שתף קטע נבחר

עימות בין צרפת לישראל: השגרירה בפריז זומנה לשיחת נזיפה

במחאה על החלטת המשרד לביטחון פנים למנוע אירוע במימון הרשות הפלסטינית במזרח ירושלים, זימן משרד החוץ הצרפתי את השגרירה עליזה בן נון. קיומו של האירוע היה מפר את הסכם הביניים מ-1994, וישראל הביעה מחאה רשמית בפני צרפת על כך שזו נותנת יד להפרה שכזו מצד הפלסטינים

בנימין נתניהו ועמנואל מקרון (צילום: AP)
עמנואל מקרון ובנימין נתניהו. ארכיון(צילום: AP)

משרד החוץ הצרפתי זימן היום (שישי) את שגרירת ישראל בצרפת, עליזה בן נון, לשיחה עם בכיר בדרג ראש חטיבה כדי למחות בפניה על פשיטה של כוחות הביטחון הישראליים על מכון התרבות הצרפתי במזרח ירושלים. מטרת הפעילות הייתה לאסור על קיומו של אירוע בחסות ובמימון הרשות הפלסטינית, שהיה אמור לכלול סממנים ריבוניים פלסטיניים.

 

מאחר שהשגרירה נמצאת בחופשה, הגיעו במקומה הציר בשגרירות מארק אטאלי והיועץ המדיני גידי לוסטיג. בתגובה למחאה הצרפתית, הביעו הישראלים מחאה רשמית בפני משרד החוץ הצרפתי על כך שצרפת נותנת יד להפרת הסכם הביניים על ידי הרשות הפלסטינית בקיום ובמימון אירוע במזרח ירושלים.

 

על מניעת קיומו של האירוע הורה אתמול השר לביטחון פנים גלעד ארדן. ארדן חתם על צו לסגירת האירוע שהיה אמור להתקיים אתמול ברחוב צלאח א-דין בירושלים במתחם הנקרא "מעהד אלסקאפי אלפרנסי". מלשכתו של ארדן נמסר כי האירוע "היה אמור לכלול סממנים ריבוניים פלסטיניים כחלק מנסיונות ההשתלטות הפלסטינית על מזרח ירושלים".

כוחות ביטחון במזרח ירושלים. ארכיון ()
כוחות ביטחון במזרח ירושלים. ארכיון

גלעד ארדן בטקס חילופי מפקדי אגף התנועה (צילום: מוטי קמחי)
הורה על מניעת האירוע במזרח ירושלים. השר ארדן(צילום: מוטי קמחי)

הצו של השר ארדן הורה שלא לקיים את הפעילות במזרח ירושלים, בהתאם לסעיף 3(א) לחוק "יישום הסכם הביניים בדבר הגדה המערבית ורצועת עזה (הגבלת פעילות)" משנת 1994, אשר אוסר על הרשות הפלסטינית לפתוח או להפעיל נציגות, לקיים אסיפה או פעילות בתחומי מדינת ישראל, ומסמיך את השר לביטחון הפנים לאסור בצו על קיום פעילות כזו.

  

השר ארדן אמר כי "הרשות הפלסטינית מנסה בתקופה האחרונה ביתר שאת לחזק את נוכחותה במזרח העיר בדרכים מתוחכמות, כולל העברת מימון בהיקפים משמעותיים לטובת פעילויות מטעמה, וגורמי המודיעין ומשטרת ישראל פועלים כל הזמן כדי להתחקות אחר הניסיונות הללו ולעצור אותם".

 

מוקדם יותר הסתייגה צרפת גם מהצהרת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ ולפיה "הגיע הזמן להכיר בריבונות ישראל על רמת הגולן". במשרד החוץ הצרפתי טענו כי ריבונות ישראל בשטחי רמת הגולן עומדת בניגוד לחוק הבינלאומי.

נשיא ארה
צרפת מסתייגת. דונלד טראמפ(צילום: רויטרס)

 

 

"האיחוד האירופי אינו מכיר בריבונות ישראל ברמת הגולן", נמסר מהאיחוד האירופי. גרמניה, מצרים, ירדן ומדינות המפרץ יצאו אף הן נגד הודעת טראמפ. דוברת של האיחוד האירופי בבריסל אמרה כי "אין שינוי בעמדת האיחוד. בהתאם לחוק הבינלאומי, איננו מכירים בריבונות ישראל על שטחים שנכבשו על-ידי ישראל מאז יוני 1967, כולל רמת הגולן, ואיננו מחשיבים אותם כחלק משטח ישראל".

 

דוברת הממשלה בברלין אמרה כי "שינוי גבולות לאומיים צריך להיקבע באמצעים של שלום בין הצדדים המעורבים". משרד החוץ המצרי מסר במקביל כי רמת הגולן היא שטח סורי כבוש, והביע התנגדות להודעת הנשיא האמריקני: "אנו מדגישים את עמדתנו האיתנה כי הגולן הסורי הוא שטח ערבי כבוש בהתאם להחלטות הבינלאומיות ובראשן החלטת מועצת האו"ם 497 מ-1981 (נגד לסיפוח השטח). על הקהילה הבינלאומית לכבד את ההחלטות הבינלאומיות לפיהן אין להשתלט על שטחים בכוח".

 

שר החוץ הירדני איימן אל-ספדי אמר כי "עמדתה של ירדן בנוגע לרמת הגולן נותרה כתמיד, הגולן הוא אדמה סורית כבושה וזאת בהתאם להחלטות בינלאומיות, אשר מציינות באופן ברור שאינו משתמע לשתי פנים כי אסור לקחת אדמה בכוח. שלום מקיף וכולל מצריך נסיגה ישראלית מכל האדמות הערביות הכבושות, ורמת הגולן הסורי היא חלק בלתי נפרד מאדמות אלו".

 

בבוקר גינה משרד החוץ הסורי את דבריו של טראמפ, תוך שהוא מצהיר כי סוריה תשתמש "בכל האמצעים" כדי להשיב לידיה את הגולן. "הגולן היה ויישאר שטח סורי, הצהרת טראמפ לא תשנה זאת", נמסר.

 

גם ברוסיה, באיראן ובטורקיה גינו הבוקר את הצהרת טראמפ. משרד החוץ הרוסי מסר כי שינוי הסטטוס של רמת הגולן יהיה הפרה ישירה של החלטות האו"ם. נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר כי הודעת טראמפ "הביאה את האזור אל סף משבר חדש". ארדואן הוסיף כי טורקיה "לא יכולה לאפשר את הכשרת הפלישה לרמת הגולן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים