הנחות מחיר למשתכן - הוכחה ליעילות הנמוכה בפריפריה
זכיתם במחיר למשתכן במודיעין? קיבלתם 32% הנחה; בקריית מוצקין - 18% בלבד. נתוני משרד הבינוי והשיכון מאשרים את הטענה שתוכנית הדגל של כחלון מסייעת לזוגות צעירים בעיקר במרכז
משרד הבינוי והשיכון מגיב לדוח בנק ישראל , שבו הוצגו מספר בעיות בתוכנית מחיר למשתכן , עם דוח משלו - שחושף את ההנחה של התוכנית ביחס לשוק החופשי. אלא שדווקא מספרי משרד השיכון מאששים את הטענה כי תוכנית מחיר למשתכן יעילה באיזורי הביקוש במרכז ואינה ממש הכרחית בפריפריה.
בנק ישראל: 18% מהדירות המוצעות בהגרלות מחיר למשתכן נותרות ללא זוכה
הסתערות על מחיר למשתכן: איזו עיר מבוקשת יותר מת"א? המועמדים על בעיית הדיור: "כשאין תכנון - אי אפשר לבצע"
על פי נתוני משרד השיכון, ההנחה הממוצעת עומדת על 23%, כאשר שווי ההנחות לקרקע בערים הגדולות נאמד בכמעט 30%. המשרד בדק יישובים שבם שווקו קרקעות לבניית 1,000 דירות מחיר למשתכן לפחות. הדוח השלם יפורסם בחודש הבא.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ההשוואה נעשתה מול נתוני 2016, אמצע התקופה של מחיר למשתכן - ושנת שיא של שיווקים בכל הערים. עם זאת, המדד מזהיר שייתכנו סטיות מאחר שאין ניכוי איכות לנתונים (לא מתחשבים במיקום הדירה או במאפייניה).
יש ביקוש, יש הנחה
ההנחות הגדולות הן בשתי הערים המבוקשות ביותר, שבהן גם המחירים הגבוהים ביותר. מודיעין-מכבים-רעות עומדת בראש עם 32% הנחה ואחריה קריית אונו עם 31%. קריית אונו לדוגמה, עם מספר הנרשמים מהגבוהים עד כה בהגרלות (8,132).
בערים רבות ההנחה נעה בין 20%-27%, בהן נהריה, שדרות, הרצליה, נתניה, יבנה, אור עקיבא, באר שבע וראשון לציון.
ההנחות הנמוכות ביותר הן 13% בלבד באור יהודה, שם קיבלו גם בשוק החופשי הנחות דומות לאור הביקורת שספגו בשיווק דירות מוזלות לאנשי כוחות הביטחון.
ברמלה ההנחה הממוצעת עמדה על 16%, בקריית ביאליק 17% ובקריית מוצקין, בה דווקא יש היצע אדיר והצפה של דירות על 18%.
על פי הנתונים, מרבית המכרזים של התוכנית הם באזורי הביקוש: 71% מהם באזורי תל אביב והמרכז, חיפה וירושלים. באופן אבסורדי מתברר שההנחות במרכז לאוכלוסיות החזקות גדולות יותר. במקומות שבאמת זקוקים לסיוע, ההנחות קטנות לרוב. מכאן יוצא: שזוגות צעירים למשפחות מבוססות יזכו בדירות אטרקטיביות, ולהם במיוחד מבצע המחיר למשתכן משתלם. לזוגות מהפריפריה? כנראה קצת פחות.
השפעה לא ישירה?
דוח בנק ישראל שפורסם השבוע הצביע על כך שפער המחירים בין הדירות החדשות בשוק החופשי לבין מחיר למשתכן עומד על 30% באיזור המרכז ו-7% בפריפריה, בהתבסס על נתוני משרד האוצר. נתוני משרד השיכון מציגים טווח קטן יותר של פערים וגם על ערים בפריפריה שבהן הפערים גדולים משמעותית מ-7%.
עוד עולה מדוח בנק ישראל שהביקוש הנמוך לדירות בפריפריה משתקף ביחס בין מספר הנרשמים להגרלה למספר הדירות המוגרלות. בהגרלות שנערכו בשנת 2018, נכתב בדוח, נע היחס בין 1.2 (זכייה כמעט בטוחה) בערים כמו סכנין ועראבה לעומת 108 ברעננה.
בדוח של משרד הבינוי והשיכון נטען שהשפעת תוכנית מחיר למשתכן על שוק הדיור אינה ישירה בלבד, באמצעות הורדת המחירים במסגרת מכרזי הממשלה, אלא באה לידי ביטוי גם בירידת מחירים בשוק הפרטי, הן של דירות יד שנייה והן של דירות חדשות.
גרים בעיר הזכייה
לפי הדוח, בשמונה ההגרלות של התוכנית שנערכו במהלך השנתיים האחרונות זכו יותר מ-70 אלף איש בדירות ב-76 יישובים בארץ. בניגוד למה שפורסם בדוח בנק ישראל השבוע, במשרד הבינוי והשיכון מוסרים שעד כה נחתמו כבר 21 אלף חוזים בתוכנית. עוד נטען שליותר מ-25 אלף דירות כבר יש היתר מלא לבנייה (ועוד כ-10,000 נמצאות לקראת החלטת ועדה), והרוב הגדול של הפרויקטים כבר בשלבי בנייה שונים.
מהדוח עולה שמרבית הזוכים של התוכנית זכו בדירה באזור המגורים שלהם. 63% מהגרים בצפון זכו בדירה במחוז זה, 51% מחיפה, 54% במרכז, 64% בתל אביב, 65% בדרום ו-71% בירושלים.
נתון נוסף חולק על קביעת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפיה התחלות הבנייה ירדו אשתקד ב-10.4%. לפי משרד השיכון, התחלות הבנייה דווקא עלו ב-2.5%. לצד זה, "הירידה בהתחלות הבנייה משמעותית יותר באזורי הפריפריה, המאופיינים ברמת ביקוש נמוכה בהשוואה להמרכז", נכתב בדוח.
שרת השיכון והבינוי, יפעת שאשא ביטון, אמרה אתמול כי "קיבלנו שוק דיור מדמם בתחילת הקדנציה, זה לא היה מובן מאליו שנצליח להעניק לזוגות צעירים הנחות ענק לקניית דירה ראשונה".