שתף קטע נבחר

מחקר: האם השעון החכם של אפל מזהה הפרעות בקצב הלב?

מתוך 419 אלף משתמשי השעון החכם של אפל כ-2,100 הוזהרו מפני הפרעה בקצב הלב. בקרב 84 אחוזים מהם זוהתה הפרעה בבדיקת אק"ג בזמן קבלת ההתרעה מהשעון

מחקר רחב היקף שהוצג השבוע בכנס השנתי של האיגוד האירופאי להפרעות בקצב הלב בדק את מידת היעילות של השעון החכם מהסדרה הרביעית של ענקית הטכנולוגיה אפל בזיהוי הפרעות בקצב הלב.

 

יותר מ-419 אלף משתמשים נרשמו למחקר, שנערך באוניברסיטת סטנפורד שבארצות הברית. כ-2,100 משתמשים הוזהרו על ידי השעון החכם כי עשויה להיות בעיה עם קצב הלב שלהם. על פי ההמלצות של חברת אפל על משתמשים שקיבלו אות אזהרה לפנות לבדיקת רופא, אך רק 57 אחוזים מהמשתמשים פנו לרופא.

 

עוד בנושא:

האק"ג בשעון אפל החדש הראה הפרעת קצב – וחיי המשתמש ניצלו

הגאדג'טים שיחסכו לכם ביקור בקופת החולים

חכמים סביב השעון - סקירת שעונים חכמים

 

מבין המשתמשים שביצעו בדיקת אק"ג יותר משבוע לאחר קבלת האינדיקציה מהשעון החכם, כשליש סבלו מפרפור עליות הלב. "פרפור עליות היא תופעה שנוטה להיעלם ולשוב", מסביר ד"ר מינטו טורקייה, שהוביל את המחקר מטעם סטנפורד, אשר מומן על ידי חברת אפל, "כשהשעון איבחן אי סדרים בזמן שהנבדק נוטר באמצעות אק"ג הוא דייק ב-84 אחוז מהמקרים".

 

 

ב-84% מהמקרים אובחן פרפור פרוזדורים באק"ג (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ב-84% מהמקרים אובחן פרפור פרוזדורים באק"ג(צילום: shutterstock)
 

"המחקר הניב תוצאות מעודדות לגבי יעילות השעון בזיהוי של פרפור עליות, אבל דרוש לנו עוד מידע", תיאר החוקר.

 

פרופ' איזאבל ואן גלדר, יו"ר האיגוד האירופי להפרעות בקצב הלב, אמרה בעקבות פרסום המחקר כי "דאגתי העיקרית היא שמכשירי ניטור קצב לב לבישים, כמו השעון של אפל, יגרמו לחרדה מיותרת בקרב הציבור. התוצאות הן מרשימות, אבל הן לא מושלמות. דיוק ב-84 אחוז מהמקרים הוא יחסית גבוה, אבל לא מדובר במאה אחוז ולכן יש לקחת אותן בעירבון מוגבל".

 

"המכשיר הזה אינו מהווה תחליף לבדיקות הסטנדרטיות. מדובר באמצעי סינון נוסף", מבהיר פרופ' הרן בורי, יושב הראש המדעי של האיגוד, "הפוטנציאל החיובי של מכשיר כזה הוא בכך שהוא עשוי לגרום ללא מעט משתמשים לפנות לקבלת טיפול רפואי בעקבות האינדיקציות ולמנוע התקפי לב. החשש הוא שמשתמשים שסובלים מהפרעות שהמכשיר אינו מזהה יחשבו באופן כוזב שמצבם תקין. אנחנו לא ידועים כמה משתמשים סבלו מהפרעות בקצב הלב שלא זוהו על ידי המכשיר".

 

חיישן הדופק (צילום: אפל)
"דרוש לנו עוד מידע", השעון החכם של אפל(צילום: אפל)

 

ד"ר חורחה שליאמסר, מנהל המעבדה האלקטרופיזיולוגית בבית החולים כרמל, אמר בעקבות פרסום המחקר כי "אני חושב שמדובר בצעד קדימה. זו טכנולוגיה שהיא בהחלט ישימה, אשר עשויה להועיל בגילוי מוקדם של פרפור פרוזדורים ובדרך זו להפחית את התחלואה הנלווית להפרעת קצב זו.

 

מנגד יש גם חסרונות. לאיסוף נתונים ללא משמעות קלינית יש השפעות רפואיות וכלכליות. אם בעתיד כולנו נענוד שעונים חכמים או טכנולוגיות לבישות אחרות וכל התרעה שלהם תשלח אותנו לרופא, יכולות להיות לזה השלכות כגון בדיקות וטיפולים מיותרים, עומס יתר מערכות הבריאות וכדומה. אנחנו עדיין לא יודעים מה העלות לעומת התועלת של שימוש בטכנולוגיות אלו".

 

הרופא מוסיף ומדגיש כי "מי שמיומן ומאמץ בקלות יחסית טכנולוגיות חדשות הם אנשים צעירים. הסיכוי ללקות בפרפור פרוזדורים עולה עם הגיל, כך שלא בטוח שהטכנולוגיה הזו תגיע לאנשים שאכן זקוקים לה. נראה שאנחנו צועדים לקראת עתיד של Big Data (נתוני עתק) שבו אנשים ינטרו את המצב הבריאותי שלהם, לא רק את בריאות הלב. אני חושב שזה צעד נכון וטוב, אבל צריך לאמץ טכנולוגיות בתבונה. אני יודע שאפל מתכננים מחקרי המשך שיעזרו לקבוע את האופן בו הטכנולוגיות החדשות ימצאו את מקומן הנכון במסגרת הרפואה הקלינית".

 

"אנשים יכולים לסבול מפרפור פרוזדורים ולא להיות מודעים לכך"

ד"ר קובי שחם, מנהל היחידה לטיפול נמרץ של הלב בבית החולים איכילוב מסביר כי פרפור פרוזדורים היא השכיחה שבהפרעות קצב הלב. "זו הפרעה שגורמת להתכווצות העליות של הלב בצורה מהירה ולא סדירה", מפרט ד"ר שחם, "הסכנה הגדולה מהתופעה היא בגרימת היווצרות של קריש דם, שעשוי להוביל לשבץ מוחי. לכן פרפור פרוזדורים מצריך טיפול במדללי דם".

 

הרופא המומחה מוסיף כי "אנשים יכולים לסבול מפרפור פרוזדורים ולא להיות מודעים לכך. הדרך האמינה ביותר לזהות את התופעה היא בעזרת אק"ג.

 

"פרפור פרוזדורים היא תופעה חולפת. אם לא מבצעים אק"ג בזמן הפרפור אפשר לפספס את האבחנה, ולכן יש חשיבות למיכשור כמו השעון החכם של אפל. לא הייתי ממליץ לכל בנאדם לקנות את השעון, אלא רק לאנשים שנמצאים בסיכון ללקות בהפרעת קצב לב".

 

צפו: כיצד מאבחנים פרפור פרוזדורים? 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השעון החכם של אפל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים