שתף קטע נבחר

הטבח בניו זילנד: "הדרך היחידה לברוח הייתה לקפוץ מהחלון"

נור טאביס סיפר כי הירי שגבה את חייהם של 49 בני אדם "לא פסק. יריות, ועוד יריות, ועוד יריות". אשתו של חברו נרצחה גם - כשמיהרה לזירת הירי כדי לוודא שבעלה בסדר, בזמן שהוא הצליח לברוח בשלום. בין הקורבנות: משפחה של פליטים שנמלטה מסוריה

 

 

אחת מ-49 קורבנות מתקפת הטרור בניו זילנד הגיעה לזירת האירוע ביוזמתה לאחר ששמעה על הירי. נור טאביס, אחד מניצולי הטבח, סיפר אתמול (שישי) לעיתון "ניו זילנד הראלד" על חברו שאיבד את אשתו באירוע. "כשהיא שמעה את היריות, היא מיהרה למקום כדי לוודא שבעלה בסדר. היא חטפה כדור, בזמן שבעלה הצליח לברוח. היא הלכה מאיתנו, היא כבר לא איתנו", אמר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

טאביס הוא אחד מהניצולים שנאלצו לקפוץ מחלונות המסגד כדי להימלט מהמחבל, איש הימין הקיצוני ברנטון טרנט. "הירי לא פסק. יריות, ועוד יוריות, ועוד יריות", סיפר לעיתון. "אנשים רצו ונפלו אחרי שנפגעו. לקפוץ מהחלון הייתה הדרך היחידה להימלט, ראיתי אנשים קופצים וקפצתי אחריהם".

  (צילום: רויטרס)
משפחות הקורבנות בניו זילנד(צילום: רויטרס)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

  (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

אנואר א-סאליח התכונן לתפילה בזמן שהמחבל צעד לתוך המסגד. הוא הסתתר בשירותים וניסה להזעיק את כוחות הביטחון בזמן שהירייות החלו. לאתר החדשות המקומי "סטאף" הוא סיפר כי המחבל צעק קללות נגד מוסלמים בזמן הירי, וצעק גם "באנו להרוג אתכם היום".

 

בין הקורבנות יש גם משפחה שלמה של פליטים שנמלטו ממלחמת האזרחים בסוריה. חבר בארגון מקומי שתומך בפליטים הסורים אמר ל-BBC כי האבא ושני בניו נורו, אחד מהם בבית חולים וגורלם של השניים האחרים טרם התברר. חבר הארגון סיפר כי האמא לא הייתה במסגד באותו הזמן, והיא שמעה על האירוע בזמן ששוחחה עם בנה בטלפון - בדיוק כשהירי החל.

  ()

האזור שבו בוצע הטבח ()

המחבל, שהגיע מאוסטרליה, סיפר שבחר לעשות זאת דווקא בניו זילנד כדי להראות שגם המקומות "המרוחקים ביותר בעולם" לא חסינים מ"פולשים והגירה המונית". טרנט אמר שהוא הגיע לניו זילנד רק לצורך המתקפה, ושהוא תכנן אותה והתאמן לקראתה במשך שלושה חודשים. טרנט סיפר שהוא לא חבר בשום ארגון קיצוני, אבל קיבל תרומות ויצר קשר עם ארגונים לאומניים רבים. הוא טען שהוא קיבל את ברכתו של אנדרס בריוויק – רוצח ההמונים מנורבגיה.

 

נקמה על רצח הילדה השבדית

לפני הטבח פרסם טרנט "מניפסט" ברשת באורך 74 עמודים. הוא הבטיח "לבצע מתקפה נגד הפולשים", והסביר שהטבח הוא תשובה ל"ג'נוסייד הלבן" – מונח שארגונים גזעניים משתמשים בו בדרך כלל לביקורת על ההגירה ועל גידול באוכלוסיות מיעוטים. טרנט אמר שהוא מקווה לשרוד את המתקפה כדי להמשיך להפיץ את האידיאולוגיה שלו ברשת.

תיעוד הטבח בניו זילנד ()
תיעוד מהטבח שהעביר טרנט בשידור חי

תיעוד הטבח בניו זילנד ()
 

טרנט הסביר שמסע ההרג שלו נגד המוסלמים הוא בין השאר נקמה על מותה של ילדה שבדית שנרצחה בפיגוע ג'יהאדיסטי ב-2017. אבה אקרלונד, בת 11, הייתה בין קורבנות פיגוע הדריסה בשטוקהולם, כשמבקש מקלט אוזבקי שבקשתו נדחתה גנב משאית ודרס למוות הולכי רגל. המחבל אמר שהוא רוצה "לנקום על מותה של אבה אקרלונד". ז'אנט, אמה של אבה, אמרה היום שמתקפת הטרור "סותרת את כל מה שאבה האמינה בו", והוסיפה שזו "טרגדיה גדולה שמנצלים את שמה של אבה לתעמולה פוליטית".

