שתף קטע נבחר

באג 2000 של יפן: יש שם לעידן הקיסרי החדש

ביפן כשמוחלף קיסר נפתח עידן חדש. נותנים לו שם שיסמל את רוח התקופה, ממש כמו "שנות ה-60" או "התקופה הוויקטוריאנית", ואליו מותאמים ניירות, מטבעות ולוח השנה. הבוקר נחשף השם לקראת פרישת הקיסר בחודש הבא, ועכשיו מתחיל המרוץ: לעדכן את כל המחשבים עד 1 במאי כדי למנוע תקלות

יפן הכריזה הבוקר (יום ב') על שמו של העידן הקיסרי החדש שלה, שיחל ב-1 במאי כשיורש העצר נרוהיטו יתמנה לקיסר במקום אביו. המוני יפנים שהתקבצו כדי לצפות בהכרזה על השם החדש במסכי טלוויזיה ענקיים ברחבי טוקיו, הריעו והניפו את הטלפונים הסלולריים שלהם כדי לצלם כשהממשלה הכריזה בטלוויזיה על השם החדש, "רייווה", שנכתב בשתי אותיות בדיו שחור על כרזה לבנה.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

יפן שם ל עידן חדש עם תחילת כהונת הקיסר (צילום: AFP)
אריה הים "ליאו" אחרי כתיבת השם בפארק בפרברי טוקיו, הבוקר(צילום: AFP)

אזרחי יפן חיכו בקוצר רוח לגלות מה יהיה שמו של העידן החדש, שם המכונה "גנגו" ומשמש במטבעות, בלוחות שנה, בעיתונים ובניירות עבודה רשמיים. פירוש האות הראשונה בשם החדש הוא "טוב" ו"יפה" אבל גם "סדר" ו"פיקוד". פירוש האות השנייה הוא "שלום" ו"הרמוניה".

 

ראש ממשלת יפן שינזו אבה אמר הבוקר כי השם החדש מדגיש את יופייה של התרבות המסורתית של יפן ומשקף עתיד שבו כל אחד יוכל להגשים את חלומותיו, במיוחד היפנים הצעירים. "ארצנו נמצאת בנקודת מפנה גדולה, אבל יש ערכים יפניים רבים שאסור שייעלמו", אמר במסיבת עיתונאים.

יפן שם ל עידן חדש עם תחילת כהונת הקיסר (צילום: gettyimages)
שלום והרמוניה. חשיפת השם, הבוקר ביפן(צילום: gettyimages)

יפן שם ל עידן חדש עם תחילת כהונת הקיסר (צילום: AFP)
הטלפונים נשלפו. יפנים צופים בהכרזה הבוקר בטוקיו(צילום: AFP)

כניסתו של נרוהיטו לתפקיד הקיסר תיעשה יום אחד אחרי שאביו, הקיסר אקיהיטו, יפרוש מהתפקיד ב-30 באפריל. עם פרישתו של אקיהיטו יבוא לסיומו עידן ה"הייסיי", כפי שכונה, עידן שהחל עם עלייתו לשלטון ב-1989. אקיהיטו יהיה לקיסר הראשון זה יותר מ-200 שנה הפורש מהתפקיד בעודו בחיים.

 

הסינים הוחלפו במניושו

ההודעה על שמו של העידן החדש ניתנה חודש לפני כניסתו של נרוהיטו לתפקיד הקיסר כדי להשאיר למשרדי ממשלה ולחברות זמן לעדכן את תוכנות המחשב שלהם ולהתכונן כדי למנוע תקלות כשהעידן החדש יחל בחודש הבא. המעבר משם עידן אחד לאחר מעורר בענף הטכנולוגיה היפני חשש מבאגים במחשבים בדומה לדאגה שעורר בעולם "באג 2000" לקראת בואה של שנת 2000.

יפן קיסר אקיהיטו ו יורש העצר נרוהיטו ברכה לשנה החדשה פעם אחרונה (צילום: AFP)
מימין: הקיסר אקיהיטו. משמאל: יורש העצר נרוהיטו(צילום: AFP)

תגובת הציבור לשם החדש בטוויטר ובפייסבוק הייתה חיובית בעיקרה, וגם ברחובות טוקיו הסתמן שהיפנים מרוצים. "זה שם עדין, שם של שלום", אמר מסהרו הנוקי, בן 63, ליד תחנת הרכבת שימבשי, שם חולקו בחינם מהדורות מיוחדות של עיתונים. "אנחנו רוצים שזה יהיה עידן שבו הילדים יוכלו לפרוח ושהוא יזמן עתיד של שלווה".

 

השם החדש נלקח הפעם – בפעם הראשונה – מאסופה עתיקה של שירים יפניים, "מניושו" שמה. שמות קודמים לעומת זאת נשאבו מטקסטים סיניים עתיקים. מומחים אומרים ששינוי זה משקף את האג'נדה הפוליטית השמרנית של ראש הממשלה אבה, אג'נדה המדגישה את הגאווה הלאומית של יפן. "זו אסופת שירים שמבטאת את התרבות העשירה של ארצנו ושעלינו להתגאות בה", אמר היום אבה.

יפן שם ל עידן חדש עם תחילת כהונת הקיסר (צילום: AFP)
"עידן שבו הילדים יוכלו לפרוח". יפניות מצטלמות כשברקע ההכרזה(צילום: AFP)

לפי ההנחיות, כל שם שנבחר לעידן חדש צריך להלום את ערכי המדינה, להיות מורכב משתי אותיות סיניות – ולהיות קל לכתיבה ולקריאה. אסור שיהיה זה שם שהשימוש בו כבר שכיח או שהשתמשו בו בעבר בקומבינציה זו או אחרת. לצורך בחירת השם גיבשו חוקרים ובירוקרטים רשימה של שמות אפשריים, והממשלה קיבלה את ההחלטה הסופית אחרי שדנה בכך עם ועדה מייעצת.

 

מה שנזכור מההייסי

אף שהשימוש בלוח השנה המערבי נעשה נפוץ ביפן, יפנים רבים עדיין סופרים את השנים לפי הגנגו או משתמשים לחלופין בשתי המערכות השונות. בתולדות יפן המודרנית היו ארבעה שמות-עידן: מייג'י (1912-1868), טאישו (1926-1912), שוֹוָוה (1989-1926) והשם הנוכחי הייסי, שפירושו "השגת שלום".

 

משרדי ממשלה והרשויות המקומיות נערכים במשך חודשים לקבלת השם החדש, ולשם כך הם נעזרים בחברות מחשבים כגון Fujitsu Ltd ו-NEC Corp. תוכנות מחשב רבות תוכנתו כך שיהיה נוח לשנות בהן את הגנגו.

יפן שם ל עידן חדש עם תחילת כהונת הקיסר (צילום: EPA)
רה"מ שינזו אבה. "שערכים יפניים לא ייעלמו"(צילום: EPA)

יפן קיסר אקיהיטו ו יורש העצר נרוהיטו ברכה לשנה החדשה פעם אחרונה (צילום: AFP)
הקיסר היוצא אקיהיטו. מה"הייסי" יזכו קיפאון כלכלי ואסונות טבע(צילום: AFP)

במרוצת השנים הופך הגנגו לסמל לתקופה או למצב רוח לאומי, בדומה לאופן שבו משתמשים במערב בביטוי "שנות ה-60" ובדומה לדיבור של היסטוריונים על "התקופה הוויקטוריאנית" או "התקופה האדוארדית" של בריטניה – מונחים הקושרים פוליטיקה ותרבות של תקופה מסוימת למלך. כשיפנים מדברים על אירועים גדולים, רבים מהם נוטים לציין אותם לפי שם העידן הקיסרי שבו התחוללו.

 

שלושת העשורים של עידן ה"הייסי" ביפן מזוהים עם קריסת של כלכלת "הבועה" היפנית, עם שנים של קיפאון כלכלי, עם שורה של אסונות טבע ועם התפשטות הרשתות החברתיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אריה הים ליאו כותב את השם החדש הבוקר
צילום: AFP
מומלצים