שתף קטע נבחר

טראמפ למען נתניהו: עשוי להכיר בשבוע הבא בריבונות ישראל בגולן

שבועיים לפני הבחירות בישראל מגיע רה"מ לוושינגטון ויזכה לכבוד מלכים במטרה להפוך ביקור מדיני להישג אלקטורלי. מקורות אמריקניים: "טראמפ יודיע על הכרה בגולן בקרוב". לביקור בישראל של מזכיר המדינה פומפאו יש מטרה דומה. נתניהו צפוי ליהנות גם מביקורו של נשיא ברזיל בסוף החודש

 

נתניהו חוזר לבית הלבן. ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נתניהו חוזר לבית הלבן. ארכיון(צילום: רויטרס)

כשבועיים לפני הבחירות - בימים שני ושלישי - יתקבל ראש הממשלה בנימין נתניהו בוושינגטון ויזכה לפגישה עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ולכבוד מלכים. על פי מקורות אמריקניים ששוחחו עם סוכנויות הידיעות, ייתכן שטראמפ יודיע כבר בשבוע הבא על הכרה אמריקנית ברמת הגולן כשטח ישראלי - מה שיהווה עבור נתניהו מתנת בחירות שערכה לא יסולא בפז.

 

בסוכנות AP ציטטו גורמים אמריקנים וישראלים שהעריכו כי ייתכן שההכרה האמריקנית בריבונות ישראל בגולן תתקבל כבר בביקור נתניהו בוושינגטון. אתמול אמר נתניהו בתום פגישתו עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו המבקר בארץ כי "הגיעה העת שהקהילה הבין-לאומית תכיר בנוכחותה של ישראל בגולן ובעובדה שהגולן יישאר תמיד חלק ממדינת ישראל".

 

 

הבית הלבן הודיע אמש (יום ד') כי דונלד טראמפ יקבל את נתניהו לביקור בימים שני ושלישי בשבוע הבא, והם ידונו ב"אינטרסים המשותפים לשתי המדינות ולפעולות במזרח התיכון". הביקור יכלול ארוחת ערב של בני הזוג נתניהו בבית הלבן. 

 

מבחינת נתניהו מדובר בסגירת מעגל: ב-2015 הוא הגיע לוושינגטון שבועיים לפני הבחירות כדי לנאום בקונגרס נגד הסכם הגרעין, בניגוד לרצונו של הנשיא דאז ברק אובמה ומבלי שזה קיבל אותו לפגישה בבית הלבן. כעת חוזר חוזר ראש הממשלה לוושינגטון כמי שממשל טראמפ לא רק חפץ ביקרו, אלא מקיים מאמץ אקטיבי לו לנתניהו במערכת הבחירות. על פי רוב נזהרים ממשלים אמריקניים מלהתערב בבחירות במדינות זרות, אבל במקרה זה - כמו ביל קלינטון ושמעון פרס בבחירות 1996 - ההתערבות היא גלויה והיא נועדה לייצר לנתניהו הישגים דיפלומטיים שיוכל לתרגם להישג אלקטוראלי.

 

כך יש לראות גם את ביקורו של מזכיר המדינה מייק פומפאו, שהגיע אתמול לביקור בן יומיים בישראל שבמהלכו ייוועד עם נתניהו פעמיים. פומפאו לא נועד בביקורו כאן עם בני גנץ. גם טראמפ לא הזמין את גנץ לפגישה בבית הלבן אף שהוא נמצא בתאריכים האלה בוושינגטון וינאם באיפא"ק ביום שני בסמוך או אפילו במקביל לפגישת נתניהו-טראמפ.

