שתף קטע נבחר

כדי "לסגור פינות" עם פוטין: נתניהו המריא למוסקבה

מאז הפגישה הקודמת עם הנשיא הרוסי, המשיכו האיראנים להתבסס בסוריה וצבא אסד עדיין מתאמן על סוללות ה-S-300. ראש הממשלה נוסע כדי לקדם הסכם תיאום אווירי חדש מול רוסיה ולהסביר את חשיבות הכוחות האמריקנים באזור. לפני ההמראה אמר: "נדון באירועים בסוריה, והם מצטברים"

 

הפגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין במוסקבה (צילום: AFP)
נתניהו ופוטין, בפברואר האחרון(צילום: AFP)

השבוע, ברגע שאומתה זהות הגופה של זכריה באומל, הנעדר מקרב סולטן יעקוב, התקשר ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין וביקש להיפגש איתו הן כדי להודות לו, והן כדי ללבן נושאים אחרים שקשורים לנעשה בסוריה ונשארו פתוחים בפגישה הקודמת ביניהם בפברואר האחרון. הנושא החשוב ביותר שיעלה נתניהו בפגישתם היום (ה') במוסקבה הוא העובדה שהאיראנים ממשיכים במאמציהם להקים בסוריה תשתיות צבאיות שיאפשרו פתיחה משטחה של חזית צפונית-מזרחית נוספת נגד ישראל.

 

עם המראתו הבוקר למוסקבה, התייחס נתניהו לסוגיה הסורית, ואמר כי ידון עם פוטין "באירועים בסוריה, והם מצטברים". הוא הוסיף כי ידון עם פוטין גם "בתיאום השוטף והמיוחד בין הצבאות שלנו ובעוד נושאים אחרים חשובים למדינת ישראל".

  

נתניהו לפני ההמראה, הבוקר:

 

האיראנים, בהנהגת מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה, קאסם סולימני, העבירו - כנראה בלחץ רוסי - את עיקר מאמציהם לאזורים המרוחקים מהגבול עם ישראל, כפי שהתחייבו הרוסים בפני נתניהו בפגישות קודמות. במקום להנחית בשדה התעופה בדמשק מטוסי מטען עמוסי לוחמים, טילים ורקטות עבור אנשי חיזבאללה ועבור המיליציות השיעיות, העיראקיות והאפגניות שהם מפעילים בסוריה, העביר האיראנים את פעילותם צפונה ודרום מזרחה מעיר הבירה הסורית.

 

תיעוד מסוריה: הריסות במקום התקיפה שיוחסה לישראל בשבוע שעבר

 

הפעילות כוללת מאגרים גדולים של טילים - רובם מדויקים וארוכי טווח - שמיועדים להימסר לחיזבאללה וגם לשמש את אנשי משמרות המהפכה ואת המיליציות השיעיות שיפעלו בשליחות איראן משטח סוריה במקרה של מלחמה עם ישראל.

 

כמו כן מנסים האיראנים להתבסס בנמל לטקיה הנמצא בלב האזור השיעי–עלאווי שבו שולטים המשטר ונאמני משפחת אסד. לאחרונה היו גם ידיעות שהאיראנים שלחו בחשאי יחידות של חיזבאללה ושל אנשי המיליציות השיעיות לאזור הסמוך לגבול עם ישראל, שבו שלט דאעש עד שהובס בשבועות האחרונים. ישראל אמנם מעוניינת למנוע מהאיראנים מוצא לים התיכון, אבל תתקשה לתקוף שם בשל הקרבה לפעילות הרוסית.

 

 

כוחות סוריים מקומיים התנגדו לכניסה הזאת של חיזבאללה ושל המיליציות הפועלות בחסות איראן, והמזימה האיראנית נכשלה, אבל עצם הניסיון האיראני להגניב בחשאי את נאמניו לאזור הגבול עם ישראל אחרי שדאעש נסוג ממנו הוא הפרה בוטה של ההבטחות של פוטין לנתניהו, ולפיהן הרוסים ידאגו שהאיראנים יישארו במרחק של 100-80 ק"מ מקו הפסקת האש עם ישראל ברמת הגולן. בתמורה הבטיח נתניהו להימנע עד כמה שאפשר מתקיפות צבאיות ישראליות בתוך שטח סוריה.

 

ישראל עמדה במילתה, אולם לאחרונה התברר שהאיראנים מצפצפים על הרוסים ועושים פחות או יותר ככל העולה על רוחם, כולל הכנסת טילים מדויקים וארוכי טווח לסוריה והתקרבות לגבול עם ישראל. על פי פרסומים תקפה ישראל בחאלב והשמידה את אחד ממצבורי הנשק האיראני. לפי דיווחי האופוזיציה הסורית, בתקיפה נהרגו איראנים, אנשי משטרות המהפכה וגם אנשי מיליציות שיעיות.

 

אפשר להניח שנתניהו יביא את כל העובדות האלו בפני פוטין, ויאמר לו שאם רוסיה רוצה להשיג רגיעה ופיתרון דיפלומטי בסוריה - ישראל מוכנה לגלות איפוק ולהימנע ככל האפשר מפעולות התקפיות בסוריה. אבל גם על רוסיה לכבד את התחייבויותיה וללחוץ על האיראנים להימנע מהקמת תשתיות והתקרבות לקו הפסקת האש שמסכנים בצורה חמורה את ביטחון ישראל.

 

בעבר טען פוטין שלרוסיה יש רק השפעה מוגבלת על איראן. על כך אמר נתניהו שאם איראן תמשיך להפר את היציבות באזור ותסכן את ביטחונה של ישראל גם אחרי הלחץ הרוסי, אזי גם ישראל לא תוכל להימנע מפעולה שתסכל את התשתיות ואת הכוונות המלחמתיות האיראניות.

 

מלכוד ה-S-300

נושא נוסף שיעמוד על הפרק בפגישה הוא הסכמות על שדרוג וייעול התיאום הביטחוני בין חילות האוויר של ישראל ושל רוסיה במרחב האווירי של סוריה שנועד למנוע עימותים (דקונפליקציה). ייתכן שבפגישה במוסקבה ייחתם הסכם חדש ומשודרג שימנע טעויות ותקריות לא רצויות דוגמת הפלת מטוס המודיעין הרוסי בסתיו שעבר. אירוע זה גרם לזעם רב בקרב הממסד הצבאי והביטחוני הרוסי, שלמרות מאמצי ההרגעה של פוטין המשיך לתמוך בגרסא שלפיה ישראל יזמה בזדון את הפלת המטוס על ידי סוללות הנ"מ הסוריות.

 

ההסכם החדש אמור להביא לרגיעה בין הממסד הצבאי והביטחוני הרוסי בסוריה לבין הממסד הצבאי בישראל שאיתו מתקיים מנגנון התיאום.

 

עוד נושא שיעמוד על הפרק הוא העברת השליטה בסוללות יירוט המטוסים והטילים מדגם S-300 לידי צבאו של בשאר אסד. שתי סוללות של טילים רוסיים אלה, שיכולים ליירט מטוסים מעל כל שטח ישראל, כבר נמסרו לסוריה בעקבות הפלת מטוס המודיעין הרוסי, אך השליטה בהן היא עדיין של המפעילים - אנשי הצבא הרוסי. הסורים מתאמנים ברוסיה בהפעלת הסוללות האלו, שמאיימות על חופש הפעולה האווירי של ישראל לא רק בשמי סוריה, אלא גם בשמי לבנון ואפילו בשמי ישראל.

ארכיון 2017 סוללה טיל s-300 ב רוסיה (צילום: EPA)
סוללת S-300(צילום: EPA)

בצה"ל מעריכים שישראל יודעת לשתק את הסוללות האלה ולהרוס אותן אם יהיה צורך, אבל בישראל רוצים להימנע מכך כדי שלא להביך את הרוסים ולפגוע ביוקרת תעשיית ייצור הנשק שלהם, מה שעלול להחריף את היחסים עם רוסיה.

 

לכן כנראה יבקש נתניהו מפוטין שלא להעביר את השליטה המוחלטת בסוללות ה-S-300 לידיים סוריות, אחרת תצטרך ישראל לפגוע בהן ובעקיפין במוניטין תעשיית הנשק הרוסית.

 

שאלת הכוחות האמריקנים

הנושא הרביעי שיעלה בשיחות הוא נוכחות הכוחות האמריקניים בסוריה. הרוסים רוצים שהכוחות האמריקניים שנלחמו בדאעש עם "הכוחות הסוריים הדמוקרטיים" (בעיקר כורדים), יעזבו כליל את אדמת סוריה. כזכור, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז שהוא מתכוון להשאיר כ-400 אנשי צבא אמריקנים, בעיקר באזור א-תנף שבדרום מזרח סוריה. הבסיס הצבאי האמריקני בא-תנף שולט על נתיב אחד של המסדרון היבשתי המוביל מטהרן לדמשק ומשם ללבנון, ועוצר את האיראנים מהעברת נשק ואנשים בדרך היבשה במשאיות.

 

לכן, לישראל יש עניין שהחיילים האמריקנים יישארו בסוריה גם אחרי שדאעש איבד את המאחזים שלו ממזרח לנהר הפרת. לעומת זאת, הרוסים וגם האיראנים רוצים שהאמריקנים יצאו משטחה הריבוני של סוריה. זה גם מה שרוצה בשאר אסד.

בנימין נתניהו פגישה עם נשיא ארה
טראמפ אחרי ההכרה האמריקנית בריבונות ישראלית בגולן(צילום: עמוס בן גרשום לע"מ)

נתניהו ינסה לשכנע את פוטין שהכוחות האלו צריכים להישאר כי דעאש עדיין פועל ממזרח לפרת ועדיין יש צורך בכוח אמריקני קטן שימשיך לעזור לכורדים לנהל את המלחמה נגדם. בפגישתם האחרונה בפברואר השנה סיכמו נתניהו ופוטין על הקמת ועדה לנוכחות הכוחות הזרים בסוריה. לישראל יש עניין בהקמת הוועדה הזאת מפני שהיא מהווה ערוץ מדיני אל הרוסים להידברות על נוכחות הכוחות האיראניים והמיליציות שלהם בסוריה. לרוסים יש עניין בוועדה הזאת מפני שבאמצעותה הם יכולים ללחוץ על האמריקנים ולהשתמש לשם כך במנוף הישראלי לצאת משטחה של סוריה.

 

אולם לאחרונה נוצרה בעיה: אחרי הכרזת טראמפ שלפיה הוא מכיר בריבונות ישראל על הגולן התעוררו הסורים וחזרו לבקש מהרוסים שידרשו מישראל לרדת מהגולן. הוועדה לנוכחות הכוחות הזרים בסוריה עשויה גם לשמש מכשיר בידי הרוסים לדרוש מישראל לרדת מהגולן או לצמצם את נוכחותה בו.

 

השיחה בין נתניהו לפוטין נקבעה כמעט בבהילות ביום שני, לפני כ-48 שעות. יש שרואים בה עוד מהלך שנועד לקושש קולות לנתניהו במערכת הבחירות אבל האמת היא שהעיתוי נקבע מפני שהנושאים דחופים ומפני שלאחרונה גם לרוסים יש עימותים עם האיראנים בשטחה של סוריה, ולכן זה עיתוי נוח לישראל להידבר עם מוסקבה על ההמשך.

 

כלומר, יש פה לא רק ביקור שנועד להציג את נתניהו כמדינאי חובק עולם אלא יש גם עיתוי שבו הוא יכול באמת לקדם את האינטרסים הישראליים ואת שיתוף הפעולה בין ישראל לרוסיה בעיצוב המצב בסוריה והפחתת הסיכונים לביטחון הלאומי של ישראל.

פורסם לראשונה 03/04/2019 22:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
נתניהו ופוטין בפברואר האחרון
צילום: AFP
מומלצים