ethiopian Airlines (צילום: gettyimages)
זירת התרסקות המטוס באתיופיה(צילום: gettyimages)

התרסקות מטוס Ethiopian Airlines (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

התרסקות מטוס Ethiopian Airlines (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

התרסקות מטוס אתיופיה אתיופיין איירליינס Ethiopian Airlines (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

התרסקות מטוס אתיופיה אתיופיין איירליינס Ethiopian Airlines (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

אליעזר סמט, מתנדב זק"א שנמצא באתיופיה, סיפר: "עשרות בני משפחות של ההרוגים הגיעו לאחד המלונות וביקשו לקבל מידע על גורל יקיריהם. אבל לא היה אף אחד שיסביר להם מה קורה או לתת מענה על שאלותיהם. אי אפשר לתאר את הבכי ואת הצעקות של בני המשפחות שהרעידו למרחקים. שגרירי מדינות הסתובבו מבלי יכולת לעזור לקרובים כי האתיופים לא שיתפו איתם פעולה".

 

עזריאל שניצר, מפקד משלחת זק"א באתיופיה, אמר: "מעולם לא נתקלנו בסיטואציה כה קשה. הייית בזירת האירוע יחד עם שאר המתנדבים, ראינו שם ממצאים רבים פזורים בזירה, אבל ידינו היו כבולות".

 

"זלזלו בכבוד המת" 

יו"ר זק"א משי-זהב אמר: "הפחד הגדול הוא שחס ושלום לא יהיה מצב שבעת ביצוע הזיהוי המדעי לא ימצאו את הגופות של שני הישראלים, זכרם לברכה, שנספו. האתיופים זלזלו בכבוד המת ולא נתנו למתנדבי זק"א לעשות את עבודתם".

 

במשרד החוץ אמרו אמש, טרם קבלת האישור לביצוע החיפושים: "משרד החוץ מחבק את משפחות הנספים ועושה הכול על מנת לסייע להן. השגרירות באדיס מגויסת כל כולה בסיוע לנציגי המשפחות ולמשלחת זק"א וכך גם מטה המשרד בירושלים. לדאבוננו, הפניות לשלטונות האתיופיים לא הביאו בינתיים את התוצאות המיוחלות. את האחריות אין לתלות בגורמים ישראלים אלא בהחלטות של השלטונות המקומיים".

 

במקביל, נציג חברת התעופה האתיופית הודיע הבוקר כי במסגרת חקירת ההתרסקות של מטוס הבואינג MAX 737 החלה בפריז בירת צרפת בדיקת שתי הקופסאות השחורות. 157 בני אדם נהרגו בהתסקות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אברהם מצליח (מימין) ושמעון ראם
מומלצים