שתף קטע נבחר

פרשת ישראל ביתנו: שבע שנות מאסר ליד ימינה של פאינה קירשנבאום

פעיל המפלגה דוד גודובסקי, שהורשע בהסדר טיעון בשורת עבירות שוחד והלבנת הון, נידון לשבע שנות מאסר. השופט: "הוא עשה שימוש נלוז בכספי ציבור כדי להיטיב באופן חסר בושה עם מקורבים"

 

 

עונש ראשון של מאסר בפועל בפרשת השחיתות בישראל ביתנו: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר היום (ד') שבע שנות מאסר על פעיל המפלגה דוד (דאוד) גודובסקי, יד ימינה של סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום, שיחד היו הנאשמים המרכזיים בפרשה. במסגרת הסדר טיעון הורשע גודובסקי בארבעה סעיפים של קבלת שוחד, שלוש עבירות הלבנת הון ושתי בקשות שוחד. מהאישום הוסרו סעיפים אחרים בהם סחיטה באיומים, קשירת קשר לפשע, עבירות מס ועוד. הסנגורים לירן זילברמן ומאור ברדצ'בסקי הודיעו לשופט ירון לוי כי מתכוונים לערער על גזר הדין.

 

קודם לכן קבע השופט לוי כי "במעשיו יש לתת משקל לכך שעשה שימוש פסול ומושחת בכספי ציבור, שימוש נלוז בכספי ציבור כדי להיטיב באופן חסר בושה עם מקורבים. הנאשם השחית את אנשי עמותת איילים וניצל באופן ציני את רצונם להשיג מטרות ציבוריות כמו אחרים. הענישה חייבת להיות מחמירה. יש בה מסר חד וברור להרתיע כל עובד ציבור באשר הוא". 

דאוד גודובסקי  בבית המשפט לקראת גזר דינו (צילום: יריב כץ)
דאוד גודובסקי בבית המשפט לקראת גזר דינו(צילום: יריב כץ)
  

גודובסקי לקח שוחד וביקש שוחד בכך שהתנה כספים קואליציוניים בהיקפים של מיליונים בתמורה לסכומים שונים, בהם מימון יח"צ לקירשנבאום, מימון טיסות לעצמו ולאחרים, מינוי מקורבים ועוד. לדברי השופט, "עוצמת פגיעת הנאשם בערכים המוגנים חמורה ביותר. הנאשם היה אמון על נושאים מהותיים בפעילות המפלגה, הוענק לו כוח שלטוני רב ושררה. הוא שימש כפני המפלגה ובחר לנצל כוחו זה להתנות הקצאת כספים ציבוריים בניכוי עמלה המיועדת לטובה אישית או לטובת המפלגה". השופט דיבר על שיטתיות המעשים, ריבוי העבירות ומשכן, היקף הסכומים ונחישותו להשגת כספי השוחד.

 

לפי כתב האישום המקורי, בין 2001 ל-2014 שימש גודובסקי עובד ציבור והיה אמון בין היתר על קשר עם גורמי השטח של ישראל ביתנו, לרבות ראשי רשויות, חברי מועצות, מרכזי סניפים ופעילים. הוא עמד בקשר עם גופים שונים שביקשו שהמפלגה תפעל להעביר להם כספים מתקציב המדינה, ובין היתר תעביר לשימושם כספים קואליציוניים. גודובסקי, נטען, היווה ערוץ להעברת בקשות מסוג זה אל קירשנבאום.

פאינה קירשנבאום (צילום: מוטי קמחי)
יד ימינה של פאינה קירשנבאום(צילום: מוטי קמחי)
 

במקרים אחרים, נטען, דרשו הוא וקירשנבאום שוחד מגופים שונים שביקשו להעביר אליהם תקציבי מדינה. הם דרשו כי בתמורה להעברת התקציבים יקצו אותם גופים לשליטתם או יעמידו לשימושם נתח משמעותי מהתקציבים שיתקבלו. באישום המקורי נטען כי גודובסקי היה שותף מרכזי בתכנון ובהוצאה אל הפועל של חלק משמעותי מן המעשים הפליליים שבוצעו על ידי סגנית השר וביצע אותם יחד עמה.

 

לפני שבועיים וחצי שלח יו"ר המפלגה, השר אביגדור ליברמן, מכתב לבית המשפט ובו עדות אופי לטובת גודובסקי. "ככל הידוע לי הוא רק עזר לנזקקים וקידם פרויקטים ציוניים", כתב.

 

אחרי הקראת גזר הדין אמר הסנגור עו"ד זילברמן: "גזר הדין הוא קשה ופנינו לבית המשפט העליון. אנו בטוחים ששם ישימו את המעשים בפרופורציה המתאימה. לא חושב שמי מהנוכחים באולם ציפה לעונש כזה. אנחנו מאמינים שבעליון העונש יופחת דרמטית". על החתימה על הסדר הטיעון הוסיף: "אני לא חושב שטעינו. הלקוח שלי לקח אחריות על מעשיו. הוא שלם עם כך. זה היה נכון בנסיבות העניין".

 

ד"ר יונתן קרמר מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה אמר מנגד: "דאוד גודובסקי לקח וביקש שוחד במשך שנים באופן שיטתי, בית המשפט קיבל את עמדתנו לשבע שנות מאסר. זהו פסק דין מידתי וראוי. גזר הדין משקף את החומרה הרבה במעשי לקיחת שוחד". את התיק מנהל ד"ר מאור אבן חן.

 

מוקדם יותר היום גזר בית המשפט שישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות על מתן דהאן, ממייסדי עמותת "איילים", שהודה במתן שוחד תמורת תקציבים קואליציוניים שקיבל מקירשנבאום וגודובסקי. על נאשם נוסף, הלוביסט סטיבן לוי שהורשע בהפרת אמונים בתאגיד, נגזרו שלושה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות. העונשים נגזרו במסגרת הסדרי טיעון.

 

השופט צבי גורפינקל קבע ששניהם יוכלו לשוב לפעילותם - דהאן בעמותה ולוי בכנסת - וציין שפעילותם ברוכה. באופן חריג הוא הוסיף שהם לא פעלו לטובתם האישית ושיבח את פעילותם החברתית למען המדינה. השופט הדגיש שאין במעשיהם קלון ושאינם מושחתים, אלא הושחתו על ידי הנאשמים המרכזיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
דוד גודובסקי, היום
צילום: יריב כץ
מומלצים