שתף קטע נבחר

ההמלצה לשר האוצר הבא: "לבטל את הפטור ממע"מ באילת"

בכירים באוצר וברשות המיסים: "זו פרצה הקוראת לגנב. החוק לא מוסיף תייר אחד, וגורם לאובדן של עשרות מיליוני שקלים". כחלון מתנגד, וגם ראש העיר: "שיטפלו במנצלי החוק ולא יחסלו עיר שלמה"

ההמלצה הראשונה של האוצר ורשות המסים לשר/ה הבא/ה, תהיה לבטל את הפטור ממע"מ באילת. בכיר במשרד אמר אתמול ל"ממון" כי "הניצול לרעה של "חוק אזור סחר חופשי" עבר כל גבול. ב-2018 התגלו עשרה מקרים חמורים של מרמה, והשתמטות מתשלום של עשרות מיליוני שקלים".

 

>>  לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

עיר בשביתה: אילת מחריפה את המאבק בסגירת שדה דב

הסוף של שדה דב: פעילות שדה התעופה תופסק ביולי השנה

תוכנית שדה דב: גובה המגדלים הקרובים לים יוגבל ל-25 קומות 

 

אחת הפרשות שנחקרת ברשות, עליה הודיעה אתמול פרטנר לבורסה, היא מכירת סלולריים במיליוני שקלים למי שאינם תושבי העיר. לבית משפט השלום בחיפה אף הובא לאחרונה מנהל מרחב בחברה בחשד למעורבות בה.

   (צילום: אלכס קולומויסקי)
שר האוצר כחלון על רקע קניון מול הים באילת(צילום: אלכס קולומויסקי)
 

כדי ליהנות מהפטור במכירת סלולרי למי שאינו תושב אילת, נדרש כי יימכר מכשיר בודד לרוכש בודד. בפרטנר עלה חשד כי עובדיה באילת מכרו טלפונים בפטור במיליוני שקלים גם ללא עמידה בתנאי החוק. לפי החקירה, מאז 2017 נמכרו באופן שיטתי סלולריים רבים באותו יום בפטור מלא לכמה אנשים קבועים שאינם תושבי העיר, כדי להבריחם מתחומיה. בגין המכירות הוצאו חשבוניות כוזבות על שם עובדי החברה בדוכנים, תושבי אילת שלא היו צד בעסקה, ואנשים שכלל לא היו מודעים לכך.

 

"אף תייר לא מגיע לאילת בזכות הפטור"

מחלקת חקירות מכס ומע"מ ויחידת יס"מ אילת חוקרות עוד חברות תקשורת בחשד לניצול הפטור למכירת טלפונים למי שאינם עומדים בתנאים. "הן פשוט מרמות את המדינה", אומר בכיר ברשות המסים. "החוק הזה מיותר לגמרי. הוא לא מוסיף לאילת תייר אחד, ומהווה פרצה הקוראת לגנב".

 

חוק אזור סחר חופשי באילת נחקק ב-1985 כדי "לסייע בפיתוח העיר ולעודד יזמות ותיירות נכנסת, עקב ריחוקה, חשיבותה האסטרטגית ומיקומה כשער הדרומי למדינות השכנות, למפרץ אילת ולים סוף". נטען אז כי "העיר מבוססת על תיירות", וכי הסיוע ייתן לה כלים להתחרות ביעדים אחרים, ויוסיף לה מאות אלפי תיירים בשנה. ואולם, להערכת גורמים באוצר, אף תייר לא מגיע לאילת בזכות הפטור. "תיירים ממילא מקבלים עליו החזר בצאתם מהארץ. גם רוב הישראלים לא מגיעים רק בגללו", אמרו.

 

ברשות המסים דורשים שנים לבטל את הפטור, וטוענים שהוא גורע מהכנסות המדינה כמעט מיליארד שקל בשנה, וגורם למעשי מרמה המתגברים לאחרונה. בשנתיים האחרונות הרשות חשפה שורת מעשי מרמה במכירת סחורות בפטור: משקפיים, תכשיטים, סלולריים, מכשירי חשמל וריהוט. אלה נקנו באילת על ידי תושבי המרכז והצפון, וסופקו בסניפי חברות באזורי הארץ השונים - בפטור ממע"מ.

 

בכיר ברשות אמר לאחרונה ל"ממון": "נאלצנו להציב מחסומים ביציאות מאילת כדי לאתר את מי שקונים בה מוצרים ללא מע"מ בסיטונות, ומעבירים אותם למקומות שונים בארץ". חשודים בהברחות נעצרו בהם.

 

בעבר ניסתה רשות המסים להביא לביטול הפטור, אך בממשלה חששו מכך, בעיקר בשנות בחירות. "הפעם", אמר הבכיר באוצר, "נסביר שזה הפטור הראשון שצריך לבטל, במיוחד כשהגירעון בתקציב המדינה גדול".

אילת (צילום: שאטרסטוק)
אילת. לא רק בגלל הפטור(צילום: שאטרסטוק)
 

"פוגע בערים אחרות"

לפי הבכיר באוצר, "הפטור ממע"מ באילת הוא לא רק מיותר, אלא גם פוגע בערי תיירות אחרות, כמו טבריה. דינו לעבור מן העולם". שר האוצר, משה כחלון, מתנגד לכל העלאת מס וביטול פטורים, ואף הפסיד בבג"ץ בנושא מיסוי הטבק לגלגול. בכירים באוצר טוענים שזו עמדה שגויה. אתמול מסר השר: "הפטור לא יבוטל כל עוד אני שר האוצר. ארבע שנים מנסים גורמים שונים להביא לביטולו, והתנגדתי בכל פעם מחדש".

 

עוד מתנגד לביטול הפטור הוא ראש עיריית אילת, מאיר יצחק הלוי, השובת בימים אלה בנושא הכוונה לסגור את שדה דב. אתמול הוא אמר כי "באים חשבון איתנו בגלל המאבק בשדה דב. ההטבה הזו קיימת כבר 34 שנה, כדי לסייע לעיר בגלל הקשיים המיוחדים שלה. מספיק לאיים עלינו. שיטפלו במי שמנצלים לרעה את החוק, ולא יחסלו עיר שלמה בגלל כשלים באכיפה".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים