שתף קטע נבחר

הפתרון החדש לתיקון ניתוחי קיצור קיבה שהסתבכו

ניתוחים בריאטריים לקיצור קיבה הם בין הנפוצים ביותר בישראל, אולם אחוז הכשלונות של ניתוחים אלו עומד על כ-50%. ניתוח חדש, באמצעותו מוכנסת מכונת תפירה מיניאטורית אל תוך קיבת המטופל, מבלי לפתוח אותה, מהווה פתרון יעיל לרוב המקרים שהסתבכו בעבר

דגנית פרנקו היא בין אחד עשר הישראלים הראשונים שמכונת תפירה שהוכנסה לבטן שלה והחליפה את הצורך בניתוח. "למעשה גם זה סוג של ניתוח אבל בלי זכר לצלקת", היא מתארת. החידוש הזה, שלפי שעה הוא בלעדי למרכז הרפואי איכילוב, ישמש את רפואת הגסטרו וייתן מענה ידידותי למנותחים הבריאטריים.

 

אז על מה בעצם מדובר ומהו החידוש המבטיח ניתוח ללא ניתוח? "אחרי תקופת התלמדות, רכשנו מכשיר, שהוא מעין מכונת תפירה, שניתן באמצעותו לתפור בתוך הקיבה, מבלי לפתוח אותה", מסבירה ד"ר סיגל פישמן, מנהלת השרות לטיפול בהשמנת יתר במכון הגסטרו שבאיכילוב.

 

"המכשיר הזה", היא אומרת," יודע לעשות שתי פעולות. הראשונה, לתפור את ההשקה "שנפרמה" או התרחבה בחולים שעברו ניתוח בריאטרי מסוג מעקף קיבה. והשנייה - לתפור את הקיבה, דבר שיחליף את קיצורי הקיבה הכירורגיים".

 

ניתוח (צילום: shutterstock)
ניתוח ללא ניתוח. הליך חדשני(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

מדריך: קיצור קיבה או שרוול? כל ניתוחי ההרזייה

מחקר ענק: קיצור קיבה עשוי למנוע סרטן

מחקר מצא: כמה זמן תישארו רזים אחרי ניתוח קיצור קיבה

לראשונה בישראל: כללים למנותחי קיצור קיבה

 

 

הליך חדשני

פרנקו, בת 50, נשואה ואם לשניים, מנהלת קשרי לקוחות בקופת חולים לאומית, התחילה את סבב ניתוחי ההרזיה כבר לפני 11 שנה. "הניתוח הראשון היה טבעת שבזכותה השלתי לא פחות מ-86 ק"ג ממשקלי שעמד אז על הספרות המבהילות: 146 ק"ג". במהלך השנים היא יישמה באדיקות את הרגלי התזונה המתונה והצליחה בלי מאמץ, לשמור על משקל גוף תקין.

 

"אבל פתאום הטבעת הסתבכה ובניתוח חירום שעברתי, נאלצו הרופאים להוציא אותה מקומה. החשש הלא מופרך שלי היה מהשמנה חולנית חוזרת, אבל משקלי אז לא הצריך ניתוח", היא מתארת.

 

חששה הגדול הפך מציאותי כשבתוך פרק זמן קצר היא העלתה 25 ק"ג. "לא רק המשקל עלה אלא כל חבילת החולי עלתה יחד אתו: הסוכרת, יתר לחץ הדם, שומנים בדם, חזרתי לנקודת ההתחלה של טרום ניתוח הטבעת", היא מתארת. "כל כך נלחצתי ממצבי שממש התחננתי לניתוח נוסף. רציתי את החיים הלא שמנים שלי בחזרה".

 

וכך, נחושה בהחלטה שקיבלה, עברה בספטמבר שעבר ניתוח מעקף קיבה במרכז הרפואי שיבא. "רזיתי עשרה ק"ג בסה"כ וחודש בלבד אחר כך, התחיל הסיוט של החיים שלי. כל מה שהכנסתי לפה, בין אם זה אוכל או שתייה, גרם לי לזיעה קרה, חולשה פתאומית וקיצונית ,דופק מהיר, רעידות וגם לא פעם גם התעלפתי".

 

הרופאה המנתחת לדבריה, הייתה מסורה וקשובה למצבה ואף הסבירה לה שהתרחש סיבוך של המעקף שגרם להתרחבות ההשקה, אירוע שמתרחש בדרך כלל, רק שנתיים או יותר, אחרי ניתוחי מעקף קיבה.

 

סיגל (צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)
ד"ר סיגל פישמן. להחליף את הניתוחים הבריאטריים(צילום: ליאור צור, דוברות איכילוב)

 

"לא מדובר פה חלילה על רשלנות, אלא שנפלתי בסטטיסטיקה הלא מוצלחת", מבהירה פרנקו. הרופאים בשיבא עמדו חסרי אונים ולא מצאו לה אלטרנטיבה טיפולית לתיקון ההשקה. "בלי גרם אחד של אגו ומתוך דאגה טיפולית אמיתית הפנו אותי לד"ר פישמן באיכילוב" .

 

בינואר השנה אחרי שנבדקה, הוצע לה הטיפול "במכונת התפירה", ד"ר פישמן:" דגנית הגיעה אלינו עם סיבוך לא נדיר שקורה למנותחי מעקף קיבה, והוא שההשקה, כלומר הפתח שמעביר את האוכל מתרחב וגורם לשני סיבוכים: עלייה במשקל עם חזרת כל תסמיני ההשמנה החולנית וכן תסמונת ההצפה: dumping syndrome, המתארת מצב של התרוקנות מהירה מדי של המזון למעיים וכתוצאה מכך, נגרמות תופעות קשות עד לעילפון. חשוב לציין", היא אומרת, "שזה רווח בקרב 25 אחוזים מכלל המנותחים בגישה הזו".

 

פרנקו מספרת: "ד"ר פישמן הניחה את כל הקלפים פתוחים על השולחן ואמרה לי שהם עדיין לא צברו ניסיון טיפולי בשימוש במכונת התפירה במקרה כמו שלי ואם אסכים, אהיה הראשונה. בשתי ידיים חיבקתי את ההצעה".

  

לפני כשלושה חודשים, תחת הרדמה מלאה היא עברה את ההליך בהצלחה וכבר באותו ערב, השתחררה לביתה. "הפעולה הזו מתבצעת בחדר הטיפולים של יחידת הגסטרו, כשהחולה מורדם, דרך הגרון, כמו בכל הליך גסטרואנטרולוגי, מוחדר גסטרוסקופ ועליו מולבש מכשיר התפירה. הוא מגיע למקום ההשקה "שנפרמה" ותופר את המקום בדייקנות. החולה מתעורר ללא צלקת ומשתחרר לביתו כבר באותו ערב", מתארת דר פישמן.

 

שלושה חודשים אחרי ופרנקו לדבריה, היא אדם אחר. "אני עדיין מקפידה על מזון מרוסק וטחון, אבל העיכול תקין וכל התופעות הנוראיות שנגרמו לי מפתיחת ההשקה, נעלמו".

 

פרופסור אורן שיבולת, מנהל המכון למחלות דרכי העיכול והכבד, במרכז הרפואי איכילוב, מסביר: "ניתוחים בריאטריים נחשבים לבין הנפוצים בישראל כששיעור הכישלון, עומד בממוצע על חמישים אחוזים. כשחלק לא קטן מבין המנותחים הללו, יעברו ניתוח נוסף. כך שמדובר בפוטנציאל רפואי עתיר ממדים".

 

בכנסים סביב נושא ההשמנה וממפגשים עם נציגי חברת "אפולו" האמריקאית, יצרנית המכשיר, השתכנע פרופ' שיבולת בנחיצותו. 

 

אבולוציית הניתוחים הבריאטריים

ההליך החדשני אינו כרוך בתשלום והוא מצטרף כשחקן חיזוק מבטיח לטיפול בסיבוכי ניתוחים לקיצור קיבה. בישראל, כ-5,000 אנשים, לא כולל ילדים ובני נוער, מתנתחים מדי שנה.

 

אבולוציית הניתוחים התחילה בהחדרת טבעת מתכווננת לוושט לשם צמצום כמות המזון שתוכל להיספג בקיבה. כיום ניתוחים מתקדמים דחקו את הטבעת, ששודרגה בניתוח שרוול, הנחשב לרווח שבין הניתוחים.

 

במהלכו, דרך נקבים קטנים שמבצע המנתח בבטנו של המנותח, הוא מחדיר כלי ניתוח שבאמצעותם ניתן לכרות עד 70 אחוזים מנפח הקיבה לרבות החלק שבו ממוקמים התאים מפרישיי הורמון הגרלין, האחראי על ויסות תחושת הרעב והשובע.

 

בגמר הליך הכריתה, מהדק הרופא את עודפי הקיבה עם שדכן סיכות והם נתפרים אחר כך מצידי הקיבה ויוצרים מעין שרוול ארוך וצר. אחריו, הגיע ניתוח מעקף הקיבה, שבמהלכו מחבר המנתח לולאה שנטל מהמעי הדק של המנותח לחלקה העליון של הקיבה ויוצר בדרך זו כיס קיבה בעל נפח ספיגה נמוך, דבר שמקטין משמעותית, את יכולת העיכול.

 

הלהיט התורן הבא הוא ניתוח מיני מעקף, הדומה בתחילת ביצועו לניתוח המעקף, אבל שונה ממנו בכך שאחרי שנוצר כיס , מבצע המנתח ניתוק קיבה ויוצר מעקף הגורם להפחתה ניכרת בספיגת קלוריות .לכל אחד מהניתוחים, יתרונות וחסרונות ובכל אחת מהגישות, יתכנו סיבוכים בהשקות. מכונת התפירה כאן, כדי לתקן. בינתיים רק את סיבוכי ניתוח מעקף הקיבה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הפתרון החדש לקיצורי קיבה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים