שתף קטע נבחר

המסמך שפוצץ את המו"מ? טראמפ דרש מקים את מה שארה"ב קיבלה מקדאפי

מסמך שהועבר לקים בפסגה לפני חודש כלל דרישה של ארה"ב להעברת כל הנשק הגרעיני של צפון קוריאה אליה, בדומה למודל הלובי שנכפה על מועמר קדאפי. קים סירב בעבר כמה פעמים לאותה ההצעה. אתמול הודיע טראמפ שלא יטיל סנקציות נוספות על הצפון קוריאנים: "הם סובלים מספיק"

 

 

האם התגלתה הסיבה האמיתית לקיצורה המפתיע של פסגת טראמפ-קים בוויטנאם לפני חודש? ביום שבו התפוצץ המו"מ בין השניים בהאנוי, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסר למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און מסמך שכלל קריאה ברורה למסור את כל הנשק והדלק הגרעיני שנמצא ברשותה של צפון קוריאה לארה"ב. כך נחשף הלילה (שבת) ברויטרס.

 

 

דונלד טראמפ קים ג'ונג און ארה
טראמפ וקים בוויטנאם(צילום: AFP)

טראמפ מסר לקים גרסאות של המסמך באנגלית ובקוריאנית במלון שבו נפגשו בהאנוי. גורמים המקורבים למו"מ מסרו לרויטרס כי זו הייתה הפעם הראשונה שטראמפ הגדיר בעצמו באופן ברור לקים למה הוא מתכוון ב"פירוק הנשק הגרעיני". העברתו של המסמך לקים הוצגה על ידי בכירים אמריקנים כניסיון של טראמפ להשיג עסקת ענק עם הצפון קוריאנים שתכלול את הסרת כל הסנקציות תמורת מסירת כל הנשק הגרעיני.

 

לפי המסמך, בנוסף לדרישה להעברת הנשק והדלק הגרעיני לארה"ב, צפון קוריאה נדרשה לספק הצהרה מפורטת לגבי התוכנית הגרעינית שלה, לאפשר לארה"ב ולפקחים בינלאומיים גישה מלאה לתוכנית, לעצור את כל בניית התשתית הגרעינית, ולהעביר מתפקידם את כל המדענים והטכנאים שעובדים במפעלים הגרעיניים. מהבית הלבן לא נמסרה תגובה לרויטרס לגבי תוכנו של המסמך, שנחשב מסווג.

 

קים לא רוצה לגמור כמו קדאפי

קיומו של המסמך הוזכר לראשונה בראיונות טלוויזיוניים של ג'ון בולטון, היועץ לביטחון לאומי, שהתקיימו לאחר הפסגה, אך בולטון לא חשף כי המסמך כלל את הדרישה להעביר את כל הנשק והדלקים הגרעיניים של צפון קוריאה לארה"ב.

 

הדרישה שהופיעה במסמך מייצגת למעשה את "המודל הלובי" לפירוק גרעיני בו תומך בולטון, שמשמעותו הוצאת היכולת הגרעינית באופן מוחלט מהמדינה ללא פשרות, והעברת הנשק והדלק הגרעיני לארה"ב בדיוק כפי שהועבר מלוב של מועמר קדאפי ב-2004. צפון קוריאה דחתה בעבר כמה פעמים את המודל, והצעתו על ידי בולטון כמעט והביאה לביטולה של הפסגה הקודמת בין המנהיגים ביוני 2018 בסינגפור. הצפון קוריאנים כינו את תוכניתו של בולטון מגוחכת, וציינו את גורלו העגום של קדאפי. לפי הערכות מומחים בנושא, דרישה שכזאת בוודאי נראתה לקים כ"מעליבה ופרובוקטיבית".

ג'ון בולטון ג'ון רוברט בולטון יועץ לביטחון לאומי דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
ג'ון בולטון. לא מוותר(צילום: רויטרס)

 

נשיא צרפת ניקולא סרקוזי עם שליט לוב מועמר קדאפי (צילום: AFP)
מועמד קדאפי. רודן עם סוף עגום(צילום: AFP)

בתגובה לאיומי צפון קוריאה לביטול פגישת הפסגה הקודמת אמר טראמפ כי אינו מתכוון לדרוש את המודל הלובי, וכי הוא מעוניין להגיע להסכם שיגן על קים: "הוא יהיה שם וינהל את המדינה שלו שתהיה עשירה מאוד" אמר אז טראמפ והוסיף: "המודל הלובי שונה מאוד, השמדנו את המדינה ההיא".

 

ביום שבו נודע על קיצור הפסגה בהאנוי הודיעה דוברת הבית הלבן שרה סנדרס כי שני הצדדים לא הצליחו להגיע להסכם, ובמסיבת העיתונאים הסביר טראמפ כי צפון קוריאה דרשה ממנו בשיחות להסיר לגמרי את הסנקציות האמריקניות עליה – והוא סירב.

 

טראמפ הוסיף כי לשני הצדדים היו שיחות טובות ובונות, אולם הדגיש ששניהם הסכימו שלא יהיה זה נכון לחתום על משהו לעת עתה. "יכולתי לחתום על משהו היום, אבל עדיף לעשות את זה נכון מאשר לעשות את זה מהר", אמר טראמפ. הוא שב והדגיש שמערכת היחסים שלו עם קים "חזקה מאוד", וטען כי הוא בוטח בקים ומאמין למילה שלו.

 

 

לאחר ההודעה על קיצור הפסגה האשים בכיר בממשל הצפון קוריאני את בולטון ואת מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו בדרישות "גנגסטריות", ואמר כי צפון קוריאה שוקלת להשעות את שיחות המו"מ עם ארה"ב ותשקול מחדש את החרם הייזום שהטילה על עצמה בכל הנוגע לניסויים של טילים גרעיניים. בולטון אמר כי הממשל האמריקני יבחן את הגברת הסנקציות על צפון קוריאה אם זו לא תזנח את תוכנית הגרעין שלה.

 

 

מאז הפסגה יחסי ארה"ב וצפון קוריאה לא ממש ברורים. פומפאו אמר בתחילת החודש שהוא מצפה לשלוח צוות מו"מ לצפון קוריאה "בשבועות הקרובים" אך צוות כזה עדיין לא נשלח, והיום אמר טראמפ כי הוא החליט שלא להטיל סנקציות נוספות על צפון קוריאה מכיוון שהוא רוצה לשמור על מערכת יחסים טובה עם קים, ומכיוון שאזרחי המדינה "כבר סובלים מספיק". עם זאת, טראמפ הדגיש בפני כתבים כי העובדה שהוא מוותר על הוספת סנקציות עכשיו לא אומרת שהוא יימנע מכך בעתיד.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
טראמפ וקים בפסגה בהאנוי
צילום: AP
מומלצים