שתף קטע נבחר

לאחר 38 שנה: הסתיים מפקד החקלאות בתקציב של 10 מיליון שקל

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הודיעה כי 26 אלף משקים חקלאיים נכללו במפקד במטרה לקבל תמונת מצב עדכנית על החקלאות בישראל. המפקד הקיף את כל המשקים החקלאיים כולל הקיבוצים, המושבים, המשקים הפרטיים והחברות החקלאיות, כאשר הנתונים נועדו להוות את הבסיס לקביעת המדיניות בענף

לאחר 38 שנה: מפקד החקלאות הראשון מאז 1981, בו נפקדו 25,700 משקים חקלאיים פעילים ולא פעילים, הסתיים עם שיעור השבה של 91% מהנפקדים. זאת כאשר לפי המיפוי בישראל קיימים כ-18 אלף משקים חקלאיים פעילים. כך הודיעה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).

 

המבקר: הלמ"ס לא מעודכנים ולא רלוונטיים

קבוצות רכישה ואפליקציות: הדרכים החדשות לקנות פירות וירקות

מבמבה למג'הול: המיזם החדש של מנכ"ל אסם לשעבר

 

 

מפקד החקלאות הנוכחי נערך החל מ-2018 במטרה לקבל תמונת מצב עדכנית על החקלאות ועל מבנה המשק החקלאי בישראל. הוא הקיף את כל המשקים החקלאיים, כולל הקיבוצים, המושבים, המשקים הפרטיים והחברות החקלאיות.

 

>>לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

כזכור, מבקר המדינה כתב בדו"ח שפרסם ב-2014, כי מפקד החקלאות של הלמ"ס לא נערך מאז 1981, וזה לא מפני ששכחו מקיומו. לאחר שהלמ"ס, משרד החקלאות ומשרד האוצר החליטו בדצמבר 2009 לקיים מפקד ואף הגיעו להסכמה לתקצב חמישה מיליון שקל לטובת העניין, התגלתה מחלקות בין אגב התקציבים במשרד האוצר לבין הלמ"ס סביב תקצוב שעות לכוננויות של עובדים במסגרת המפקד.

 

סוגיה זו היתה אחת מבין כמה שגרמו למבקר לטעון באותו הדו"ח כי הלמ"ס איננה מעודכנת. עד מועד ביקורת המבקר לא נפתרה המחלוקת, אולם בהמשך הושגה הסכמה והמפקד תוקצב בעשרה מיליון שקל, מה שאפשר את הוצאתו של המפקד לפועל.

 

18 אלף משקים פעילים

ענף החקלאות כולל מגוון פעולות שנועדו לייצר מזון, מספוא, סיבים ומוצרים אחרים, באמצעות גידול צמחים ובעלי חיים. לפי הלמ"ס, חלק משמעותי מהשטח של מדינת ישראל מוגדר כשטח חקלאי וכמחצית מכמות המים המופקת במדינה משמשים לחקלאות. מרבית מוצרי הבשר, העוף, החלב, הירקות והפירות שנמכרים בשווקים הם מתוצרת חקלאית מקומית. ענף החקלאות עדיין תורם ליצירת מקומות עבודה בענפי המסחר והשירותים.

 

את תכנון המפקד ליוותה ועדת היגוי שכללה נציגים ממשרדי ממשלה, מהאקדמיה ומארגוני החקלאים. תחילה מופו כלל המשקים החקלאיים בישראל וגם אלה שלא פעילים וסך המשקים הגיע ל-25,700.

 

בשלב השני נפקדו כל המשקים החקלאיים שמופו, כולל הקיבוצים, המושבים, המשקים הפרטיים והחברות החקלאיות. הם נשאלו על פעילות המשק החקלאי בחודשים ינואר-דצמבר 2017. השאלון כלל פרטים לגבי בעל או מנהל המשק, הקיבוץ או החברה ולגבי השטח החקלאי. עוד עסקו השאלות בנושאים כמו שותפויות עם משקים אחרים, מועסקים במשק, גידולים צמחיים, כולל סוג ושיטת ההשקייה, שימוש בחומרי הדברה ובדשנים, גידול בעלי חיים, חקלאות מים, פעילויות נלוות שקשורות לחקלאות ופעילויות שאינן קשורות לחקלאות.

 

שיעור ההשבה על המפקד היה 91%. מבין המשיבים, 5% ענו באינטרנט, 80% בטלפון ו-15% בראיון פנים מול פנים. מניתוח ראשוני של הממצאים עולה כי בישראל קיימים כ-18 אלף משקים חקלאיים פעילים.

 

"המפקד התאפשר לאחר חבלי לידה קשים"

הממצאים שנאספו יעובדו על ידי הלמ"ס בחודשים הקרובים ובהמשך יפורסמו נתונים עדכניים על מספר המשקים לסוגיהם, מבנה המשקים, היקף השטחיים החקלאיים, מספר המועסקים בכל משק ועוד.

 

נתוני המפקד יעמדו לרשות מקבלי ההחלטות, החוקרים, החקלאים והציבור הרחב, והם יהיוו את הבסיס לקביעת מדיניות בענף החקלאות.

 

לדברי הסטטיסטיקן הלאומי ומנכ"ל הלמ"ס, פרופ' דני פפרמן, "ביצוע המפקד התאפשר לאחר חבלי לידה לא פשוטים. אבקש להודות לציבור החקלאים בישראל על שיתוף הפעולה הפורה מאוד שזכינו לו, מתוך אדיבות ורצון לשתף במתרחש בענף זה. עם השנים חלו תמורות רבות בענף החקלאות, כמו פירוק קואופרטיבים וארגונים חקלאיים, תהליכי הפרטה בקיבוצים ושינויים בגודל המשק החקלאי עד כדי חיסול או השבתת פעילות של משקים. נתוני המפקד צפויים לשקף את התמורות האלה ולספק תמונת מצב עדכנית שתאפשר קבלת החלטות מושכלות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מפקד החקלאות
צילום: Shutterstock
מומלצים