 

במניפסט שיבח טרנט את דונלד טראמפ, ואמר שנשיא ארה"ב הוא "סמל לזהות הלבנה והמחודשת". חוץ מאג'נדת "עליונות הגזע הלבן" אמר טרנט שהוא מגדיר את עצמו כפעיל איכות הסביבה וכפשיסט, וחושב שסין היא המדינה שמייצגת טוב מכולן את הערכים הפוליטיים והחברתיים שהוא מאמין בהם. בנוסף סיפר שהדמות שמעניקה לו השראה רבה היא קנדיס אוונס, כתבת פוליטית שמרנית בארה"ב. הוא קרא למותם של אנגלה מרקל, רג'פ טאיפ ארדואן וסדיק חאן – ראש העיר המוסלמי של לונדון.

 

טבח בשידור חי

טרנט העביר בשידור חי את הטבח במסגד א-נור בקרייסטצ'רץ', שם ירה על מתפללים שכרעו ברך בתפילות יום השישי. בסביבות 13:40 הוא יצא ממכוניתו, הסתער על המסגד ופתח באש. מתפלל ששרד את הטבח מספר שטרנט היה חמוש בשני רובים, לבש אפוד מגן וחבש קסדה. כשהכדורים של טרנט נגמרו הוא חזר למכונית, החליף נשק וחזר לרצוח את כל מי שהראה סימני חיים. "שלום אחי", בירך אותו אחד המתפללים כשטרנט החמוש נכנס למסגד, למרות שראה אותו עם רובה.

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: AP)
זירת הירי בניו זילנד(צילום: AP)

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: AP)
(צילום: AP)

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

"הוא לבש משהו שנראה כמו וסט צבאי. היה לו אקדח גדול והרבה כדורים. הוא התחיל לירות על כולם במסגד. על כולם", אמר אחמד אל-מחמוד, ששרד את הטבח במסגד א-נור. "היינו חייבים לשבור דלת וחלון מזכוכית כדי לברוח. ניסינו להוציא את כולם. רצתי דרך מגרש החנייה, קפצתי אל חצרות הבתים", הוא מספר. אדם נוסף ששרד את הטבח מספר שהסתתר מטרנט מתחת לספסל והתפלל שייגמרו לו הכדורים. "התפללתי לאללה – בבקשה. תגרום לאיש הזה לעצור. הירי נמשך ונמשך".

 

לן פנהה, שגר ליד המסגד, סיפר שראה גבר בלבוש שחור עם קסדה נכנס למסגד אל נור ואז שמע עשרות ראיות. אז הוא ראה אנשים בורחים מהמסגד בבהלה. פנהה סיפר שהמחבל יצא מהמסגד, השאיר במגרש החנייה שלו נשק חצי אוטומטי ונמלט. אז פנהה הגיע למסגד כדי לנסות לעזור לנפגעים. "ראיתי אנשים מתים בכל מקום", סיפר. "אני לא מבין איך מישהו יכול לעשות דבר כזה. זה מגוחך".

  (צילום: MCT)
אל-מחמוד (במרכז) ששרד את הטבח(צילום: MCT)

מוחמד, מהגר מפיג'י, הוא מתפלל נוסף ששרד את הטבח בא-נור. מוחמד אמר לגרדיאן: "אני שמח שאני בחיים. אנחנו כבר לא בטוחים יותר. איפה אנחנו בטוחים עכשיו?". חמישה מתפללים הגיעו להתאוששות בבית של פנהה. אחד מהם נפצע קל. בטבח של טרנט במסגד א-נור נרצחו 41 בני אדם.

 

 

הטבח השני

טבח שני, שלא תועד, היה במסגד לינווד שנמצא בפרברי קרייסטצ'רץ', חמישה קילומטרים מא-נור. בטבח בליוונד נרצחו שבעה מתפללים. אדם נוסף מת מפצעיו בבית החולים. חלק מההרוגים בטבח הם ילדים. בבתי החולים מאושפזים 48 מתפללים מוסלמים שנפגעו מירי, 20 מהם במצב קשה.

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ירי במסגד בניו זילנד  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

זירת הירי במסגדים בניו זילנד  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

המשטרה טרם אישרה סופית שהמחבל מא-נור ביצע גם את הטבח במסגד בלינווד, שהיה כארבע שעות אחרי הטבח הראשון. אחד מניצולי הטבח בלינווד הוא סייד מזארודין, שבמהלך תפילות יום השישי שמע לפתע יריות. סייד סיפר לטלוויזיה המקומית שהוא ראה את החמוש, שלבש אפוד מגן, יורה לכל עבר. הוא ניסה להסתתר וראה את חברו נרצח. החמוש ירה בראשו ובחזהו.

 

סייד סיפר שבמהלך הטבח במסגד צעיר התחיל להיאבק ברוצח. "הוא זיהה הזדמנות, היכה אותו ולקח את הנשק שלו", אמר סייד. הצעיר שלקח את הנשק מהמחבל ניסה להגן על המתפללים במסגד, אך לא הצליח להשתמש בנשק. "הגיבור ניסה לרדוף אחריו אבל לא מצא את ההדק של האקדח. הוא רץ אחריו אבל היו אנשים שחיכו לו במכונית והוא נמלט", אמר סייד.

 

העצורים

משטרת ניו זילנד נטרלה מטעני חבלה שנמצאו במכוניתו של טרנט. בנוסף עצרה המשטרה עוד שלושה חשודים, שני גברים ואישה. שניים מהחשודים נעצרו עם נשק, והמשטרה מנסה לקבוע מה הייתה מעורבותם במתקפת הטרור. החשוד השלישי שוחרר בהמשך. החשודים לא מוכרים למשטרה.

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: AP)
הנשק של טרנט(צילום: AP)

זירת הירי במסגדים בניו זילנד (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

המשטרה בניו זילנד אומרת שחקירת מתקפת הטרור מתפרשת על פני מאות קילומטרים, ובמסגרתה נעשו חיפושים גם בבתים בעיר דונדין – שנמצאת 360 ק"מ מדרום לקרייסטצ'רץ'. בעקבות מתקפת הטרור הגיעו שומרים חמושים לאבטח את המסגדים בניו זילנד. במקביל ביטלה חברת התעופה הלאומית "אייר ניו זילנד" לפחות 17 טיסות לקרייסטצ'רץ' וממנה. היא אמרה שלא תוכל לבדוק כראוי את הלקוחות ואת המזוודות שלהם בעקבות המתקפה. גם במקומות אחרים בעולם – צרפת וניו יורק למשל – הוגברה האבטחה מחוץ למסגדים.

 

"המתקפות – תוצאה של איסלאמופוביה"

ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדאן אמרה שמדובר ב"אחד הימים השחורים ביותר של ניו זילנד". ניו זילנד מתייחסת לטבח כמתקפת טרור, וארדרן אמרה שהשנאה למהגרים היא המניע למתקפה. במסיבת עיתונאים אמרה ראש הממשלה שרבים מהנרצחים הם מהגרים ופליטים "שבחרו שניו זילנד תהיה הבית החדש שלהם – והיא אכן הבית שלהם. הם זה אנחנו". חמישה מיליון בני אדם חיים בניו זילנד. במפקד אוכלוסין מ-2013 היה שיעורם של המוסלמים באוכלוסייה פחות מאחוז אחד.

 

מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש גינה את המתקפה בניו זילנד, דוברו של מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר שהמזכ"ל מזועזע מהמתקפה בשני המסגדים. לפי גוטרש העולם חייב לשפר בדחיפות את המאבק באיסלאמופוביה.

  (צילום: EPA)
מפגינים באיסטנבול אחרי הפיגוע(צילום: EPA)

  (צילום: AFP)
מפגינים באיסלאמבאד בפקיסטן(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

מנהיגים מוסלמים באסיה ובמזרח התיכון הגיבו בזעזוע לטבח המתפללים בתפילות יום השישי. ראש ממשלת פקיסטן אימראן חאן טען ש"מתקפות הטרור המתגברות הן תוצאה של האיסלאמופוביה מאז פיגועי ה-11 בספטמבר שבמסגרתה 1.3 מיליארד מוסלמים מואשמים באופן קולקטיבי בכל פעולת טרור".

 

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן אמר שהמתקפה בניו זילנד מדגימה את העוינות נגד האיסלאם, שמתפתחת "באין מפריע" בעולם. "העולם צופה בעצלתיים, ולעיתים אף מעודד, את העוינות נגד האיסלאם. כעת, עם המתקפה הזאת, העוינות עברה מהטרדות אינדיבידואליות לרמה של הרג המונים", אמר ארדואן. בטורקיה, ובפקיסטן, התקיימו היום הפגנות מחוץ למסגדים.

 

בין הפוליטיקאים היו כאלה שהאשימו פוליטיקאים אחרים, ואת התקשורת, בליבוי שנאה נגד מוסלמים. שר החוץ הטורקי מבלוט צ'בושולו אמר שהמתקפה היא תוצאה מ"דמוניזציה" של מוסלמים. "לא רק למבצעים יש אחריות על המתקפה המתועבת הזאת, אלא גם לפוליטיקאים ולתקשורת שמתדלקים את האיסלאמופוביה ואת השנאה במערב".


פורסם לראשונה 15/03/2019 23:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
פינוי נפגעים
צילום: רויטרס
מומלצים