שתף קטע נבחר

הקרב בין ערוצי היוטיוב הגיע לטבח בניו זילנד

ברנטון טרנט, שרצח עשרות בשני מסגדים, קרא לפני הטבח "הירשמו ל-PewDiePie" - יוצר רשת פופולרי שהואשם בעבר באנטישמיות. PewDiePie התנער וכתב: "נגעלתי כששמי נאמר". אבל איך הכל התחיל?

"הירשמו ל-PewDiePie": איך הגיעה "מלחמה" בין אחד היוצרים הפופולריים ביוטיוב לבין ערוץ מסחרי לתוך סרטון הטבח ב-50 מתפללים מוסלמים בשני מסגדים בניו זילנד?

 

פליקס שיילברג, המוכר בעיקר בשם PewDiePie, יצר את ערוץ היוטיוב שלו לפני כתשע שנים והפך במהרה לערוץ בעל מספר המנויים הגדול ביותר בפלטפורמה במשך שש השנים האחרונות. הוא התבסס תחילה כגיימר שפרסם סרטוני משחקים שלו, אך עבר לסרטונים בעלי אופי קומי יותר.

 

 

המפנה הגיע עם עליית קרנו של T-Series, ערוץ הודי מסחרי המפרסם טריילרים לסרטים הודיים וקליפים של אמנים הודים. העמוד אמנם קיים מאז 2006, אך החל להעלות סרטונים רק ב-2010.

 

ה"מלחמה" בין שני הערוצים החלה בשנה שעברה, כשהערוץ ההודי החל לצבור תאוצה במספר המנויים והחל להתקרב לזה של שיילברג. הוא זכה לתמיכה רבה מצד קהילת היוצרים ביוטיוב, שניסו להשאיר ערוץ "מקורי" בראש רשימת המנויים על פני ערוץ מסחרי.

 

לאחרונה אף זכה לתמיכה ממייסד טסלה אילון מאסק ויוצר הסדרה "ריק ומורטי" ג'סטין רוילנד, שלקחו חלק באחד מהסרטונים שלו בניסיון לגייס עוד ועוד משתמשים שיירשמו לערוץ שלו במסגרת הקרב על המקום הראשון. עם זאת, נכון לכתיבת שורות אלה, ידו של הערוץ ההודי הפופולרי העליונה, כשכמה עשרות אלפים מפרידים בין הערוצים.

צילום מסך (צילום מסך)
קריאה להירשם לפיודיפאי שהודפסה בעשרות אלפי מדפסות(צילום מסך)

אז איך הגיעה מלחמה בין שני ערוצים ביוטיוב לטבח המחריד ביום חמישי האחרון? היורה, ברנטון טרנט בן ה-28, קרא "הירשמו ל-PewDiePie" רגעים לפני שיצא למסע הרצחני בשני המסגדים. האמירה עוררה הדים ברשת, במיוחד לאור העובדה ששמו של שיילברג נקשר בעבר לפרסום, לכאורה, של עמדות גזעניות.

 

שיילברג התנער מהיורה שעות אחדות אחרי האירוע וכתב בחשבון הטוויטר שלו "זה עתה שמעתי את הדיווחים הקשים מקרייסטצ'רץ'. התמלאתי בגועל כששמי נאמר על ידי האדם הזה. לבי ומחשבותיי עם הקורבנות, משפחותיהם וכל מי שנפגע בטרגדיה הזו".

צילום מסך (צילום מסך)
צילום מסך מהפריצה למזרימי המדיה והקריאה להירשם לפיודיפאי(צילום מסך)
 

במסגרת ה"מלחמה" פרצו שני האקרים התומכים בשיילברג לכ-130 אלף מדפסות עם חולשות אבטחה בחודשים נובמבר ודצמבר של השנה שעברה והדפיסו "דף הוראות" שבו קראו לבעלי המדפסות לבטל את המינוי שלהם לערוץ ההודי ובמקום זאת להירשם ל-PewDiePie.

 

בינואר האחרון פרצו שני ההאקרים לעשרות אלפי מזרימי מדיה של גוגל, כרומקאסט, ברחבי העולם והציגו על המסכים שאליהם חוברו המזרימים הודעה המתריעה בפניהם כי הם חשופים לפריצה, לצד הקריאה להירשם ל-PewDiePie על פני T-Series.

 

בנוסף, פרץ האקר בשם SydeFX לעשרות מצלמות ביתיות של חברת Nest, השתמש ברמקול המובנה של המצלמה כדי לדבר עם בעלי הבתים שאליהם פרץ וקרא להם להירשם לערוץ של שיילברג. בסרטון שפורסם ביוטיוב נשמע הפורץ מדבר עם אדם, מבקש ממנו להירשם לערוץ, ומודה לו אחרי שהראה לו את מסך הטלפון הנייד שלו כשהוא רשום ל-PewDiePieביוטיוב.

צילום מסך (צילום מסך)
ה"התנצלות" של וול סטריט ג'ורנל בפני פיודיפאי(צילום מסך)
 

 

 

היסטוריה שנויה במחלוקת

שיילברג זכה למבול של ביקורות מצד התקשורת המסורתית כשניסיונות מצידו להצחיק את קהל עוקביו במסגרת סרטונים שהעלה נצבעו בגוונים גזעניים או אנטישמיים. במקרה אחד גרם לשני הודים שהציעו שירות ב-fiverr לרקוד כשהם מחזיקים שלט שעליו כתוב באנגלית: "מוות לכל היהודים". הוא התנצל בעקבות הסרטון ואמר: "לא חשבתי שהם באמת יעשו זאת, אני מרגיש אחראי באופן חלקי". לאחר מכן התנצל וטען כי היה מדובר בבדיחה ולא בגילוי אנטישמיות מצדו.

 

אחד מכלי התקשורת שביקרו אותו בצורה הנחרצת ביותר היה ה"וול סטריט ג'ורנל", שהעלה תחקיר בשנת 2017 הכולל בחינה של סרטונים בעמודו של שיילברג. בתחקיר נטען כי שיילברג פרסם סרטונים נוספים, מלבד הסרטון עם השלט "מוות לכל היהודים", עם מסרים אנטישמיים. בעקבות התחקיר דיסני ויוטיוב ניתקו את קשריהם העסקיים עם שיילברג.

 

עם זאת, תומכיו של PewDiePie נתנו לו גב כמו בקרב נגד T-Series וכמה מהם אף פרצו לאתר ה"וול סטריט ג'ורנל" בחודש דצמבר האחרון ופרסמו בו התנצלות פיקטיבית מטעם כלי התקשורת. בהודעה הפיקטיבית נכתב כי העיתונאים שכתבו את הסיפור נגד שיילברג פוטרו כי הציגו באופן לא נכון את דבריו והזמינו את קוראי האתר להירשם לערוץ.

 

היחס המבודח של PewDiePie לנאציזם הוביל לכך שקיבל בעבר שבחים מפוקפקים מהאתר הנאצי Daily Stormer, שכינה את עצמו "אתר המעריצים מספר 1 בעולם של PewDiePie". המקרה הזה לא גרם לו לשנות משהו בהתנהגות שלו, אבל האירועים בשרלוטסוויל דווקא כן.

 

"אני זוכר כשהכל קרה בפברואר וחשבתי לעצמי, 'זה סתם בדיחות, אין באמת נאצים יותר', ואז ראיתי (את מה שקרה בארה"ב) וחשבתי, 'אה, אוקיי, אני מבין", אמר בסרטון שפרסם באוגוסט 2017, ואף חידד שבדיחות נאצים זה כבר פאסה. תוך זמן קצר התמלא הסרטון ביוטיוב בתגובות גינוי מצד הימין הקיצוני.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום מסך מתוך יוטיוב
פליקס שיילברג/פיודיפאי
צילום מסך מתוך יוטיוב
מומלצים