שתף קטע נבחר

קירשנבאום: "לא ידעתי שמאזינים, אז למה להשתמש בקודים?"

סגנית שר הפנים לשעבר, שמואשמת בשוחד, מרמה והפרת אמונים, טענה כי המילים "ירוק" ו"עץ" בשיחה עם יד ימינה לשעבר אינן קודים. על הטענה לעסקה סיבובית בעניין המדליסט האולימפי קלגנוב אמרה: "לא התעסקתי בו עד כדי כך". במקביל: משה קליסקי המעורב בפרשה לא ילך לכלא

 

 

סגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום העידה הבוקר (יום ב') בפעם השלישית במשפט פרשת השחיתות במפלגת ישראל ביתנו, שבה היא מואשמת בקבלת שוחד, מרמה והפרת אמונים. בדיון בבית המשפט המחוזי בתל אביב נשאלה מזכ"לית המפלגה לשעבר שוב בנוגע לשמות הקוד "ירוק" (דולרים) ו"עץ" (שקלים) שעלו בשיחות עם יד ימינה דוד (דאוד) גודובסקי. כמה שעות לאחר מכן נגזר דינו של אחד המעורבים בפרשה, משה קליסקי. הוא נשלח לשמונה חודשי מאסר, שירוצו בעבודית שירות.

 

כבר בעדותה הראשונה במשפט לפני כשבועיים, התבקשה קירשנבאום להתייחס להקלטת הסתר שבה היא ויד ימינה משוחחים לטענת הפרקליטות בציון שמות קוד לכספים שעברו ביניהם. קירשנבאום ניסתה להסביר מצדה שלא מדובר בהעברת כספים על רקע פלילי, אלא בהלוואות כספיות שגודובסקי נטל ממנה והיא ביקשה ממנו שיחזיר.

 

"זה לא קוד, זה סגנון שיחה וביטויים", אמרה קירשנבאום בנוגע לשיחות עם גודובסקי, שנידון לשבע שנות מאסר לאחר הרשעתו בהסדר טיעון בשוחד והלבנת הון. "בטח בספטמבר לא ידעתי שמאזינים, אז למה להשתמש בקודים? דאוד היה לוקח לפעמים הלוואות מהמפלגה ואני גם הייתי מלווה לו כספים. נתתי לו כסף בשקלים, לא ידעתי מה ואיך הוא רוצה להחזיר לי. בסופו של דבר אמרתי 'אם יש לך שקלים, אשמח לקבל חזרה. זו מהות השיחה".

קירשנבאום בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
"לא ידעתי איך הוא רוצה להחזיר לי". קירשנבאום בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)

קליסקי בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
קליסקי. ירצה 8 חודשי מאסר בעבודות שירות(צילום: מוטי קמחי)

על שיחה אחרת בין השניים, סיפרה קירשנבאום בהתייחסותה בעדותה כי "כנראה שדאוד אמור היה להגיע אליי להביא כסף. אני מבינה שזה הקושי מההחזר שלו. חיכיתי קצת זמן, הרגשתי שאני בשלב גביית חובות, אז אמרתי 'יש לך משהו שאתה מביא לי?' אין לו כנראה כל הסכום להחזיר לי, אז הוא אומר לי 'כמה את צריכה'. הוא היה צריך להחזיר סדר גודל של 10 אלף שקל, אז הוא אמר 'אתן לך כמה שאת צריכה ואז עוד'".

 

קירשנבאום הוסיפה: "הוא לא הביא בפעם הראשונה את הכסף, אז הבנתי שצריך לשים לזה סוף. הוא היה חייב להחזיר. נתתי לו כספים בשלבים, לא 10 אלף במכה אחת. זה כל פעם 1,200 שקל ואז 2,000 שקל, בכל פעם שהיה לו איזה קושי נתתי. לא יותר מ-10 אלף שקל נתתי בסך הכול".

 

"אנחנו צריכים משהו בכתב?"

בשלב זה תהה השופט ירון לוי אם היו לאותן הלוואות שהזכירה קירשנבאום ביטוי בכתב. על כך היא השיבה: "אנחנו עובדים יחד, יש מערכת אמון, אנחנו צריכים משהו בכתב? לא היה. סמכתי שהוא זוכר כמה שהוא חייב לי".

 

בכתב האישום שהוגש נגד גודובסקי נטען שהוא ביקש מעמותת "איילים" שוחד במזומן בסכומים גדולים, אך אנשי העמותה סירבו. קירשנבאום, כך נטען, קיבלה שוחד מבכיר בעמותה. "את 'איילים' הכרתי בכנס בנושא התיישבות", סיפרה הנאשמת. "מדובר בצעירים נהדרים שרוצים ליישב את הארץ. אמרתי למתן דהן (בכיר בעמותה שהודה בשוחד תמורת תקציבים קואליציוניים ונשלח לשישה חודשי עבודות שירות. ג"מ) שמאוד התרשמתי".

 

על הבקשה של גודובסקי לקבל חצי מיליון שקל במזומן מ"איילים" ואשר נתקלה בסירוב, אמרה קירשנבאום: "לא ידעתי את זה מדאוד. אף אחד מ'איילים' לא אמר לי את זה. אני בתחושה שלי ומהיכרותי את דאוד, שזה משפט מסכן שנאמר ואי הבנה בינו לבין 'איילים'".

דאוד גודובסקי  בבית המשפט לקראת גזר דינו (צילום: יריב כץ)
גודובסקי. נשלח לשבע שנות מאסר(צילום: יריב כץ)

בכתב האישום נטען עוד כי היה סיכום בין קירשנבאום לגודובסקי על כספים קואליציוניים שעוברים לפרויקטים של "איילים" יתחלקו בצורה כזאת ששני שלישים מהם יועברו לעמותה ושליש יחזרו לסגנית השר לשעבר וליד ימינה בצורה סיבובית "בדרכים יצירתיות".

 

על כך אמרה קירשנבאום: "רוב הכסף של 'איילים' בא מהחלטות ממשלה, שגם זה מפוקח עד השקל האחרון. הרי לא רק אני העברתי כסף קואליציוני ל'איילים'. איך אפשר לחלק את הכסף הזה? לא ידעתי. מבחינתי, לעולם לא היה כזה סיכום. מעולם לא התניתי כזה סיכום, לא ראיתי דרך שזה יכול לקרות".

עו
עו"ד חימי

בכתב האישום נטען כי המדליסט האולימפי מיכאל קלגנוב קיבל משכורת במשך כמה חודשים מבלי שביצע עבודה עבור עמותת "איילים". באישום נטען כי העמותה שילמה לזוכה מדליית הארד באולימפיאדת סידני 77 אלף שקל. הוא היה אמור להיות רכז סטודנטים בעמותה, אולם בפועל לא נדרש לעבוד.

 

קירשנבאום העידה היום בנוגע לקלגנוב: "לא רציתי שיתמודד ברשימה בבחירות בטבריה. אני לא זוכרת אם ידעתי שקלגנוב מועסק ב'איילים'. חיפשתי לו עבודה הרבה זמן בתחום השיט. היה מאוד אכפת לי ממנו, אבל לא התעסקתי בו עד כדי כך. אני זוכרת שלא ידעתי (שקלגנוב עבד באיילים. ג"מ). לא ידעתי שהיה סיכום. לא פניתי לאף אדם וביקשתי שיקבל עבודה או תשלום בלי לעבוד. זה לא אני".

 

את קירשנבאום מייצגים עורכי הדין גיורא אדרת, אלון קליין ואורן אדרת. את הנאשם הנוסף בתיק רמי כהן מייצגים עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס. בראש המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה עומד עו"ד דן אלדד, והתובע בתיק הוא עו"ד מאור אבן חן.

קליסקי בבית המשפט (צילום: מוטי קמחי)
קליסקי בבית המשפט, היום(צילום: מוטי קמחי)
עו"ד אבינועם ()
עו"ד אבינועם

זמן קצר לאחר הדיון בעניינה של קירשנבאום, בית המשפט קבע את דינו של משה קליסקי - השופט בני שגיא גזר עליו שמונה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס בסך 200 אלף שקלים. קליסקי הורשע בתיווך לשוחד וסיוע לזיוף מסמך, בעקבות הסדר טיעון. הוא שימש בעבר כיו"ר מכבי ראשל"צ בכדורסל וחבר הנהלת איגוד הכדורסל והעבירות המיוחסות לו הן מאותה התקופה.

 

"מעשי הנאשם פגעו באמון הציבור ונבחריו", אמר השופט בני שגיא והסביר מדוע יש לאמץ רף תחתון במתחם הענישה: "מדובר בקנס משמעותי. יש נסיבות ייחודיות. הוא קיבל אחריות מלאה על מעשיו בתחילת החקירה המשטרתית ויש לו זכויות רבות - שירת שירות צבאי משמעותי, כיהן בכמה תפקידים ציבוריים חלקם בהתנדבות מלאה. נסיבותיו המשפחתיות והייחודיות מצדיקות אף הם התחשבות". על פי הסדר הטיעון, הפרקליטות ביקשה לגזור על קליסקי עונש של שנת מאסר בפועל וההגנה ביקשה עונש קל יותר.

 

"אני שמח שזה נגמר אחרי 4 וחצי שנים שלא היו קלות", אמר קליסקי. סנגורו אדי אבינועם: "אנו מברכים את הבית המשפט על ההחלטה הראויה והנכונה שאיזנה כראוי בין נסיבות התיק האובייקטיביות של התיק ונסיבותיו האישיות יוצאות הדופן של קליסקי. זו תוצאה ראויה ונכונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
קירשנבאום בבית המשפט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים