שתף קטע נבחר

תרזה מיי: תאשרו את הסכם הברקזיט – ואתפטר

ר"מ בריטניה רוצה להעלות מחר להצבעה נוספת בפרלמנט את הסכם הברקזיט שלה, שנדחה כבר פעמיים. כדי לשכנע מורדים ממפלגתה לתמוך בו הבטיחה להם בנאום נרגש: "אני יודעת שאתם רוצים הנהגה חדשה. אם ההסכם יאושר והברקזיט ייצא לפועל – אפנה את המקום"

ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי הודיעה הערב (יום ד') רשמית לחברי המפלגה השמרנית שלה, כי אם הסכם הברקזיט שגיבשה עם האיחוד האירופי ושנדחה כבר פעמיים על-ידי הפרלמנט הבריטי יאושר כפי שביקשה – היא תתפטר מתפקידה ותפנה את המקום להנהגה חדשה. זהו ניסיון של הרגע האחרון מבחינת מיי לשכנע מורדים בתוך המפלגה השמרנית לתמוך בהסכם שלה, המסדיר את תנאי הפרישה של בריטניה מהאיחוד.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

תרזה מיי (צילום: EPA)
תרזה מיי. לא מצליחה לאשר את ההסכם(צילום: EPA)

"שמעתי היטב מהן תחושותיה של הסיעה שלנו בפרלמנט", אמרה הערב מיי בפגישה סגורה עם חברי מפלגתה. "אני יודעת שיש רצון בגישה חדשה ובהנהגה חדשה בשלב השני של המשא ומתן, ולא אעמוד בפני זה. אני מוכנה לעזוב את התפקיד מוקדם מכפי שתכננתי כדי לעשות את מה שנכון עבור ארצנו ועבור המפלגה שלנו. אני מבקשת מכל מי שנמצא בחדר הזה לתמוך בהסכם כדי שנוכל להשלים את חובתנו ההיסטורית – לממש את החלטת העם הבריטי ולפרוש מהאיחוד האירופי באופן חלק ומסודר".

 

חבר הפרלמנט השמרן סיימון הארט העיד כי הנאום שנשאה מיי בפני חברי המפלגה היה נרגש וכי ניכר שאת הדברים בו היא אמרה מעומק לבה.

 

הברקזיט, נזכיר, היה אמור להתבצע מחרתיים, ב-29 במרץ, אבל בעקבות חוסר הצלחתה של מיי לקבל את אישור הפרלמנט הבריטי להסכם הפרישה, ובניסיון להימנע מפרישה ללא הסכם שעלולה להוביל לכאוס כלכלי ותחבורתי בממלכה, ביקשה בריטניה מהאיחוד לדחות את יציאתה ממנו. האיחוד הסכים לפי שעה לדחות את הפרישה רק עד 12 באפריל, ואם בריטניה תאשר את ההסכם שגיבשה מיי עם בריסל –הדחייה תתארך עד 22 במאי ותבוצע במועד זה. מיי רוצה להביא את ההסכם להצבעה נוספת בפרלמנט מחר.

 

"40 עברו צד, למיי חסרים כ-35 תומכים"

"הטיימס" הלונדוני דיווח הערב שכ-40 חברים שהתנגדו להסכם של מיי מוכנים כעת לתמוך בו, אבל כ-40 טרם החליטו. כדי שההסכם יאושר צריכה מיי ש-75 מתנגדים יעברו לצד שלה: עשרות מורדים בתוך המפלגה השמרנית, וכן כמה חברי פרלמנט מהלייבור וממפלגת ה-DUP הצפון-אירית. אשר לפרישתה העתידית של מיי, ב-BBC דווח הערב כי מיי מתכננת לצאת לפסגת ה-G20 ביפן בסוף יוני, ואז לפנות את מקומה לראש ממשלה חדש באמצע יולי.

תרזה מיי (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת בריטניה. מוכנה לפרישה מוקדמת מהתפקיד(צילום: רויטרס)

ובינתיים: הערב מתכנס הפרלמנט הבריטי להצביע על שמונה חלופות לתוכנית הברקזיט של מיי בניסיון לפרוץ את המבוי הסתום. "ההצבעה האינדוקטיבית", כפי שמכונה סדרת ההצבעות שייערכו על החלופות שהוצעו בפרלמנט, תחל בשעה 23:00. ליו"ר הפרלמנט הוגשו 16 הצעות, ומתוכן הוא החליט לקדם ולהעלות להצבעה שמונה, בהן עזיבת האיחוד האירופי ב-12 באפריל ללא הסכם; הצעת "השוק המשותף 2.0", שלפיה בריטניה תישאר חברה בשוק המשותף של האיחוד האירופי ויהיה לה הסדר מכסים עם האיחוד האירופי, מה שמכונה "המודל הנורבגי"; הישארות של בריטניה כחברה באזור הכלכלי האירופי (EEA) ובקשה מחודשת להצטרף להתאחדות הסחר החופשי האירופית (EFTA); והצעת "איחוד המכסים" – הסכם ברקזיט שחייב לכלול לכל הפחות התחייבות לנהל משא ומתן על איחוד מכסים קבוע ובר קיימא של בריטניה עם האיחוד האירופי.

הצבעה ברקזיט (Photo: Reuters)
יו"ר הלייבור קורבין. העלה הצעה חלופית(Photo: Reuters)

עוד חלופות שעליהן יצביעו המחוקקים: תוכנית הלייבור, בראשותו של יו"ר המפלגה ג'רמי קורבין, לכינון מערכת יחסים כלכלית קרובה עם האיחוד האירופי, בכלל זה איחוד מכסים מקיף וברית קרובה עם השוק המשותף; ביטול סעיף 50 כדי להימנע מפרישה מהאיחוד ללא הסכם; קיום משאל עם על כל הסכם ברקזיט לפני שהוא מובא לאשרור הפרלמנט; ותהליך מבוקר של פרישה מהאיחוד האירופי ללא הסכם אם לא יושג הסכם חדש עם האיחוד שיניח את דעת המחוקקים.

 

מיי לא מתחייבת לכבד את החלופה

ההצבעה על החלופות באה אחרי שחברי הפרלמנט הבריטי נטלו לידיהם מהממשלה את ניהול תהליך הברקזיט בניסיון למצוא רוב לתוכנית שונה מתוכניתה של מיי. יו"ר בית הנבחרים ג'ון ברקו הבהיר כי לא יאפשר לממשלה להעלות את הסכם הברקזיט של תרזה מיי להצבעה שלישית מבלי שייעשו בו שינויים מהותיים.

 

לצורך ההצבעה יודפסו שמונה ההצעות שבחר יו"ר הפרלמנט ברקו על דף ירוק, והמחוקקים יתבקשו לסמן ליד כל אחת מהן "כן" או "לא". הם יוכלו להצביע בעד כמה הצעות שירצו. למחוקקים יינתנו 30 דקות להצביע. התוצאות יימסרו ברגע שיהיו מוכנות, אבל זה יקרה לא לפני 23:00 שעון ישראל. סביר להניח שביום שני יצביעו המחוקקים שוב, הפעם על רשימה מצומצמת יותר של הצעות.

האיחוד האירופי ()

ההצבעה אינה מחייבת את הממשלה, וראש הממשלה תרזה מיי אמרה שלשום כי היא אינה יכולה להתחייב שממשלתה תקיים את ההצעה המנצחת, שהרי הפרלמנט עשוי להצביע בעד הצעה שלא התקיים עליה משא ומתן עם האיחוד האירופי או שסותרת את הבטחת הבחירות של מפלגתה מ-2017. בפרלמנט מאיימים שאם הממשלה לא תקבל את התוצאה יקודם חוק המחייב אותה לקיים אותה.

 

אזרחי בריטניה, נזכיר, הצביעו ב-2016 ברוב של 52% מול 48% במשאל עם בעד עזיבת האיחוד האירופי. אף שתרזה מיי הייתה מהמתנגדים לפרישה, היא הסכימה להתמנות לראש הממשלה ולקבל על עצמה את התפקיד לנהל את תהליך הפרישה, "הברקזיט", כדי לממש את רצון העם. עם זאת, בשנתיים וחצי של תכנונים ומשא ומתן עם האיחוד לא הצליחה מיי להביא לפרלמנט הסכם על תנאי הפרישה שישכנע את המחוקקים.

 

מתנגדי ההסכם שהביאה מיי לפרלמנט, גם במפלגתה שלה, טוענים ברובם כי ההסכם מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כלומר שמדובר בהסכם פרישה שישאיר את היחסים בין בריטניה לאיחוד הדוקים מדי, יקשה על הממלכה לחתום הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם – ולמעשה ישעבד את בריטניה לאיחוד האירופי, משום שמצד אחד היא תישאר כפופה לחלק מתקנותיו ומצד שני לא תוכל עוד להשפיע ישירות על מדיניותו. מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד האירופי, טוענים כי כעת, משהציבור הבין עד כמה גדולות ומסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, שבו לפי חלק מהסקרים ינצח המחנה התומך בהישארות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
תרזה מיי. מוכנה ללכת
צילום: EPA
מומלצים