 

נשיא ארה
טראמפ ובולסונרו, השבוע. שניהם יסייעו לנתניהו(צילום: רויטרס)

בעניין זה מעורבים האמריקנים גם בביקורו הקרוב של נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו ב-31 במרץ בישראל. בולסונרו נפגש השבוע עם טראמפ בבית הלבן והאמריקנים מפעילים עליו לחצים ללכת בעקבותיהם ולהודיע על העברת השגרירות לירושלים. אבל לפי מידע שהגיע לדרג המדיני בירושלים, הברזילאים לא מתכוונים להודיע על העברת השגרירות בעת ביקור הנשיא בולסונרו מחשש לפגיעה בייצוא שלהם למדינות ערב. במקום זאת הבטיחו שבולסונרו "יפנק" את נתניהו בנאומיו בישראל ואולי יצהיר על פתיחת נציגות סחר דיפלומטית בירושלים כפי שעשו ההונגרים שלשום.

 

העובדה שבולסונרו לא צפוי להכריז בביקורו על העברת השגרירות לירושלים לא מפריעה לנתניהו להתייחס לביקורו כאן כאל ביקור ממלכתי, אף שהדבר עומד בניגוד לכללי הפרוטוקול הדיפלומטי: נשיא המדינה ראובן ריבלין לא יהיה בארץ מאחר שהוא נוסע לביקור ממלכתי בקנדה, ובהיעדר נשיא נתניהו לא יכול לארח את בולסונרו כמקבילו. אבל למרות התנגדויות של בכירים במשרד החוץ, נתניהו התעקש על קבלת פנים ממלכתית (או בעלת סממנים ממלכתיים) בנמל התעופה בן גוריון, בהשתתפות השרים וארוחת ערב חגיגית. בולסונרו צפוי לבקר במקומות הקדושים וכנראה גם בכותל המערבי.

 

הביקור של פומפאו בישראל הגיע בעיתוי חריג, שלושה שבועות לפני הבחירות, וגם הוא נמנע מלהיפגש עם גנץ. הוא נועד עם ראש הממשלה ולאחר מכן השתתף במלון מצודת דוד בירושלים בפסגה עם נתניהו, נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס וראש ממשלת יוון אלכסיס ציפראס, במטרה לקדם את צינור הגז בין ישראל, קפריסין ויוון.

 

פומפאו הכחיש שביקורו מהווה התערבות בפוליטיקה הישראלית ואמר במסיבת עיתונאים עם נתניהו: "לישראל אין חברה טובה מארה"ב. העם בישראל יכול להיות בטוח שהנשיא טראמפ ישמור על הקשר החזק הזה. הפגישה היא חלק מהמאמץ שלנו לבנות בריתות אזוריות בדומה למפגש ההיסטורי בוורשה. האזור הזה צריך דיאלוג כן וחילופי דעות כדי להתקדם לשלום בר קיימא בין ישראל לפלסטינים. קושנר וגרינבלט דנו עם מנהיגים ערבים על הזדמנויות כלכליות לאזור".

 

הבוקר נפגש הנשיא ריבלין עם פומפאו ודנו באתגרים השונים באזור, בדגש על הזירה הצפונית, ההתבססות האיראנית בסוריה ובלבנון והתמיכה האיראנית להתעצמות חמאס בעזה וחיזבאללה בלבנון. "מייק, אתה חבר נהדר למדינת ישראל ואנו מלאי הערכה על הידידות האמיצה בינינו", אמר לו ריבלין לאחר מכן. "אנחנו מעריכים את מה שאתה עושה עבור ביטחון ישראל והאזור מאוד". הוא ביקש ממזכיר המדינה לשלוח את ברכתו גם לנשיא טראמפ ושב והודה בשם מדינת ישראל על פתיחת השגרירות האמריקנית בירושלים.

 

פומפאו ענה לו: "אני בטוח שאתה יודע שאין לישראל חברה טובה יותר מאשר ארה"ב. אלה לא רק דיבורים, אנחנו פועלים כך הלכה למעשה יום-יום. לארה"ב מחויבות מוסרית ומדינית למנוע מכוחות עוינים לכרסם את היציבות האזורית - וכך נעשה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים